ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Castelul Bethlen din Criș – o reședință nobiliară deosebită

TIPĂREȘTE URM de aici

În acest an atipic din multe puncte de vedere am ajuns de două ori în Transilvania și am vizitat locuri și obiective deosebite. Unul din obiectivele istorice cercetate în cea de-a doua incursiune transilvană se încadrează în categoria „castele nobiliare” și se află în apropierea Sighișoarei. Întrucât cazarea la Casa Trappold din așezarea veche a Apoldului (vezi impresii) induce o imensă stare de relaxare care nu te prea îndeamnă să pleci la drum; totuși am căutat în împrejurimi locuri speciale care să ne destindă, să ne îmbogățească cunoștințele și să nu ne ocupe mult timp.

De mulți ani mi-am propus să ajung la Criș (județul Mureș) și să vizitez castelul Bethlen, iată că dorința mi s-a îndeplinit în acest an. Citisem că edificiul a stat o perioadă în paragină, apoi retrocedat și au început lucrări de restaurare – mă așteptam să găsesc un loc aflat sub semnul amenajării de șantier, plin de materiale de construcții, cu interioare încă nefinisate, etc. Nu îi înțeleg pe cei care vin în vizită și apoi lasă pe Internet comentarii negative privind starea de șantier a castelului – nu s-au documentat minim înainte ca să știe ce îi așteaptă la fața locului? Lucrările înaintează greu, fondurile financiare sunt puține și provin în marea lor majoritate din donații.

Amplasare și acces. Castelul Bethlen este ridicat pe o colină în satul Criș, o așezare mixtă de sași, români și maghiari aflată în stăpânirea familiei nobiliare Bethlen. Accesul către monumentul istoric este facil: mergând pe principalul DN 14 în localitatea Daneș virăm stânga pe DJ 143 și după 9 km ajungem în fața obiectivului. Distanța aproximativă față de orașul Sighișoara este de 17 km, iar față de Mediaș suntem la o depărtare de 40 km.

Autoturismele se pot parca pe marginea drumului, e loc suficient și nu se înregistrează circulație intensă având în vedere că suntem cumva la capăt de drum asfaltat. Găsim indicatoare către castel și în Daneș pe drumul național, și în satul Criș lângă școala generală. De asemenea, satul Criș se află pe traseul Via Transilvanica (viatransilvanica.com/tras ... a-saxonum/harta), lucru marcat printr-o bornă specifică.

Program și tarife. Urcăm o rampă de vreo 60 m pavată cu pietre mari de râu până la un gard metalic pe care este afișat un banner care ne informează că am ajuns la Centrul de spiritualitate „Casa Păcii” – se pare că o fundație franciscană din Deva administrează acum castelul (pentru 50 ani) și conduce lucrările de restaurare. Nu există un program fix de vizitare, pe poartă e afișat un număr de telefon la care poți suna pentru vizitare în caz că poarta e încuiată. Tariful de vizitare este de 10 lei/bilet, bani văzuți ca o donație către fundația care se ocupă de restaurarea castelului Bethlen (am primit un fel de bilet cu date de contact și conturi bancare).

Pe bilet scrie că vizita se face pe propria răspundere, iar doamna care ne-a pus să băgăm banii într-o căsuță de carton ne-a precizat în câteva cuvinte stâlcite în limba română că avem acces liber peste tot. Nu comentez situația patrimonială a moștenirii Bethlen, rolul fundației sau calitatea restaurărilor, am mers la Criș să mă bucur de istoria și arhitectura castelului.

Vizita la castel

Începem periplul nostru în această reședință nobiliară fortificată cu clădirile de pe partea stângă, urmând apoi traseul de sub ziduri către palatul de pe partea dreaptă a incintei. Câteva considerații generale de început: 1. Informații de bază, schițe și fotografii găsim în camerele palatului; 2. Mi se pare că procesul de restaurare a avansat destul de mult față de imaginile văzute acum 7-8 ani: au fost restaurate diverse piese și ancadramente de marmură, s-au consolidat pivnițele, plafoane, s-au turnat scări etc. (din păcate s-a folosit mult beton), s-au introdus instalații de apă și canalizare, precum și instalații electrice; 3. Interioarele nu sunt mobilate, mai este mult de lucru până la deschiderea unui posibil muzeu ca cel de la castelul Kálnoky din Micloșoara (vezi impresii).

Pătrundem în incintă pe latura nordică unde urmează a se reconstrui o porțiune de zid și vedem pe partea stângă aripa Elek Bethlen, partea mai nouă a complexului construit în a doua jumătate a veacului al XVII-lea de Ferenc și fiul său, Elek, pe locul unui conac anterior. Intrăm în capelă, pe ancadramentul ușii ne întâlnim pentru prima dată cu blazonul familiei Bethlen, ramura Criș: un șarpe cu un măr în gură deasupra căruia se află o coroană. În interiorul capelei ne putem da seama de grosimea zidurilor privind spre ferestre și admirăm stucaturi care urmează nervurile arcelor tavanului.

Ajunge pe o scară laterală într-o mică logie, punct de acces în aripa Elek Bethlen, care are o corespondență în capătul opus. Tată lui Elek construise pe colț un turn octogonal și sala mare aurită (un fel de sufragerie cu tavan casetat auriu) în care mai vedem o inscripție cu „binecuvântarea casei” din 1657. Elek Bethlen va completa conacul început de tatăl său cu o aripă de locuit (parterul pentru slujitori și etajul pentru familia nobiliară, unde se afla altă „sală mare” cu o galerie de portrete pe pereți), precum și cu fortificarea reședinței printr-o incintă regulată cu patru turnuri de colț și bastioane romboidale, asemănătoare cu cele de la cetatea Făgăraș (lucrări de fortificație continuate de urmașii săi). Pe fațada acestei aripi de locuit putem admira blazonul familiei într-un basorelief de mari dimensiuni (de la 1683), un leu tocit de vremuri (urmă a stăpânirii romane de altădată), ancadramente din piatră frumos decorate. Încă putem observa materialul de construcție utilizat: piatra, completată în epoci mai noi cu cărămidă. Am coborât puțin în pivniță care se întinde pe toată lungimea clădirii, păstrând sistemul de boltire și ferestrele înguste de aerisire.

Pe latura sudică supraviețuiește zidul de apărare, prevăzut altădată cu galerie de strajă și străpuns de o poartă de mici dimensiuni deasupra căreia zărim o inscripție (1677). Privim zidurile și cele două bastioane de colț din afara incintei – potențialul de apărare era ridicat: existau creneluri, guri de aruncare, ferestre de tragere, drum de strajă.

Ne mutăm pe partea dreaptă unde se află palatul (conacul) , cea mai veche parte a reședinței nobiliare datând de la jumătatea secolului al XVI-lea (bineînțeles pe temelii mai vechi). Elementul care ne atrage cu siguranță atenția este donjonul medieval edificat la 1598 de un anume Mihály Bethlen, ale cărui inițiale le vom vedea în mai multe locuri pe diverse ancadramente de uși. El este cel care comandă construirea ancadramentelor cu fronton triunghiular de la donjon, camerele cu tavan sprijinit pe console, ancadramente de piatră la uși. Cel care definitivează clădirea în spirit renascentist este același Elek Bethlen menționat mai sus, care adaugă ultimul etaj la donjon, amplasând între ferestre basoreliefuri cu ostași înarmați, reconstruind unele camere și înalțând alt element deosebit al ansamblului arhitectural: loggia.

Am admirat din curte ancadramentele ferestrelor de la donjon, precum și soldații înarmați cu halebarde și sulițe (pe unul se mai văd urme de culoare, probabil au fost pictați). Urcăm în donjonul cilindric pe o scară circulară simpatică din lemn și ne oprim la etajele 2-3-4; în jurul câtorva ferestre se mai păstrează urme ale unor picturi murale. Prin ferestrele înguste vedem clădirea de vis-a-vis și împrejurimile. Explorăm încăperile conacului, unele având frumoase decorațiuni cu stucaturi pe tavan și cu ancadramente de piatră (camera fetelor, sala de mese, camera de zi a donjonului etc.). La final ieșim în loggia renascentistă acum împodobită cu mușcate roșii (vedem câteva schițe și o machetă a complexului arhitectural), apoi coborâm pe fosta scară de onoare. La subsol se află închisoarea, turnulețul de pe donjon amintindu-ne că nobilul rezident avea drept de judecată pe moșia sa.

În curte și spre ieșire sub o copertină de protecție se află fragmente din ancadramente, coloane, alte decorațiuni din piatră. Nu știu cât timp au petrecut alții la castel, dar eu am investigat (aproape) toate colțurile/încăperile, astfel că a trecut o oră și douăzeci de minute fără să ne dăm seama.

În jurul castelului a existat o frumoasă grădină englezească, datând probabil din prima jumătate a secolului al XIX-lea: o rețea de poteci trecea printre arborii exotici plantați aici, exista un mic lac și un chioșc de vară, bănci din piatră pentru relaxare, un fir de apă traversat de un pod de lemn. Azi se mai văd câțiva arbori, curbele de nivel, niște scări; probabil că se va reface parțial și acest spațiu de relaxare.

Concluzii. Sper ca restaurarea castelului Bethlen de la Criș să fie reușită, ansamblul nobiliar fortificat să capete din nou strălucire și să fie păstrat în circuitul turistic. Elementele de arhitectură sunt deosebite, complexul reprezintă un patrimoniu de valoare pe harta României. Dacă aveți drum prin zonă vă recomand să vizitați castelul Bethlen, fie și pentru doar 20-30 de minute – cei pasionați de istorie/arhitectură vor descoperi un frumos exemplu de arhitectură civilă și militară într-un sat uitat printre colinele Transilvaniei.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.09.20 15:32:41
Validat / Publicat: 07.09.20 16:25:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].

VIZUALIZĂRI: 991 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Conacul cu donjon.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

pufi73PHONE
[07.09.20 19:57:56]
»

Se pare ca am avut și cazare și traseu comun   cu tata123, dar nici nu are sens sa mai scriu și eu, cât timp tata 123 a descris atât de bine aceasta reședință, chiar surprinzător de interesanta și cu mult potențial!  

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.09.20 16:17:12]
»

@pufi73:  Mulțumesc pentru aprecieri! Chiar dacă eu am scris articole despre aceleași locuri pe unde ai trecut și tu, nu e nici o problemă să postezi și tu propriile păreri despre locurile vizitate și unitățile de cazare unde ai poposit. Chiar ar trebui să scrii ceea ce văzut/simțit, toate părerile sunt binevenite și ajută pe viitorii vizitatori în formarea unei opinii. Mie îmi place să citesc materiale despre locurile pe unde am trecut și eu, sunt curios să văd viziunea altora asupra obiectivelor vizitate.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
diana2015PHONE
[10.09.20 21:36:52]
»

@tata123:  vaaaaai, nu creeed  

​Am fost cam în aceiași perioadă prin aceleași locuri. La Sovata noi am fost doar în trecere, am mers cu mocănița în 8 septembrie iar la castelul Betlen am vrut să-l vizităm în data de 9 septembrie dar din păcate era închis vizitatorilor, explicația a fost :"are loc un eveniment privat! " Scurt si la obiect  

​La intrarea înspre Criș nu am mai avut semnal la telefon (date mobile) și am continuat drumul după indicatoare.  

​Ne-am continuat drumul cu părere de rău că am ratat acest castel

Călătorii frumoase mai departe

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.09.20 09:34:32]
»

@diana2015:  Coincidență. Transilvania oferă vizitatorilor multe obiective interesante, unele din ele au fost la mare căutare în această vară. Acum îmi aduc aminte că în localitatea Criș nu am avut într-adevăr semnal la telefon, nu am putut seta Waze-ul către următorul punct de atracție. Drumul între Daneș și Criș este foarte bun și mai ales pitoresc. Voi încerca să revin la castel peste câțiva ani când se vor termina lucrările de restaurare, sper să rămână inclus în circuitul turistic.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana2015, pufi73, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bethlen [Criș, Daneș, MS]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060293197631836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1