GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu toate ca acest castel a fost pentru o buna bucata de vreme resedinta privata a Imparatului Bonaparte, el va ramane cunoscut ca fiind: Castelul Joséphinei. Peste tot, atat in interior cat si in exterior, atat cat poti vedea sau atat cat aflii din povestiri... totul vorbeste despre Joséphina... si Napoleon. Dar, sa o luam cu inceputul...
Accesul
Castelul se afla amplasat pe domeniul cu acelasi nume, aflat in vestul Parisului in orasul Rueil-Malmaison, la o distanta de aproximativ 12 Km de centrul Parisului. Pentru turisti, accesul se poate face cu autobuzul 258 care se poate lua de la statia La Defense-Grande Arche (capatul liniei M1). Drumul cu autobuzul dureaza aproximativ 30 de minute, se coboara la statia Le Chateau, va intoarceti aproximativ 50 metrii, traversati si intrati pe strada perpendiculara (oricum, sunt nenumarate indicatoare turistice). Pana la intrarea in castel veti parcurge o alee linistita, aflandu-va deja pe domeniul Malmaison. Pentru cei care sosesc cu masinile personale, in fata intrarii este o parcare fara taxe. Taxa de intrare este de 6 Euro pentru adulti si gratuit pentru copii si adolescenti pana in 26 de ani.
Istoria
Aparent numele de Malmaison provine de la numele dat unei ascunzatoare folosite de invadatorii normanzi ca baza lor pentru efectuarea raiduri asupra regiunii înconjurătoare. Prima menţionare in scris a acestui "Mala Domus" (casa rea), a fost în 1244. Un conac este menţionată în secolul 14 sub numele de La Malmaison (casa de rău). Resedinta isi schimba aspectul si trece pe la diferiti proprietari, pana cand, in 1771, ajunge in mana lui Jacques Antoine Marie Lemoine, un bancher bogat al regatului. Acesta o vinde Josephinei Bonaparte in data de 21 Aprilie 1799, contra sumei de 325.000 franci. Această achiziţie a fost aprobat de Bonaparte la intoarcerea sa din Egipt. El a angajat doi arhitecti, Percier si Fontaine, sa se ocupe cu restaurarea. Dupa divortul de Napoleon, petrecut in 1809, castelul impreuna cu toate colectiile sale, revine Joséphinei, cea care se va ocupa de infrumusetarea lui pana la decesul survenit in 29 Mai 1814. Fiul ei mosteneste castelul, dar incapabil sa-l mentina, il vinde in 1828 bancherului suedez Jonas Hagerman. In 1842 regina Christine de Spania cumpara proprietatea pentru ca in 1861 sa o revanda lui Napoleon al III-lea, nepotul Joséphinei. Grav afectat de luptele din timpul razboiului din 1870, castelul este vandut de catre stat in 1877 unui comerciant care nu face decat sa vanda parcele din domeniul parcului. Salvarea castelului a avut loc in 1896 cand Daniel Iffla, cunoscut ca Osiris, cumpara proprietatea, renoveaza complet castelul si il doneaza in 1904 statului francez. Domeniul, care in timpul Joséphinei devenise o gradina intinsa pe 70 ha mai avea in 1896 doar 6 ha.
Interiorul castelului
Incaperile aflate la parterul castelului si-au pastrat aspectul autentic gratie restaurarii decoratiunilor si a mobilierului original. Vestibulul, sala de biliard, sala de sedinte, sala de muzica si sala de masa invita vizitatorii sa retraiasca atmosfera de la Malmaison. La final, camera de consiliu si biblioteca il evoca pe Napoleon, munca si ambitiile lui politice.
La etaj, apartamentul lui Napoleon a fost impartit in patru camere care contin colectiile dedicate lui Napoleon si Joséphinei printre care amintesc un serviciu de portelan apartinand Imparatesei, masa Austerlitz si mai ales tabloul " Napoleon trecand Alpii", primul din cele 5 aproape identice pictate de David intre 1801 si 1805 (unul la Malmaison, doua la Versailles, unul la Charlottenburg Palace Berlin, unul la Belvedere in Viena). Vizita continua cu apartamentele Joséphinei, pastrate in forma originala, incluzand dressing-ul si budoarul.
Etajul II cuprinde camerele destinate rochiilor si accesoriilor Joséphinei si ale ficei Hortense, precum si camerele dedicate copiilor Eugene si Hortense (din prima casnicie a Joséphinei cu Alexandre de Beauharnais).
Parcul
Acoperind acum doar 6 hectare, parcul reflecta pasiunile Joséphinei: statui, mici monumente, rauri si cascade, cedrul de liban (numit Marengo in cinstea bataliei castigate la 1800 de Napoleon) si foarte multi trandafiri.
In linii mari, o destinatie placuta pentru petrecerea unei dupa-amieze.
--
adaugate ulterior (primite prin functia "Trimite coodronate GPS"):
coordonate GPS: latitudine 48.870833 N (sau 48.52.15); longitudine - 2.166944 (sau 2.10.1)
Trimis de SebCom in 05.09.11 14:10:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (SebCom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
review-ul contine destul de multe date exacte, destul de greu de memorat pentru cineva care doar a fost in vizita, drept pentru care te rog sa ne spui daca ai folosit unele surse de inspiratie pentru scrierea acestui review, si daca da, care sunt acestea.
Mutat la rubrica "Castelele Parisului" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
avand in vedere ca autorul a vazut intrebarea de mai sus si nu a raspuns, consideram ca este mai mult "inspiratie" decat aport propriu, asa ca se valideaza insa in afara concursului.
Sunt destul de pasionat de Napoleon, asa ca stiu destul de multe, iar ca surse de informare poti sa treci wikipedia.com, napoleon. org, musees-nationaux-napoleoniens. org si prospectul de la castel. Pentru partea cu accesul cred ca nu sunt probleme, doar am facut acest drum acum 8 zile, mai stiu cu ce am fost. Pentru partea cu istoria castelului, am citit ceva informatii, restul (de la Lemoine incolo) stiam istoria castelului (mai putin numele exact al detinatorilor de dupa Eugene pana in Osiris (care are si o piata care-i poarta numele in acel oras). Aici oricum sunt mai multe controverse, de pilda suma pt care a fost cumparat de Josephine. Partea cu descrierea interioarelor - le-am vazut cu ochii mei. Despre tabloul " Napoleon trecand Alpii" pot sa spun ca sunt unul dintre cei care au apucat sa vada deja trei dintre ele (Malmaison, Versailles si Viena - n-am fost niciodata in Berlin). Recunosc ca am citit mult despre ele, prima data acum vre-o 5 ani cand l-am vazut pe cel de la Versailles si cel de la Viena, am crezut ca unul este replica. De fapt sunt patru reproduceri, dar toate facute de David, asa ca eu cred ca au valoare aproape egala, cu un plus pentru primul.
Si... cam aste-ar fi... acum sincer... ma mai gandesc daca sa mai scriu review-uri asa detaliate... aveam in plan unul cu Pere-Lachaise (chiar am deschis rubrica). Cred ca ma voi multumi sa descriu superficial obiectivul si sa pun poze...
Multumesc pentru timpul acordat pentru raspuns... sunt la job si mai trebuie sa fac si altele... dar... asta este...
Am senzatia ca va doriti doar review-uri scrise in genul... "Am fost acolo... Ha-ha... mi-a placut... ha-ha... este misto... uite poze... " Cum scrie cineva ceva mai detaliat sariti la gatul lui... "ce asta-i vre-un destept de stie el asa de multe"??? ... Cred ca am gresit site-ul... sau cel putin am inteles gresit rostul lui... poate este varianta mai moderna a unei carti cu poze... si eu m-am chinuit sa introduc text... Si, daca n-am raspuns in 15 minute de cand mi-a scris web-ul... m-a penalizat...
te-ai aprins cam tare. nu te-a penalizat nimeni, doar ca avand in vedere multiplele surse de inspiratie (deci bine am intuit, ai folosit cateva), s-a procedat conform regulamentului, adica au fost retrase punctele PMA.
lumea poate in continuare sa voteze review-ul, cu voturi simbolice.
te asteptam si cu alte review-uri, chiar daca vor fi detaliate, insa am prefera sa fie cat mai multa contributie proprie. multumim!
Multumesc pentru promtitudine... si... ca sa nu mai fie vre-o problema... va rog sa stergeti acest review, impreuna cu toate celelalte scrise de mine si cu contul SebCom. cu acestea am incheiat.
Va doresc o zi foarte buna...
SebCom
In mod clar va rog ca, incepand cu data prezentei, sa stergeti contul, pozele si textul postate de userul sebCom. Nu-mi trebuiesc trei zile pentru a stii ca vreau sa-mi sterg contul. Cat despre proprietatea dreptului de autor asupra fotografiilor si a textului, sper ca nu va doriti sa intram intr-o polemica... singura care ar putea avea de pierdut ar fi imaginea site-ului... in nici un caz persoana fizica care sta in spatele userului SebCom...
@SebCom: am luat nota de solicitarea ta; ea este nerezonabila, nerealista si nelalocul ei din punctul meu de vedere (si din punct de vedere al "Termenilor si conditiilor de folosire a site-ului"), astfel ca solicitarea este respinsa.
Buna seara. Ma bag si eu, ca musca-n lapte... Webmaestre!... Toata lumea foloseste surse de inspiratie, macar pentru a scrie corect numele locatiilor pe unde au poposit, pentru un spritz, sa zicem, prin muntii Ciprului (acum 3 saptamani)... He, he, he!!! Ce vin bun!!! Acu', daca ar trebui sa divulg, in clipa asta, care este numele podgoriei din care am luat un vin clasa I-a, sincer nu-l stiu... Trebuie sa ma uit pe google. maps... Trebuie sa dau si Cezarului ce este al Cezarului... Cine vrea ff multe detalii "tehnice" pune mana pe net, pe carti specializate sau pe manualul de istorie... Una peste alta, da! , trebuie sa punem accent pe contributia autorului (eu, ma cam dau in barci) - partea "tehnica", sincer, o cam sar din articole - ca oricum o uit, daca nu am materialul de studiu in fata, si, oricum o reiau din surse "autorizate" inainte sau in timpul calatoriei... Poate spun prostii, da' mie AFA imi place... In special pentru ponturi! Unde sa duci animalul la furajare, unde sa bagi cornu-n perna, cam cu ce trebuie sa te incalti pe plaja "celebra" X pentru a nu ajunge la spital... In schimb, webmaestre, lasa omu' sa scrie istorie, daca vrea... Hai, ca am fost avocatul diavolului... Aaaa!... Daca spun ca sunt la a 2-a BR, sun iertat? Toate cele bune, chibitul.
@andi1972:... este clar, nu? , ca am "prins" niste bilete gratis pe punctele de la Bancpost WIZZ Mastercard la Paris pentru septembrie 2018, si "devorez" tot (am vizitat Parisul, dar nu si palatele din suburbii), si, dupa acest articol, am inceput sa ma gandesc la Malmaison... Nu cred ca ajung, da' macar aflu ceva despre el - program incarcat, cu kinderul care-mi "rade" 2-3 zile cu Disneyland si Asterix Park. Unde sa mai pun Chantilly, Vaux-le-Vicomte, Saint Germain, Le Mont Saint Michele, Saint Malo (la care tin neaparat)... In numai 8 zile...
@andi1972:... si, "monstrul din bucatarie" tocmai imi sopteste ca ar dori sa mai mearga o data la Versailles... Si la Fontainebleau, ca ultima data a fost cam frig... Viata de caine, mon chere, ce sa mai zic...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2014 Nu ocoliţi castelul Malmaison! — scris în 29.05.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Château de Monte-Cristo - En garde, Monsieur Dumas! — scris în 06.05.15 de joana_ro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Castelul Vaux le Vicomte - Grandoare si decadere — scris în 05.09.11 de lecavasile din IASI - RECOMANDĂ
- May.2007 Malmaison, castelul Josephinei Bonaparte — scris în 28.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ