ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 3 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Scorusu - cvasinecunoscuta cea mai inalta cascada din tara, oare?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Scorusu - Cea mai inalta cascada din Romania, oare?

Cati dintre Dumneavoastra cunoasteti ca in apropiere de localitatea Malaia (Valcea) exista cea mai inalta cascada din Romania? Cati dintre Dumneavoastra ati vizitat-o?

Da, pana acum patru ani, chiar ca nu se stia de Cascada Scorusu, decat poate printre localnicii din Malaia. Atunci a fost momentul cand au aparut cateva articole in presa, pe net si reportaje TV despre acest obiectiv. Omologarea Cascadei Scorusu drept cea mai inalta din Romania este inca un subiect deschis. Discutia este legata de faptul ca la Scorusu sunt de fapt doua cascade legate printr-un canion.

Ce am vazut eu?

Eu am vazut numai superba cadere principal. Nu stiu unde ar fi legatura cu a doua cascada prin canion si respective cea de a doua cadere de apa, nu le-am vazut, nu inseamna ca nu exista. Faptul ca pe net nu am gasit nicio poza cu a doua cadere de apa si canionul, imi ridica un semn de intrebare. Timpul va lamuri misterul, cu siguranta…

Ce se scrie?

Caderea cumulata a cascadelor este de 101,5 metri, cea mai mare treapta avand o inaltime de 80 de metri. Latimea “albiei” este de 3 la 7 metri. Canionul de legatura are o lungime de 150 de metri, o latime de 4 metri si este sculptat intre pereti inalti de 40 de metri. Urmeaza apoi a doua cascada de 25 de metri inaltime.

Acces, date traseu

Ce spuneti? Va tenteaza sa vizitati Cascada Scorusu?

Punctul de pornire in aceasta drumetie este satul Malaia din comuna omonima, situata in nordul judetului Valcea, pe malul Lotrului, care curge de la vest catre est si separa Muntii Capatanii la sud de Muntii Lotrului la nord. Localitatea se gaseste pe DN7A, la 23 km de Brezoi si 60 km de Ramnicu Valcea. Din Bucuresti ajungeti in 3 – 3,5 ore cu masina. Venind dinspre Brezoi, dupa ce ati depasit Lacul Bradisor pe dreapta ajungeti in foarte scurt timp in dreptul Lacului Malaia. Pe stanga soselei se face un drum forestier destul de prost cand este noroi sau zapada, pe Valea Bucureasa. Locul este marcat cu mai multe indicatoare la sosea. Daca v-ati cazat ca noi la Casa Bucureasa vezi impresii, va intoarceti spre Brezoi 600 metri si ajungeti la punctul de intersectie mai sus prezentat, care se gaseste imediat dupa ce traversati al doilea viaduct.

Pe acest drum lateral de intrare in Muntii Capatanii se poate inainta cu grija cu masina pana cu vreo 200 de metri dupa Casuta din Padure, circa 1,5 km in total pana la o exploatare forestiera intr-un luminis deschis de taioerea copacilor.

De la indicatorul din sosea timpul de drumetie mentionat catre cascada este 1 ora. Dificultatea traseului este una medie. Parcurgerea traseului necesita echipament specific de drumetie montana, noi spre exemplu am renuntat a il parcurge in februarie pe zapada, intrucat ridica anumite riscuri de alunecare, desi este practicabil cu echipament de iarna adecvat.

Marcaj traseu: punct rosu.

Noi am facut 1 ora la dus si putin sub 1 ora la intors.

Sa pornim in drumetie!

Imediat dupa exploatare, traverasm paraul pe un podet din lemn. La inceput poteca urmeaza Valea Bucureasa, cu aspect de chei. Am intrat in Cheile Bucureasa Mare. Traversam mai multe podete amenajate o data cu promovarea recenta a traseului. Se poate traversa firul paraului si pe pietre, cu atentie bineinteles. Aceasta este portiunea de traseu aparent banala, care pe zapada ne-ar fi ridicat probleme. La o bifurcatie a vaii, noi tinem variant din drepta cum urcam. Mergem mai mult pe pietrele proeminente din valea paraului sau pe poteca care se intuieste printre acestea. Drumul este lat, dar apa curge pe alocuri peste tot. In plin urcus nu foarte accentuat, intalnim o punte din lemn si un marcaj vizibil si o sageata care ne arata sa cotim brusc la stanga, parasind valea paraului pe care ma urcat. Aici, dup ace depasim un urcus mai accentuat de vreo 5 – 10 minute pe carare de pamant, ne trezim intr-o vale, cred ca este chiar a paraului pe care nu l-am urmat la ramificatia vailor.

Deja auzim zgomot de cascada si dupa cateva minute intezarim printre copacii padurii caderea mare de apa. Poteca ce merge pe o curba de nivel (si aici ar fi riscant pe zapada), ne conduce pana langa cascada. Suntem la baza Cascadei Scorusu. Wow!

Cascada Scorusu este cu adevarat spectaculoasa. Noi am prins-o cu debit destul de mare, ceea ce ii mareste atractivitatea. Paraul strans in punctul superior intr-un singur fir de apa, se trezeste ca nu “mai are nimic sub picioare” si cade in gol. Se nasc mai multe fire, ramificatii de suvoaie de apa, unele se lovesc de trepte si se regrupeaza, altele cad pe o inaltime mai mare. La baza ei cascada iti ofera un dus racoros gratuit si placut.

Sedinta foto! De unde a aparut aceasta minunatie? Padurea este destul de deasa, incercam sa ajungem la poalele cascadei si ne cautam un unghi favorabil pentru poze si filmari. Suntem de fapt la baza principalei caderi de apa, cea cu o inaltime de 80 de metri, cat Cascada Cailor. Wow! Adica, uau! Ce frumos! Minunat!

Muntii Capatanii, in care ne aflam, sunt intesati de o retea bogata de paraie pe care se formeaza foarte multe cascade. Despre alta cascada minunata – Cascada Lotrisor - am povestit aici vezi impresii. Dar sa nu deviez de la subiect, ci doar sa va arunc alte si alte provocari.

Suntem cum spuneam la baza caderii principale de apa a Cascadei Scorusu. Cascada este spectaculoasa si pentru ca are un debit consistent. Probabil la sfarsit de iarna, acesta este si mai mare.

Intoarcerea am facut-o pe acelasi traseu. Cascada se mai numeste si Cascada lui Ciuca, dupa numele localnicului care a descoperit comoara ascunsa in Muntii Capatanii catre media.

@webmaster: Rog inserare videoclip youtube

Multumesc.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 05.07.19 17:48:44
Validat / Publicat: 05.07.19 22:02:45

VIZUALIZĂRI: 3013 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 wow si prima poza de la cascada scorusu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[05.07.19 22:01:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.07.19 22:42:01]
»

@webmaster45: multumesc

doinafil
[05.07.19 23:03:17]
»

@Dan&Ema:

Este f. frumoasă cascada asta, Dane! În P16 și 17, parcă este un voal de mireasă sau o trenă de rochie de mireasă.

Dar mai frumoasă, parcă, este cea din filmulețul atașat, în iarnă, atunci când este înghețată!

Îmi place că în drumețiile tale ești mereu îmbrăcat cu tricoul de la AFA!

Felicitări și pentru articol, dar și pentru poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.07.19 23:26:38]
»

@doinafil: Cand ai avut timp sa citesti ca parca erai la Roz Cafe acu juma de ora? ????

Seamana intr-adevar cu un voal de mireasa precum mai cu oscuta ei surata din Muntii Apuseni.

Asta este insa mai inalta si spectaculoasa, stii din cauza zoomurilor in tentativa de a o incadra in imagine nu poti realiza cat de mare e in realitate. E wow.

Si daca in afara de poze iti place si articolul... ! ????

doinafil
[05.07.19 23:37:42]
»

@Dan&Ema: Am citit și articolul, am văzut și pozele!

Am reținut că nu este un traseu prea ușor datorită pietrelor întâlnite în cale!

Eram mai devreme la Roz Cafe, dar cum am ajuns am deschis „obectu' muncii” și m-am întrebat -ca și tine- când ai avut timp să-l publici?! Cred că era „pe țeavă”, altfel nu-mi explic!

La bună vedere!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.07.19 23:46:44]
»

@doinafil: L-am dat la validat inainte de Roz Cafe

Zoazore
[07.07.19 21:24:56]
»

@Dan&Ema: Hărnicel ai fost! Extraordinar de frumoasă Cascada Scorușu! Mie mi se pare mai frumoasă decât Valul Miresii de la Răchițele! E mai... pură, mai sălbatică...

Ce-am aflat de curând: scoruș = aronie. Sună mai exotic Aronia, dar ea este impresionantă oricum s-ar numi!

Nu știu dacă m-aș încumeta, dar... arată wow! Adică uau!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[07.07.19 23:44:27]
»

@Zoazore:

Si eu cred ca e mai frumoasa Scorusu decat Valul Miresii, desi cea din Apuseni de la Rachitele este superba! ????

webmasterX
[15.10.20 09:24:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Scorușu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Voineasa]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Scorușu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064710855484009 sec
    ecranul dvs: 1 x 1