ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cascada Bigăr

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu acest articol închei povestirile din călătoria nostră în yona Cazanelor Dunării. Astăzi vă prezin Cascada Bigăr.

După ce am vizitat morile de apă de pe valea Rudăriei, ne-am continuat drumul spre cascada Bigăr. Cascada Bigar se află în localitatea Bozovici din judeţul Caraş-Severin. De la Eftimie Murgu la cascada Bigăr am făcut cam 40 de minute. Pe marginea drumului erau parcate o mulţime de maşini, noi ne-am strecurat printre ele şi am ajuns la o parcare amenajată. Taxa de parcare este de 5 lei/zi. Coordonatele GPS ale parcării sunt următoarele: N – 45.005449 şi E – 21.959734. Parcarea e la vreo 300 de metri în amonte de cascadă.

Am pornit pe marginea drumului spre cascadă admirând totodată frumuseţea peisajului şi a râului Nera care şi-a croit drum printre munţi. Am ajuns la cascadă, aceasta se află chiar în dreptul panoului care ne spune că ne aflăm la paralela 45. Ca şi majoritatea dintre noi, am auzit de cascada Bigăr pentru prima dată, după ce aceasta a fost declarată cea mai frumosă cascadă de către revista The Word Geography.

Cascada este extrem de frumoasă, toţi turişti caută să prindă cele mai frumoase cadre. Peisajul ieşit din comun este creat de apa care curge peste o stâncă acoperită de muşchi. Superba vărsare de apă peste covorul de mușchi reprezintă un fenomen natural unic în lume. Cascada are forma unui con şi are o înălțime de aproximativ 8 metri.

Există o legendă legată de numele cascadei, care spune ca o familie de țărani din zonă, ce nu putea să aibă urmași, au aflat de la o vrăjitoare, în vis, că vor putea avea un copil dacă femeia va bea apa de la izvorul de sub stâncă, dintre cele două lumi. Iar dacă acest copil va fi fată, să nu o lase să se îndrăgostească că își va găsi moartea. Femeia a născut o fată, iar atunci când s-a făcut mare s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Cum a aflat despre această idilă, tatăl ei a închis-o în grota de pe munte pentru a o ține departe de blestem. Suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoare, care trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului, să viziteze fata în grotă și să îi transforme părul într-o cascadă, pe care au început că cadă lacrimile fetei. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu acesta. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste. Legenda mai spune că cei îndrăgostiți care vor să aibă parte de iubire veșnică să bea apă din cascada Bigăr.

Când am vizit cascada nu ştiam de acestă legendă, acum mi-am dat seama de ce mulţi dintre cei care vizitau izvorul Bigăr se aplecau şi beau apă.

Am trecut podul peste râul Nera şi am pătruns în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Am plătit o taxă de intrare în valoare de 5 lei de persoană. Aici este amenajat un traseu până la izvorul sau izbucul Bigăr. Traseul măsoară aproximativ 200 de metri. Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, traseul ca şi toate amenajările din zonă au fost făcute cu ajutorul unei firme de băuturi răcoritoare.

Am pornit spre izvor, nu este un traseu foarte greu, dar trebuie mers cu mare atenţie pentru că sunt multe pietre şi se alunecă destul de uşor. Oricum frumuseţea peisajului şi răcoarea pădurii te face să uiţi de aceste mici inconveniente. Ultima parte a traseului este puţin mai dificilă, deoarece trebuie să urci pe nişte stânci ţinându-te cu o mână de o bară.

Am ajuns sus la izvorul Bigăr, acesta izvorăşte de sub o imensă stâncă, deasupra lui se află o peşteră, se poate urca şi la ea căţărându-te pe o stâncă tinându-te de un cablu, sus e doar o grotă mai mare, nimic spectaculos.

Am revenit la cascadă, am mai privit-o de câteva ori, apoi ne-am întors la maşină şi am pornit spre Drobeta unde eram cazaţi.

Cascada Bigăr a fost ultimul obiectiv turistic pe care l-am vizitat în acel weekend petrecut în zona Cazanelor Dunării.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 12.03.19 09:14:36
Validat / Publicat: 12.03.19 11:33:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 997 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cascada Bigăr - Romania
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

ungureanica
[12.03.19 13:03:17]
»

Doar o mică precizare, dacă imi permiti. Râul in care se varsă apele Bigarului si pe lângă care mergi de la parcare nu e Nera, e Râul Minis. Frumos articol si poze. Sa ne revedem cu bine!

octaviann
[14.03.19 08:34:48]
»

@zlatna: Mai este o cascada Bigăr dar in Serbia.

resita2009
[17.03.19 12:02:33]
»

In opinia mea prea multa reclama s-a facut acestei cascade... din pct. meu de vedere nu se ridica la reclama facuta, dar asta poate si din faptul ca-s din zona si ca o stiu de acum 25 de ani cand nimeni nu o baga in seaman.

Daca facem o pararela intre ea si alte cascade din Romania, de ex. cascada Clocota de la Geoagiu Bai este mult mai impresionanta dar na... reclama sufletul comertului.

Nasshu
[17.03.19 12:37:24]
»

@resita2009: sincer sa fiu si eu sunt de acord cu tine.

Nu m-a impresionat cu absolut nimic, si eu nu sunt din zona, in poze prelucrate arata bine, in realitate...

ANILU
[18.03.19 08:07:47]
»

@zlatna: Cu ocazia întâlnirii AFA de la Herculane, am fost la plimbare prin zonă și am văzut și cascada.

Am găsit-o foarte "spumoasă" și frumoasă.

Contează foarte mult perioada de vizitare, acum cascada având o cădere mare de apă, dar zona nu era încă verde...

Ceea ce voi ați avut peisaje verzi și frumoase dar cascada mai săracă...

O dată merită văzută...

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.03.19 18:58:31]
»

Adevărul e că această cascadă e acolo de cînd există turismul, ba chiar dinaintea lui. Ea nu a devenit brusc frumoasă, fiindcă așa zice o revistă. Chiar, oare dacă mîine ar da la televizor că gata, Bigăr nu mai e cea mai frumoasă, în schimb Cîrșa e cea mai frumoasă, se va muta afluxul de turiști către ceastălaltă, deși și pînă acu toți care au mers la una, au văzut-o și pe cealaltă? Probabil că da.

M-am gîndit la chestiunea asta, și pot înjgheba o mini-dizertație de psihologia marketingului și comportamentul consumatorului . Iată cheia: principalul atribut al cascadei Bigăr este celebritatea. Iar asta e greu de înțeles. Exact ca în cazul vedetelor de pe youtube, tipi și tipe care pun clipuri despre cum mănîncă înghețată, sau în cazul fotomodelelor (mai mult sau mai puțin) care fac frumos în platou la diverse televiziuni, și care te întrebi de ce sînt faimoși/faimoase. Pentru că se vorbește despre ei/ele. Din motive, deseori, neclare.

În cazul Bigăr, avem de-a face cu o specie interesantă de obiectiv turistic: nu e obiectiv în sine, ci pentru că a fost cîndva subiect al unei fotografii foarte apreciate. Adică nu e obiect, e subiect. Lumea nu se duce să vadă cascada, ci se duce să vadă ce a fotografiat Cutărescu și a publicat în presă. Înaintea acelui moment, ani de zile nici un ghid turistic nu pomenește mai mult de 2 - 3 vorbe despre căderea de apă a Bigărului în Miniș (e o „mică cascadă”, conform ghidului din colecția „Munții Noștri”), deși izbucul Bigăr e trecut pe toate hărțile turistice ale Munților Aninei și Semenic. Cascada - nu.

Cam asta cred eu că e explicația „fenomenului”. Nu că ar fi ceva rău, mai ales pentru partea aia de țară, care pare destul de uitată și nebătută de turiști. Orice resursă economică trebuie exploatată cît mai profitabil.

Ca să mănînce și locuitorii zonei o pîine de pe urma celebrității pe care a căpătat-o un bolovan ud situat la ei în bătătură

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, resita2009, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053674936294556 sec
    ecranul dvs: 1 x 1