ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Targu Neamt - Casa Memoriala Veronica Micle

TIPĂREȘTE

Raze de luna – Veronica Micle

„Ce n-ar da un mort în groapa pentr-un rasarit de luna! ”

Ai zis tu, si eu atuncea, când pe-a dorului aripe

Dusi de-al iubirei farmec, – privind cerul împreuna –

Noi visam eternitate în durata unei clipe.

“Ce n-ar da un mort din groapa pentru-o jerbie de raza”

Ce din luna se coboara si pamântul îl atinge;

Sa mai simta înca-o data fruntea ca i-o lumineaza

Si ca-n pieptul sau viata cu caldura sa rasfrânge!

Sigur, noi credeam ca dânsul ar schimba cu bucurie

A sa liniste eterna, pacea lui nestramutata

Pentr-o raza de la luna, pentr-o dulce nebunie,

Pentr-o clipa de iubire din viata de-alta-data.

Însa clipa de iubire zboara, zboara far-de urma

Si în locul ei amarul si pustiul ne ramâne;

Ah! si ca sa porti povara unui chin ce nu se curma

Tu cu moartea ta în suflet te târasti de azi pe mâne;

Dac-ar da un mort din groapa pentr-un rasarit de luna

A sa liniste eterna, eu as da de voie buna

Toate razele de luna, toate razele din soare

Sa te pot uita pe tine, sa simt sufletul ca-mi moare.

Ajunsi in Moldova nu puteam rata vizitarea unuia dintre cele mai vechi orase ale sale cum este orasul Targu Neamt si imprejurimile, de unde poti pleca mai bogat spiritual si cultural.

Putem vizita:

Cetatea Neamt - care de cativa ani datorita restaurarii a intrat in circuitul turistic national si international asa cum se cuvine unui obiectiv de o asemenea valoare istorica.

Manastirile din zona: Neamt, Sihastria, Secu, Varatec, Agapia

Casele memoriale: Ion Creanga (Humulesti), Veronica Micle (Tg. Neamt), Mihail Sadoveanu (Vanatori-Neamt), Alexandru Vlahuta (Agapia)

Am vizitat Manastirea Neamt, ne-am oprit apoi la Humulesti sa vizitam casa memoriala a celui mai mare povestitor al neamului romanesc, Ion Creanga si am intrat in lumea povestilor in Parcul tematic amenajat alaturi.

De la Humulesti am plecat pe jos spre Cetatea Neamt trecand podul peste „Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul” sa putem simti si vedea orasul Targu Neamt. De pe pod avem prima imagine cu Cetatea Neamt ce se inalta pe Dealu Plesu.

Am mers pe bulevardul Mihai Eminescu pana la intersectia cu bulevardul Stefan cel Mare. De aici se poate merge inaine spre Suceava, in dreapta spre Iasi iar in stanga spre Cetatea Neamt, pe unde am luat-o si noi.

Nu cunosteam orasul asa ca cercetam bulevardul larg cand pe-o parte cand pe alta. Prima cladire care ne-a atras privirea prin masivitate a fost cladirea ce gazduieste Muzeul de Istorie si Etnografie nimeni alta decat Scoala Domneasca, monument istoric, inaugurata in 1852, la care a invatat si Ion Creanga. Am recunoscut-o imediat dupa ce doar cu putin timp in urma o vazusem in fotografiile expuse la Muzeul Memorial Ion Creanga.

Langa Scoala Domneasca se afla Spitalul Tg. Neamt inaugurat tot in anul 1852, o cladire la fel de masiva care de departe nu intelegeam ce poate fi avand la etaj, pe centru, paraclisul cu hramul „Sf. Dumitru”.

Chiar daca aceste doua cladiri eclipsau partea dreapta a bulevardului Stefan cel Mare, mergand pe jos, pe partea stanga, nu aveam cum sa nu remarcam Casa Memoriala Veronica Micle ce contrasteaza cu blocurile de trei etaje din jur.

Toate cele trei cladiri au fost construite de catre Manastirea Neamt.

Aflata vis-a-vis de Scoala Domneasca, casa este asezata chiar la strada, este modesta, varuita in alb, cu cerdac din lemn. In partea stanga a casei se afla o statuie din bronz ce reprezinta bustul poetei iar pe peretele casei se afla o placa din marmura pe care scrie "In aceasta casa a locuit vremelnic Veronica Micle (1850-1889) ".

Casa Memoriala Veronica Micle se poate vizita, asa cum era afisat: zilnic: 10-18 (aprilie- septembrie); 09-17 (octombrie- martie) iar lunea este inchis, insa nu intotdeauna este cineva acolo. Daca gasiti inchis nu renuntati ci adresati-va la Muzeul de Istorie si Etnografie de vis-a-vis si vine cineva si dechide, asa cum am facut si noi.

De la doamna care ne-a deschis am aflat ca aceasta casa este reconstruita cu mici modificari dupa cea originala din 1834 care a fost construita de catre Manastirea Neamt si este in administrarea Complexului Muzeal Judetean Neamt.

In prima incapere in care am intrat erau cateva vitrine in care erau expuse carti, documente si obiecte ce au apartinut poetei, care ilustreaza atat viata cat si activitatea literara a acesteia. Peretii erau impodobiti cu panouri de sticla pe care erau expuse fotocopii din manuscrise, citate din corespondenta dintre Veronica Micle si Mihai Eminescu si versuri din poeziile pe care si le-au dedicat unul altuia. Pe peretele din dreapta cum intri se afla portretul lui Mihai Eminescu si cel al Veronicai Micle.

Din aceasta incapere se intra separat in alte doua incaperi. Una din incaperi este ceva mai intima. Aici sunt expuse o sofa, un scrin, un dulap de haine, lada de calatorie a poetei si oglinda de cristal in care aceasta se privea.

Pe un perete sunt cateva tablouri ce o reprezinta pe poeta si pe cele doua fiice ale sale: Virginia si Valeria si un citat dintr-o caracterizare pe care Virginia i-o face mamei sale.

Pe un alt perete, deasupra lazii de calatorie, sunt expuse fotocopii ce reprezinta: - actul prin care Ana Campeanu, mama Veronicai Micle a cumparat casa de la Manastirea Neamt in anul 1850, pe care o doneaza apoi ficei sale la casatoria acesteia cu profesorul universitar Stefan Micle.

-actul prin care Veronica Micle doneaza casa cu toate bunurile din ea si acareturile ce-i apartin Manastirii Varatec, la 12 octombrie 1886, in care isi exprima dorinta de a fi asezata pe peretele casei o placa de marmura pe care sa scrie „Casa Veronica Micle”.

- actul prin care ministerul cultelor, al carei presedinte la data intocmirii era Nicolae Iorga, cerea anularea autorizatiei de demolare a casei de catre proprietarul care cumparase casa de la Manastirea Varatec.

Cea de-a treia incapere a Casei Memoriale Veronica Micle reprezinta biroul de lucru al poetei. Pe birou se afla o calimara si un suport din argint pentru carti. Un portret al poetei, o oglinda de cristal, o canapea si doua scaune, a caror tapiterie este schimbata de curand, intregesc mobilerul spatiului destinat lucrului. Singurul obiect din aceasta incapere ce nu a apartinut poetei este vitrina din stanga dar care apartine aceleiasi epoci.

Sper ca am reusit sa va ajut sa faceti un tur virtual al casei memoriale a celei pe care majoritatea o stim datorita iubirii dintre ea si Mihai Eminescu. S-au nascut amandoi in acelasi an - 1850 si au murit amandoi in acelasi an - 1889, Veronica Micle sinucigandu-se cu arsenic la 50 de zile dupa moartea lui Mihai Eminescu la Manastirea Varatec in curtea careia este inmormantata.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 14.09.11 22:35:49
Validat / Publicat: 14.09.11 23:15:34

VIZUALIZĂRI: 3327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Targu Neamt -Casa memoriala Veronica Micle
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[19.09.17 12:52:07]
»

@Lumis66: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Casa Memorială Veronica Micle, TÂRGU NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Veronica Micle:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056564092636108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1