ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stere

TIPĂREȘTE

Lângă Ploiești, la Bucov există conacul în care a viețuit Constantin Stere. Cine este Constantin Stere? Recunosc, în vizita pe care am făcut-o în iulie 21 habar nu aveam cine a fost Constantin Stere și nu eram singura. Cu acea ocazie, am aflat. Constantin Stere a fost jurist și politician. Unii spun că a fost și patriot. Acumaaa, relativ pot spune că vremea eufemismelor a mai trecut și populația de pe planeta asta tinde să fie ceva mai sceptică și mai detașată de idoli ceea ce, aș zice, e un lucru folositor. În loc de patriot eu aș zice mai degrabă că a fost un tip cam agitat, un fel de Che Guevara dar agitat mai puțin pentru că a prins și bătrânețea, ceea ce nu se poate spune despre El Comandante. În schimb, Constantin Stere a fost în sejur prin Siberia, tocmai pentru activitatea sa turbulentă, neagreată de autoritățile vremii.

Unii spun că era mare iubitor de țărani. Presupun că la modul figurat. Alții spun că era revoluționar. Sincer, asta nu prea dă bine în nici un sivi ci numai în cărțile de istorie. Personal, am constatat că turbulențele nu prea sunt folositoare și nu aduc progres ci numai haos și nervi. Progresul vine în armonie și pe vreme de pace. Spre exemplu: ce i-a folosit lui Constantin Stere să se strice cu unu’, cu altu’, să ajungă în Siberia (cred că era prea înfocat de l-au trimis să se răcorească), să se pună rău cu Basarabia natală ca să moară la Ploiești? Bine, în zilele noastre e prezentat ca mare erou care s-a sacrificat pentru semeni. Sincer, nu prea cred în sacrificii. Nu știu cât ajută altora cât mai mult e tendința auto-distructivă a inițiatorului. Dar, nah, noi avem cultul eroilor. Un om care a creat situații de suferință – a lui și a altora – musai trebuie să fie elogiat. Mă și întreb cine a inventat teoria asta ca s-o bage pe gât populației. Mai degrabă apreciez o viață banală însă trăită în armonie decât un lung șir de șocuri de tot felul.

Dar să privim faptele: Constantin Stere s-a născut lângă Soroca, în anul 1865, la 1 iunie, în localitatea Horodiștea și tot acolo și-a petrecut primii ani de viață, copilăria, școala și toate cele plus, a început să aibă manifestări antițariste, lucru care, exprimat atât în locul cât și la timpul nepotrivite, i-a adus multe necazuri. De-ar fi fost antițarist pe alt continent sau măcar în alte timpuri, soarta lui ar fi arătat cu totul altfel. Dar, nu! El era antițarist fix sub nasul țarului. Asta nu prea avea cum să-i aducă viață bună. O atitudine conflictuală n-are cum să fie vreodată sănătoasă. De felul lui era cam rebel și-i plăcea să spună lucrurilor pe nume, fără multe menajamente, lucru care i-a adus multe neplăceri care l-au înverșunat și mai tare și tot așa: efect de avalanșă. Într-un final a ajuns la Ploiești unde s-a mai îmblânzit, sub aripa reconfortantă a prieteniei cu Constantin Dobrogeanu-Gherea. Tot la Ploiești s-a și căsătorit, de data asta orientându-se inspirat.

Constantin Stere a fost militant pentru realizarea marii uniri. Admirabil! Știu c-a fost un referendum acum vreo 20 de ani care îi întreba pe români dacă vor să se unească cu Republica Moldova. Răspunsul covârșitor a fost „nu” . Acum trebuie pașapart ca să treci din Moldova românească în Republica Moldova.

Constantin Stere, însă, avea în destin să devină patriot. S-a stabilit în România în anul 1892. La Bucov, Constantin Stere a găsit mediul propice pentru crearea romanului autobiografic „În preajma revoluției” . Adevărat că opiniile și convingerile sale politice nu prea au suportat alianțe, având viziunile sale individuale și personale pe care le susținea cu vehemență, fiind o fire înflăcărată. Deși a găsit la Iași mediul propice pentru susținerea ideilor sale populiste și social-liberare, totuși, a fost o personalitate incomodă pentru mulți politicieni, de orice orientare.

Echilibrul și l-a găsit cel mai mult la Ploiești unde și-a petrecut parte din viață. În 1932 s-a retras din politică și și-a desfășurat activitatea alături de familie, până în 1936 când a părăsit această lume. Abia pe la 1970 s-a publicat câte ceva din scrierile sale precum și unele date biografice.

Ion Stere este fiul lui Constantin Stere. S-a născut în 1918 la București. A urmat facultatea de Filosofie – Psihologie la București. A luptat pe frontul de răsărit pentru eliberarea Basarabiei, ca voluntar. Precum vedem, ideile și convingerile se transmit în familie.

Ion Stere a părăsit țara trecând Dunărea înot, a ajuns la Paris apoi în Statele Unite ale Americii. A fost căsătorit cu Suzana Stere - Paleologu.

Atât Ion Stere cât și sora sa, Silvia, au rămas fără urmași drept urmare, conacul de la Bucov a fost transformat în muzeu, la dorința Suzanei. Printr-un proiect de restaurare și reabilitare a conacului a avut loc amenajarea clădirii sub oblăduirea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Astăzi vedem o clădire frumoasă, îngrijită, cu o curte frumoasă, plină de vegetație în care se află bustul lui Constantin Stere, aproape de intrarea în conac.

La mansarda clădirii se află sediul Fundației „Constantin Stere” care în 2002 a decis preluarea proprietății de către muzeul prahovean.

Interiorului clădirii a fost, de-asemenea recondiționat astfel că oferă o imagine destul de fidelă a atmosferei în care a creat politicianul și scriitorul basarabean. Parterul clădirii conține livingul, salonul, holul și casa scării iar la etajul întâi, pe lângă dormitoarele familiei, sunt și biblioteca și biroul de lucru, plin de documente folosite de către cele două personalități pe perioada folosirii conacului: scrisori dactilografiate, caiete, registre, cărți poștale, cărți, tablouri, icoane, bibelouri și tot felul de alte obiecte personale.

Domeniile familiei au fost trecute în administrarea statului în scopul amenajării unui spațiu care să cinstească memoria personalităților familiei. Astfel, patrimoniul României s-a îmbogățit cu ceea ce vedem astăzi pe fostul domeniul Bucov.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Curtea parcului se află în arealul mai larg al parcului Bucov, foarte frumos, îngrijit și bine amenajat.

Sunt indicatoare noi peste tot cu ajutorul cărora orientarea este facilă.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Poți găsi multe activități plăcute, distractive și relaxante, atât în muzeu cât și pe lângă muzeu.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 15.10.21 16:38:42
Validat / Publicat: 15.10.21 18:51:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PLOIEȘTI

VIZUALIZĂRI: 613 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Muzeul Stere, Bucov, Ploiești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17500 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.10.21 18:50:18]
»

Mutat în rubrica "Casa memorială & Parcul Constantin Stere [Bucov], PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.21 19:42:07]
»

@webmasterX: Este corect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[15.10.21 20:19:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

QvadratvusPHONE
[16.10.21 09:37:08]
»

"Cum grano salis"... Excelentă recomandare făcu colega.

adso
[16.10.21 10:45:36]
»

C. Stere a locuit ani mulți în Iași. Casa lui este situată în Copou, pe Stradela Sărărie nr. 6; a nu se confunda cu Strada Sărărie 6. Acolo s-a născut revista Viața Românească.

După ultimul mare război, casa a fost cumpărată de un mare medic, prof. Ostin Mungiu. A murit luni, săptămâna asta ????. ziaruldeiasi.ro/stiri/ias ... ia--302705.html

Lasă în urma sa doi copii, regizorul Cristian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni și două zile) și politologul Alina Mungiu-Pippidi.

În prezent, casa poartă numele Casa Mungiu-Stere. De asemenea, o stradă din Iași se numește Constantin Stere.

adso
[16.10.21 11:14:59]
»

Remarc ghinionul pe care îl are C. Stere inclusiv în posteritate, că atât cât a trăit e clar că nu a avut prea mult noroc. Lumea academică îl tot reevaluează, are perioade în care e apreciat, altele (mai multe) de umbră.

Fiind o persoană cu idei socialiste, a fost bine văzut în timpul comuniștilor. Prin urmare, efect de pendul, a intrat în uitare în perioada de după. Totuși, în mod ironic, pagina Wikipedia care îi este dedicată e de tot râsul, copiază un text (probabil) proletcultist fără o minimă adaptare. Sensul retragerii lui Constantin Stere în conacul de la Bucov este sensul unei totale renunțări la mediul politic al regimului burghezo-moșieresc de la care nu mai putea aștepta nimic, gen.

ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Stere

Prezentarea de aici îl tratează în cheie minoră - deși suntem în fața unuia dintre nu atât de multele adevărate caractere din istoria neamului nostru. Un personaj tragic, nicidecum unul burlesc.

Și care, în timpul vieții sale, a provocat de mai multe ori la duel pe cei care îl jigneau sau doar nu îl luau în serios:

timpul.md/articol/%28in-c ... cute-74052.html

Qvadratvus
[16.10.21 11:47:27]
»

Naționalismul este reevaluat în epoca actuală în cheie variabilă. Pe de o parte este construcția euopeană, cu limitele și obiectivele ei, pe de altă parte este reacția societăților din Estul Europei la un model pe care, în fundamentele lui nu-l înțeleg, iar pe de altă parte este o lume în care naționalismul ia direcții proaste, în cârdășie cu talibanii religiei, de orice fel ar fi aceștia (musulmani, creștini, etc...).

În acest context, sunt foarte mulți care migrează spre perspective mai mult sau mai puțin extreme, adică fie spre woke, fie spre extrema dreaptă ori spre talibanism. Mai e la modă și cancel culture, cu contrareacții pe măsură.

Păstrarea unei obiectivități cu efecte practice este destul de dificilă, în acest context. "Cum grano salis" este o perspectivă care se potrivește perfect, celor scrise în rw și nu cred că trebuie să vedem în aceasa o opinie, ci un text reușit, care, cu siguranță va atrage vizitatori la fosta casă a lui Stere. Asta e un noroc, pentru că oamenii se vor interesa cu siguranță cine a fost și-și vor forma astfe, propria opinie.

adso
[16.10.21 11:52:14]
»

Cum grano salis / cheie minoră

Diferență de percepție. Personal, consider că nu îmi lipsește simțul umorului.

L.E. Dar da, de acord că orice text care naște dezbateri / care determină oamenii să își formeze o opinie e mai mult decât binevenit.

L.L.E. Fiecare om trebuie judecat conform standadelor epocii în care trăiește. Sec. XIX a fost o epocă a naționalităților, deci a condamna pe cineva de atunci că nu e demn de Karlspreis cu un veac înainte de înființarea premiului e un nonsens.

Dar Stere a fost un caracter, un om aplecat spre cei umiliți și obidiți, o persoană care a încercat să facă bine. OK, un scriitor mediocru, un naționalist (dar nu unul gregar), un politician discutabil.

Qvadratvus
[16.10.21 11:56:52]
»

P. S. Un articol mult mai bine structurat este pe Wikipedia în limba engleză, aici: https://en. wikipedia.org/wiki/Constantin_Stere M-aș bucura ca cineva să-l traducă, astfel încât să fie înlocuit textul de la Wikipedia în limba română cu traducerea. Cum, ce se face la Wikipedia e pe bază de voluntariat și voluntarii activi îi numeri pe degete, probabil va mai dura mult și bine.

adso
[16.10.21 12:00:57]
»

Am pățit nu demult: am dat un răspuns mai lung și, până să să îl scriu, ecoul căruia îi răspundeam fusese editat cu exact aceeași informație. Am realizat când era prea târziu pentru a mai șterge ceea ce scrisesem.

Bine, acum nu e cazul. Doar că mi-am amintit ????.

Qvadratvus
[16.10.21 12:06:16]
»

Am realizat că probabil nu ați avut ocazia să citiți editul și de aceea l-am mutat după. P.S. Am semnalizat problema pe ro.wiki, aici: https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3ACafenea&type=revision&diff=14581473&oldid=14581467

Nu știu dacă își va găsi cineva timp să-l traducă.

Qvadratvus
[16.10.21 12:30:14]
»

@gpopa: perfect de acord că omul trebuie judecat în contextul epocii. BTW, mie mi-a plăcut "În preajma Revoluției" și din câte știu, este o carte de referință. Pe de altă parte, chestia cu politician discutabil are legătură, în mare parte, cu faptul că a fost de partea greșită în WWI, deși, este cât se poate de clar că filogermanii au adus contribuții esențiale sau majore, incontestabile, la construcția României ca stat modern.

În general, limita unui secol este un reper util pentru stabilizarea unei perspective istorice destul de obiective, în ce privește un personaj sau un context istoric.

adso
[16.10.21 12:39:27]
»

@Qvadratvus: Eu nu am reușit să citesc prea mult din acea carte. Și am încercat, credeți-mă!

În privința acțiunilor omului politic C. Stere, e greu de spus acum ceva. Aventura României în Marele Război se putea încheia cu totul altfel, de fapt e un miracol că a ieșit bine. Dar, chiar dacă am fi pierdut tot, la acel moment cred că trebuia procedat așa cum s-a procedat. Trebuia afirmată clar dorința de unire cu Transilvania, altfel nimeni nu mai putea întoarce timpul și oferi a doua șansa. A fost unica.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 13:22:53]
»

@gpopa: Apreciez în mod deosebit contribuția informațională!!!

Mulțumiri! Am citit cu drag despre Iași. Sunt informații care intră în sfera mea de interes.

Apreciez și dialogul constructiv creat.

De ceva ani privesc lumea mai romanțat.

De politică fug ca dracu' de tămâie. Nu e zonă mea. Înainte vreme mă mai interesa ce se întâmplă. Acum nu. Resping orice idee care are legătură cu politica. Cu riscul de a-mi stârni și mai multe dușmănii decât am deja, cred cu convingere că locul femeii e la cratiță.

Deși apreciez efortul, nu pot elogia personalități gen Ioana d' Arc sau Ecaterina Teodoroiu. Cred că omenirea era mult mai câștigată dacă Ioana ar fi învățat să facă niște plăcinte bune.

Nu sunt idei aruncate aiurea. Pe lângă viziunea romanțată asupra lumii, mai aplic și teoria holistă și ideile filosofice.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 13:29:24]
»

@Qvadratvus: Pe Constantin Stere l-am cunoscut la Bucov, nu înainte.

Din toată prezentarea și tot ce am aflat despre viața lui, dacă ar fi să fac un top al informațiilor, ar fi așa:

A fost (forțat) în Siberia. Nu e ceva care să producă bucurie cuiva.

A fost anti... ceva (orice, țarist... orice o mai fi fost). A fost, de felul lui, (cam) individualist, propagandist, el cu ideile lui și basta. Ce naiba nu putea s-o dea la pace cu cei di jur? Vremurile curg oricum cu marele val iar dinastiile clar se schimbă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 13:49:21]
»

@gpopa: Fiul său a părăsit țara trecând Dunărea înot. Nu știu de ce fugea dar de bine n-avea cum să fie.

Fiul său a fost voluntar la războiul din Basarabia. Un bărbat tânăr n-ar avea altceva de făcut decât să meargă la război fără să-l oblige nimeni. Dacă a și ucis în acel război, mai mare beleaua. Înseamnă că a vrut să o facă deci responsabilitatea este exclusiv a lui.

Teoria transgenerațională arată că în timp, caracteristicile se amplifică. Deci fiul a preluat tendințele de la tată și le-a amplificat.

Bașca! Constantin Stere nu a avut nepoți respectiv, atât fiul cât și fiica sa nu au avut copii. Oare de ce? Este atât de simplu: această familie era atât de îngrijită de soarta pădurii încât nu mai vedea copacii și nici nu mai avea resurse să îi îngrijească.

Omenirea evoluează. Teoriile actuale spun: îngrijește-te atât pe tine pentru a avea apoi resurse să îi îngrijești pe ceilalți.

Ce văd eu (personal) la Constantin Stere? Un om turbulent, mereu nemulțumit de toate și care a împrăștiat turbulențe în jur.

Nu contest calitățile politice ale omului dar nici nu intru în zona de politică, așa cum am arătat mai sus. Sunt mulți pricepuți la asta, evident, bărbați - de ce să n-o spun?

Nu este treaba mea să creionez un portret (bun sau rău) politicianului Constantin Stere, nu-mi iau rolul ăsta și nici nu mi-l doresc.

Pe de altă parte este dreptul meu să am păreri.

În ultimă instanță, credem sau nu, evaluarea se face individual. Cei care nu mai pot de grija comunităților dispar încet, cu evoluția omenirii pentru că, în ultimă instanță, este o prostie chiar dacă, unii dintre ei sunt atât de implicați în asta încât devin Constantin Stere.

Ăsta este motivul pentru care, încet, monarhiile dispar. Populația nu are nevoie de o familie regală care să le stea drept model, cu multe costuri. Un președinte are prerogativele sale, mult mai clare și mai limitate decât ale unui rege și nici nu-i obligat să-și expună familia. Munca sa nu constă în a fi persoană publică.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 14:03:03]
»

@gpopa: Am ținut să pun aici ideile pe care mi le stârnește lectura dialogului pentru a fi opinii ceva mai echilibrate și nu exclusiv politice.

Multă vreme am avut interes în acumulat informații. Creierul meu se suprasaturase. Nu putem fi biblioteci ambulante.

De la o vreme am maxim interes să-mi eliberez mintea de informațiile acumulate că deja se pregătea să dea în clocot. Este ca și cum aș arunca mobila veche. Am observat: cu mintea liberă și flexibilă, viață e mult mai bună. Asta mă ajută să apreciez lumea înconjurătoare intuitiv, sintetic, mai pe ansamblu.

Astfel, detalii care, poate, ar părea importante, pentru mine nu au valoare. Plus că nu mai fac diferența între private and bisnis. Dacă ceva nu merge bine într-o zonă, afectează întregul. Și eu, personal, sincer, nu-l văd bine deloc pe Constantin Stere, intuitiv, așa, dincolo de viața sa plină de fapte și realizări.

În orice moment putem alege. Și Stere a avut nenumărate momente în care ar fi putut alege mai bine pentru el și, implicit, pentru toată lumea.

Mult mai bine îmi arată, intuitiv, personalitatea lui Ostin Mungiu pentru care prezint condoleanțe.

Dacă la Iași a avut cine să preia proprietățile familiei, ei bine, la Ploiești, de lucrul ăsta s-a preocupat statul.

Ca și cetățean (neînsemnat) al țării ăsteia, îmi place lumea în care trăiesc. Fața țării se schimbă peste tot și își ia multe hăinuțe frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[16.10.21 15:17:48]
»

@Mioritica: Mda. "Cum grano salis" este o perspectivă care se potrivește perfect celor scrise de dvs, ca să îl citez pe @Qvadratvus. Asta, raportat la cel care citește.

Adică sunt idei la care subscriu. Și altele la care nu. Cele două categorii fiind bine amestecate, iau întregul ca atare. Rețin faptul că fiecare dintre noi avem dreptul la câte o opinie, ba chiar la mai multe, de ce nu. Important e să fim coerenți cu noi înșine - sau nici măcar.

De fapt, important e să nu stricăm armonia lumii, așa cum bine remarcați. Atât că e mai greu decât pare. Ce te faci dacă te nimerești să viețuiești în Germania anilor 30-40 sau în mai știu eu care situații similare? Cei care pur și simplu au trăit, urmând valul și contribuind la reproducerea speciei, sunt cei care au girat toate monstruozitățile care s-au întâmplat atunci în jurul lor. Până la urmă, cel mai mare dușman al umanității e omul.

Negarea politicii e tot o opțiune politică, să știți. Înseamnă că accepți necondiționat ce îți dă mediul în care te miști, în timpul care ți-a fost dat. De exemplu, să accepți că e natural ca unii să se nască sclavi, dacă ești cetățean al Romei antice. Nouă, acum, ne e bine. Dar am, așa, un sentiment că starea asta nu e veșnică.

Vedeți că l-am lăsat pe Stere în lumea lui. Sper că plătește pentru toate păcatele sale. Însă părerea mea e că a fost un suflet chinuit, un personaj de Dostoievski, și nu un simplu turbulent fără urmași. Deși a fost un turbulent fără urmași, aici aveți dreptate.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 15:57:30]
»

@gpopa: Ecoul dvs tulbură nămoale în sistemele mele. Sunt idei pe care le-am malaxat pe toate părțile mulți ani de zile.

1. Germania anilor 30 - 40. Polulația acelor vremuri și acelor locuri nu a fost un snop de îngerași pe care Dumnezeu i-a aruncat în iad. Am analizat mult, de-a lungul timpului, acest subiect pentru că m-a contrariat. Cum s-a putut întâmplă asta? Concluzia și convingerea mea este că nu s-ar fi putut întâmpla fără contribuția populației. Și aici scriu despre "a fi" și nu despre "a face". Cred, cu tărie că populația Germaniei acelor vremuri avea o doză de snobism și, atenuat, o mai are și acum. Adică: Noi suntem arieni, voi nu, noi suntem buni, voi sunteți răi, noi suntem blonzi, voi nu și așa mai departe. Ideologic, Hitler a avut susținere de la poporul său și încă mult după ce a depășit flagrant limita. Altfel n-ar fi putut-o face.

2. Neparticiparea populației la politică produce monstruozități.

Fals!

Analiza mea a fost: populațiile fără reguli produc monstruozități? Dacă da, atunci natura umană este rea prin definiție. FALS.

Dacă ar fi așa, omenirea n-ar fi existat că s-ar fi autodistrus încă de pe vremea triburilor.

E o teorie lungă dar o scurtez.

Nu! Omul neimplicat în politică NU produce monstruozități pentru că nu este rău, din principiu. Cei răi sunt excepții.

Și, la naiba, dacă iubești așa mult poporul apăi fă, Dumnezeului, niște școli, niște drumuri, niște electrificări, ceva. Ce folosește, cui, să te bați cu unu' , cu altu' prin parlament?

E un alpinist la Piatra Neamț care s-a dus în Himalaya și a construit o școală într-un sat că a fost alunecare de teren și le-a distrus școala. Nu e politician. Mai mult apreciez. Nu l-a obligat nimeni, n-a luat premiu. Doar atât.

adso
[16.10.21 16:40:56]
»

@Mioritica: O, J. J. Rousseau curat. Starea naturală a omului, ieșirea din Eden, frumos & emoționant. Inocența ne va salva.

Omul obișnuit nu e nici mai bun, nici mai rău decât mediul în care se mișcă. Preia prejudecățile celorlalți, bunele și relele din jur. Se ridică și coboară împreună cu comunitatea sa. Mulți conaționali de-ai noștri, ajunși afară, se integrează perfect și se dovedesc capabili de chestii pe care nu le-ar face niciodată acasă. Așa cum un neamț ajuns la noi devine român sadea ????.

Am folosit „negarea politicii” , nu „neimplicarea în politică” . O mică mare diferență. Neimplicat politic sunt și eu și intenționez să nu schimb asta. Dar deschid ochii la ce întâmplă în jur, plus că mă străduiesc să-mi fac bine meseria. Asta e politica pe care o fac. Și pe care ar trebui să o facem cu toții, iar atunci nu ne-ar mai conduce toți neisprăviții.

Și da, alpinistul dvs. e demn de toată stima. Și nu: de fapt a făcut un gest politic. Cu adevărat politic, adică s-a implicat în viața polisului, a comunității. Avem tendința să uităm semnificația anumitor cuvinte.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 17:48:11]
»

@gpopa: Da, recunosc, îmi place inocența, fie ea și infantilă.

Și nu, omul nu este produsul comunității decât parțial. Mai intervine și ereditatea. Adevărat, se adaptează mediului dar nu 100%. Nu cunoaștem procentele sau, cel puțin, eu nu le cunosc. Oricum, cred că sunt variabile dar ereditatea nu dispare niciodată.

Un german strămutat în România nu va deveni ever român. Omul nu este într-atât de maleabil. Dovadă, migrațiile de repatriere de-a lungul timpului, au fost mai multe: prin anii ' 50, prin' 90, altele - polulații întregi, sate întregi.

Adevărat, ei se adaptează dar fundamental nu se schimbă niciodată. N-au cum.

Și de ce ar trebui să facă tot cetățeanul politică dar filizofie nu? Atunci am înțelege mult mai multe: ereditatea, legea cauzei și efectului și multe altele.

Cred, cu tărie, că viața pe pământ e o șansă să (ne) îmbunătățim. Crizele nu ajută.

+

Eu nu reprezint comunitatea la scară mică. Avem diviziunea muncii. Să se îngrijească bărbații de politică! (Recomandat, mai înțelept decât a făcut-o Stere). Eu mă duc să fac o ciorbă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONE
[16.10.21 17:49:31]
»

@Mioritica: La ora asta?

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 17:50:44]
»

@gpopa: Daaa

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 17:53:00]
»

@gpopa: Sunt două feluri de oameni: diurni și nocturni. Eu sunt categoria 2.

Cei diurni citesc J. J. Rousseau.

Cei nocturni vorbesc noaptea cu duhurile (sau să scriu stihiile...).

adso
[16.10.21 17:56:05]
»

@Mioritica: nope, există trei categorii: trebuie adăugați ăia care sunt atât diurni, cât și nocturni. Altfel nu ai timp de Rousseau, că trebuie să-ți faci și slujba - ce spuneam mai sus?

Și toate trei categoriile mănâncă ciorba la amiază. Cu cine și când vorbesc e treaba lor (și a interlocutorilor lor). Dar ciorba la amiază, asta e clar.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 18:06:04]
»

@gpopa: ????, dimineață? Noaptea? Ce are?

Categoria a treia când doarme?

Cât suntem încă pe pământ, eu îți spun bine-ai venit!

Aici se doarme (minim) 8 ore pentru o judecată limpede deși majoritatea religiilor ne spun să nu judecăm.

Adevărat, sunt câțiva oameni pe planetă care nu dorm deloc de ani de zile dar ei sunt excepția. Au ceva lămpi în filaj. Nu că aș judeca...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Mioritik, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială & Parcul Constantin Stere [Bucov]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07944393157959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1