ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

“Casa fluturilor vii” de la Praid

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Exista ceva in lumea asta care sa–ti ofere atat de multa gingasie si frumusete, fara sa-ti ceara nimica in schimb, precum un fluture? Da! mai multi fluturi! Pe care-i gasiti nu numai in padurile tropicale ci si aici la noi in Transilvania, in “Casa fluturilor vii” de la Praid.

Cum? Fluturi exotici la noi, unde clima cunoaste variatii extreme?

Vine o vreme cand incepi sa te bucuri de lucrurile simple, sa scoti din meandrele sufletului, amintirile de mult uitate ale copilariei. Incepi sa-ti aduci aminte de momentul in care ajungeai in ”sala cea mare cu fluturi colorati” de la muzeul Grigore Antipa din Bucuresti. Vai, ce bucurie era acolo, nu-ti venea sa mergi mai departe, ai fi ramas o zi intreaga ca sa-i privesti! Incepi apoi, sa-ti amintesti de fluturii de matase din vremea cand eram pionieri, de acei simpatici viermisori albi, pentru care zilnic trebuia sa te cateri in dudul vecinului si s-aduni frunze, ca apoi sa-i vezi cum isi tes o gogoasa din care aparea, la un moment dat un fluture cam natang, ce nu traia prea mult, dar depunea cateva duzini de oua si ciclul se relua. Nici fluturii exotici de la Praid nu traiesc decat 3-4 saptamani, patronul afacerii e nevoit mereu sa-i inlocuiasca si sa cumpere coconi din tarile calde. Nu e o munca usoara, dar cand intervine si pasiunea, totul devine posibil.

Am incercat sa surprind fluturii cu aripile intinse, caci coloritul lor de pe fetele interioare ale aripilor e mult mai viu. Am asezat aparatul foto deasupra unuia, si-am asteptat, am asteptaaat…i-am cantat, i-am fluierat, l-am rugat, i-am aratat si o bancnota de 50 euro, dar el nimic! …statea cu aripile lipite una de alta…in fine, doi dintre fluturi, intr-un final, si-au deschis aripile, cand ma asteptam cel mai putin… (uff, ce greu e cu fiintele astea frumoase dar fara minte, parca cu oamenii e mai simplu…)

“Casa fluturilor vii” se afla la 100 de metri de intrarea in salina Praid, exista indicatoare care va vor indrepta spre ea. E-o casa formata dintr-o incapere mai mica (receptia), si una mai mare, dichisita in stil exotic, cu temperatura si umiditatea optima, in care vreo suta de fluturi zboara in voie printre vizitatori.

Cine nu-si mai aduce aminte de “vanatorul de fluturi ”, maestrul Paganel, eroul lui Jules Verne, savantul “distrat” al grupului de rataciti prin continentul negru, continent in care daca nu erai un bun vanator de lei, erai un om pierdut? Paganel, o “enciclopedie ambulanta”, in goana sa dupa fluturi exotici, reuseste ca prin cunostiintele sale, sa salveze de la pieire, grupul “capitanului de 15 ani”, Dick Sand, esuat impreuna cu goeleta Pilgrim pe cel mai pustiu si neprimitor tarm al Africii, in Angola, tara comertului cu fildes si sclavi. Si… sa prinda chiar si cel mai frumos fluture din lume! Mai putem scoate din adancurile memoriei si un alt fluture, pe “Papillon”, alintat “Papy” de toti condamnatii la uitare din Insula Diavolului ,,“Papy”, alias Henry Charierre, admirabil transpus pe ecran de Steve McQueen, care reuseste sa evadeze de pe imposibila insula din Guyana Franceza, teribila inchisoare a solitudinii, a tacerii si a disperarii.

Daca in muzee, fluturii stau nemiscati in insectare, aici in “Casa fluturilor” de la Praid, ei zboara printre oameni si ne incanta cu gingasia, tandretea si coloritul aripilor lor. Senzatia pe care o ai, aici pe taramul fluturilor, e una de relaxare, de calm, de desprindere de realitate, de evadare din cotidian. Pentru o ora, uiti de agitatia lumii de la casa de bilete a salinei, de problemele masinilor parcate, de traficul de week-end, de vacarmul talciocului cu produse din sare, ce se afla nu departe de aceasta oaza a culorilor si a linistii. Uiti de tot si de toate. O vizita in casa fluturilor te intoarce in anii copilariei, in poienile minunate ale sale, cand, fara griji, alergam si noi dupa fluturi cu o plasa facuta din sarma si tifon. N-am inteles niciodata de ce “fluturele” este de genul masculin, caci, n-o prea merita, stim noi bine aluzia la “cel ce zboara din floare in floare”, frumusetea lui aduce mai degraba cu cea a unei tinere mirese inainte de nunta, invaluita intr-o mantie imaculata ca niste aripi matasoase de fluture….

Prima "casa de fluturi" a aparut in Dorset (Anglia) in anul 1978, apoi, au aparut numerose case in care fluturii zboara liberi printre vizitatori, in Europa, Asia, USA, (Butterfly World-Florida, sau Shangi Butterfly Garden in aeroportul din Singapore sau Eden House in Londra).

Ati auzit cumva de “fluturele de azur”, de “fluturele atlas” ce poate ajunge la o anvergura a aripilor de 25 cm, sau de “fluturele frunza-indiana”, care cunoaste ca nimeni altul, arta camuflajului?

Nici eu.

Dar ii veti gasi aici la Praid, unde fluturii ajung din America de Sud, Asia si Africa, sub forma de crisalide, apoi incepe procesul de cloacere si de aparitie a omizilor ai apoi a fluturilor. Nimic nu e usor, dar cand esti un”fan”al fluturilor… “Am investit 20.000 de euro în fluturii multicolori! ” afirma Kylien Barna, crescător de fluturi, un tanar geograf de 30 de ani, preşedinte al Asociaţiei “Vulticulus”, initiatorul intregii afaceri, prima de acest gen din Romania.

Programul de vizitare a “Casei fluturilor este 9-19, un bilet de intrare costa 7 lei pentru adulti si 6 lei pentru copii si studenti.

@Web, te rog fondul sonor, mersi http://www.youtube.com/watch?v=y_PXgN-HB_w


[fb]
---
Trimis de dorgo in 12.08.13 20:46:50
Validat / Publicat: 12.08.13 21:59:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10135 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa fluturilor vii de la Praid
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[12.08.13 21:58:55]
»

Mutat la rubrica "Descoperă zona Sovata" (deja existentă pe sait).

vlado2
[12.08.13 22:44:55]
»

Chiar imi spuneam ca m-as mai duce prin Praid dar ma intrebam ce mai am de facut in zona. Super impresii!!

diana-camelia*
[13.08.13 13:26:35]
»

touche... cu accent pe e, asta simt dupa ce v-am citit articolul. Foarte frumos!

dorgoAUTOR REVIEW
[14.08.13 13:48:17]
»

@diana-camelia si @Vlado2: multumesc pentru apreciere, dar aproape tot farmecul review-ului e melodia!

kiwivik
[28.08.13 11:34:20]
»

Interesanta idee si grozava sugestie pentru calatorul aflat prin aceste locuri.

webmasterX
[07.08.17 18:58:21]
»

Mutat în rubrica "Casa fluturilor [Praid], SOVATA - PRAID" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana-camelia*, dorgo, kiwivik, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂCasa fluturilor:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059400081634521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1