ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Acasa la Fecioara Maria

TIPĂREȘTE

N-as vrea sa inchei capitolul amintirilor mai vechi din calatoriile mele fara sa povestesc despre un popas de suflet facut la 20 septembrie 2008, cu ocazia unui circuit in Turcia.

Dupa un lung periplu in care vizitaseram moschei si palate splendid decorate, ne minunaseram in fata asezarilor din stancile Capadociei si la "Castelul de Bumbac" de la Pamukkale, trecuseram prin Konya, orasul dervisilor lui Mevlana, in cele din urma am ajuns in sud, pe litoral. La Kusadasi aveam programate trei nopti de cazare. Pentru prima oara de la plecarea din Romania aveam mai mult timp la dispozitie pentru odihna sau petrecerea timpului dupa bunul plac.

O data cu achizitionarea pachetului turistic, in tara, am optat - contra unei plati suplimentare de 28 euro/pers. - pentru o excursie la Efes si Casa Fecioarei Maria. Despre orasul antic Efes care m-a impresionat atat prin dimensiuni cat si prin multitudinea relicvelor bine conservate, am relatat aici.

Din Kusadasi pana la Efes distanta este de numai 19 km. Ar fi pacat ca cei care isi petrec vacanta la Kusadasi sa nu dedice o zi vizitarii acestui loc atat de incarcat de istorie si traditie. Templul zeitei Artemis - una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, ruinele orasului antic Efes, Biserica Sf. Ioan si Casa Fecioarei Maria sunt puncte de mare atractie pentru turistii din intreaga lume.

Daca nu aveti masina la dispozitie, daca nu vreti sa inchiriati una, puteti opta pentru o excursie in grup care se organizeaza din statiune.

Pe dealurile Efesului drumul este bun, dar cu serpentine. In urcus, la un moment dat, pe partea dreapta, langa coasta, Fecioara Maria ne intampina cu bratele deschise. Langa statuia aurie, inalta, asezata pe un postament alb, autocarul opreste pentru a ne da posibilitatea sa privim pe indelete si sa fotografiem. Fiecare vrea sa se fotografieze aici, langa Fecioara Maria, atat de primitoare pentru oricine, indiferent de confesiune. In fata statuii se deschide larg valea, iar printre plantatii de maslin se vad in departare asezarile omenesti.

Continuam inca vreo cativa kilometri printre creste cand golase, cand umbrite de arbori si in cele din urma oprim intr-o parcare mare, cu multe autocare si masini cu turisti. Inaintam pe aleea parcului foarte bine ingrijit, trecem pe langa nelipsitele tarabe cu suveniruri pe care oricum le vom vizita la intoarcere si continuam spre Casa Fecioarei Maria. Este atat de curat, atata vegetatie si atata liniste… In pofida faptului ca aici sunt turisti intr-un du-te vino permanent, linistea profunda ne coboara binefacator in suflet.

Pe un panou avem surpriza sa gasim - scris in limba romana - un scurt istoric al sanctuarului pe care, emotionati, l-am si fotografiat.

"Le Mystère de la Maison de la Vierge" este o brosurica de numai 20 de pagini pe care am cumparat-o de acolo, iar primul lucru pe care il dezvaluie cititorului este ca "Misterul casei Fecioarei Maria de la Efes rezida dintr-un mister mult mai vast: acela al locului in care a trait Fecioara Maria dupa moartea si inaltarea la cer a fiului sau Iisus".

Traditia crestina spune ca in urma evenimentelor petrecute la Ierusalim, Fecioara Maria a fost adusa la Efes de Ioan Evanghelistul, aici petrecandu-si ultimii ani ai vietii. Cercetarile specialistilor concluzioneaza ca edificiul pe care-l vedem astazi dateaza din sec. VI - VII si doar fundatiile datand din sec. I ar fi putut apartine casei in care a locuit Fecioara Maria.

N-am sa povestesc despre modul in care a fost descoperit acest loc, despre viziunile calugaritei Catherine Emmerich care, desi n-a parasit niciodata manastirea sa din Germania, a descris in amanunt nu numai locul ci si casa cu un perete rotunjit, cu o camera pentru dormit in dreapta si cu o alta in stanga cu un izvor alaturi. Brosura pe care am cumparat-o prezinta si schema casei cu intrarea prin zidul de 6 m lungime, cu altarul pe peretele estic rotunjit, precum si camera de odihna, asa cum arata in prezent, dupa restaurare.

Interiorul este sobru, iar turistii, pelerini-vizitatori, pot vedea altarul, icoanele Fecioarei Maria, darurile oficialilor catolici, precum si multe lumanari arzand.

La intrare am asteptat rabdatori sa putem patrunde in interior. Este un amalgam de nationalitati, turisti din toata lumea, imbracati asemeni celor aflati in vacanta, credinciosi sau mai putin, dar cu totii curiosi sa afle misterul Casei Fecioarei Maria si ceea ce a mai dainuit pana in zilele noastre. Asteptarea la intrare nu este prea mare, randul avansand repede deoarece in interior nimeni nu ramane prea mult.

Firul de apa care izvoraste de sub casa Fecioarei Maria este considerat vindecator, de aceea vizitatorii nu parasesc zona fara sa treaca pe la cele trei bolti amenajate in care sunt captate apele izvorului facator de minuni. Cadrul natural, caldura verii, maslinii umbrosi, racoarea apei, cheama la izvor pe toata lumea.

Pe aleea care are de o parte un zid inalt, m-am oprit si eu sa privesc sumedenia de biletele in care vizitatorii credinciosi si-au inscris dorintele. Desi l-am intalnit in multe alte locuri, nu cred in rostul acestui obicei. Il consider mai curand o poveste pentru vizitatori, un mod de a face turism (deci bani) din orice amanunt, iar turcii s-au dovedit foarte cunoscatori in aceste practici.

Casa Fecioarei Maria din Efes este un loc venerat atat de crestini cat si de musulmani. Pentru mine acest loc a fost o surpriza atat pentru ca nu auzisem inca despre el, cat si pentru ca dupa un atat de lung periplu prin lumea musulmana, ma aflam intr-un loc in care imi regaseam credinta.

Am fost informati ca in fiecare an, la 15 august - Adormirea Maicii Domnului - clericii ortodocsi, catolici si musulmani slujesc la Casa Fecioarei Maria din Efes, acesta fiind una dintre putinele ocazii in care cele trei confesiuni slujesc laolalta.

Retragandu-ne spre autocar, bineinteles ca am petrecut ceva timp la tarabele cu suveniruri, obiecte religioase si ilustrate. Aici se gasesc si pliante in limba romana. De remarcat insa ca micile suveniruri religioase sunt mai scumpe decat in alte parti (ex: o mica sticluta de mir costa 5 euro).

"Le Mystère de la Maison de la Vierge", brosurica editata in 2004 pe care am cumparat-o, m-a atras in mod deosebit pentru ca pe langa istoria Casei Fecioarei Maria de la Efes, prezinta, in fotografii de epoca, starea capelei in momentul descoperirii (1891), comisia care - in frunte cu Arhiepiscopul André Timoni - a cercetat sanctuarul in 1892, primii vizitatori si pelerini din 1896, Papa Ioan Paul al II-lea slujind la 30 noiembrie 1979. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost o imagine infatisand crestini din Kirkindje in pelerinaj, oamenii simpli care au pastrat din tata-n fiu traditia. Locuitorii micului sat aflat la 17 km, urcau muntele Bülbül Dağ in fiecare an in ziua Adormirii, la locul in care stiau din strabuni ca Fecioara Maria a urcat catre cer. Acest lucru pare surprinzator la acesti tarani ortodocsi, in evul mediu, cand se credea ca Fecioara Maria si-a trait ultimii ani la Ierusalim. Descendentii crestinilor autentici din Efes, chiar daca au adoptat limba turca si-au pastrat neclintita traditia mostenita din parinti.

Este interesant de cunoscut cum s-au organizat primele pelerinaje aici si care au fost etapele prin care a trecut proprietatea de la descoperirea ei pana la trecerea in administrarea Asociatiei "Panaya Kapulu" devenita ulterior "Meryem Ana Evi" recunoscuta de statul turc si autorizata sa stranga fonduri pentru restaurarea si punerea in valoare a acestui lacas crestin antic. La randul sau, guvernul turc intelegand interesul crestinatatii pentru acest loc, a autorizat in 1950 construirea drumului pe care pelerinii vin si in prezent la Casa Fecioarei Maria.

Daca nu pentru a cunoaste in profunzime misterele si istoria Casei Fecioarei Maria de la Efes, macar pentru ineditul locului, pentru incarcatura emotionala si cadrul natural deosebit, recomand celor ce se afla in apropiere o cat de scurta vizita aici.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 06.03.12 15:36:12
Validat / Publicat: 06.03.12 18:56:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3399 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statuia Fecioarei Maria - Popas pe drumul catre sanctuar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[06.03.12 19:17:22]
»

Am dorit sa fiu prima care votez pt acest minunat review si aceasta minunata descriere. Descriere pe care am facut-o si eu, insa cu mult mai putine cuvinte, dar cu acelasi dragoste in suflet ca si a ta, pt acest minunat loc de pe pamant.

Fie el, chiar si pamant turcesc.

PS. Te rog mult, sa crezi in "minunea" cu biletelele si crede-ma nu sunt o fanatica!

Maria

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adryana
[07.03.12 07:45:17]
»

foarte frumos si acest rw. Anul acesta ne-a ramas sa ajungem si noi la Efes si la casa fecioarei Maria. Dar binenteles ne-am propus si reintalnirea cu Pamukkale si de aceasta data voi duce si copiii acolo. Este interesanta si o plimbare prin Selcuk, sunt cateva locuri frumoase acolo si de ce nu si o vizita scurta macar in satul Sirince despre care am citit atat de frumos. As dori sa cumpar de acolo o sticla de vin, caci @biancuta prin rw. ei m-a convins sa mergem si acolo. Este atat de greu cand ajungi la Kusadasi si incerci sa vezi tot ce ar trebui. Iti propui de acasa tot ce ai vrea sa vezi dar de multe ori nu reusesti sa vezi tot ce ti-ai propus. Cei care merg sa stea cateva nopti -4-5 sigur nu vor reusi sa vada tot ce e frumos si vor rata multe lucruri interesante. Noi anul trecut ne-am propus mult mai multe de vazut dar nu am reusit, caci nu am vrut nici sa o tinem mereu intr-o alergatura, dar nici sa nu vedem nimic. De aceea sper sa ne luam revansa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[07.03.12 09:08:21]
»

@maria55: Multumesc pentru aprecieri!

Cand m-am gandit sa scriu despre Casa Fecioarei Maria de la Efes, am remarcat si chiar am citit celelalte pareri de pe AFA. Am oscilat intre a scrie si a nu scrie, dar pana la urma…

Cat despre biletele… le-am vazut infundate in Zidul Plangerii de la Ierusalim, inghesuite la Casa Fecioarei Maria de la Efes, legate de crengile pomilor in Cipru (la mormantul lui Makarios si pe tarmul marii la Stancile Afroditei). In opinia mea, este un mod de manifestare, un obicei molipsitor, care se ia. Cand ghidul spune: "Oamenii pun aici biletele in care isi scriu dorintele", desigur, automat gandim ca si noi avem dorinte si de ce sa nu punem biletel ACOLO daca doar atunci avem ocazia? Si, uite-asa, umplem lumea de hartii. Oare Divinitatea nu-mi cunoaste dorintele si nevoile? Eu cred ca da.

Turcii au amenajat acel loc pentru ca au vazut ca oamenii asta vor. Vizitatorii ar fi pus biletele in mica bisericuta sufocand in timp incaperea si asa destul de mica. S-a creat un loc distinct, bine amenajat, care face frumos la imagine si duce mai departe obiceiul.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.03.12 09:11:55]
»

@adryana: Multumesc pentru aprecieri!

Intr-adevar, cand mergi la Kusadasi nu stii ce sa faci mai intai: plaja, vizite, plimbari pe mare sau pe uscat… Intotdeauna incercam sa le combinam si intotdeauna mai ramane ceva.

Va doresc sa impliniti anul acesta ceea ce a ramas neimplinit din anii anteriori!

Pamukkale - Castelul de Bumbac sau Piscinele Cleopatrei merita vazute ori de cate ori ai ocazia. Despre Sirince (Kirkindje) eu nu stiu decat ca este satul descendentilor crestinilor antici, cei care duc mai departe traditia mostenita de la parinti, credinta ca Fecioara Maria s-a inaltat la cer de la Efes si de aceea merg an de an acolo, in pelerinaj, in ziua Adormirii.

amero
[07.03.12 10:16:31]
»

foarte frumos rew., de suflet, sensibil si bineinteles l-am apreciat pe masura. locul este foarte incarcat de un sentiment curat. este o experienta foarte frumoasa, pe care ai descris-o cu dragoste si aplicare. felicitari.

si mie mie dor sa mai merg acolo, acum ceva ani am fost intr-un august inabusitor si inca mai simt gustul smochinelor mari si zemoase pe care le-am cules direct din arbustii aceea mari, in drumul spre Casa Fecioarei Mariei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andrei44*
[08.03.12 12:58:09]
»

@iulianic: In review-ul tau spui ca

Este interesant de cunoscut cum s-au organizat primele pelerinaje aici si care au fost etapele prin care a trecut proprietatea de la descoperirea ei pana la trecerea in administrarea Asociatiei "Panaya Kapulu" devenita ulterior "Meryem Ana Evi"…

Am observat ca nu dai prea multe amanunte legate de aceste aspecte probabil pentru a nu plictisi pe cineva, dar, nu vrei totusi sa ne spui mai multe?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adryana
[08.03.12 14:00:52]
»

@iulianic, multumesc pt. urarile frumoase, iti doresc si eu o vara frumoasa si un an plin de realizari. Imi pare rau ca nu ne intalnim la Tarlungeni.

iulianicAUTOR REVIEW
[08.03.12 14:22:14]
»

@andrei44: Despre primul pelerinaj organizat la Casa Fecioarei Maria de la Efes se stie ca a avut loc la cinci ani dupa descoperire, adica in 1896.

Din scrierile vremii aflam ca doua trenuri au adus de la Smirna la Efes aprox. 1400 de oameni, cea mai mare parte indreptandu-se spre munte si incepand sa urce. Se mentioneaza chiar imaginea multimii serpuind pe cararile dificile existente atunci, in urma careia veneau magari si cai incarcati cu poveri.

Primul pelerinaj al unui grup din strainatate a avut loc in 1906 si cuprindea 47 de persoane.

In perioada celor doua razboaie mondiale s-au facut pelerinaje doar sporadic, nu s-au mai oficiat slujbe si totul s-a degradat.

Anul 1950 reprezinta pentru Casa Fecioarei Maria un nou inceput, construirea drumului permitand masinilor sa urce cu usurinta pana aproape de capela.

iulianicAUTOR REVIEW
[08.03.12 14:27:07]
»

@andrei44: Care au fost etapele prin care a trecut proprietatea? Am spicuit cateva date din brosura cumparata de acolo.

Dupa descoperirea din 1891 de la Panaya Kapulu, sora Marie de Mandat Grancey s-a straduit s-o achizitioneze in nume propriu, ceea ce a si reusit in 1892. Dupa 18 ani (cu cinci ani inainte de moarte), proprietatea a fost transferata Monseniorului Poulin. In timpul primului razboi mondial a servit drept baza militara, iar in 1917 a fost inscrisa abuziv ca bun public.

Lasata prin testament Monseniorului Euzet in 1928, in urma unui proces, proprietatea intra in 1932 in administrarea proprietarului de drept.

In 1951 M. Euzet doneaza proprietatea Asociatiei Panaya Kapulu care a devenit ulterior Asociatia Meryem Ana Evi in grija careia se afla si in prezent.

Nu stiu cat sunt de interesati cititorii AFA de toate acestea, dar este de retinut ca pentru Casa Fecioarei Maria de la Efes a existat credinta, curiozitate, interes, inca de la descoperirea ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster70
[19.09.15 15:26:04]
»

Mutat în rubrica "Casa Fecioarei Maria (Meryem Ana), KUSADASI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, amero, andrei44*, iulianic, maria55
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Fecioarei Maria (Meryem Ana):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055166959762573 sec
    ecranul dvs: 1 x 1