EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum, nu ca va arat eu raiul , ci asa se numeste locatia unde in vara am petrecut cateva zile si unde a fost … ca’n rai. De unde-I vine numele? In zona de nord a tarii, sigur in Moldova, dar probabil si in Maramures,” inga” inseamna” uite”
Si acum daca am lamurit de unde” tupeul” meu sa va arat raiul, sa-i trecem poarta!
Cum avem o regula nescrisa cu prietenii din Atena ca in fiecare vara, cand vin in Romania, petrecem cateva zile pe plaiuri mioritice si in acest an a fost la fel.
Pentru ca in anii din urma nu ajunsesem in Maramures si pentru ca ei isi doreau sa ajunga, ma concentrez in cautarile mele pe aceasta zona. Dupa o selectie, nu prea bogata, ma opresc la o casuta traditionala situata in varful unui deal din Poienile Izei. In jurul acestei casute mai nimic, pajisti si cam atat. Recenzii favorabile, fotografii tentante, de ce nu as alege casuta din varf de deal?
Rezerv casuta, care dispune de doua dormitoare, un living, cu o zona de servit masa, o bucatarie, o baie cu dus si una fara, un balcon, o terasa si multa pajiste in jur, pentru 4nopti. Perioada aleasa urma sa fie intre 2 si 6 august, moment in care prietenii nostri sunt in tara si vom petrece impreuna. Trimit poze, toata lumea incantata de cazare si nerabdatori cu totii sa ne intalnim, dar neprevazutul isi face loc printre noi. Cu doar cateva zile inainte de momentul asteptat o problema de sanatate aparuta si ne vedem in situatia de a merge doar noi, rezervarea ne mai putand fi anulata. In dimineata de 2 august pornim spre Poienile Izei si dupa un drum de aproximativ 5 ore ajungem la… poarta raiului, scuzati poarta pensiunii” Ninga Rai” . Gasim poarta inchisa, dar nu zavorata si daca ai facut fapte bune poarta se deschide cu usurinta iar noi intram in curtea raiului. O curte plina de verdeata si miros de iarba cosita. Nea Ion (vom afla mai tarziu ca asa i se spune) cosaste iarba si ne intampina cu bucurie. Ne da cateva detalii despre cazare si ne arata spre casuta spunandu-ne ca imediat va veni si tanti Maria, sotia lui, care se ocupa de zona interioara a casei. Il lasam pe om sa-si faca treaba iar noi ne vom instala in casa din varful dealului.
Din exterior e chiar o casuta din povesti. Acoperisul din sindrila cu doi “ochi” ce privesc spre noi, peretii din lemn , cu un pridvor in fata si un balcon ce aminteste de cerdac este chiar ce ne-am dorit pentru noi si mai ales pentru prietenii nostri ce locuiesc intr-un oras mare. Pe langa casuta de poveste decoperim multa vegetatie, un magnol ce inca mai are cateva flori, un” perete “verde ce acopera o parte din fatada casei, ceva flori in gradinita unde sef e magnolul, iarba peste tot in curte si cativa pomi fructiferi, din care ne-am mai infruptat si noi. Inainte de a intra avem de respactat regulile casei si ne lasam incaltarile de drum luand papucii de interior ce erau pregatiti.
Intrarea in casa se face prin lateral urcand cateva trepte pana la terasa pe care vom savura ulterior cafeaua aproape in fiecare dimineata. Intram si ajungem direct in bucatarie si pentru ca asa am nimerit va voi spune cam ce am avut noi aici si ce veti gasi daca alegeti sa sa ne calcati pe urme. Bucataria e destul de mare, maim ult lunga decat lata si dispune de:cuptor alimentat de butelie cu gaz, plita electrica cu inductie, prajitor de paine, apparat pentru toast, cuptor cu microunde, cana electrica, masina de spalat vase si rufe, frigider mare cu congelator. Pe langa toate astea am gasit vase de gatit, tocatoare, tacamuri si vesela, cesti mai mari sau mai mici, pahare, consumabile, prosoape, fata de masa, suporturi pentru farfurii. Pana aici e bine. Tot in bucatarie am mai gasit ceva reguli si informatii despre casa si pentru asta am sa postez o poza sa luati aminte.
Sa ne continuam drumul si din bucatarie urcam 2 trepte si intram in dining sau mai pe romaneste locul unde se mananca, daca ti se face dor de gatit… Camera are pe mijloc o masa sanatoasa din lemn si vreo 6 scaune. Din zona de dining se intra in baia cu dus,in paertea dreapta,iar pe stanga este un loc de nota zece in care iti poti instala laptopul daca treburile nu te lasa in pace. Doar ca atentie! In fata ai o zona vitrata, iar imaginea este minunata asupra vaii din fata casei si oricand poti pierde sirul celor testate… Tot de aici ajungem in living, o incapere spatioasa mobilata cu canapele, fotolii, un televizor, mai multe corpuri de iluminat local, rafturi cu carti si obiecte decorative. Stilul acestei camera nu prea este definit, dar iti poti gasi un loc unde relaxarea sa fie totala. Din living se iese pe balcon, un alt loc drag noua si unde ne retrageam daca ne fugarea vantul si uneori ploaia. Lasam zona de parter, de fapt e un parter inalt incat in partea din fata a casei esti la etajul 1. De aici pe o scara din lemnurci spre zona de dormit. Atentie la cap! Unii au masurat inaltimea. 😩
Odata ajunsi intregi la etaj pe dreapta se afla cea de a doua baie, apoi primul dormitor cu doua paturi de o persoana si o noptiera intre pe care se gasesc doua lampi. Pe perete o oglinda cu o rama draguta si doua elemente decorative la capatul paturilor.
Iesim din dormitorul mic si dam de o zona pe care copii si adulti deopotriva o vor indragi. E un colt cu o fereastra mare triunghilara ce iti permite sa vezi peisajul tolanit pe niste perni mari. Cu o carte in mana poti petrece clipe minunate, daca vremea nu e prielnica pentru a hoinari. Si de aici, in capatul holului de la etaj ajungem in dormitorul principalsi aici am dormit noi, avand de unde alege. Camera este mare, are un pat matrimonial incadrat de doua noptiere, o canapea si la fel de multe obiecte decorative ca mai peste tot in casa. Patul destul de comod, somnul odihnitor si in caz ca doar lumina ar fi fost cea care iti zadarnicea prelungirea somnului draperiile groase aflate la ferestre puteau ajuta sa mai dormi pana incepeau pasarile sa-si faca de lucru pe acoperisul casei. Vorba prorietarului zgomotul e produs de” trezirea naturii “Si daca totusi erai trezit abuziv ti se oferea o recompensa si te puteai bucura de spectacolul naturii cand valea din fata casutei devenea feerica. Ceata coboara si umple valea si totul este cu adevarat mirific. Deci cu usurinta poti spune” inga raiul” !
Cateva vorbe despre conditiile oferite. Lenjerii curate, prosoape suficiente si placute, relativ curat peste tot si spun relativ pentru ca la o casa veche si aflata in mijlocul naturii este greu sa nu dai poate peste un painjen sau o panza tocmai tesuta de fiinta ce s-a strecurat intr-un unghier. Una peste alta locul e de vis si asa cum spunea proprietarul (o persoana amabila, si disponibila sa ajute), putem fi deranjati doar de trezirea naturii.
A fost minunat sa petrecem cateva zile in “rai” si suntem mai bogati cunoscand minunata familie care administreaza casa, dl. Ion si dna. Maria, la care am apelat pentru a ne aduce lapte proaspat si oua.
Ca veni vorba de mancare, daca vreti puteti sa cereti sa vi se pregateasca si mancare de catre o persoana din sat, care se ocupa cu asa ceva. Mancarea nu va fi de restaurant cu stele sau fara ci mancare traditionala, asa cum isi gatesc localnicii. Din pacate noi nu am putut beeficia de asa ceva pentru a ne-am hotarat prea tarziu, iar doamna era deja ocupata.
Daca patiti ca noi cu siguranta veti gasi solutii. Pentru mic dejun ne-am gospodarit singuri plus ajutorul (contra cost) dat de familia ce administreaza locatia. Pentru masa principala din zi aveam un motiv in plus de a iesi si se gasesc pensiuni unde se manaca bine.
In incheiere va recomand sa incercati sa petreceti macar doua nopti in acest loc minunat, dar cred ca e prea putin. Poate incercati mai mult si cu siguranta nu veti regreta!
Trimis de DOINITA in 09.01.25 09:15:08
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.70946123 N, 24.10318620 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Casa de vacanță Ninga Rai, POIENILE IZEI" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@webmasterX: Este in regula.
@DOINITA: Chiar că raiul pe pământ!... N-am știut ce înseamnă "inga". Cred că nici n-am auzit vreodată acest cuvânt.
@crismis: E frumos rau acolo!
In Moldova, cand eram eu mica, deci acum vreun secol, oamenii de la tara mai foloseau termenul (Inga colo...), dar uitasem. Cand am aflat numele casei de vacanță mi-am amintit și apoi discuția cu proprietarul mi-a adus lămuriri ca și în Maramureș folosesc dar spun'ninga'.
Dacă vrei sa ai parte de relaxare absoluta 'inga' acolo o gasesti.
Mulțumesc pentru vizita și ecou!
Sa ne vedem cu bine!
Minunat locul cazării, dar și pozele! În P25 ai scris: „Nu e așa că avem un Rai în România?”
Eu aș spune că avem nu numai unul, ci că ne-a binecuvântat Domnul cu muuuulte alte Rai-uri, prin locul pe Pământ pe care ni l-a dat!
Ca și @crismis, nici eu n-am auzit de „inga” ! În P23 văd că pensiunea se cheamă „Ninga”
Păcat că n-au putut să ajungă și prietenii voștri din Grecia
Felicitări pentru alegere! ... și...
Un loc de cazare frumos, peisaje mirifice, ce poți să-ți dorești mai mult?
Inga, ninga, tot pe-acolo, până la urmă descălecătorul și primul voievod al Moldovei, Dragoș, nu a venit din Maramureș?
În vara anului 2019, într-o zi de duminică, fiind cazați în Poienile Izei, la îndemnul gazdelor am mers la biserica din sat, și pot spune că dacă nu am fi mers mi-ar fi părut rău pentru mult timp. Localnicii care veneau la slujbă, persoane în vârstă și copii deopotrivă, erau îmbrăcați în superbele costume populare maramureșene, pur și simplu o încântare pentru turiști, care nu mai pridideau să facă fotografii cu ei, în special cu copiii!
Vacanțe frumoase în 2025!
@Safta Radu: Ai dreptate! Toti ne tragem dintr-un neam si ne place sa ne spunem maramureseni, olteni, munteni, dobrogeni sau moldoveni.
In ce priveste portul national in zile de sarbatoare si mai ales la biserica l-am prins si noi in Desesti intr-o zi de mare sarbatoare, de Cuvioasa Paraschiva, cand la biserica de lemn din sat era hram. Si tot gazda unde eram cazati ne-a indemnat sa o insotim la biserica si am fost foarte incantati de ce am vazut. Foarte multi tineri imbracati in straie de sarbatoare. Bravo lor ca isi cinstesc portul si stramosii!
Multumesc pentru vot si ecou!
@doinafil: Ai dreptate, Romania e un rai, daca stii sa te bucuri de fiecare colt din aceasta tara si de tot ce ni s-a dat!
Inga sau ninga are acelasi inteles, difera doar regiunea unde il auzi. In Moldova e 'inga', iar in Maramures 'ninga'. Cum bine spunea @Safta Radu: ca Dragos, primul domn al Moldovei era venit din Maramures, deci suntem din acelasi neam!
Multumesc pentru vot si ecou!
@DOINITA:
”Gasim poarta inchisa, dar nu zavorata si daca ai facut fapte bune poarta se deschide cu usurinta iar noi intram in curtea raiului.
Bate si ti se va deschide! Se vede ca ati fost cuminti: ati deschis Poarta Raiulu si nu doar pentru voi, ci si pentru noi, ceilalti 'pacatosi".
Eu ma declar "pacatoasa', fiindca ravnesc la toate frumusetile alea de le-ati avut voi acolo: peisaje de vis, cazare frumoasa, oameni cu inimi ca painea calda...
Cere si ti se va da! Si voi ati cerut si ati primit lapte proaspat (la asta chiar poftesc!), oua bio, curatenie.
Este cu adevarat minunat acolo, dar si oamenii au ajutat la fapuirea acelui rai, caci omul sfinteste locul!
”De aici se intra in baia care are si dus, dar si un loc de nota zece in care iti poti instala laptopul daca treburile nu te lasa in pace.
Sa inteleg ca acel loc "de nota 10"este in... baie? Woow, spune corporatista din mine!
Iti multumesc pentru ca ai deschis poarta raiului si pentru mine!
Sa ne revedem sanatosi!
@Zoazore: Nu, locul nu este în baie ci pe holul de unde se întra și în baie. Scuze, dacă asa am scris. Verific și corectez. Ce sa-i faci? M-au furat amintirile
@DOINITA:
”” De aici se intra in baia care are si dus, dar si un loc de nota zece in care iti poti instala laptopul daca treburile nu te lasa in pace.
Este citatul din articolul tau. De aici am dedus eu ca acel loc este in baie.
Dar si asa de-ar fi, este chiar o casuta de poveste dintr-o poveste frumoasa la care ne-ai facut partasi si pe noi.
Cred ca si iarna este superb acolo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)