GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fără prea multe ,,pregătiri”, mai mult ,,sufletești”, adică de pe o zi pe alta, ne-am hotărât să ,,numărăm” scările pe la Dâmbul Morii . Bine, așa că vom merge odată, am mai zis noi, dar chiar așa iute nu mă gândeam c-o să fie. Câteodată, nu întotdeauna, călătoriile astea ies cel mai bine. De exemplu, cu transportul, ne-am dus frumos la gara Brașov să luăm un microbuz care mergea spre București, dar ne-a ,,picat ” pleașcă autobuzul RAT Brașov, linia nr. 17B, cu traseul Gara Brașov- Timișul de Jos, fix în fața noastră. Fiind și o zi de sărbătoare, acesta circulă cam din 2 în 2 ore, așadar ce noroc am avut. :) Știind că programul de vizitare al Canionului este între 10-18, am plecat de la 9 din gară, iar la 9.45 eram deja, pe drumul frumos, idilic, spre Masivul Piatra Mare .
Câteva cuvinte despre destinația noastră de azi. Canionul 7 Scări este un defileu format din calcare jurasice și este situat în vestul munților Piatra Mare, județul Brașov. Are o lungime de 160m, diferența de nivel fiind de 58m, iar altitudine 948m. Zona de defileu este situată după cum spune și numele, pe 7 trepte, pe care curge Pârâul 7 scări, sau Șipoaia, iar aici se formează niște cascade frumoase, impresionante. Tot ce avem de făcut este să urcăm scările amenajate, 7, cu pasarele între ele. Pentru prima dată, canionul a început să fie amenajat prin anii 1920-1930, atunci când s-au montat primele scări de acces, apoi prin 1970, s-au mai construit și ceva pasarele, urmând ca în 2002, toate scările să fie înlocuite cu unele de metal. În 2013, tot ansambul a fost reabilitat, s-au înlocuit scările și pasarelele, acum sunt din oțel zincat, cu balustrade, deasemenea și drumul forestier spre Valea Șipoaia a fost reamenajat, astfel că pot circula ceva mașini de teren, noi am văzut una. Traseul este marcat cu bandă galbenă. Sigur că fiind un drum de munte, se merge și prin pădure, deci este necesară încălțăminte adecvată, bocanci, ghete, cu talpă aderentă. Am văzut și persoane care au venit total nepregătiți, nu prea aveau cum să facă față. Dacă se vine dinspre București, pe dreapta, după Timișul de Jos, este indicator mare la șosea, se merge la Cabana Dâmbul Morii, se poate merge cu mașina până la parcare, apoi e o barieră. Dinspre Brașov, la cca 10 km pe stânga, cu mașina, sau pentru turiștii aflați deja la Brașov, linia 17B, RAT Brașov, din fața gării, biletul costă 2 lei de persoană, 4 lei un bilet cu 2 călătorii.
Am ajuns deci cu bine, nesperat, ;) am traversat DN1, am luat notă de orarul de întoarcere al autobuzului și am pornit la drum. Vremea era superbă, deja parcarea se aglomera, dar am văzut multe mașini și mai încolo de barieră, parcate pe marginea drumului. Am lăsat în urmă frumoasele case, viluțe, cabane, am ajuns în dreptul zonei de pajiști, un verde frumos, crud, unde lumea deja instala corturile. Foarte multă lume am întâlnit pe tot traseul. Cu mic, cu mare, cu bebe în brațe, lumea a ieșit la aer curat, de munte. M-am bucurat să văd că atâta lume face mișcare. După cca o jumătate de oră am ajuns la primul punct de popas, Valea Șipoaia . Apa curge când mai liniștit, când mai iute, formând mici cascade, e vorba de pârâul 7 scări, care șerpuiește când pe o parte, când pe alta. Aici la primul popas, găsim mese și băncuțe, pentru cei care au obosit deja, dar și un loc de unde poți achiziționa echipament pentru tiroliene. Am văzut multă activitate și pe cablurile de tiroliană, din când în când se mai auzea câte un chiot, abia apoi am realizat că e de la ei, adrenalina... :) De multe ori, drumul o ia prin pădure, pe cărare, în unele locuri este mai umed, asta și datorită ploii din urmă cu două zile, dar și apei care curge pe ici, colo.
Următorul popas care ne apare e Cascada cu Apă Vie , aici chiar se formează pe dreapta o cascadă, mergem mai departe, iar prin pădure, mai urcăm, mai sunt și aici niște podețe de lemn, întâlnim Popasul Luminișul Însorit , un loc bun pentru a-ți trage sufletul înainte de a te ,,întâlni” cu scările, asta pentru că la ultimul popas, care de fapt e Popasul 7 Scări , ești curios deja și nerăbdător să vezi canionul. Cam o oră, o oră și jumătate se face până aici, în funcție de pauze și de ritmul de mers. Aici se pot procura și biletele, 10 lei costă pentru adulți, 5 lei pentru copii. Am observat că pentru grupuri sunt ceva reduceri. Tot aici se pot achiziționa bilete și echipament pentru tiroliană. Multă lume face plimbarea până aici, în acest punct, apoi fac cale întoarsă. Am luat și noi biletele, am plecat mai departe, nu mult și vedem deja stâncile impunătoare, simțim răcoarea umedă, ne punem hanoracele, nu strică și ceva impermeabil, câteodată mai vin stropi de apă de la cascade. Facem primele poze, prima scară e pentru ,,începători” așa de încălzire, soțul mă întreabă: te încumeți? Eu, da, normal! :D
Acolo e un controlor, care îți cere biletele dar îți dă și sfaturi pentru întoarcere, dacă nu avem de gând să o luăm pe alte trasee, urmăm bulina roșie. Așadar, urcăm prima scară, prima pasarelă, nu a fost greu, ne uităm în sus, în jos, dar acum urmează cea mai spectaculoasă și mai lungă de cca 15 m, la câțiva metri chiar lângă cascadă, aici ne odihnim puțin, privim în urmă, un hău adânc, frig, umezeală, flori, stânci înalte, drepte, șlefuite de apa care se revarsă peste ele. Pornim mai departe, ne oprim la următoarea pasarelă, fac poze cu pereții scorojiți de trecători, cu nume, inimioare, floricele pe pereții acoperiți de un fel de iederă, mai urcăm o scară, găsim și un fel de loc drept, cu niște bușteni, dar bun pentru un mic popas. Mai urcăm niște bolovani, încă o scară, câte au fost oare? Am pierdut șirul... mai faci o poză, mai vezi ceva, apa care curge parcă de niciunde... Frumos! Chiar frumusețea canionului constă în faptul că aproape la fiecare cotitură, fiecare scară, se schimbă direcția de mers, niciodată nu știi la ce să te aștepți, iar privirea sau aparatul foto nu poate cuprinde tot ansamblul, nu știi ce urmează după stânca următoare. Am urcat cred ultima scară, am mers pe lângă firicelul de apă, s-a mărit deja distanța dintre stânci, da, se pare că s-au terminat. Cam 20 de minute, atât a fost, cu poze, cu pauze, ce m-a mirat foarte mult, e că, văzând atâta lume pe traseu, am crezut că vom fi unul după altul pe scară. Dar nu a fost așa! La un moment dat eram singuri... Unde sunt oamenii? Atunci am înțeles că doar o parte aleg să urce. Oricum, noi am mers mai departe, ne-am bucurat ochii cu cele văzute, apoi am ajuns într-o pădurice, am întâlnit indicatoarele semnalate, am ales bulina roșie care duce înapoi, la Popasul 7 scări.
Cine vrea poate alege și altă variantă spre Prăpastia Urșilor , sau Cabana Piatra Mare , dar traseul e mai dificil și mai sunt cca 2-3 ore de mers. După vreo 15 minute am ajuns înapoi la popas, aici abia ne-am odihnit, am mâncat, am privit pe îndrăzneții cu tiroliana, apoi am pornit la drum. Mi-a plăcut foarte mult locul, este deosebit, acum prezintă siguranță, probabil că înainte cu scările de lemn nu m-aș fi încumetat să încerc experiența. Repet este bine să aveți încălțăminte aderentă, un bocanc, nu teniși, nu adidași, am văzut băieți în fața mea, alunecau pe fund la vale în pădure unde era pământul umed.
Drumul de întoarcere a fost deja o plăcere, așa că am admirat florile sălbatice, copacii bătrâni, am ajuns în zona de campare, aici era multă lume la iarbă verde, se bucurau de vremea frumoasă; noi ne-am îndreptat către stația de autobuz, exact la timp să-l prindem.
Nicicând nu pot face o comparație cu defileul Samaria din Creta (vezi impresii]), este mare diferența de lungime, de traseu, poate și dificultate, dar și una și alta sunt frumoase și spectaculoase, iar Canionul 7 scări , e la noi, în România. :)
Avem o țară frumoasă, să ne bucurăm de ea!
Trimis de maryka in 19.08.16 17:25:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA MARE.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un SB binemeritat pentru un articol minunat. Felicitari pentru drumetie si poze.
@maryka - Frumoase sunt impresiile despre munte, despre natură în general! Frumoase poze!
Privindu-le m-am simțit excelent.
În masivul Piatra Mare nu am fost niciodată, dar niciodată să nu spui niciodată.... Canionul este deosebit și din reviewul tău am reținut că a fost de curând reabilitat. Cred că pentru mine ar fi mai dificil de urcat.
@mishu:
Mulțumesc frumos! A fost o ,,ieșeală" foarte plăcută în natură!
@mprofeanu:
Oricând e binevenită puțină plimbare în aerul curat de munte. Da, canionul a fost redat pentru vizitare de curând, reabilitat, prezintă siguranță acum. Și eu am avut emoții pentru a urca pe scară fiind în recuperare după fractura de umăr de acum două luni, dar a fost foarte bine. Mulțumesc pentru aprecieri!
Am parcurs canionul de mai multe ori, cu multi ani in urma, cand nu se plateau bilete la intrare
Sunt sigur ca-i la fel de spectaculos. Dar cabana Dambul Morii mai exista, caci am fost acolo in tabara pe cand eram student?
@Radu Tudoran:
Noi venind dinspre Brașov nu am trecut prin fața cabanei. Nu știu dacă mai e cea veche, dar acum există Domeniul Dâmbul Morii, cu hotel, han, etc. Chiar nu știu dacă e aceeași locație.
Iar investiția în reamenajarea scărilor justifică probabil prețul biletelor. Oricum e un loc frumos! Recomand cu drag celor care pot să facă puțină mișcare!
@maryka - Felicitări pentru traseu! Reamenajarea trecerii prin Canionul 7 Scări a condus către o adevărată explozie de turiști în zonă. Tiroliana în mai multe trepte reprezintă de asemenea un punct de atracție.
@Radu Tudoran - Vechea cabană Dâmbul Morii se află în paragină, înconjurată de vegetație (vezi; I acest articol: digi24.ro/Stiri/Regional/ ... comunismului+ca)
@tata123:
Mulțumesc pentru aprecieri și pentru completările referitoare la cabană.
@maryka: Of! Ce amintiri placute a rascolit in mine citirea acestui frumos articol! M-e tare dor de 7 scari! Am fost de multe ori pe acolo, imi place zona foarte mult. Din 2013, de cand au fost renovate scarile, au devenit si mai atractive si accesibile. Anul trecut am fost de 3 ori. Am fost chiar si in ziua cand s-au inaugurat tirolienele, pe la sfarsitul lui aprilie. Inspirata, zic eu, initiativa. Baiatul meu a fost unul din primii clienti. Am mai fost prin iunie cu prietenii din Canada. Au fost super-incantati de drumetie, de peisaje. Anul asta am fost cu nepotica mea prin iunie. Doar jumatate din drum, are doar doi anisori. A stat o saptamana la mine la Brasov. Acum stau eu la ea in Canada. Abia astept sa vin in Romania, la Brasov, sa mai fac excursioare pe Tampa, pe Postavaru sau la 7 Scari! Si prin frumosii nostri munti!
Mă bucur și mulțumesc pentru aprecieri. Da, ce amintiri frumoase dar și de persoane dragi de care să vă aduceți aminte. Până una, alta citim și noi cu plăcere despre meleagurile canadiene. La o bună reîntoarcere sau o ședere plăcută pe mai departe.
Dacă m-ajută Dumnezeu, weekendul de vine acuma o să-mi lucească ochișorii pe -acolo. Deci, te vrific!
Mi-a plăcut descrierea și pozele!
@Yersinia pestis:
Mulțumesc pentru aprecieri. Înseamnă că nu-mi rămâne decât să urez vreme bună și dor de ducă... Aștept impresii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Canionul Șapte Scări, impresionant și minunat — scris în 19.07.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Drumeție la Canionul ”Șapte Scări” — scris în 27.06.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Canionul 'Şapte Scări' — scris în 27.01.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Revenire în Canionul 7 Scări — scris în 16.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Canionul 7 Scari, experienta de a urca printre 2 pereti de stanca — scris în 20.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Despre Canionul ... — scris în 22.08.17 de Danyl din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jul.2017 Plimbare prin canionul Şapte Scări si Brasov — scris în 26.12.18 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ