ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Intr-o lume de gheata - Canionul 7 Scari

Ilustrație video-muzicală
Hooverphonic - Frosted Flake Wood
TIPĂREȘTE

O zi de iarna, de ianuarie, cu zapada troienita, cu brazii purtand vesminte de argint, case fumegande prin cosuri, foc in sobe … si dorinta noastra de a simti bujorii nascuti ger cum ne coloreaza obrajii…

Astazi este timpul pentru Masivul Piatra Mare. Traseul ales este Timisul de Jos – Cabana Dambu Morii – Canionul 7 Scari.

Traseul nostru incepe din halta parasita din Timisul de Jos. Personalul 3001 ne-a lasat aici in jurul orei 10.30. Nici o urma de om …doar noi si un personal care fluierand isi cauta calea spre Brasov, disparand in negurile diminetii.

Pasii nostri pornesc in directia Dambu Morii, pe marginea DN-ului. Avem de mers pe marginea soselei circa 15 – 20 minute pana cand vom ajunge la podul peste raul Timis.

In acest punct lasam in stanga noastra Cabana Dambu Morii si ne orientam, inainte, pe marcajul dunga galbena, spre Canionul 7 Scari. In acest punct intalnim si alte variante de trasee din Muntii Piatra Mare: - Spre Varful Piatra Mare pe “Drumul Familiar”, spre Pestera de Gheata si Cabana Piatra Mare prin Sirul Stancilor, spre Prapastia Ursilor etc. Noi alegem varianta 7 Scari – Cabana Piatra Mare, unde vom bifa doar prima portiune a traseului – cea pana la Canion. Durata estimativa: aproximativ 1h, in functie de starea stratului de zapada si de portiunile pe care le vom intalni pe drumul troienit.

Toate detaliile hivernale ne faceau martorii unui peisaj adormit sub pudra alba care s-a asternut peste aceste meleaguri. Natura pare coplesita de imensitatea zapezii. Copacii stau aplecati, plini de zapada…asemeni unor oameni carunti, incercati de greutatile anilor.

Inaintam ascultand cum viforul iernii canta prin vantul care ne inteapa fata cuprinsa de fine cristale de gheata. Sub pasii nostri apasati, zapada scartaie. In jur, trunchii inghetati parca poarta suflete sub coaja, suflete care trosnesc terifiant cand vantul isi poarta trena prin padure. Poteca inca se distinge, fapt care ne permite sa inaintam far’ de griji si temeri. Cat timp zapada nu a acoperit marcajul existent pe trunchiuri si pe stancile risipite pe poteca este totul bine. Oricum, in prima portiune a drumului – (20-30min de la Dambul Morii) poteca este larga, neexistand riscul ratacirii. Ca reper vom avea raul care ne insoteste pe tot parcursul traseului, fie prin dreapta, fie prin stanga noastra formand cascade, unele dintre ele inghetate, oferindu-ne imagini de vis. Natura, un sculptor in gheata.

Din loc in loc bancutele de lemn si mesele ne imbine la un scurt popas, pret de cateva clipe in care putem savura albul infinit respirand aerul rece de munte. Pe fundal, un susur de rau ne gadila simtirea.

In unele portiuni poteca urca pieptis prin padure, dar efortul in urcare nu va fi mai mult de 10-15 minute. Este normal din cand in cand sa simtim ca nu este vorba doar de o iarna ca-n basme, ci si de un munte de urcat.

Amenajarile turistice au facilitat usurinta trecerii anumitor portuni, unde vom intalni trepte de lemn, sapate in poteca sau poduri de lemn, pentru a trece peste raul involburat.

Spre finalul urcuslui vom gasi un refugiu de lemn, loc prielnic adapostirii in caz de intemperii severe sau alte probleme pe care le putem avea pe traseu. Din acest punct pana la Canionul 7 Scari, mai sunt aproximativ 10 minute, timp in care vom urca niste trepte de lemn. Noi am preferat sa ocolim prin partea stanga, pe dupa o stanca, prin albia raului, aceste trepte, deoarece era foarte ridicat riscul alunecarii pe zapadaa care déjà se transformase-n gheata. Depasind acest punct ajungem la o intersectie de drumuri. Inainte – Prin canionul 7 Scari spre Cabana Piatra Mare, si la stanga – spre Prapastia Ursilor. Noi alegem prima varianta si-n scurt timp ajungem la intrarea in Canionul 7 Scari.

Aici, ochii nostri devin din ce in ce mai mari si emotia ne cuprinde. Totul este asemenea unui palat de piatra decorat cu turturi imensi, parca amenintatori. Un palat de piatra peste care un vrajitor a trimis o suflare de gheata. Pe timpul ierni, accesul in Canionul 7 Scari este deosebit de periculos. Exista riscul alunecarii in momentul urcarii pe scarile metalice inalte de zeci de metri. Deasemenea, scarile sunt inghetate, si in paralel cu acestea, cascada ne va stropi in momentul in care inaitam spre limita superioara a canionului. La fel, podele suspendate, de lemn sunt acoperite de un strat insemnat de zapada si de gheata. Zona de trecere pe stanca, tinandu-ne de barele metalice poate cauza si ea probleme, tot din cauza riscului ridicat de alunecare. Accesul prin canionul 7 Scari dureaza cca 10-15minute in functie de pregatirea fiecaruia. Cine doreste sa ocoloeasca acest punct, o poate face prin partea dreapta, la intrarea in canion, urcand, avand in stanga peretele vertical de piatra.

In momentul in care iesim din canion, peisajul se deschide, oferindu-ne urmatoarele variante de a continua. Spre Varful si Cabana Piatra Mare – 2h, inapoi, ocolind canionul 20 minute, sau spre Timisul de Jos prin Prapastia Ursului 1h 30min.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de private_rayen in 08.03.11 13:09:47
Validat / Publicat: 08.03.11 14:47:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA MARE.

VIZUALIZĂRI: 3562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mai sus de Dambu Morii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mirelutza
[08.03.11 17:07:18]
»

eu am fost aici vara si m-am simtit o eroina escaladand acele scari, dar tu iarna... hm... mare curaj pe tine!

webmaster13
[08.03.11 17:26:59]
»

Sper sa placa melodia atasata!

Se poate schimba!

private_rayenAUTOR REVIEW
[08.03.11 18:38:34]
»

place place. Merci pentru alegere

private_rayenAUTOR REVIEW
[08.03.11 19:03:55]
»

Da... si eu prefer zona, vara, dar mai ales primavara, fiindca-mi permite sa ajung la cabana Piatra Mare, si de aici, mai departe pe varf... de unde apusul este magic. Apoi urmeaza o seara la cort, in fata Cabanei Piatra Mare, unde se afla o imensa poiana oferind o perspectiva incantatoare spre Depresiunea Brasovului si zonele invecinate. Singura problema, mai ales pe timp de vara, o reprezinta mustele. Uneori pot fi o adevarata teroare in aceste locuri. Dar oricie frumusete cu sacrificiile ei.

aida.alecu*
[16.03.11 15:46:13]
»

Eu cred ca ai facut o aroganta, asta cred! In blugi si simpli bocanci pe canionul 7 scari iarna pe inghet si zapada? hmm... cineva acolo sus va iubeste!

Oricum felicitari pt rw si foto!

any*
[28.03.11 15:21:24]
»

Fiind consecventa in principiile mele, ca altfel nu ar mai fi principii la care sa te poti raporta, ii dau dreptate lui @aida. alecu si consider ca nu de aroganta a dat dovada tipul respectiv, ci, in primul rand, de inconstienta, urmand apoi alte ,,infractiuni", parerea mea fiind ca in calitate de lider in ceea ce vrea sa faca, ii va duce ,,de rapa"pe cei care la fel de inconstienti i se alatura lui, dand de lucru salvamontului si, doamne fereste, ingrosand stirile negre de ora 1700 de la Pro TV... talent de prozator liric exista insist insa pe participarea la un cenaclu literar...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
private_rayenAUTOR REVIEW
[28.03.11 18:31:56]
»

Va multumesc pt critici.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, any*, mirelutza, private_rayen
Alte impresii din această RUBRICĂCanionul 'Şapte Scări' [Dâmbu Morii]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061078071594238 sec
    ecranul dvs: 1 x 1