ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Canionul 7 Scari si imprejurimi

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Au trecut cativa ani de cand nu am mai batatorit potecile Pietrei Mari insa nostalgia vremurilor cand mergeam aproape saptamanal prin aceste locuri si faptul ca nu am avut decat o zi la dispozitie m-au facut sa fac o plimbare de week-end.

Inca de la inceput tin sa mentionez ca am ramas un pic dezamagit de aceste locuri pe care le stiam altfel. Am fost surprins sa vad ca renumitul “Dambul Morii” a fost pur si simplu devastat si este lasat in paragina. In schimb, zona a devenit o adevarata “comoara imobiliara”. Probabil, in viitor, fiecare locsor unde se va putea construi va fi valorificat.

Urmand drumul forestier de-a lungul caruia, dimineata vezi oamenii iesiti in numar mare la iarba verde iar seara privesti cu mahnire gunoiul lasat in urma de acestia (am generalizat), apoi poteca, accesibila oricarui turist, in mai putin de o ora ajungem la Canionul 7 Scari. Acesta este o opera desavarsita a naturii, ce a creat de-a lungul timpului un loc remarcabil care nu are cum sa nu atraga atentia. Culoarul, lung de aproape 160 m, ce urca printre uriasii pereti de stanca, e constituit dintr-o succesiune de “platforme”, modelate de apa ce cade de pe una pe cealalta, scotand un sunet impresionant.

Cu mai mult de 10 ani in urma, canionul era strabatut de scari din lemn iar urcarea/coborarea lui era o adevarata aventura. Intre timp s-au amenajat cele din metal, existente si acum. O perioada de timp a existat o taxa care trebuia platita pentru intrarea in canion, acei bani fiind folositi pentru intretinerea traseului. Se pare ca, intre timp, s-a renuntat la ea, consecinta parand a fi degradarea amenajarilor ce inlesnesc accesul.

Inca de la intrare constat ca multe din scandurile de lemn au fost distruse, pentru siguranta turistilor apelandu-se la o improvizatie, solutie mai rapida si cu costuri reduse (pe lungimea platformelor ce leaga scarile s-au asezat niste “poduri” tot din lemn). Si balustrada a avut de suferit, din loc in loc fiind indoita si chiar rupta de cei care probabil nu au inteles ca este pusa acolo pentru a le oferi protectie si a nu-i expune la riscul de a cadea in gol. Ajungem la cea de-a treia scara, ce are peste 10 m lungime si care, in partea inferioara este bine stropita de apa ce formeaza aici o cascada de vreo 15 m inaltime. Urmeaza o asteptare de mai mult de un sfert de ora, timp in care se face o coada destul de mare. Aceasta scara creeaza destule probleme unor persoane mai tematoare, care se opresc rand pe rand la jumatate si nu stiu ce sa mai faca: sa coboare, sa urce in continuare? Desi asaltate cu imbarbatari, pana la urma doua din ele cad prada fricii si, aproape cu lacrimi in ochi, hotarasc si reusesc sa coboare. Noi ne continuam drumul prin culoarul ce incet, incet se largeste, devenind mai prietenos. In ultima parte furia naturii aproape a distrus una din platformele amenajate impingand-o cu pietrele si lemnele aduse de viitura. Din fericire, zona nu mai este expusa caderii si accesul se face in siguranta. Ajunsi la finalul canionului exista trei posibilitati de acontinua drumul. In stanga pleaca o poteca (marcata cu triunghi albastru) ce face conjunctura cu un alt traseu si coboara pe la Prapastia Ursilor (un alt loc deosebit) in aval de canion iar spre dreapta se orienteaza poteca (marcata cu banda galbena) ce urca la cabana Piatra Mare, apoi spre varf (din aceasta poteca la scurt timp de la plecare se desprinde un alt traseu ce coboara prin padure, ajungand la intrarea in canion –marcaj: punct rosu). Urmand aceasta poteca, dupa doua ore de mers numai prin padure, ajungem la actuala cabana Piatra Mare (alt. 1630 m.), de unde putem vedea si ruinele vechii cabane, distrusa de un incendiu prin ’90-‘91. Iata informatiile ce le-am dobandit: se poate innopta in cele 12 locuri de la mansarda si 6 in camera de la parter; cazarea costa 30 lei/loc; izvorul se gaseste la 30-40 m distanta; se poate servi masa (ciorba legume -9 lei, omleta cabanos -7 lei, fasole cu carnati -10 lei, cafea -3 lei, ceai -2 lei); WC-ul se afla in spatele fostei cabane.

Dupa ce ne jucam cu magarusii si cu cei doi catei de la cabana coboram pe poteca marcata cu banda rosie care este, de asemenea, accesibila si nu creeaza probleme, in mare parte fiind constituita din drumul forestier, ce coboara in apropiere de zona construita, in drumul pe care am urcat.

Ca si concluzie, pot spune ca, desi canionul este un loc uluitor de frumos, se pare ca lipsa fondurilor impreuna cu lipsa de bun simt a unora va face ca, in viitorul apropiat, vizitarea acestuia sa devina o incertitudine. Si ar fi mare pacat sa nu ne mai putem desfata privind aceasta minunatie.

Dupa cum vedeti nu am insistat foarte mult pe detalii generale (asa cum poate v-ati obisnuit) deoarece consider ca multe din ele au fost spuse in review-uri anterioare.

Va doresc tuturor carari insorite.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 29.08.10 16:30:09

VIZUALIZĂRI: 4602 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O frumoasa cadere de apa pe drumul catre canion
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9850 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterJr
[29.08.10 18:19:15]
»

Propun o coloana sonora, daca nu iti place, putem schimba!

Alina Morar
[29.08.10 21:52:01]
»

Ma atrage mult acest loc, dar nu pot cu un copil de 1 an si 10 luni. Asteptam sa creasca.

aida.alecu*
[29.08.10 21:54:31]
»

Extraordinar traseu! Extraordinare fotografii! Frumos descris! Pacat insa de oameni si de interesul de a mentine aceasta zona curata si accesibila! Nu imi vine sa cred ca au lasat in asa stadiu de deteriorare balustrada! Oare copiii nostri vor mai putea face acest traseul prin inima muntelui?!

Felicitari inca o data!

sandu.53
[03.10.10 19:52:12]
»

am dat intamplator de acest review si mi-am amintit cum am facut pe la 12 ani prima excursie la 7 scari si ce emotii am avut atunci... acum cativa ani doar m-am apropiat de punctul de jos de plecare... foarte frumos descris... felicitari!

sandu.53
[03.10.10 19:53:32]
»

am uitat foarte frumoase pozele si din cate vad arata destul de bine! poate vara viitoare voi avea curajul de ajunge acolo... deh varsta...

krondia*
[27.11.10 13:37:18]
»

Era bună acea taxă la intrarea în canion, mai ales că se percepea doar pe timpul verii. Mai bine să vină puţini turişti dar care să fie în siguranţă, decât să te trezeşti în imposibilitatea de a parcurge traseul. Eu nu am mai urcat prin canion de când s-a deteriorat, m-am aventurat în schimb la cascada Tamina, unde, din păcate, şi acolo lucrurile stau la fel. Poate se vor găsi fonduri şi pentru aceste obiective, la fel cum au fost restaurate monumentele istorice din oraş.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[29.11.10 14:06:23]
»

Da, Tamina a fost data "in nefolosinta" de mai mult timp. Eu nu am mai trecut pe acolo de ceva timp dar presupun ca, cel putin in ultimii 2 ani, nimeni nu a miscat nimic in zona.

MCM
[07.08.12 20:16:50]
»

@pepsi70ro m-a trimis aici. Si bine a facut. Imi place. Fotografiile sunt superbe. De ceva timp vreau sa merg acolo, dar mi se pare periculos traseul pe scarile alea. Pentru ca nu am reusit sa vizualizez prea bine drumul de intoarcere din descrierea ta, spune-mi te rog, daca lasam masina, asa cum zice @pepsi70ro la Dambul Morii in parcare, cum ajungem inapoi si cat ne ia?

P01 este facuta cu vreun filtru special?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[07.08.12 23:16:30]
»

@MCM In tura pe care am descris-o (sumar) in review, dupa strabaterea canionului ne-am continuat drumul pana la cabana Piatra Mare, de unde exista mai multe posibilitati de coborare.

Daca vreti sa vedeti doar canionul este mult mai simplu, caci va puteti intoarce pe poteca de ocolire. Mai exact, dupa ce veti iesi dintre stanci veti gasi o bifurcatie de trasee: la stanga pleaca o poteca marcata cu triunghi albastru iar la dreapta se continua banda galbena (care va va duce pana la canion). Veti continua pe BG si dupa putin timp de mers prin padure veti gasi o alta ramificatie, de unde se desprinde in dreapta o poteca marcata cu punct rosu, pe care va veti intoarce exact la intrarea in canion. Teoretic traseul ce strabate canionul si cel marcat cu PR sunt aproximativ paralele, acesta din urma fiind considerat "poteca de ocolire". Timpul de mers este relativ asa ca nu stiu ca sa va spun, cert este ca cel de ocolire e un traseu scurt -in medie cam o jumatate de ora. De la 7 Scari pana la Dambul Morii va veti intoarce pe acelasi drum pe care veti urca, deci aproximativ acelasi timp (cu un usor minus)

In cazul in care mai aveti nevoie de informatii mai detaliate, nu ezitati sa intrebati.

MCM
[07.08.12 23:28:01]
»

@urjanclaudiu: multumesc

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[10.08.12 16:35:01]
»

P01 este facuta cu vreun filtru special?

@MCM Revin pentru a lua in discutie si acest aspect pe care se pare ca l-am omis in ecoul precedent. P01 nu este realizata cu nici un filtru. Pur si simplu asa a iesit.

De altfel, prapadita mea de camera e prea veche sa accepte filtre speciale iar cand folosesc diverse programe de editare, foarte rar se intampla sa umblu la culori/nuante, preferand "realitatea", asa cum ramane expusa in imagini.

P. S. Va doresc sa aveti parte de o drumetie placuta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM
[10.08.12 16:40:52]
»

@urjanclaudiu: Atunci inseamna ca "prapadita" aia de camera inca mai are un nerv care nu i-a murit . Imi plac fotografiile ei.

Nicu V
[27.01.13 11:32:10]
»

Foarte frumos traseul, deja l-am pus si eu pe lista, iar fotografiile sunt de exceptie. Felicitari!

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[27.01.13 13:57:23]
»

@nicu014 Mulţumesc mult pentru felicitări.

E foarte bine că aţi pus acest obiectiv pe listă şi cred că ar fi indicat să-l vedeţi cât mai curând. Aşa cum spuneam şi în articol, amenajările din Canion sunt într-o continuă stare de degradare şi dacă lucrurile merg în acelaşi sens mă gândesc serios la faptul că e foarte posibil să rămânem doar cu amintirea că am străbătut cândva Canionul 7 Scări.

Totuşi, ne mai rămâne şi speranţa, aceea că poate cineva se va gândi la un moment dat să se ocupe de reabilitarea scărilor. Vom vedea!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adybyt
[25.02.13 09:21:52]
»

Claudiu, cred ca asa te numesti, am citit impresiile tale despre acest obiectiv turistic de care nici nu auzisem pana acum. Eu sunt pasionat de fotografie si cred ca acolo am ce sa fotografiez. De fiecare data cand vin in Romania imi aleg o zona unde sa fotografiez frumusetile tarii noastre, anul acesta este pe lista Maramuresul, dar am sa dau o fuga si pe la Canionul 7 Scari. Avem o tara si locuri superbe pe care ar trebui sa le promovam, sa le facem reclama, sa stie lumea ca si in Romania este la fel sau chiar mai frumos ca in alta parte. Merci inca o data pentru detaliile si pozele pe care ni le-ai aratat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adybyt, aida.alecu*, Alina Morar, MCM, sandu.53, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂCanionul 'Şapte Scări' [Dâmbu Morii]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044533967971802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1