GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Partea a doua... citeste te rog prima data reviewul Cambogia- o tara care te impresioneaza pana la lacrimi.
O poteca ingusta printre pomi incolaciti de liane ducea spre Templul Ta Prohm - binecunoscut ca culisa a filmului Lara Croft: Tomb Raider. Pe vremea cand a fost filmat acest film Cambogia era inca una dintre tarile "tabu" fiind foarte nesigura. Se auzeau doar stiri de groaza despre Armata rosie ce a distrus tara, despre pamanturi pline de mine explozive despre boli incurabile si mancaruri gretoase gen "sobolani de apa prajiti". Dar cred ca acest film a facut ca iubitorii de aventura sa prinda curaj si astfel tot mai multi turisti au dus tot mai multi bani in tara si uite ca astazi am ajuns sa calc si eu pe urmele Angelinei Jolie... Acum este destul de usor sa ajungi aici. Agentia aeriana low cost " Airasia.com" zboara zilnic intre Kuala Lumpur / Malaezia si Siem Reap pentru doar 25 de dolari pe persoana si drum (daca il cumperi online in avans). Orasul Siem Reap creste vazand cu ochii si intretimp hotele cu renume international au construit aici adevarate oaze de relaxare. Hotelul pe care l-am ales noi este foarte modern, un hotel clasat la 4 stele pentru un pret de 40 de dolari pe noapte cu mic dejun inclus. O piscina imensa cu un wirlpool, o gradina plina de pomi infloriti si o zona de spa cu masage la preturi extrem de scazute (3 dolari pe ora) te imbie sa petreci cat mai multe ore in incinta hotelului.
Dar acum inapoi pe drumul nostru prin jungla...
Cred ca Templul Ta Prohm este unul dintre cele mai vizitate cu toate ca este si unul dintre cele mai distruse dintre temple. Natura l-a acaparat, pomi masivi si-au infiltrat radacinile printre zidurile lui demonstrand ca lemnul este mai tare ca piatra, ca viata este mai puternica decat eterniatea. Ceea ce insa m-a ingrozit era faptul ca templul se afla in "reconstructie" si pe plancarte imense se prezenta un templu inainte - cu arata acum - si dupa renovare cu pomii taiati si pietre puse din nou la locul lor. Dar chiar acest chaos il facea sa fie atat de diferit!
A treia zi hotarisem sa facem o pauza de la temple si sa vizitam satul plutitor pe lacul Tonle Sap.
Han (va amintiti - soferul nostru) parca se jena cumva sa ne duca pana acolo. Drumul e rau si o plimbare cu barca pe lac costa 22 de dolari pe persoana, ne spune el. Drumul pana acolo nu a mai contat cand dupa ce am iesit din oras am vazut casele localnicilor devenind din ce in ce mai simple... si saracia din ce in ce mai covarsitoare. Luasem cu mine un pachet cu biscuiti si cateva ciocolati pe care le primisem in avion - pentru drumul de circa 4 ore pe care aveam sa-l parcurgem- daca cumva ma apuca foamea. M-am bucurat enorm de mult ca le avem la mine si ca le-am putut impartii copiilor de la marginea strazii care se adunau imediat in jurul nostru cum opream pentru cateva momente sa facem poze.
Ajungand la marginea lacului cumparam 2 bilete si un baietel de circa 15 ani ne face semn sa urcam intr-o barca cu motor cu circa 10 locuri. Eu privesc putin nesigura si il intreb - how old are you? eighttee - raspunde el in aceeasi engleza in care vorbesc cu totii aci. O engleza de cuvinte fara sfarsit. Invatata din auzite si nu din carti. Multi dintre ei nu au avut posibilitatea sa faca o scoala - si si asa nu se invata limba engleza la scoala, ne raspunde el. Engleza invatata aici imi aduce aminte de jocul din copilatie: telefonul fara fir! unde la sfarsit ieseau cuvintele doar pe jumatate.
Doar noi doi si copilul de 15 ani ne aflam in mijlocul unui lac cu o apa de culoarea apei de canal si la fel de puturoasa cand se opreste motorul si barca devine nemanevrabila. What is happend? incer eu sa ascund panica, imaginandu-mi ca va trebui sa inotam pana la mal. No gasolii, maam, no more gasolii... raspunde el. Si acum? Baiatul incerca la inceput sa manevreze barca cu o vasla, sa o miste cumva, dar nu reuseste. Sa-l ajutam? ma gandesc eu. dar cum? Vazand si el ca nu are nici un sens sa vasleasca incepe si face semne disperate cu mana spre alte barci ce trec in viteza pe langa a noastra. In sfarsit opreste una si dupa discutii aprinse vad ca i se inmaneaza un bidon de vreo 20 litrii pe care baiatul cel subtirel si fara muschii il balanseaza cu usurinta pe cap. Cel putin asa mi se pare mie. Dupa ce il goleste, porneste motorul facand contact la doua sarme intre timp ce sar scantei. Aoleo... unde am ajus ma gandesc eu... sper sa se termine cu bine aceasta mica excursie. Dupa vreo jumate de ora cu o viteza maxima (aveam sa recuperam timpul pe care il pierdusem din cauza lipsei de benzina) ajungem la marginea satului plutitor. Case sau mai bine zis baraci din tabla plutesc pe bidoane goale de metal sau plastic sau pe roti de camion. Poate exista asa ceva? Trecem pe langa cotete de gaini si porci, cineva si-a contruit chiar si o mica gradina de flori plutitoare - si totusi totul mi se pare ingrozitor. Cum se poate ca cineva sa traiasa in astfel de conditii. dar in fiecare "casa" vad copii. Nu exista aproape nici o familie fara copii - copii flamanzi care sunt nevoiti sa traiasca pe o suprafata de 2 metrii patrati, mereu in miscare, mereu cu teama ca se pot scufunda. Acum e timpul uscat, dar cum e aici pe timp ploios cand apele lacului se involbura si devin periculoase? Trecem prin acest sat ca printr-o culisa de film... water world este existent.
Pe drumul inapoi spre hotel am oprit la marginea unui camp plin de flori de lotus. In mijlocul campului o casuta - o familie cu doi copilasi, mama fierbea masa de pranz - doi, trei pestisori prinsi probabil in lac si niste orez. Fetita de vreo doi anisori imi ofera o foare de lotus. Han ne face semn sa mergem mai departe, drumul inapoi e lung si greu si plin de hartoape, poate vrem sa fim la pranz inapoi... banii pe care ii alocasem pentru pranz ii dau acestei famili - circa 10 dolari - tatal ma priveste cu uimire... si ia banii cu mii de multumiri aratandu-i mandru sotiei. Han este si el putin mirat si eu incerc sa ii dau o explicatie - you, know, Han, I was also born in a poor land - not so poor like this- but- Romania, maybe you dont´t know? .
Yes, I know Romania! imi raspunde Han... si mie imi curg siroaie de lacrimi pe obraz...
the end
Trimis de Pami* in 01.03.12 16:32:18
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
PAMI,
Super rw! Iar fotografiile sunt de... OSCAR!
Felicitari!
Vacante frumoase!
Jalnic, nu mai întreb cum v-ați hotărât să petreceți astfel concediul, credeam inițial că serviciul poate ar duce pe cineva în lumea a treia... Te felicit pentru modul în care ai povestit cele văzute acolo, deși sunt aspecte dureroase, mi-a plăcut stilul tău alert de prezentare. Felicitări pentru curajul de a alege o destinație neobișnuită de vacanță!
@Pami: Impresionant, rascolitor!
Candva, un coleg de serviciu imi spunea ca el nu merge in circuite pentru ca agentiile il duc doar acolo unde vor ele si-i arata numai aspectele frumoase ale vietii unei comunitati. El vrea sa-i fie aratata viata reala, asa cum este ea.
Iata ca tu ai reusit s-o vezi. Relatarea ta a intrecut orice asteptare.
Ce viata duc bietii oameni in satul plutitor! Cum sa nu fie lacul tulbure si prost mirositor daca toate mizeriile umane si de la animale se scurg in el? Oare tot aceeasi apa se foloseste si la prepararea mancarii?
Si ghidul nostru era la fel de uimit: "trebuie sa fiti foarte bogati daca ati putut plati excursia aceasta! " mi-a spus, cand ne pimbam cu barca pe Tonle Sap. Din tot ce am vazut acolo cel mai mult m-au impresionat micutii cersetori, care se deplasau de la o barca la alta in ligheane! Copai micute, cat sa stea ei ghemuiti acolo, isi faceau drum prin valurile facute de barci!
Emotionanta poveste.
Dupa o asa experienta, nimic nu ti se mai pare greu de indurat. Ai dreptate Pami: privind acei oameni si conditiile in care traiesc, poti spune " priviti cat de puternica este viata". Unii rad de taranii nostri care au case din chirpici - acei amarati (cambodgienii) nici in visele lor cele mai frumoase nu vor avea o casa cu patru pereti si un acoperis adevarat, nici macar din chirpici. Despre ce scola sa vorbeasca saracii, cand traiesc asa cum se vede? Ma intreb cum au reusit sa stanga " o avere " cu care sa isi cumpere porcii aia?
Citind randurile tale, mi-am amintit de un citat care ma imbarbatateaza in momentele grele: " nu ma mai vait ca nu am bani pentru pantofi noi... de cand am vazut un om fara picioare".
o astfel de excursie te pote face sa ti schimbi radical conceptia despre viata. M au impresionat foarte tare randurile si fotografiile tale
@lizuk: da, da lizuk, din cauza ta am ales aceasta excursie - dar sa stii ca acum cand sint intrebata cum a fost Cambogia povestesc doar de bine si incerc sa animez pe fiecare sa mearga acolo - doar prin turism putem si noi ajuta cumva si acestei tari...
Te-am avetizat eu ca te vor face sa plangi...
Pe de alta parte, din excursia in Cambodgia si mie mi-au ramas in minte doar momentele frumoase, cum se intampla mereu in viata...
@mariarosa: dar sa stii ca rar mi se intampla sa plang si de fericire... ceea ce a fost posibil cand am vazut templul Bayon cu fetele zambitoare...
Draga Pami, In curand voi calatori si eu, impreuna cu sotia si fetita, in Cambodgia. Pacat ca nu am citit mai devreme articolul tau despre aceasta locatie... probabil imi rezervam mai mult de 2 zile pentru aceasta destinatie atat de frumoasa, desi trist descrisa de tine.
Am rugamintea sa ma ajuti cu cateva sfaturi legate de ceea ce ar trebui sa vizitez cu prioritate si daca ai recomandari privind calatoria cu copilul (are 10 ani). Am ales varianta unei calatorii din Bangkok, cu masina a unei firme de turism, ce se va ocupa inclusiv cu serviciile de ghid.
@sebibo: te ajut cu placere- cu toate ca daca ai cumparat o excursie organizata nu cred ca vei pute face ceva pe cont propriu. Ma gandesc ca va vor duce mereu cu grupul peste tot astfel incat nici nu vei putea sa te departezi de ei.
Pentru 2 zile (probabil cu o singura noapte acolo) ve-ti vizita cu siguranta Angkor Wat si Angkor Thom unde ve-ti vedea cele mai cunoscute dintre temple.
Nu trebuie sa-ti faci absolut nici un gand in legatura cu siguranta in Cambogia.
In legatura cu copilul - poate pentru el va fi cam obositor - sa luati cu voi apa si mancare (nu sunt tarabe care sa vanda astfel de lucruri la fata locului) si palarii de soare (poate chiar si o umbrela de soare).
Clima este foarte calduroasa si e bine daca pleci in curand - in iarna noastra este la ei timpul uscat. Sa imbracati incaltaminte comoda si haine usoare de bumbac sau in. Nu este nevoie sa imbracati pantaloni lungi sau sa va acoperiti umerii ca si in templele din Thailanda.
Sa nu schimbati bani in moneda lor - puteti sa cumparati absolut totul in dolari americani - poate este cel mai bine sa luati cu voi de acasa niste dolari americani pentru aceste 2 zile.
Daca mai ai nevoie si de alte informatii contacteaza-ma pe privat.
Multam ptr povestea frumoasa de mai sus. Ma bate si pe mine gandul sa plec in februarie. As sta vreo 10 zile. Am ce face 10 zile?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Cambodgia – Sfaturi de calatorie — scris în 26.03.18 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Vietnam + Cambodia - Pnom Penh capitala Cambodgiei — scris în 22.03.16 de gosabucur din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Calator in Cambodgia - Phnom Penh — scris în 08.04.15 de roxana.tomina din DUBAI, U.A.E - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Cambogia - o tara care te impresioneaza pina la lacrimi — scris în 01.03.12 de Pami* din MANNHEIM GERMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2007 Tonle Sap sau lacul curgator — scris în 09.07.10 de mariarosa din TARGU MURES - RECOMANDĂ