ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sa cante chitarele

TIPĂREȘTE

In drumetiile mele pe munte ajung la multe cabane. La unele raman cate o noapte pentru a surprinde un apus sau un rasarit de soare, la altele intru pentru un pranz. Sunt si cabane pe langa care trec pur si simplu pentru felul in care am fost primiti. Din acasta categorie facea parte si Curmatura alaturi de Garbova si Poiana Izvoarelor.

“Ca tot ati adus vorba de Curmatura, ati mai fost in ultimele doua luni pe acolo? Daca nu, atunci cand o sa mergeti o sa aveti parte de o mica surpriza” imi spunea Claudiu (@urjanclaudiu) prin luna noiembrie, cand imi exprimam nemultumirea fata de cabana Curmatura.

Muntii Piatra Craiului imi plac mult si nu aveam cum sa nu ajung iar la Curmatura si, intradevar surpriza.

Era inceput de martie 2012. Surpriza se vedea de departe. Acoperisul cabanei, a carei tabla ruginise bine, a fost schimbat cu unul modern, rosu.

Venind dispre satul Pestera, traseul te scoate in spatele cabanei, unde sunt toaletele. Acestea au fost inlocuite cu unele ecologice, noi, curate si adaptate la mediu.

Ajunsi in fata cabanei am vazut mai multe schimbari: s-a amenajat cea de’a doua incapere a salii de mese care statea mereu inchisa. S-au pus ferestre cu geam termoman pentru confort, in ton cu natura.

Din sala de mese a disparut afisul “Nu aveti voie cu alimente din afara unitatii” pe care nu il sufeream. Atmosfera era destinsa. Caldura placuta de la soba de teracota. Oameni relaxati.

Scaunele si mesele au fost schimbate, altele lacuite. S-au schimbat lambriurile si au aparut mai multe cuiere.

In a doua incapere s-a amenajat un semineu, este activ coltul turistilor unde cei care au calcat pragul cabanei de’a lungul timpului au lasat cate o amintire. Ferestrele sunt spatioase, de aici ai priveliste chiar spre creasta Pietrei Craiului.

Petru cine cunoaste cabana, aceste schimbari chiar se vad dar pe mine ma interesa sa vad ceea ce ma supara cel mai mult la aceasta cabana. De aceea m-am asezat la o masa de unde vedeam bine personalul cabanei si panoul cu meniul.

Meniul este mai bogat decat inainte. Gasesti si dulciuri si bauturi racoritoare si chiar harta cu trasee a Pietrei Craiului. Pesonalul amabil, nu stiu daca este acelasi sau altul, dar atitudinea sigur e alta.

Am mancat fara grija ce aveam la noi, apoi am cumparat vin fiert 5 Ron, ciocolata calda si o delicioasa placinta cu branza si stafide 7Ron (dar merita).

Nu stiu daca au intervenit schimbari si la camere. La anexe sigur nu, mai e de lucru si la exterior, dar ca se misca ceva se vede si asta e bine.

Va spun drept ca m-am simtit ca atunci cand te regasesti cu cineva de care iti era dor. Intr-un loc atat de frumos, cum este cel in care este amplasata cabana Curmatura, era nevoie de o schimbare, era nevoie de oameni care iubesc intra-devar muntele si natura, pentru a putea rezona cu cei care ajung aici.

Pentru weekendul prelungit cu 1 Mai directia ne era clara - Piatra Craiului. Si pentru ca vazusem schimbarile in luna martie chiar ne-am gandit la o nopte de cazare la cabana Curmatura. Rezervarea am facut-o telefonic. Am vrut sa rezerv o camera cu doua locuri dar nu mai aveau paturi libere decat in camera din cabana de 11 locuri. Camera cu doua locuri este una singura si se rezerva din timp. Am spus ca revin dupa ce ma consult cu sotul dar, eram convinsa de atunci ca voi accepta. Imi doream mult sa fiu acolo iar vocea calda si vesela a persoanei de la telefon m-a convins spunandu-mi ca este o camera super OK si sigur o sa-mi placa. Ma asteptam de la aceasta cabana sa-mi raspunda cineva si sa-mi zica ca au sau nu locuri, nu sa stea la discutii cu mine la telefon.

Am vorbit apoi la telefon de inca trei ori pana am ajuns la cabana. Am revenit cu rezervarea, cu confirmare ca ajungem tarziu venind dupa o nopte de dantuit la o nunta si reconfirmare dupa ce “niste tarani” au furat cablurile de la CFR si traficul se desfasura pe un singur fir, facandu-ne sa ajungem si mai tarziu decat crezusem. De fiecare data mi-a raspuns aceeasi voce ce ma facea sa fiu tot mai optimista ca am facut o alegere buna sa ne cazam la Curmatura.

Cazarea s-a facut imediat ce am juns. Am recunoscut imediat vocea calda de la telefon in timp ce ne invita sa mergem sa vedem locurile ce ne-au fost repartizate. Profit de ocazie si intreb “S-a schimbat patronul, ca vad ceva schimbari pe aici? ”. “Nu s-a schimbat patronul, am fost plecati vreo 3 ani din tara, ne-am intors in semptembrie si am inceput mici renovari si am schimbat personalul. Chiar era nevoie sa facem ceva, dar mai avem, in exterior nici n-am avut timp sa ne ocupam. ”

Aha, mi-am zis in sinea mea, mai iese omul pe afara si vede cum sta treaba.

Camera de 11 locuri. Nu stiu cum era inainte. De fapt, cred ca aceasta camera nu exista inainte. Este mansarda salii chitarelor. Foarte inalta si spatioasa. Cele 11 paturi se pierd in ea. 4 paturi pe o parte, 6 pe alta si unul stingher pe partea cu usa de la intrare. Pe partea opusa, doua ferestre si o usa. Acum este incuiata fiindca balconul nu este inca gata. Cred ca va fi camera cea mai cautata. Singura camera cu balcon, si nu oriunde ci chiar spre creasta Pietrei Craiului. Totul este din lambriuri si miroase a nou si curat. Paturile sunt confortabile si spatioase ca am fi putut sa dormim foarte bine amandoi intr’unul singur.

Paturile noastre sunt cele din mijloc, din cele sase, oricum in mijlocul tinerilor, caci toti ceilalti din camera ne pot fi copii. Nu-mi fac nicio problema, am experinta, tinerii sunt foarte simpatici cu adultii daca nu sunt parintii lor.

Coboram sa mancam. Aveau trei feluri de cioarbe: de legume la 7Ron, perisoare si pui la 8Ron, varza calita cu carnaciori 9Ron, branza cu mamaliguta 8Ron, placinta cu mere 7Ron, pe care nu am putut rezista sa nu o incerc dupa ce incercasem in martie pe cea cu branza si stafide.

Mancarea este foarte gustoasa.

E prima data cand raman la Curmatura. Foarte multa animatie. Unii din cei de la corturi vin sa manance in cabana sau pe tersa. Altii au ales sa stea in jurul focului. Afara la mese se joaca carti sau pur si simplu se sta de vorba. Se vede ca lumea este relaxata, ca atitudinea personalului e alta.

Terasa este si ea in renovare. S-a scos podeaua iar mesele si bancile au ramas cateva dar se lucreaza. S-a facut o scara ce coboara direct la corturi. S-au adus pubele de gunoi, deci nu mai esti nevoit sa cari gunoiul pana jos.

La ora 20 s-a aprins iluminatul de la generator care va tine pana la ora 23. Prizele din salile de mese s-au umplut cu incarcatoarele telofoanelor sau ale aparatelor de forografiat. Acum am vazut ca s-au montat prize noi si mai multe. S-au aprins si felinarele de afara.

Asteptam sa aud ceva sunete de chitara, acum ca s-a deschis sala chitarilor. Poate ca lumea inca nu stie ca pot canta iar chitarile la Curmatura si le-au lasat acasa.

Noi suntem obositi dupa o noapte nedormita, un drum lung pana aici si cu gandul la creasta ce vrem sa o facem a doua zi, asa ca ne retragem la 22:30 dupa ce trecem pe la izvorul ce ne serveste drept baie.

Am adormit repede dar m-am trezit dupa cateva ore. Erau tineri care inca isi mai depanau povestile. Cantau si chitarile afara la corturi.

Dimineata la ora 7 sala de mese era deschisa. Puteai servi omlete, un meniu mic dejun, cafea, ceai.

Dupa micul dejun am plecat spre creasta. In timp ce urcam ma tot uitam inapoi dupa cabana. Majoritatea dormeau. Sper ca toti vor pleca cu o impresie buna de aici, eu cel putin asa am plecat si abia stept sa vad cum se vor finaliza toate renovarile de aici. Cu prima ocazie cand voi mai ajunge va tin la curent, daca nu ajunge altcineva care ne va spune ce s-a mai facut pe aici.

Am avut o zi excelenta, cu soare si vizibilitate maxima pe creasta. Ne-am bucurat de peisaje si de vreme facand multe pauze. Ne propusesem sa coboram in Plaiul Foii sa inoptam acolo, dar de la Vf. La Om (2237m) era multa zapada si nu se putea cobora pe la Lanturi. Atunci am sunat la cabana sa intrebam daca mai au locurile libere. Aceeasi voce imi spune ca s-au ocupat locurile noastre dar ca putem sa venim sa dormim in sala de mese, ca doar n-o sa dormim afara. Nu aveam sac de dormit asa ca am coborat in Zarnesti si am dormit la o pensiune. Oricum am vazut multe schimbari in bine la cabana Curmatura.

La cabana Curmatura se poate ajunge din Zarnesti sau din satul Pestera. Cel mai scurt traseu este cel marcat cu banda galbena din Zarnesti, prin poiana Zanoaga.

De la cabana pleaca foarte multe trasee atat spre creasta cat si pe alte trasee ce traverseaza creasta sau in imprejurimi.

Carari frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 05.06.12 23:35:39
Validat / Publicat: 06.06.12 09:16:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4835 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cabana Curmatura-Piatra Craiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

11 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[06.06.12 13:37:11]
»

Da. sa cante chitarele!!!

Melodia postata se poate sterge/schimba!

MCM
[06.06.12 16:27:35]
»

Offf, multumesc tare mult!

Ai accesat niste amintiri tare dragi mie, la care nu ma mai gandisem de multi ani. Drumetiile din studentie cu punct de plecare Zarnesti (ce distractie era in tren cu nasu') si urcatul cu ochii zgaiti dupa reperul cu banda galbena (mi-as fi adus aminte chiar daca nu ai fi scris) prin Poiana Zanoaga si sus la Curmatura. Iar apoi vinul fiert si nedormitul in dormitorul comun cu paturi etajate, aflat intr-o cladire anexa, unde se legau prietenii care credeam ca vor dura o viata.

Locul unde, in timpul primei drumetii la inceput de octombrie, la plecare am prins prima zapada, intr-o liniste absoluta. Doar soapta muntelui se auzea.

Iti multumesc tare mult

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.06.12 16:45:58]
»

Ma bucur ca nu m-am inselat si ca ati avut parte de o surpriza placuta. In acelasi timp imi pare bine ca pot vedea cum arata in prezent cabana deoarece noi de atunci, nu am mai ajuns si se pare ca au mai aparut mici noutati.

Intre mine si cabana Curmatura pot spune ca s-a stabilit o anumita “legatura”. A fost prima cabana de munte pe care am vazut-o, a fost prima cabana unde am innoptat, a fost cabana pe unde am trecut cel mai des iar momentele petrecute aici sunt greu de descris in cuvinte. Iata de ce, indiferent ce s-ar fi intamplat, aceasta cabana ar fi ramas in sufletul meu. Dar parca ma durea cand vedeam nepasarea unora.

Am stat de multe ori de vorba cu nea’ Vasile –cabanierul, un om de toata isprava, de la care am aflat povestea cabanei. Pe scurt, marea problema a fost faptul ca ea nu a avut defapt un patron, fiind doar concesionata, ulterior intrand si in proces de retrocedare (cred ca nici nu s-a finalizat). Drept urmare, nimeni nu a bagat bani in ceva nesigur. Vreo sapte ani, cat s-a ocupat de ea cel de care mentionam –impreuna cu sotia, cabana s-a mentinut pe “linia de plutire”. Dupa plecarea acestuia, a urmat …ce a urmat, prefer sa nu imi mai amintesc. Odata cu reintoarcerea vechiului cabanier, lucrurile au luat o intorsatura benefica. E drept ca mai e de lucru dar e imbucurator faptul ca se vrea. Iar totul se leaga de “Omul sfinteste locul”, mai exact de nea’ Vasile si tanti Reta.

De abia astept sa ajung si eu din nou pe acolo si sa vad schimbarile.

Carari insorite.

bog68
[06.06.12 19:45:20]
»

Ce amintiri nostalgice ai răscolit...

De ani frumoși mi-ai amintit.

Și pentru asta un vot tu ai primit

De la un chitarist împătimit.

Superb! Felicitări!

webmaster13
[06.06.12 20:02:09]
»

atungi @bog68... ia notite, vrem sa auzim aceasta melodie la urmatoarea intalnire AFA!

bog68
[06.06.12 20:11:24]
»

@webmaster13:

Ce-mi făcuși boss? M-ai întrerupt taman acu' când tocmai făceam trecerea din Sol Major în La Major...

Of doamne, nu mai poate omu' cânta liniștit...

Gata, s-o făcut, mai am un pic și-o învăț și pe-asta că mai am două pe tapet.

Michaell
[06.06.12 20:46:45]
»

@ lumis66

imi place mult poza P02. ati si iesit pe ,,balcon ,,?

Lumis66AUTOR REVIEW
[06.06.12 22:56:26]
»

Multumesc@all.

Amintiri, nostalgii?

Sa cante chitarele, poate deveni realitate daca vrem, mai ales ca avem si un chitarist printre noi.

mirela16
[05.07.12 15:54:31]
»

Interesanta perspectiva. Din pacate cei doi cabanieri actuali si fosti in acelasi timp ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte de a pretinde ca au fost trei ani plecati in strainatate... asta daca strainatatea nu inseamna Hotelul Popasul Craiului de peste munte: P

In rest: bine ca s-au facut imbunatatiri...

MioritikPHONE
[09.06.21 19:28:36]
»

@mirela16: ????

MioritikPHONE
[09.06.21 19:31:10]
»

@bog68:?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bog68, Lumis66, MCM, Michaell, Mioritik, mirela16
Alte impresii din această RUBRICĂCabana Curmătura (1470 m) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.73548889160156 sec
    ecranul dvs: 1 x 1