GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Curmatura - O cabana (inca) multumitoare
Profitand de acest “inceput de toamna” prelungit, ne-am hotarat sa lasam crestele calcaroase pentru a mai reveni la o mai veche dragoste a noastra: cabana Curmatura. Spun “o mai veche dragoste” deoarece era o vreme cand innoptatul la aceasta cabana devenise o obisnuinta. De abia asteptam sa ajungem aici, sa ne asezam la masa, istoviti dupa o tura solicitanta, si sa servim o ciorbita fierbinte. Ne placea sa stam la povesti cu cel ce era cabanier, un om deosebit, cu care deja ne cunosteam destul de bine sau sa ne jucam cu cei doi caini Saint-Bernard (initial Felix si Berna, apoi succesorii lor din prezent-Max si Sira). Dar cea mai mare placere era sa stam seara pana tarziu, sa ascultam acordurile de chitara sau povestile de munte depanate in jurul vetrei, la foc. A trecut mai mult de un an si jumatate de cand am trecut ultima data pe aici si ne-a apucat un dor de acest loc. Asa ca, am purces la drum catre cabana despre care, in randurile ce urmeaza, va voi spune cate ceva.
GENERALITATI:
Cabana se afla la altitudinea de 1470 m si este localizata intre doua formatiuni muntoase ce alcatuiesc Masivul Piatra Craiului (Piatra Mica si Piatra Craiului-creasta), fiind si un punct important de plecare al traseelor ce urca in crasta acestuia. Este alcatuita din doua corpuri de cladire: cabana propriu-zisa si anexa. Aprovizionarea cu apa se face de la izvorul amenajat in curtea cabanei. WC-ul se afla in exterior, la 15-20 m de cladire si este de tipul “fundul gradinii”. Cabana dispune de curent electric de la generator propriu. Incalzirea se face cu ajutorul sobelor cu lemne. In zona nu exista loc de colectare a gunoiului, turistii fiind nevoiti sa isi care singuri deseurile.
In privinta cazarii, se poate innopta in unul din cele 46 de paturi, dispuse atat in cabana cat si in anexa, astfel: in cabana –camere de 2,3, 11, respectiv 12 locuri; in anexa –doua camere de 4 si una de 10 locuri. De asemenea, exista un perimetru imprejmuit, in care s-au amenajat mici “terase”, pentru cei ce doresc sa campeze la cort. Servirea este de tip bufet si, asa cum suntem informati de vestitul afis, SLOW FOOD nu FAST FOOD. Meniul nu este unul diversificat, mai mult, fiind aproape acelasi in fiecare zi (doar tipul de ciorba se mai schimba). Sala de mese este formata din doua compartimente, unul din ele fiind catalogat drept “Loc pentru chitaristi”. Pentru cei ce doresc, pot manca si in aer liber, pe terasa.
IMPRESII PERSONALE:
Ajunsi la destinatie, in poarta ne asteptau aceeasi doi catei ce strajuiau aceeasi cabana, doar ca mai degradata ca altadata. Se pare ca, in ultima perioada, nu s-a investit nimic, nici macar pentru reparatii, lucru foarte vizibil. Intre timp s-a schimbat si cabanierul, locul celui ce gospodarise cabana cu succes atatia ani fiind luat de o alta persoana, careia ii este strain cuvantul “amabilitate”. Cred ca “Omul sfinteste locul” este cat se poate de adevarat si in acest caz, “raceala” cu care te trateaza noul cabanier neavand de a face nicicum cu buna-dispozitie ce exista cu ceva timp in urma. Din nu stiu ce motive, nu se mai foloseste nici “Locul pentru chitaristi”, utilizandu-se acum doar prima parte a salii de mese, care este deschisa pana la orele 23.00 (tot la aceasta ora se da si stingerea, oprindu-se generatorul). In schimb, mancarea a ramas la fel de buna, desi preturile sunt un pic piperate.
Din punct de vedere al cazarii, nu au fost probleme. Camera a fost curata, la fel si asternuturile. De mentionat faptul ca aveti nevoie de un act de identitate pentru a va caza si este indicat sa faceti rezervare, daca doriti sa mergeti in week-end, cand este destul de aglomerat, spre deosebire de restul saptamanii, cand se poate spune ca este pustiu (dar si liniste, in acelasi timp). Cele doua zile pe care le-am petrecut aici au fost complet diferite: duminica –aglomeratie, cozi, galagie; luni –liniste totala. Am fost singurii ramasi si nimeni nu a mai venit de-a lungul zilei (ba chiar si cabanierul a plecat vreo 2-3 ore in Zarnesti pentru a face aprovizionarea). In concluzie, daca doriti sa aveti parte de cat mai multa liniste in mijlocul naturii, va recomand sa evitati sfarsitul saptamanii. Cat despre noi, deocamdata dam cabanei “nota de trecere” si speram sa mai revenim in acest loc minunat, totusi (peisajul atarnand foarte greu in balanta). Dar in ritmul acesta insa, nu se stie ce se va alege de acest loc. Sper totusi, ca peste un timp, sa putem spune ca revenim cu placere, nu poate doar din necesitate.
CAI DE ACCES (optional):
Din Zarnesti se poate urma unul din cele trei trasee marcate, primele doua destul de usor accesibile.
1) Cel mai putin solicitant si mai des folosit de turisti este cel marcat cu banda galbena si care urmeaza soseaua spre cabana Gura Raului apoi, timp de 30 min. , drumul forestier pana la izvorul numit Fantana lui Botorog. De aici, o sageata informativa ne orienteaza in dreapta, pe poteca ce urca usor prin padure si, dupa circa 1h-1.15h, ajunge in poiana numita Zanoaga. Traversam poiana, intram iar in padure si dupa maxim 1h de mers, ajungem la poarta cabanei.
2) Un alt traseu, marcat cu banda albastra, este comun, pana la Fantana lui Botorog, cu primul. De aici continuam tot pe drumul forestier, prin Prapastiile Zarnestilor si, dupa 2 h socotite din Zarnesti, intalnim o sageata ce ne orienteaza catre dreapta, pe o poteca ce urca, in prima parte destul de sustinut prin padure, apoi se domoleste si dupa 1.30h de la parasirea drumului, ajunge la destinatie.
3) Ultimul traseu este marcat cu banda galbena si urmeaza drumul catre Plaiul Foii timp de 15 min. apoi se orienteaza spre stanga, de-a lungul poienilor de la poalele muntelui si, dupa 1h de la plecare, ajunge la izvorul pe firul caruia urmeaza urcusul, initial prin padure apoi prin pravalisuri de pietre. Dupa 1.30h de la intrarea pe aceasta vale numita Valea Crapaturii, ajungem intr-o sa de unde, coborand 15 min. prin padure, ne vedem popositi la cabana.
De mentionat ca toate aceste trasee sunt foarte bine marcate si usor de urmarit.
P. S. Daca cineva este interesat de preturile actuale, le voi oferi cu cea mai mare placere, la fel ca si orice alte date pe care, poate involuntar, le-am omis.
Trimis de Claudiu U. in 24.11.10 12:18:38
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Claudiu U.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.54994000 N, 25.25526500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoase reviewurile tale despre munte. În Piatra Craiului nu am mai fost de ceva vreme, şi acum se cam apropie iarna dar poate la anul să revin mai ales că sunt şi eu atât de aproape de aceste locuri care sunt încă destul de curate şi mai puţin aglomerate.
mi-a mers la suflet review-ul tau, felicitari
niste poze ar fi fost un super bonus, SB pe care sper sa-l capete review'ul tau.
so, poze?
imi este dor de Piatra Craiului si parca din pacate este si mai greu de ajuns acolo, timpul trece prea repede! foarte frumos review-ul tau, mi-a placut foarte mult si in plus este extrem de util. se simte ca iubesti foarte mult muntele! felicitari o sa revin sa vad si fotografiile!
spune-ne ceva de preturi si ne ramane sa asteptam pozele. Se pot face ceva trasee?
Gata ,am vazut pozele,cred ca ai dreptate cand spui :ce se va alege de aceasta cabana in urmatorii ani ? Arata ca mai toate cabanele din muntii nostrii!
Pentru ca au fost solicitate, iata preturile ce le-am gasit afisate:
Cazare: 20 lei/persoana in camerele de 10,11 si 12 locuri; 70 lei/camera de 2 locuri; 105 lei/camera de 3 locuri; 80 lei/camera de 4 locuri.
Masa:
MIC DEJUN -omleta cu branza: 4 lei; unt, gem, ceai: 5 lei
PRANZ -ciorba: 8 lei; piure de cartofi cu cabanos: 9 lei;
CINA -mamaliguta cu branza si smantana: 8 lei
ALTELE -ardei iute: 1 leu; smantana: 2 lei; paine (3 felii): 1 leu; ceai: 1.50 lei; ciocolata calda: 2 lei; cafea naturala: 3 lei; vin fiert: 5 lei.
Acesta este toata lista de preturi existenta.
Cat despre traseele ce se pot face din acest punct, sunt destule. Sunt in total 9 trasee marcate care vin sau pleaca de la cabana. Acum depinde de pregatirea fiecaruia, mai ales ca, se pare, vremea s-a cam schimbat si iarna isi intra in drepturi.
Dupa cum scriam intr-un ultim ecou, vremea chiar s-a schimbat si a venit randul iernii sa-si spuna cuvantul. Iar noi am mai facut o vizita pe la cabana. Cum nu agreez ideea de a scrie mai multe review-uri despre aceeasi locatie si mai ales ca intre timp nu s-a schimbat nimic (cu exceptia gradului de degradare si a cresterii nepasarii celor ce administreaza acest loc), am luat decizia de a mai atasa aici cateva fotografii realizate in excursia noastra. Sper sa nu deranjeze.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2021 Curmătura — scris în 09.06.21 de Mioritik din BUCUREșTI - nu recomandă
- Nov.2015 Recomand montaniarzilor fara pretentii legate de starea toaletelor — scris în 22.11.15 de rtanase din PRAHOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Curmatura, o cabana de munte de 3* — scris în 02.11.15 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 A fost bine, ne-a placut — scris în 29.08.13 de florentin_dobre din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Sa cante chitarele — scris în 05.06.12 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ