GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Brambura Park - La Casa răsturnată
Cred că acesta este primul articol scris despre Brambura Park cu casa lui răsturnată. Am căutat mult și bine locul potrivit pentru a include textul meu, dar această destinație foarte specială de altfel, se pare că încă nu a reușit să pătrundă pe AFA. Deși nu am fost entuziasmată 100% cu ocazia vizitei mele acolo, consider că - fiind de dată foarte recentă (a fost inaugurată la 1 iunie 2022) - locația trebuie cunoscută și musai vizitată atât de adulți, cât mai ales de familiile cu copii.
De la Avrig, pe DJ105F, trecând pe lângă Panoramic Dino Park, după numai câțiva kilometri, ajungi la un alt parc de distracții - Brambura Park. Este un parc nou, întins pe o suprafață de 6 ha, inaugurat - cum spuneam - în vara anului 2022, la 1 iunie. S-a muncit mult la construcția lui, aproape doi ani, investiția fiind estimată la 1 milion de euro. Așa-i că la o asemenea investiție te aștepți ca și taxele de vizitare să fie pe măsură? Dar, toate la timpul lor!
Am ajuns la Brambura Park după vizita la fosta reședință de vară a baronului Brukenthal din Avrig. Nu era un obiectiv înscris în programul circuitului nostru turistic, dar pentru că era atât de nou, iar noi atât de curioași să vedem orice - chiar și o nebunie ca aceasta - am acceptat provocarea tânărului nostru ghid.
"Ideea noastră a fost să facem un loc pentru familie, un spațiu unde părinții să se poată relaxa, copiii să se distreze, să fie ceva nou, inedit. " - se spune pe site-ul locației. "Știm și noi… în familie de multe ori e un balamuc total. Jucării împrăștiate, oale răsturnate, probleme întortocheate, griji nemăsurate. Așa că ne-am lăsat inspirați și am zis: Ia să întoarcem și noi totul cu susul în jos! Dacă n-o ieși prăpăd, sigur va ieși ceva frumos! Și, ce să vezi?! Până la urmă nimeni și nimic nu e perfect, dar să trăiești lucrurile pe dos, ăsta da efect! Să te bucuri senin de lumea răsturnată, asta e distracția adevărată! " mai spun anteprenorii.
Vizita la Casa Întoarsă
Bineînțeles, de cum am trecut de poartă, ignorând pentru moment punctul de vânzare suveniruri și casa de bilete (de taxa de intrare se ocupa ghidul), primul obiectiv care ne-a atras atenția a fost Casa Întoarsă. În continuare, voi folosi această denumire pentru că ea este cea oficială, înscrisă și la intrarea în ciudata construcție, dar parcă mie-mi sună mai bine "Casa răsturnată".
Însoțiți de un tânăr din partea locului, vesel și doritor a ne furniza informații și a ne face fotografii în neașteptatul decor, am trecut rând pe rând prin toate încăperile. Livingul, dormitorul, camera copiilor, camera de baie, bucătăria, toate sunt cu josul în sus, sfidând gravitația. Într-un cuvânt, toate sunt pe dos. În acest loc real și nu în vis, simți că ai trecut în lumea poveștilor, dar te simți și ușor amețit din două motive - mai întâi pentru că privești mereu în sus, cu capul mult lăsat pe spate, la toate cele ce-ți atârnă deasupra, apoi pentru că podeaua (sau tavanul, depinde cum privești problema) este ușor înclinată. Ni s-a atras atenția asupra acestui detaliu, așa încât unii dintre noi - seniori care ne însoțeau în circuit, sătui de câte ciudățenii au văzut în viață - au preferat să rămână la terasă.
Și eu am primit cu rezervă provocarea de a vizita această casă anormală, dar curiozitatea m-a împins de la spate și voi putea povesti nepoților despre Brambura Park cu tot ceea ce au de văzut acolo. Și în cadrul grupului nostru cei mai tineri au fost cei mai entuziasmați. Fotografiau, râdeau când mai descopereau un detaliu semnificativ... Dacă dai frâu liber imaginației, uitând pentru moment de cifra din buletin, privindu-i pe cei din jur, mai ales pe copiii mirați când descoperă ceva familiar așezat acum cu josul în sus, te simți și tu copil.
Ce mai poți vedea și ce mai poți face la Brambura Park?
După ce ai vizitat Casa Întoarsă, înaintând cu greu prin pietrișul împrăștiat pe pământ, ajungi în cealată parte a incintei. Acolo, la umbră de copaci falnici, te poți bucura împreună cu copiii de câteva animăluțe închise în țarcuri - iepuri, căprițe și o căprioară, mai cunoscute pe la noi, precum și alpaca, animal rumegător, cu lâna fină, originar din America de Sud. În apropierea țarcurilor, pe trunchiuri de copaci, se pot citi câteva informații despre animalul respectiv.
La Brambura Park, copiii au la dispoziție două locuri de joacă, unul cu trambuline clasice, leagăne, mini tiroliană, etc..., și încă unul (pentru care se achită o taxă suplimentară) cu trambuline uriașe și tobogane gonflabile. Și când am fost noi acolo zona locurilor de joacă pentru copii era cea mai animată. În timp ce copiii se zbenguie după bunul lor plac, ei nu pot fi lăsați nesupravegheați, distanța până la marea terasă (acoperită și parțial descoperită) fiind destul de mare.
În centrul incintei, chiar în fața intrării, există și o mică fântână arteziană înconjurată de bănci pentru odihnă și de copaci încă prea mici pentru a face umbră.
În incinta parcului se află și un restaurant cu o terasă generoasă (cu 500 de locuri în exterior și 80 de locuri în interior), unde se poate servi masa sau chiar se poate pregăti un meniu special pentru grupuri, cu ciorbă, fel principal și desert. Există, bineînțeles, și meniuri pentru copii. Noi nu am fost interesați decât de cafele, prânzul fiindu-ne rezervat la Pensiunea Brândușa, alături de Ferma de echitație.
Taxe de vizitare Brambura Park - Casa Întoarsă
- Intrarea în parc incluzând și acces Mini-Zoo, tiroliană, leagăne, trambuline și cățărătoare tip păianjen - 10 lei/persoană (adulți și copii).
- Acces parc și vizită interior Casa Întoarsă - 30 lei/persoană. Pentru grupuri mai mari de 20 persoane, taxa este de 20 lei/persoană.
- Acces tobogane gonflabile - 10 lei/persoană pentru 30 minute.
- Acces gratuit pentru copiii de până la 3 ani și persoanele cu handicap.
Programul de vizitare Brambura Park
Luni - Vineri între orele 10.00-19.00, iar Sâmbătă și Duminică între orele 09.00-19.00.
Mențiuni la final
Parcarea se află lângă intrare, este mare și gratuită. În interior, în dreapta porții, sunt toaletele pentru vizitatori. Pentru a vizita Brambura Park nu este necesară o programare, dar rețineți că în zilele de sărbătoare, în vacanțele școlare sau în perioadele de concediu, poate fi aglomerat.
Bineînțeles, dacă se dorește o masă mai specială ocazionată de vreun eveniment, este necesară o programare prealabilă.
Știu că în lume mai sunt și alte case întoarse, cu susul în jos. Am citit despre unele dintre ele, chiar și în România mai există una (parcă prin Gorj), dar Casa Întoarsă din Brambura Park este prima de acest gen pe care am și vizitat-o.
Brambura Park situat pe Valea Avrigului, la o distanță de 36 km de Sibiu, 20 km de Porumbacu de Sus (unde găsim alte două ciudățenii - Castelul de Lut din Valea Zânelor și Parcul tematic "Povestea Calendarului") și la 58 km de Bâlea Lac - Transfăgărășan, merită vizitată măcar o dată în viață, dacă vă aflați în zonă. Mai ales dacă sunteți însoțiți de copii. Chiar și numai pentru a conștientiza că nu numai turcii, austriecii și alte nații sunt în stare să construiască așa ceva. N-aș zice că pe mine m-a impresionat cine știe ce, dar am fost la Brambura Park pentru a putea povesti și altora despre acest nou parc, încă neamenajat complet, inaugurat de numai câteva luni.
Trimis de iulianic in 26.10.22 15:43:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.67961379 N, 24.44728057 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Brambura Park [Valea Avrigului], AVRIG" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
@webmasterX: Da, poziționarea pe hartă este OK!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Este interesantă această casă răsturnată! (Nu știam că mai există una în Gorj, precum spui!)
Cred că s-a muncit mult la ea pentru a prinde de plafon (podea) toate acele obiecte care, în mod normal stau foarte ușor așezate prin forța gravitației. Prețul intrării, (30 lei) din acest punct de vedere este justificat, părerea mea!
Pe mine m-au amuzat pozele cu toate obiectele - inclusiv cele sanitare - cu susul în jos (sau invers!)
E bine că ne-ai povestit de „Brambura parc” și de casa răsturnată! Dacă vom fi prin zonă, sigur le vom vizita! Felicitări și...
@doinafil: "Casa răsturnată" din județul Gorj a fost ridicată lângă Pădurea Colorata. Turiștii care merg pe Transalpina pot face un popas și la "Casa răsturnată", unde - la fel ca și la Casa Întoarsă din Brambura Park - toate sunt cu susul în jos. Acoperișul este înfipt în pământ, patul stă pe tavan, iar la televizor se vede imaginea invers. Și încă multe altele. Vizitatorii sunt atrași de aceste ciudățenii, de aceste situații anormale.
La Porumbacu de Sus există și alte obiective turistice... mai altfel, dar Casa Întoarsă este singura de acest gen.
”E bine că ne-ai povestit de „Brambura parc” și de casa răsturnată!
Mi-am propus să scriu despre toate obiectivele la care am ajuns în acest circuit. Au fost multe, au fost variate și nu contează dacă mie mi-au plăcut sau nu. Indiferent de părerea mea, aceste obiective trebuie cunoscute. România trebuie să arate că are de toate din punct de vedere turistic.
Multumim de ponturi. Am notat pana acum (nu le-am mai vizitat)...
-Panoramic Dino Park +
-Casa intoarsa
Exceptand Povestea Calendarului si Castelul de lut (deja vizitate) ce ar mai fi de vizitat prin zona, mai ales ca am în dotare un kinder de 7 ani... ?
PS am notat și Muzeul Etnografic și Memorial ' Badea Cârțan' + Abația Cisteriană- par foarte interesante
PPS multumesc
@⭐ValentinB_88⭐:
”Exceptand Povestea Calendarului si Castelul de lut (deja vizitate) ce ar mai fi de vizitat prin zona, mai ales ca am în dotare un kinder de 7 ani... ?
Casa întoarsă ar fi un obiectiv de interes și pentru copii, dar eu îmi pun serios întrebarea cât de instructiv ar fi pentru ei, mai ales pentru cei mici care abia învață rosturile anumitor lucruri pe lume? Povestea Calendarului mi se pare mai instructivă – îi face pe copii să rețină luna în care s-au născut, poate îi incită la a memora poezioara scrisă la intrarea căsuței lunii respective...
Și celelalte obiective - Muzeul Etnografic și Memorial “Badea Cârțan” , Abația Cisteriană Cârța – sunt interesante, dar nu știu în ce măsură și pentru copiii mici. O vizită la o fermă cu cai, eventual o plimbare călare, poate ar fi mai atractivă pentru ei. Sau poate i-ar speria. Depinde de copil.
Dacă tot ajungeți la Cârțișoara... de acolo nu mai e mult până la Bâlea Cascadă. O ascensiune cu telecabina până la Bălea Lac (deși cam scumpă dacă e vorba de o familie) ar fi și pentru copil ceva de neuitat.
Călătorii frumoase oriunde și oricând!
@⭐ValentinB_88⭐:
”ce ar mai fi de vizitat prin zona, mai ales ca am în dotare un kinder de 7 ani... ?
Eu unul pot sa-ti spun experienta mea din sezon de iarna. Fata a luat permisul anul trecut si cand mergem la ea la Sibiu cautam destinatii dus-intors 150km ca sa invete ' ' soferia reala' ' .
1. ''casa intoarsa'' - 18.02 /2023 sambata = cost 4 x 30 = 120 lei. timp petrecut max 30 minute. Noroaie, fiind iarna evident nu era nimic pentru copii pe acolo, zoo - 4 alpaca obosite, 2, capre , 2 iepurasi, 2 caini, 1 caprioara si cam atit.
In restaurant nu am avut curaj sa intru avand in vedere ' ' aglomeratia' ' .
Pentru ' ' copii' ' mari facutul pozelor cu susul in jos e interesant, cei mici nu stiu cit realizeaza asta. Preturile/activitatile sunt de iarna - sezon mort. Vara se pare ca apar acele locuri de joaca dar si pretul se modifica.
NU RECOMAND - nici vara. AM pus o recenzie si pe gmaps, le-a picat cam greu.
Ca sa nu mai spun ca pe siteul de prezentare nu au scris nici tarifele de intrare/nici meniul restaurantului cu preturile aferente. Pesemne stiu ei de ce
2. La Valtori - inchis (zero info pe gmaps- sa ne manace cainii si mai multe nu- am pus un report poate actualizeaza programul de vizitare), Muzeul Badea Cartan ar fi trebuit sa fie deschis in weekend = pazit de 2 caini / 11.03/2023 (tot sambata)
Am intrat in curtea Manastirii Brancoveanu, ca in incaperi nu se putea apoi am mers la Izvorul Parintelui Arsenie Boca (are doua ' ' tuturoaie' ' unul pentru turisti max 2l/pers si altul pentru riverani max 5l/persoana). Neinteresant pentru un pusti de 7 ani.
De aici am plecat sa mancam o pizza la Dragus (recomand) si mi s-a parut interesant parcul de aventura dar fiind iarna era inchis.
Unele atractii din zona sunt ' ' zugravite' ' prea in roz dupa parerea mea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Casa Întoarsă - o locație inedită, aflată în plină dezvoltare — scris în 24.03.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ