ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 3 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 14 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 9 MIN

Prima dată în Croația, prima dată la un hostel

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru minivacanța noastră de trei nopţi în Zadar, am vrut să nu pierdem deloc timpul cu deplasarea în centrul vechi, deci se impunea o cazare în peninsula istorică a urbei dalmate. La prima periere pe booking, prețurile nu erau deloc prietenoase, însă nici prin cap nu-mi trecea să renunț a ne caza în „buricul târgului” . Așa că am intensificat căutarea, aplicând și alte filtre cu alte cerințe sine-qua-non: mic-dejun asigurat, anulare gratuită, curățenie, baie proprie, în ordinea crescătoare a prețului. Iar rezultatul nu întârzia să apară, același mereu: Boutique Hostel Forum, numai că eu aveam o prejudecată deloc favorabilă vis-á-vis de hosteluri și la început l-am tot ocolit, până când mi-am zis că trebuie să mă lămuresc să văd în ce constă.

Nu mică mi-a fost mirarea să constat că hostelul nu avea doar dormitoare cu mai multe paturi și băi comune, ci și camere twin standard sau chiar de luxe, cu baie proprie. Mă uimiseră și comentariile favorabile, precum și nota de peste 9 de pe booking, deci nu avea cum să fie chiar așa de rău.

Aprofundez documentarea, văd că beneficiez și de reducere genius, apoi aplic pentru o twin standard la prețul de 213 €/3 nopți. Deloc ieftin, dar nu eram dispusă să fac vreo concesie, fiindcă, repet, timpul petrecut în Zadar ar fi fost prea scurt ca să-l consumăm cu deplasările prin oraș.

Câteva cuvinte despre Boutique Hostel Forum Zadar

Adresă: Široka ulica 20,23000 Zadar, Croaţia

Website: hostelforumzadar.com/en

Tel. : +385023250705

Boutique Hostel Forum ocupă o clădire situată în inima Zadarului istoric, vecină cu Forumul Roman de la care a împrumutat numele, care se încadrează perfect în arhitectura şi aspectul coloristic al locului. Pe vremuri, acolo se afla un hotel numit tot Forum, reconstruit după război de un arhitect vestit al timpurilor. În forma actuală, hostelul datează din 2013.

La prima privire, are o alură austeră neavând balcoane şi se desfăşoară pe trei etaje, la parter existând doar recepţia şi separat o mare cafenea care poartă acelaşi nume Forum Caffé Bar, cu mese scoase afară, în faţa sa, dar şi dincolo de stradă.

Dispune de 37 camere cu o întreagă capacitate de 99 persoane, la etajul întâi se găsesc dormitoarele comune mixte de patru persoane cu băi proprii, numite Forum Duo, la etajul al doilea camerele twin standard numite Forum Meta, 13 la număr, iar la etajul al treilea se află camerele Forum Lux, precum şi două suite superioare.

Dacă la exterior, culoarea stabilimentului se armonizează ideal cu bejul pietrei din care este construit tot Zadarul vechi, la interior te uimesc nuanțele tari și jocul de culori atât pe scări, cât și pe paliere sau în camere. De pildă, treptele sunt vopsite alternativ în alb și albastru, culori regăsite și pe paliere, formând un joc de culori și forme geometrice plăcute ochiului. În cameră, în schimb, predomină portocaliul, deci apar și tonuri mai calde.

Ca spații comune, la primul etaj există o sală cu un computer, o bucătărie comună complet utilată, cu locuri de luat masa, cuptor cu microunde, aparat de cafea, veselă, tacâmuri, dincolo de aceasta, o terasă cu plante decorative și locuri de socializare pentru cei ce vor să ia un pic de aer. În capătul opus, avem toaletă comună, spații de depozitare bagaje după check-out, o sală cu masă de biliard și o bibliotecă, precum și locuri de socializare dispuse, cum altfel, decât în trepte.

Este interesant sistemul de numerotare al camerelor conceput cu cifre romane, doar suntem în apropierea imediată a forumului roman, etajul fiind exprimat în cifre arabe.

Dezavantaje clare: lipsa unui lift și a balcoanelor, cea din urmă putând fi resimțită mai abitir de către fumători, însă pentru aceștia ar fi putea fi compensată de cafeneaua/barul de la parterul clădirii.

Experiența noastră

Am sosit de la aeroport cu autobuzul expres care ne-a lăsat pe strada Liburnska Obala, la 20 m de una dintre cele mai importante intrări în centrul istoric (Poarta Mării), iar distanța totală până la ușa hostelului a fost de vreo 150 m. Amplasarea stabilimentului chiar ne-a dat pe spate: pe strada principală a orașului vechi, numită și Kalelarga, lângă ruinele forumului și lângă turla măreață a Catedralei Sfânta Anastasia, patroana spirituală a Zadarului. Turla este cea mai înaltă construcție din Zadar. Aș spune punctul zero, fără să greșesc, deci o bună parte din preț înseamnă poziția sa excelentă.

Era trecut de orele 19,00 când am ajuns la recepție, iar la check-in totul a decurs șnur: am primit cartela de acces așezată într-o hartă personalizată, împăturită, ni s-a explicat cum ajungem la camera XI situată la etajul 2 (al doilea) , regulile casei, intervalul de mic-dejun, parola de wi-fi, am preferat să plătim la check-in, am primit factură pe loc și ni s-a oferit sprijin în orice privință. Totul cu zâmbetul pe buze, prieteneşte.

Camera este micuță, dar nu cea mai mică pe care am avut-o vreodată, dar foarte luminoasă și cu o priveliște fabuloasă asupra împrejurimilor. Sincer, cei 15 mp de care dispune m-aș fi gândit că reprezintă o suprafaţă nu prea generoasă, însă mi-am dat seama că nestând în cameră prea mult, n-am avea timp să resimțim vreun disconfort. În schimb, camera debordează de veselie, fiind decorată în alb și portocaliu, de la zugrăveala, dulapul, masa și lenjeria albe, la portocaliul mochetei pufoase, al scaunelor sau al desenului de pe tavan.

După intrare, pe stânga se face ușa către baie și după ce o deschid, constat pentru prima dată că nu conține zonă de duș, ci doar chiuvetă, vas de wc şi oglinzi (inclusiv cosmetică) atât pe peretele chiuvetei, cât și pe toată dimensiunea ușii, dar pe dinăuntrul băii. În plus, există uscător de păr, două policioare extrem de utile pentru așezat diverse, cât și consumabile ce aveau a fi reînnoite în zilele următoare. Baia, avea pereții „faianțați” în alb și negru în model ca de tablă de șah, iar pardoseala neagră în totalitate. Totul strălucea de curățenie, iar pe parcurs acest serviciu ni s-a efectuat temeinic în fiecare zi.

Drept în față, de la intrare, se observă un corp pe rotile cu umerașe, care s-a dovedit foarte util, numai bun de agățat repede hainele pe el.

Paturile twin, cu un pic de spațiu între ele, cât să încăpem dacă vroiam să luăm ceva ce căzuse pe jos, de pildă, au fost foarte confortabile, iar lenjeria și posoapele albe, imaculate găsite pe acestea, arătau foarte bine. Nu aveam noptiere, dar, în schimb, aveam o policioară pe perete, deasupra pernelor/capetelor, unde puteam așeza diverse obiecte, precum și priză, dar și întrerupătoarele pentru luminile de citit sau cea generală.

Dar, piesa de rezistență a cazării, așa cum am mai zis, a reprezentat-o priveliștea care ni s-a dezvăluit imediat ce am tras jaluzeaua: în față mesele cafenelei, apoi vestigiile Forumului Roman, în stânga Muzeul de Arheologie, pe dreapta silueta cilindrică a bisericii Sf. Donat, imediat lângă noi, turnul Catedralei Sf. Anastasia, iar dincolo de toate acestea, se zărea marea. Stăteam minute în șir și contemplam peisajul ce ni se așternea la picioare la propriu, căci vederea frumoasă o aveam chiar din pat, iar diminețile nu ne venea să ne ridicăm în capul oaselor până nu ne săturam de imaginea centrului vechi în liniște, fără aglomeraţie. Fereastra generoasă, odată deschisă, stopa aerul condiţionat centralizat şi ne introducea în forfota de afară, semn că izolarea fonică era foarte bună.

Într-un alt colț al camerei se aflau masa cu două scaune, iar deasupra suspendat, televizorul LCD, cu diagonală suficent de mare și multe canale. Pe masă, am găsit două punguțe sigilate, personalizate cu sigla hostelului, în fiecare fiind pusă câte o mască, și o mapă cu materiale informative referitoare la hostel, cafenea, regulile casei.

De partea cealaltă a camerei, trecând pe lângă un pat, aveam ușa ce dădea spre camera de duș și dulapuri generoase încastrate în perete, pe trei niveluri. La cel mai de jos, am găsit răcitorul, foarte util pentru a păstra apa, berea, sucurile pe căldurile din iulie, dar și seiful în celălalt colț. Plus două pahare de sticlă în răcitor.

Ca să vă faceți idee, camera de duș era poziționată spate în spate cu cea în care se afla wc-ul și chiuveta. Era la fel, placată în alb și negru, cu același model tablă de șah pe pereți și pardoseală neagră, cu prosop de picioare, și consta într-un intrând cu oglinzi pe dosul ușii, o firidă, cuiere de agățat prosoapele, apoi în dreapta, locul unde se afla cădița de duș propriu-zisă, cu perdeluță, dar destul de eficientă nelăsând apa să treacă dincolo. Nu mai este cazul să spun că aspectul de curat impecabil l-am remarcat și aici.

Mi s-a părut foarte ingenioasă și eficientă așezarea acestor două spații separat, fiindcă dădea posibilitatea ocupării simultane a dușului și lavoarului, adică în timp ce o persoană era la duș, cealaltă putea fi la lavoar sau wc.

În ceea ce privește wi-fi, după cum am zis, parola am primit-o la check-in, iar semnalul a fost foarte bun peste tot în interiorul hostelului.

Despre micul-dejun am fost înștiințați, tot la check-in, că poate fi servit zilnic între orele 08,00-10,00 în sala dedicată din capătul etajului al doilea, și imediat pentru noi a apărut problema că a doua dimineață îl săream din schemă fiindcă plecarea cu autobuzul la Plitvice era la 08,30, dar până la autogară aveam de mers vreo jumătate de oră, deci nu era timp și de masă. Însă, în prima dimineață, i-am povestit domnișoarei care era de serviciu la sala de mese, ce program urma pentru noi în ideea că poate primim ceva la pachet, și, surprinzător, ne-a zis, că putem veni în fiecare dimineață la masă la orele 07,00 deoarece atunci ea este deja gata cu pregătirile (omletă, bacon prăjit, cârnați) și putem fi serviți fără probleme. Asta mi s-a părut o reală dovadă de flexibilitate și amabilitate, ceea ce aduce un mare avantaj hostelului.

Dacă tot am adus vorba de personalul hostelului, am numai cuvinte de laudă pentru toți lucrătorii, începând cu cei de la recepție cu care am interacționat cel mai mult și terminând cu cei de la curățenie pe care i-am întâlnit în treacăt. Toți tineri, foarte amabili, foarte săritori, cu zâmbetul pe buze permanent.

Altfel, micul dejun mai consta în alimente clasice: chifle albe, negre, dar și pâine pentru prăjitor, roșii cherry, cașcaval, șuncă, salam uscat, cereale, cutiuțe de gem de tot felul, unt, miere, iaurt, murături, fructe, ceai, cafea, sucuri, lapte, etc. Nu foarte pretențioase, dar în niciun caz nu puteai să spui că nu ai ce alege și flămânzești.

Concluzie

O cazare atipică, dar plăcută, și așa cum am declarat, a fost prima dată când am stat într-un hostel. S-a dovedit a fi minimalistă, dar eficientă și complet utilată, așa încât n-am avut parte de niciun fel de lipsuri, ci ne-am bucurat de o ședere excelentă în inima Zadarului istoric. Eu recomand această cazare, deși e cam piperată!

 

Vă rog, atașați următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=Kbj9zkI-fdI

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 07.08.21 16:41:33
Validat / Publicat: 08.08.21 07:51:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 2533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Camera. Pe pernă, hartă oraşului istoric primită de la recepţie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 14.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    8 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [08.08.21 07:50:36]
    »

    Mutat în rubrica "Boutique Hostel Forum, ZADAR" (nou-creată pe sait)

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    webmaster
    [08.08.21 08:15:49]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    crismisPHONE
    [08.08.21 08:40:22]
    »

    Chiar la km 0 ați stat! Super-cazare, modernă, frumoasă și mai ales practică! Modelul ăla psihedelic în alb și negru de pe coridor (dar și de la faianța băii) mi-a plăcut foarte mult!

    Și eu am mai dat, din când în când, în căutările mele pe Booking, de câte un hostel. Am remarcat că majoritatea au note foarte bune, inițial am zis că turiștii lor or fi mai ușor de mulțumit, dar cred mai degrabă că îmbină mai multe atuuri: poziție excelentă, curățenie, servicii bune. Singurul motiv pentru care am evitat totuși astfel de cazări a fost teama de a nu fi... zgomotoase. Dar cred că și asta e tot o idee preconceputa! În fine, hai să zicem că n-a fost să fie, pentru noi, cel puțin deocamdată!

    Felicitări pentru alegere și... cred că urmează excursia la Plitvice, nu?! Abia aștept povestea!

    irinadAUTOR REVIEW
    [08.08.21 10:29:26]
    »

    @crismis: Da, într-adevăr, după cum bine ai remarcat, chiar în "buricul târgului" este situat hostelul. În plus, s-a dovedit o cazare pe sufletul nostru, deşi, la început, am ocolit hostelul cât am putut. Abia după ce am aprofundat documentarea, mi-am dat seama că este exact ce ne trebuie, cu toate că preţul nu era chiar prietenos, merita rezervat. Ceea ce am şi făcut, fiind foarte mulţumiţi pe parcursul şederii. Trebuie luat aminte şi văzut în ce constă hostelul respectiv, nu judecat doar după aparenţe. În privinţa zgomotului, am avut noroc că izolarea fonică a fost foarte bună, însă uneori simţeam nevoia să luăm pulsul străzii şi deschideam fereastra special să simţim agitaţia de afară.

    ... cred că urmează excursia la Plitvice, nu?!

    Excursia la Plitvice sau oraşul Zadar, nu ştiu sigur în ce ordine, dar acestea ar fi subiectele următoarelor articole, doar că în perioada asta, timpul este un duşman redutabil pentru mine căruia, sper, să-i pot face faţă.

    Mulţumesc frumos pentru vizită, ecou şi vorbe frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [08.08.21 10:32:00]
    »

    @webmasterX: Poziţionare ok, mulţumesc!

    irinadAUTOR REVIEW
    [08.08.21 10:34:30]
    »

    @webmaster: Mulţumesc foarte mult!

    maryka
    [10.08.21 17:13:17]
    »

    Foarte interesantă și bună alegere, ca de obicei, în „buricul” târgului, de unde se poate merge în toate direcțiile. Despre preț nu mai vorbesc, ți-am povestit deja cum e în această perioadă. Dintre toate „cele scumpe” trebuie să alegi pe cea mai favorabilă

    Mă bucur că ați reușit și de această dată o minivacanță frumoasă, într-un loc deosebit despre care aștept să poveștești. Știi, acum am timp să ascult!!!

    Te pup cu drag! O seară frumoasă!

    irinadAUTOR REVIEW
    [10.08.21 18:00:40]
    »

    @maryka: Mulţumesc frumos, mă gândeam că vei fi în asentimentul meu în privinţa cazării, atât a poziţiei, cât şi a conţinutului acesteia. Nu suntem prea pretenţioşi, dar avem nişte "hachiţe" peste care nu trecem, de aceea e important să găsim calea de mijloc, pentru a evita dezamăgirea. Cât despre preţ, asta e, l-am înghţit, că doar pentru trei nopţi nu puteam alege ceva pentru care să pierdem timp preţios cu deplasarea. Eficienţa mi se pare mie că trebuie să primeze în decizii. Deh, deformaţie profesională!

    ... o minivacanță frumoasă, într-un loc deosebit despre care aștept să poveștești.

    Da, a fost o minvacanţă reuşită despre care voi mai scrie, doar că în perioada asta mi-e mult mai greu cu timpul. Sper, totuşi, să reuşesc.

    Știi, acum am timp să ascult!!

    Ştiu şi te sfătuiesc din toată inima să te apuci de scris şi să postezi, sunt convinsă că va ieşi ceva minunat. Abia aştept să văd rezultatul final!

    Te îmbrăţişez cu drag!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, irinad, maryka

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073793172836304 sec
    ecranul dvs: 1 x 1