GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mari artiști ai Renașterii, în Biserica San Lorenzo și Capelele Medicee, Florența (II)
O adevărată bijuterie a Bisericii San Lorenzo este Vechea Sacristie, ce face parte integrantă din corpul bisericii, accesul făcându-se prin stânga altarului. Aici am traversat un culoar și am ajuns în fața capodoperei construită de Brunelleschi între 1421 și 1426 la comanda lui Giovanni da Bicci, unul din primii Medici, cel care a bus bazele Băncii Medici. Sacristia este triumful talentului său de arhitect, mai ales că datează anterior construirii cupolei de la Santa Maria del Fiore.
Ornamentele simple, dar elegante ale Sacristiei îi aparțin lui Donatello. Acestea sunt constituite din medalioane de mărimi diferite, sculptate în terra-cota și pictate de artist, cum ar fi îngerașii de la baza cupolei centrale, cei patru Evangheliști (în alb) și alte patru medalioane cu scene din viața Sf. Ioan Evanghelistul, în onoarea căruia a fost ridicată Sacristia. Toate astea se găsesc în jurul cupolei.
Pe mobilierul sculptat, se află un bust al Sf. Laurențiu executat tot de Donatello.
Cum am intrat, am observat în stânga un grilaj în formă de plasă împletită, în dreptul căreia se află Sarcofagul tatălui lui Lorenzo Magnificul, Pierro zis Gutosul, lucrat în porfir, ornat cu frunze de acant din bronz, sprijinit pe puternice labe de leu și realizat de Andrea Verrochio la 1472, la comanda Magnificului.
În mijlocul încăperii, sub o placă din marmoră în formă de masă, se află Sarcofagul lui Giovanni da Bicci, împreună cu soția sa, Piccarda.
Acesta este tatăl lui Cosimo Bătrânul, cel aflat în cripta Bisericii, alături de cenotaful/mormântul (nu se știe precis) al lui Donatello și tot-odată străbunicul Magnificului. Informațiile sunt bine venite pentru cei care au intenția de a vizita Sacristia Veche.
Sarcofagul din marmoră este opera lui Andrea Cavalcanti, zis Buggiano, lucrat la 1430. Îngerii de pe sarcofag sunt lucrați de Donatello și întreaga sa greutatea se sprijină pe puternice carapace de broaște țestoase.
sau Ușile Apostolilor
De o parte și alta a Altarului am admirat două frumoase uși din bronz, ambele lucrate de Donatello, inclusiv Sfinții în relief, sculptați în terra-cota, așezați deasupra acestora. Pe ușa din stânga privitorului, se află Sf. Ștefan și Sf. Laurențiu, iar deasupra ușii din dreapta privitorului, Sfinții Cosma și Damian, protectorii familiei Medici.
Aceste uși, sunt o splendoare! Ele prezintă casete cu imagini din viața acestor Sfinți.
Ce se ascunde în spatele lor? Probabil erau rezervate pentru cele două sarcofage aflate în Biserică, dar neterminate. - vezi impresii
Foarte interesantă este cupola aflată deasupra altarului: o prezentare astronomică a cerului florentin la data de 4 iulie 1442. Fiind menționată o dată anume, nelegată de niciun eveniment mediceean, m-am dus cu gândul la o eventuală eclipsă totală de soare.
M-a frapat prezența soarelui într-un fundal noptatic și o scară ce traversează bolta, populată de entități ciudate. La vremea respectivă, un asemenea fenomen stârnea uimire și teamă. Să fie oare ”Scara Sf. Iacob”, cea pe care zice-se că sufletul omului trebuie să urce la cer, iar în urcușul lui are de înfruntat nenumărate piedici, pe care pictorul le prezintă sub formă de himere, vârcolaci, fantasme și alte animale ciudate? Posibil.
Sau o reprezentare a bolții pe baza cunoștințelor astrologice ale timpului, precum zodiile (se vede un Leu, un Scorpion, un Taur etc), aflate într-o dezordine totală, ce pot sugera sfârșitul, respectiv Apocalipsa scrisă de Sf. Ioan Evanghelistul, patronul Sacristiei. De ce, nu!
Vă invit să apreciați dumneavoastră, după ce vă veți uimi la fața locului, vizitând Vechea Sacristie a familiei Medici. Oricum, această boltă, o frescă în lapislazzuri atribuită lui Giuliano Pesello și viziunea acestuia, poate fi considerată singură, un punct de interes turistic.
Eu una, împreună cu companioanele mele, am rămas extaziate și nelămurite, întrucât documentația primită la intrare, nu dă nicio explicație.
Nu părăsiți incinta Bisericii, fără a zăbovi o clipă și a medita, spre o interpretare mai avizată a acestei uimitoare bolți cerești, pictată în asemenea manieră.
Adaog la toate acestea, unele explicații găsite pe internet : (es-us.noticias.yahoo.com/ ... clid=IwAR1kKAuP).
Trimis de mihaelavoicu in 25.01.19 09:01:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe în italia
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Referitor la întrebările tale din finalul review-ului cred că amblele variante sunt valabile, daaaaar, parcă mai degrabă ar fi cea cu eclipsa de soare, care s-a petrecut la 4 iulie 1442. Prea este exactă data și cerul cu soarele pe fundal de noapte te duce cu gîndul acolo.
Și cea de-a doua interpretare, cea cu scara către Împărăția Cerului, trebuie luată în seamă. Ea ar reprezenta treptele de curățare, prin efort, ale păcatelor pământene, cum bine ai intuit, și-n care cred și eu. !
Te felicit pentru tot ce ai văzut acolo!
@doinafil: Trebuie totuși să vezi cu ochii tăi. E foarte interesant. Acum regret că nu am luat imaginea mai de aproape. Oricum, se văd bine ”vârcolacii”!
Merci pentru conversație. Îmi face plăcere de fiecare dată.
@mihaelavoicu: Mi-a placut foarte mult! Am aflat raspunsul la cateva intrebari si mi-ati deschis cateva teme noi. Pozele sacristiei sunt cele mai bune din cate am vazut. Sfintii Stefan si Laurentiu spun si ei legenda scarii.
Am citit eu mai tarziu, dar am venit cu superbonusul. Imi amintesc cu placere de unele locuri vazute si de mine in Florenta, printre care si biserica Sf. Lorenzo.
Felicitari pentru articol!
@ilinca59: Meditează, studiază și să-mi spui și mie concluzia ta. Mulțumesc pentru ecou și te îmbrățișez cu drag!
@DOINITA: E unul din multele obiective ”must see” la Florența. Merită să mai încerci!
Cu bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini (3) — scris în 30.04.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini (2) — scris în 08.02.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini — scris în 29.01.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2018 În Santa Croce, dincolo de Porțile lui Michelozzo. — scris în 22.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Capelele din Santa Croce — scris în 14.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Nu ocoliți Santa Croce! — scris în 09.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Mari artiști ai Renașterii, în Biserica San Lorenzo și Capelele Medicee, Florența (III) — scris în 31.01.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ