ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica Neagră din Braşov

TIPĂREȘTE

Biserica Neagră, este după părerea mea cel mai cunoscut obiectiv turistic din orasul Braşov. Acestă biserică se află în Piaţa Sfatului şi se ajunge destul de usor la ea, cu orice mijloc de transport care trece prin centrul oraşului. Dacă veniţi cu maşina lângă biserică nu există parcăre, dar sunt la 200-300 de metri, iar de acolo pe jos. Coordonatele GPS ale Bisericii Negre sunt N – 45.640925 şi E – 25.587627. Biserica se poate vizita pe tot parcursul anului, în perioada aprilie-octombrie între 10-19 iar în perioada octombrie-aprilie între orele 10-15. Preţul de vizitare a bisericii este de 9 lei pentru adulţi, 3 lei pentru copii.

Biserica Neagră este o biserică în stil gotic târziu, are o lungime de 89 metri iar înaltimea turnului este de 65 metri. Construcţia bisericii a început în anul 1383 pe locul unde se afla o altă biserica. Lucrarile au durat foarte mult din cauza luptelor care se duceau în aceea perioada astfel la un atac al turcilor din 1421, lucrarile au fost intrerupte pentru construirea de ziduri fortificate de aparare la porţile Brasovului. După terminare luptelor, constructorii s-au întors din nou la muncă, dar planurile lor au fost date peste cap de un cutremur care a avut loc în anul 1471, astel turnul biserici nu a mai fost construit până la înălţimea intenţionată. Lucrarile au fost încheiate în anul 1477, deci construcţia bisericii a durat aproape 100 de ani. Biserica a primit hramul Sfintei Maria. O contribuţie importantă în dezoltarea acestei biserici a avut-o umanistul şi pedagogul Johannes Houterus (1498-1549) a cărui statuie se afla pe partea laterală a bisericii. În anul 1514 constructori au mai efectuat lucrari la turnul bisericii astfel i s-au montat cesul şi clopotele.

Dar de unde numele de Biserica Neagră? În 21 aprilie 1689 Braşovul a fost cuprins aproape în întregime de un mare incendiu. Acest incendiu pe lângă pagubele aduse oraşului a afectat şi biserica, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Ruina rămasa fiind înegrită de fum a fost numită de localnici Biserica Neagră.

După acest incendiu a început lucrările de reconstrucţie a bisericii, marindu-se spaţiile interiore pentru ca în biserică să poata intra mai mulţi credincioşi. Lucrarile de reconstrucţie au durat până în anul 1722. În anul 1839 biserica primeşte in dar o orgă noua de dimensiuni mari, formată din 4000 de tuburi cu 76 de registre.

După Primul Razboi Mondial biserica are parte de ample lucrări de renovare în care au fost cuprinse, statuile exteriore, s-a introdus instalaţia de încălzire cu aer cald, s-au schimbat bancile din interior.

Cum spuneam şi la nceputul articolului Biserica Neagră este o biserică în stil gotic fiind formată din cor, naos şi turn. Lungimea totală a bisericii este de 89 metri din care 31 metri sunt repartizaţi corului, 42 metri naosului iar cei 16 metri ramaşi revin bazei turnului. Trei perechi de coloane împart corul în trei nave egale. Exteriorul corului este susţinut de 15 contraforturi, pe ficare contrafort fiind aşezată câte o statuie. Naosul este format din trei nave, în nava din mijloc se află galeriile orgii. Turnul are o înălţime de 44 metri, iar cupola sa se ridică la 65 de metri. Deasupra balconului din turn este amplasat ceasul cu două cadrane.

Orga Bisericii Negre este impresionantă, ea se află amplasata în corul bisericii. A fost construită în anul 1861 pentru comunitatea de saşi din localitatea Lechiţa de catre constructorul Carl Hesse din Viena (orga poartă numele de orga Hesse). În anul 1970 acestă orgă a fost adusă la Braşov într-o stare avansată de degradare. În anul 1997 a fost restaurată şi de atunci este folosită la slujbe şi la concertele care au loc în biserică. Vara în biserica au loc concerte, costul unui bilet la aceste concerte este de 12 lei.

În Biserica Neagră sunt expuse aproximativ 100 de covoare. Majoritatea acestor covoare sunt din zona Transilvaniei şi sunt numite covoare transilvănene, mai există şi covoare cu motive orientale (turcesti) despre care se spune ca ar proveni din cele confiscate turcilor la vama din Brasov prin secolul XVI.

Pictura principală a altarului bisericii are ca tema o imagine a predicii pe munte. Pe zidul din faţă de langă cor este pictat momentrul în care conducătorii sfatului braşovean depun un jurământ pe Cartea Reformei lui Johannes Honterus şi pecetluiesc reforma în oraş. Pe una din coloanele navei principale este sculpat blazonul oraşului Braşov şi cel al familiei Hunyadi. Tot în interiorul biserici se gasesc si pietrele funerare ale unor conducători ai Braşovului. Aceste pietre funerare au fost mutate în momentul cand în biserică a fost introdusă încălirea.

Cam atât despre acestă biserica. Cred că toată lumea care vizitează Braşovul trece şi pe la acestă biserica. Informatiile tehnice din acest articol sunt luate de pe Wikipedia. În interiorul biserici nu este permis fotografiatul, pozele puse de mine sunt de la mai multe vizite pe care le-am făcut aici.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 16.05.16 08:25:05
Validat / Publicat: 16.05.16 09:26:34

VIZUALIZĂRI: 1464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Turnul cu ceas al Bisericii Negre
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

crismis
[16.05.16 17:10:49]
»

@zlatna: Se poate urca in turn?

zlatnaAUTOR REVIEW
[16.05.16 17:18:36]
»

@crismis: Cand am fost noi nu se urca, acuma nu stiu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Neagră:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060565948486328 sec
    ecranul dvs: 1 x 1