ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica de lemn din Desești - monument UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

Căutând pe AFA locul cel mai potrivit în care să postez articolul de față, am constatat că în secțiunea "DESEȘTI [MM]" nu există decât câteva articole despre cazare și alte câteva despre "Unde mâncăm în zona Desești-Mara". Cum? Din toți cei care au fost acolo, nimeni nu a vizitat Biserica de lemn "Sf. Paraschiva" din Desești? Acest sfânt lăcaș nu este unul oarecare. Este o biserică-monument care face parte din rândul bisericilor maramureșene incluse pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.

M-am bucurat că circuitul Maramureș și bisericile de lemn din această toamnă mi-a oferit prilejul de a vizita și această biserică, una dintre cele 8 recunoscute în lume pentru valoarea lor culturală.

Dintr-o publicație pe care am găsit-o la biserică - Cronica satului Desești - am aflat că Ghidul Verde Michelin pentru România include Maramureșul cu văile lui - Mara, Iza și Cosău - în rândul destinațiilor turistice care au primit trei stele Michelin, cotația maximă. Biserica-monument UNESCO din Desești, alături de alte situri turistice din Maramureș (Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței și Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației, Cimitirul Vesel din Săpânța, Mocănița de pe Valea Vaserului, drumul care traversează Gutâiul, Turnul Ștefan din Baia Mare) a primit două stele Michelin.

Cu hramul Sfânta Cuvioasă Paraschiva, Biserica de lemn din Desești se remarcă în rândul celorlalte biserici maramureșene incluse în patrimoniul mondial prin pictura interioară, de sfârșit de secol XVIII. A fost ridicată din bârne de stejar pe o fundație din piatră de râu, din râul Mara, pe locul alteia mai vechi, arsă de tătari în timpul invaziei. Legenda spune că localnicii au încercat să ridice biserica în alte patru locuri, dar piatra de altar s-a răsturnat de fiecare dată până când a fost pusă în locul actual, unde a rămas fixată definitiv. În perioada 1996-1998 la Biserica de lemn din Desești s-au derulat ample lucrări de restaurare care au vizat în special arhitectura și pictura. Recent a fost schimbat și acoperișul.

De la ghid, am mai aflat că din anul 1948 Biserica "Sf. Paraschiva" din Desești este în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. Lăcașul este revendicat de Biserica Română Unită cu Roma, Parohia Română Unită (Greco-Catolică) Desești, în administrarea căreia era până la interzicerea sa în timpul comunismului.

Autocarul ne-a lăsat în apropierea sfântului lăcaș ridicat pe un delușor, în mijlocul cimitirului sătesc. Urcând pe aleea pietruită, mărginită de morminte vechi și umbrită de arbori între care remarcăm și un stejar falnic, de 300 de ani, ne ajunge din urmă părintele Ioan Ardelean, cel care urma să ne fie ghid.

În biserică, aflăm că anul construirii lăcașului nu este cunoscut cu exactitate. Unii specialiști sunt de părere că anul ctitoririi este 1770, alții că acesta ar fi 1780.

Construită din grinzi groase de stejar, Biserica din Desești are ușa de la intrare încadrată de decorațiuni simple, cu funii răsucite și cu un motiv triunghiular, asemănător unor colți de lup. Același motiv se regăsește și la ferestre, precum și pe pereții exteriori, între cele două streșini. Valoarea culturală a lăcașului din Desești este dată de pictura realizată în stil naiv de meșterul Radu Munteanu din Ungureni-Țara Lăpușului, ajutat de ucenicul său Gheorghe Zugravu. Numele acestora este menționat în 1780 pe o grindă a pronaosului. Lucrarea acestora a fost completata de cunoscutul pictor de biserici Alexandru Ponehalschi, care a zugrăvit catapeteasma și alte câteva icoane din biserică în perioada 1778-1780. După aproape 100 de ani, în 1865, în cadrul unor lucrări de restaurare, zugravul Antonie Șerban aduce îmbunătățiri picturii anterioare.

Pictura Bisericii "Sf. Paraschiva" din Desești este bine păstrată, acest ansamblu parietal fiind un exemplu reprezentativ de pictură postbizantină din sec. XVIII, specifică Maramureșului.

Iconostasul a fost realizat de Alexandru Ponehalschi cunoscut pentru lucrările sale realizate în acea vreme. Pictorul nu s-a semnat, dar prin analogie stilistică cu alte iconostase semnate Alexandru Ponehalschi, tâmpla bisericii din Desești este atribuită acestui pictor.

La Desești iconostasul este format din trei registre suprapuse, partea inferioară fiind constituită din patru mari icoane mobile, icoanele împărătești. În partea superioară a tâmplei sunt pictate trei scene: Răstignirea, Punerea în mormânt și Învierea. În cel de-al doilea registru este reprezentat Dumnezeu-Tatăl având de o parte și de alta proorocii. Scena Deisis, flancată de reprezentările apostolilor, se află în centrul celui de al treilea registru.

Pictura absidei altarului Bisericii de lemn din Desești respectă canoanele picturii bizantine, conform cărora bolta și pereții sanctuarului sunt dedicați Fecioarei Maria și sfintei liturghii. În mijlocul bolții este pictată în medalion Maica Domnului, medalion înconjurat de reprezentările celor patru evangheliști. De asemenea sunt reprezentate scene biblice și chipurile unor sfinți.

Pe bolta naosului sunt pictați Isus Învățător, Maica Domnului și patru arhangheli.

Ca și în majoritatea vechilor biserici maramureșene, pereții naosului Bisericii de lemn din Desești abundă de scene din Vechiul și Noul Testament, precum și de chipuri de mucenici, sfinți militari și pustnici.

În pronaos, locul de rugăciune al femeilor, "Judecata de Apoi" ocupă cel mai important loc în cadrul picturii, reprezentarea decorând toți cei patru pereți ai încăperii. Scena Iadului are cea mai amplă dezvoltare, aceasta întinzându-se pe trei pereți. Râul de foc iese de sub picioarele lui Isus și se varsă în gura monstrului. Pictorul a ilustrat multe personaje - păcătoși, diavoli, dar și Lenea, Moartea, Ciuma și Foamea. În registrul superior al peretelui sudic, se află Moise care conduce cetele spre tronul de judecată al lui Isus.

În afară de picturile de pe pereți, Biserica de lemn din Desești păstrează un valoros patrimoniu constând în 14 icoane, toate pictate în tempera, pe suport de lemn. Icoana care îl reprezinta pe Isus Pantocrator datează din sec. XVII, iar celelalte din sec. XVIII.

Regret că nu toate fotografiile din interior sunt reușite. Lumina slabă a fost factorul determinant. De asemenea, cerul înnegurat nu a permis o imagine mai reușită a bisericii văzută din exterior. Dar, așa cum sunt, sper că fotografiile atașate reflectă cât de cât importanța sfântului lăcaș de la Desești, înscris - alături de alte șapte - pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.10.22 08:17:05
Validat / Publicat: 04.10.22 10:04:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DESEȘTI [MM].

VIZUALIZĂRI: 562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Biserica de lemn din Desești - Pictura interioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.10.22 10:02:46]
»

Mutat în rubrica "Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva, DESEȘTI [MM]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Michi
[04.10.22 10:09:41]
»

@iulianic: Am vizitat-o, am şi câteva poze cu ea dar în excursia respectivă fiind multe obiective de văzut, nu m-am informat şi documentat asupra bisericii, care, citindu-ţi reviewul am văzut cât de interesantă e.În 2018 când am fost în Maramureş rămăsesem şi eu singură şi ca să nu mă deprim am scris 11 reviewuri despre această excursie. Acum îmi pare rău că nu m-am oprit şi asupra altor obiective cum e biserica din Desesti dar mă consolez că citindu-ţi reviewul , parcă o revăd.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[04.10.22 10:59:15]
»

@webmasterX: Da, amplasarea este OK!

webmaster
[04.10.22 20:33:06]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinnaPHONE
[05.10.22 07:39:00]
»

@iulianic: Cu toate că nu deschid articolele despre biserici și mănăstiri, de data asta am făcut-o și culmea, am și citit rândurile tale.

De Ce? Am fost cazați in Desesti, lângă râul Mara, îți răspund la întrebare: normal că am vizitat acest loc, nu trecem pe lângă mănăstiri și biserici frumoase fără să oprim, să le vizităm.

Dar, cum eu nu scriu și nici nu citesc despre astfel de obiective, nu m-am sinchisit să povestesc despre ea.

Frumoasă, interesantă, confirm și eu.

Felicitări pentru vacanță și articole!

Toate cele bune îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[05.10.22 08:37:13]
»

@krisstinna: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou!

Întrebarea mea era doar pentru mine. Pur și simplu mă miram de faptul că nimeni nu a mai scris despre un obiectiv important, monument inclus pe Lista patrimoniului UNESCO. Nu intenționam să apostrofez pe nimeni. În fond, fiecare este liber să viziteze ce vrea, ce-i place, apoi să scrie sau să nu scrie pe AFA. Cât despre afinități... Am mai spus-o. Nu este cea mai mare plăcere a mea să citesc sau să scriu despre hoteluri și restaurante oricât de importante ar fi ele în organizarea și desfășurarea unei vacanțe.

Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077100038528442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1