ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Biblioteca Teleki din Tg.Mures

TIPĂREȘTE

Motto: "Cine detine azi informatia, detine puterea si dimpotriva, letargia ratiunii si-a culturii, zamisleste monstri, ce impedica evolutia normala a omenirii".

In urma cu doua zile am re-vizitat biblioteca Teleki din Tg. Mures. Gasisem ora intrarii pe Internet, 10 dimineata. La 10 fara un minut eram acolo. Apare un tanar pe-o bicicleta „Se poate vizita biblioteca astazi? Intrarea e gratis, ca de obicei? ” intreb eu. „Da cum sa nu, poftiti, asteptam un grup de elevi de la Liceul de arta si incepem”, imi raspunde ghidul, amabil. „Fotografii, am voie? ”. „Una singura e permisa”, dar am facut vreo 10. Tanarul ghid, dotata cu o cultura impresionanta, cunoscator al limbii romane, maghiare, germane si engleze, a inchis ochii, atunci cand mai faceam cate o fotografie pe ascuns cu telefonul mobil. In final am reusit sa fac vreo 15, dar ar fi vrut sa fac mult mai multe.

Intram cu totii in sala principala a bibliotecii. Ghidul ne pofteste sa luam loc pe jos, pe un covor moale, ca sa ascultam mai bine povestea unui om deosebit. Mai exista in cladirea muzeului Teleki, sub forma de „L”, ce include un intreg colt de cladire si un alt muzeu, cu lucrarile marelui matematician Bolyai Farkas, care impreuna cu Gauss, a pus bazele teoriei neeuclidiene, un pas inainte in evolutia gandirii matematice a omenirii. Bolyai Farkas, a donat intreaga sa opera, muzeului Teleki, intregind astfel mareata colectie de 250.000 de volume a bibliotecii. Bolyai Farkas, ne spune ghidul, este considerat cel mai de seama maghiar al tuturor timpurilor.

Viata lui Samuel Teleki

Samuel Teleki s-a nascut la Gornesti, (la 15 Km de Tg. Mures, castelul familial din Gornesti poate fii vizitat si azi, va interesati la primarie de „omul cu cheia”) in anul 1736, intr-o bogata familie de nobili maghiari posesori ai mai multor latifundii. Era al 7-lea copil al familiei si nu era privit cu ochi buni de fratii lui mai mari, care, la un moment dat, „trebuiau sa imparta averea familiei, la un numar mai mare de urmasi”.

Muzeul etnografic din urbea mea, afiseaza un interesant poster tematic „Targul de pe Mures de altadata”, cu imaginea centrului sau dintre cele doua razboaie mondiale, adica de prin anii 1930, cand orasul nu numara mai mult de 30.000 de locuitori. Din acel loc ce-l vedeti pe posterul "alb-negru", daca urcati pe strada Bolyai, nimeriti exact la Biblioteca Teleki, care, chiar si in acei ani, era accesibila publicului larg. Nu e mult daca zic, ca din momentul deschiderii sale, in anul 1802, Tg.Muresul, ce avea dreptul legal de a organiza targuri, a devenit nu numai un oras comercial ci si un oras cultural si al tolerantei religioase. Da, in acest oras, s-a dat si un edict prin care se stipula ca fiecare confesiune sau religie, poate sa-si construiasca propriul lacas de cult. Asadar, sa nu va mirati daca in centrul orasului si in imprejurul lui, exista o catedrala ortodoxa, una greco-catolica, una romano-catolica, alta reformat-franciscana (in cetate), un calvinista (unitariana), chiar langa biblioateca Teleki si alta reformata, nu departe de aceasta biblioteca.

Dar sa revenim la familia Teleki

De obicei, ultimul copil este si cel mai dragalas si cel mai adorat de restul familiei. Nu a fost chiar asa in cazul micutului Samuel. El era un singuratic ce simtea ca s-a nascut „cam in plus”. Placerea lui cea mai mare, era lectura. Statea ore intregi in biblioteca familiei si citea. Era un bibliofil. Cand a crescut ceva mai mare, parintii, observandu-i apetitul pentru studierea literelor, s-au gandit sa-l dea la scoli si facultati mai inalte. Dar, in acele vremi, nu era atat de usor. Transilvania, apartinea Imperiului Habsburgic, si orice plecare la studii in strainatate, terbuia sa aiba si girul Vienei, adica al imparatesei Maria Tereza. Samuel a fost inscris la 4 facultati, in Elvetia, Germania si Franta. Acolo a facut cunostiinta pentru intaia data, cu ceea ce pe la noi inca nu exista: cu o biblioteca publica. Acest lucru l-a impresionat si avea sa-i marcheze intreaga existenta. Din acel moment, Samuel, s-a hotarat sa infiinteze o biblioteca in care sa aiba acces orice muritor de rand, si la el acasa, in Ardeal. Dar avea si unele indoieli. Oare, intr-o lume in care majoritatea oamenilor lucrau zi-lumina sau erau analfabeti, ar fi calat cineva pragul bibliotecii sale? In acele vremuri gri, invatatura costa bani multi. Pe la satele din Ardeal se facea un fel de scoala primara de 3 clase, in care erai invatat sa scrii si sa socotesti. Atat. Era suficient. La Hordou, tatal poetului George Cosbuc, desi preot cu o oarecare stare, fu nevoit sa-si vanda o parte din avere, ca sa-l poata trimite pe George la studii, la Nasaud si apoi, la Cluj. Dar pentru acest lucru, ceilalti 13 frati ai sai au fost vaduviti de invatatura, fiind nevoiti sa ramana acasa, la munca campului.

In familia Teleki, banul nu era o problema. Dar in lipsa unei pasiuni, cel mai adesea, acesta, nu valoreaza mai nimic. Pasiunea lui Samuel aparu imediat dupa ce-a intrat in marile biblioteci ale tarilor civilizate. Intre anii 1799 si 1802, el reuseste sa adune 20.000 de volume scrise in cele mai importante limbi de circulatie europeana.

Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei

Dupa ce Samuel dobandise o oarecare notorietate culturala si stiintifica, si mai ales dupa ce fu ales cancelar (un fel de prim-ministru) al Transilvaniei, principat in acea vreme, supus marelui Imperiu Austro-ungar, ambitiosul bibliofil isi vede visul cu ochii. In 1802, reuseste sa transporte 30.000 de carti de la Viena, (unde le depozitase), pana la Tg. Mures, in cladirea actuala a bibliotecii, de langa liceul Bolyai. Cum? Sa nu credeti c-a fost usor de adus o asemena "comoara literara”, ce cuprindea „codice” (carti scrie cu mana-manuscrise) sau „incunabule” (65 la numar), (carti scrise inainte de anul 1500), pe un drum lung de 1200 de Km, intr-o vreme in care, transportul pe calea ferata sau pe autostrazi, era doar un vis frumos al omenirii. Colectia a fost trasportata in care trase de boi. Colectia sa initiala avea si carti rare. Doar „Codex aureus” ( Evangheliarul de la Lorsch), valoreaza astazi 200.000 euro. Pentru orice carte de valoare, tanarul Samuel trebuia sa platesca intre cativa boi si 24 de boi (!!) (24 de boi era echivalentul a 12 tractoare din ziua de azi). Cartile bune, mai ales cele „princeps” sau unicatele erau foarte rare si scumpe. La data infiintarii bibliotecii in 1802, (dar constructia si dotarea sa completa a durat 5 ani, intre 1799 si 1804)), aceasta era cea mai mare biblioteca din Europa de Sud-Est.

Ne continuam vizita

Tanarul Samuel, era ambitios. Precum un colectionar de masini rare (Ferrari, Porche, Mercedes, Rolls-Royce), care doreste sa aiba si exemplarul „princeps” in colectia sa (adica prima masina fabricata in lume, din acel model), si Samuel cheltuieste averi intregi pentru a avea editii rare sau chiar unicate literare. Tanarul ghid ne prezinta cateva dintre aceste exemplare rare, cum e spre exemplu, copia in gravura a „Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii”, emisa in 1776, si aflata in original la Washington, cartea de capatai a americanilor. In intreaga lume, nu exista la ora actuala decat 16 astfel de gravuri, precum cea din Tg. Mures, care este a doua, in ordine, dupa original. Cartile rare se afla sub vitrine de sticla, iar pozele mele nu ies grozav, luminile din incapere se reflecta in aparat, de peste tot. Dupa anul 1800, Napoleon cucereste Egiptul iar ulterior in Franta apare nebunia „egiptologiei”. Textele ideografice egiptene, chiar daca semnificatia lor nu era inteleasa mai deloc, capata o valoare extraordinara. Privim si noi un exemplar, cumparat de Samuel, inca inainte de a fi descifrate de decriptologul Champollion in Egipt. Cu aceste ciudate texte aduse in Europa, incepe sa fie scrisa istoria Egiptului si incepe si... vanatoarea de comori ascunse prin mormintele faraonilor din Valea Regilor, ce culmineaza cu descoperirea sarcofagului intact a lui Tutankhamon, de catre Howard Carter in 1922.

O alta carte valoroasa este Atlasul (ghid) geografic cu 594 de harti, a lui „Janssonius” in 10 volume (Atlas Major), editat in 1657 la Amsterdam, si reeditat la Brasov la tipografia Honterus, ghid care este stramosul GPS-ului si „Google-map”-ului actual. Un singur volum e greu, greu, sa tot cantareasca vreo 10-12 Kg, pe care, ca explorator trebuia sa-l cari cu tine mereu in spate sau pe-un cal, si sa te orientezi, foaie cu foaie, pe drumul ce doreai sa-l strabati. Iar daca doreai sa faci o calatorie mai lunga, nu-ti ajungea un singur volum ci mai multe, asadar, doar pentru GPS aveai nevoie de-o herghelie intreaga de cai.

In anul 1822, apare si „Descrierea Egiptului”, carte ce-o gasim astazi in biblioteca Samuel Teleki. La sfarsitul secolului XVIII, Napoleon Bonaparte debarca in Egipt, nu cu scopul de a cuceri o noua Cleopatra ci cu cel ascuns de a-l transforma intr-o noua provincie franceza, precum Marocul, Tunisia si Algeria, si de a limita accesul englezilor catre paradisul mirodeniilor, India. Englezii insa, cei mai buni navigatori ai vremii, le scufunda toate cele 200 de vase iar armata sa, dupa un an de izolare, capituleaza in fata britanicilor. Expeditia are insa un alt fel de succes. Napoleon avea o vorba “savantii si magarii (ce transportau alimentele) la mijloc si armata pe margini”, asadar cei 167 de eruditi francezi ce insoteau expeditia au zamislit o lucrare monumentala, “Description de l’Egypte” publicata la ordinele generalului corsican (devenit intre timp imparat) intre anii 1809 si 1821.

Samuel Teleki cumpara si prima carte in limba romana scrisa in 1688 (chiar daca aceasta e scrisa cu litere chirilice, ea poate fi citita in romaneste), „Biblia de la Bucuresti”.

Tot sub sticla se afla si „prima pagina de carte tiparita” la Sibiu (breslele din acest oras erau mai dezvoltate decat cele din Tg. Mures, nu mult timp dupa aparitia tiparului lui Gutemberg) si unul din cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot și D'Alambert,

Mai admiram si alte cateva carti mari, greoaie, cu coperti groase, crapate si roase pe la colturi, carti de farmacie sau medicina traditionala, unele copii dupa operele originale ale lui Paracelsus. Intr-o vitrina apare si „Codul civil„ a lui Napoleon ,(poza mea e neclara), cod cu care acesta "a facut ordine" in imperiul sau (de scurta durata), dar care a influentat prin valoare, legislatura multor alte tari, dictand, intre doua batalii, legile respective, in mai multe sali al palatului sau, trecand dintr-o sala intr-alta si continuandu-si mereu ideea de unde a lasat-o. Napoleon avea o memorie fenomenala.

Tot sub sticla, pentru a fi ferite de degradare, se afla si „Descriptio Transilvaniae” sau „Descriptio Valachiae”.

Inca de la infiintarea bibliotecii, Samuel si-a exprimat o dorinta: ca biblioteca sa, sa poata fi folosita de catre oricine „are buletin”, in mod gratuit. Exista numeroase sali de lectura. Cumpararea de carti a continuat si dupa disparitia eruditului bibliofil, incat astazi biblioteca Teleki numara un sfert de milion de volume.

La iesire, fiecare vizitator poate introduce, intr-o urna (prin donatie) o suma de bani, dar nu e obligatoriu.

Biblioteca Teleki se afla pe Str. Bolyai, la nr. 17. Programul de lucru este de luni pana vineri, intre orele 10 si 19,45. iar programul salii de lectura (Mihai Eminescu) este de luni si pana vineri intre 8-13 si 14-19,45. Sambata e inchis.

Concluzie

Pentru mine, care am crescut printre carti, a intra intr-o librarie, anticariat sau biblioteca, e-o incantare. Din pacate, literatura scrisa, azi e in cadere libera, multe librarii si anticariate au disparut, ele fiind inlocuite cu literatura electronica sau cu documentare TV. Sondajele internationale indica faptul ca Romania si Grecia aloca cel mai putin timp lecturii. Tinerii zilelor noastre citesc mai putin. Dar asta nu inseamna ca ei nu-si culeg necesarul de cunostiinte de baza din alte surse, adapatandu-se destul de bine cerintelor cotidiene.

Cine detine azi informatia, detine puterea iar dimpotriva, somnul ratiunii si-al culturii, zamisleste monstri, impiedicand evolutia normala a omenirii. De ce il apreciez eu pe tanarul Samuel? Pentru ca in acele vremuri tulburi ale existentei sale, cand mai toti guvernatorii, monarhii, regii sau imparatii se gandeau la inarmare si la ocuparea de noi teritorii, Samuel, guvernator si el, se gandea la inarmarea culturala a unui popor si la cucerirea de noi teritorii in gandire si cunoastere. Eu cred ca, dupa ce fiecare om a deschis suficiente carti, ajunge sa renunte incet, incet la expresia egoista si atat de incetatenita la noi „Da mie ce-mi iese la afacerea asta” si s-o inlocuiasca cu cea, ceva mai normala si altruista „Dar eu, oare ce pot oferi celor din jurul meu? ”.

Uneori stau si ma intreb, daca nu cumva faptul ca Tg. Muresul este cotat astazi ca un important oras cultural, cu numeroase lacasuri de studii superioare si el isi castiga azi existenta mai ales prin servicii de acest gen oferite populatiei din tara si strainatate, n-a avut ca punct de pornire si aceasta biblioteca a tanarului si ambitiosului Samuel Teleki.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.04.17 11:03:27
Validat / Publicat: 01.04.17 13:25:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2084 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 "Biblia de la Bucuresti" din anul 1688, prima carte in limba romana (scriere chirilica)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63700 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.04.17 13:30:45]
»

Mutat în rubrica "Biblioteca Teleki-Bolyai, TÎRGU MUREȘ + jud. MUREŞ" (nou-creată pe sait)

Radu Tudoran
[01.04.17 14:27:09]
»

Ma bucura mult acest review al tau. Cu vreo saptamana in urma am vizitat doua biblioteci in Anglia si ma gandeam: ce imagini, ca in "Harry Potter". De ce n-o fi si la noi la fel, sa vina turistii sa vada ce carti avem? Eu am crescut la Galati si biblioteca V. A. Urechea se mandrea cu destule volume rare pe care le admiram in prin vitrine si cu un album de gravuri ale lui Rembrandt. Destule motive de lauda. Mai trebuie doar turistii interesati

webmaster26
[01.04.17 14:44:26]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

dorgoAUTOR REVIEW
[01.04.17 14:57:39]
»

@webmaster26: Da, totul e OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49
[01.04.17 16:23:52]
»

@dorgo:

Din pacate, literatura scrisa, azi e in cadere libera, multe librarii si anticariate au disparut, ...

. Din păcate așa este, iar înlocuirea lor cu literatura electroinică sau documentare TV (care și astea pot fi un mod de instruire) sunt situații totuși fericite, atâta vreme cât n-au fost înlocuite cu baruri, săli de jocuri și alte asemenea.

Mi-a plăcut articolul, am trecut acum 2 ani prin Tg. Mureș, mai în fugă și nu am văzut/vizitat biblioteca. Articolul este o invitație de a nu o mai rata.

elviramvio
[01.04.17 16:43:31]
»

@dorgo:

Foarte bun articol, cu multe adevaruri atinse de tine. Era si timpul sa ne mai inviti si undeva pentru hrana sufletului.

N-am vizitat-o dar am trecut informatiile pe o lista scurta, multumesc.

Lucien
[01.04.17 18:49:52]
»

Mi-a plăcut foate mult articolul, atât în privința conținutului (e ca și cum, circa 60-70% aș fi văzut cu proprii ochelari acest lăcaș de cultură), cât și a modului clar în care este redactat. Este un obiectiv cultural-turistic de primă importanță.

Aș vrea însă să fac o mențiune și anume că primele tipărituri în limba română, cu litere slavone sau latine, apar încă din prima jumătate a secolului XVI și nu se potrivește cu ce ai scris: ” Samuel Teleki cumpara si prima carte in limba romana scrisa in 1688 (chiar daca aceasta e scrisa cu litere chirilice, ea poate fi citita in romaneste), „Biblia de la Bucuresti”. ” Aceeași afirmație apare la una din fotografii.

Conform ro. wikipedia, dar și altor surse: ”iar prima carte imprimată în limba română a fost Catehismul de la Sibiu din 1544, care însă s-a pierdut. Prima tipăritură care s-a păstrat este Evangheliarul slavo-român a lui Filip Moldoveanul (Sibiu, 1551-1553). Prima tipăritură română cu litere latine este culegerea de Cântece religioase calvine din 1560 a episcopului român Pavel Tordasi. ”

dorgoAUTOR REVIEW
[01.04.17 20:10:24]
»

@Lucien: E foarte probabil ceea ce spui despre prima scriere in limba romana, deoarece cea mai mare parte a celor scrise de mine in review, sunt reproduceri dupa naratiunea ghidului de la biblioteca Teleki si "traduttore, traditore", adica cine traduce, mai greseste, nu poti tine minte dupa 3 zile, mai mult de 60-70% din ceea ce a zis ghidul. Dar eu la scoala, la ora de limba romana, am invatat altceva (citez din memorie) ca prima scrisoare romaneasca este o depsa a lui Neacsu voievod, catre fiul sau Teodosie. Iata ce zice google: "În anul 1521 la Câmpulung-Muscel, vechea capitală a Ţării Româneşti, a fost redactat primul document scris, compact şi unitar, din câte sunt cunoscute până astăzi in limba română: Scrisoarea lui Neacşu".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[01.04.17 20:16:59]
»

@dorgo: Excelent acest review pe care l-am citit cu plăcere dar și cu multă curiozitate.

Târgu Mureș pe care l-am văzut și revăzut de mai multe ori, este adevărat ultima dată acum vreo 10 ani când mergeam la Sovata, ce trece timpul... este deosebit.

Nu știam de această Bibliotecă atât de cunoscută pentru unii și mai puțin cunoscută pentru alții?

Oare prenumele de Samuel este predestinat? Mi-am adus aminte de un altul Samuel von Brukenthal?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[01.04.17 20:23:29]
»

@dorgo: Da, așa este, numai că exemplul dat de tine cu scrisoarea din 1521 a lui Neacșu (Neacșu de la Câmpulung care a scris judelui de la Brașov, Hans Benkner) se referă la o epistolă (scriere de mână) și nu la o carte tipărită. În Biblioteca Teleki și în impresiile tale e vorba despre cărți (tipărite). ”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” e altceva (carte scrisă la începutul secolului XVI în limba slavonă, ulterior tradusă în românește).

dorgoAUTOR REVIEW
[01.04.17 20:36:08]
»

@mprofeanu: Cam ceea ce a fost Samuel von Brukenthal (si el guvernator al Transilvaniei) pentru Sibiu, in domeniul artelor, a fost si Samuel Teleki pentru Tg. Mures in domeniul literelor.

mishu
[01.04.17 23:10:03]
»

@dorgo: Un articol deosebit de interesant, o minunata invitatie, felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[02.04.17 18:37:16]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinna
[02.04.17 18:46:42]
»

@dorgo: Îmi mențin părerea: un popor "necitit" e condus mult mai ușor, oamenii pot fi prostiți "cu buletinul în mână".

Mai bine stăm pe fb, ne jucăm și pierdem timpul, îi lăsam pe alții să studieze pentru ca noi să putem fi "păcăliți" mai bine.

Foarte mult mi-a plăcut articolul tău, ai atins un of de-al meu, of ce mi-l exprim mereu, mai ales după votare

Felicitări!

Dana2008
[02.04.17 19:29:54]
»

Felicitari pentru articol!

Trec zilnic prin fața bibliotecii Teleki. Săptămâna aceasta m-a întrebat băiețelul meu despre această instituție. Chiar m-am gândit să scriu un articol... Până să mă hotărăsc, iaca articoul scris!

Am avut și abonament la aceasta bibliotecă când eram în liceu. Mi-am împrumutat și un disc cu muzica lui Mozart! Mi s-a părut super tare sa împrumuți discuri și să asculți muzică clasică la bibliotecă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.04.17 19:47:42]
»

@Dana2008: Multumesc pt. apreciere! Poti sa scrii cate ceva despre Palatul Culturii, nu s-a mai scris de mult timp despre el (despre frumosul hol-foaier de la intrare ce seamana cu o mini-"Galerie des glaces" de la Versailles, apoi, la etaj despre Sala Oglinzilor (legendele vitraliilor sunt interesante), despre sala Bernady Gyorgy si sala Emil Dandea, despre sala filarmonicii sau, la ultimul etaj, despre Muzeul de Istorie.

tata123 🔱
[03.04.17 15:34:26]
»

@dorgo: Un articol bun... nu multe biblioteci se pot vizita altfel decât ca cititor înscris ori în cadrul unor zile speciale.

Cancelarul Samuel Teleki a gândit biblioteca ca un bun public din care să se poată „adăpa” oricine cu știință. Complexul de clădiri proiectate și adaptate de mai mulți arhitecți avea și rol de palat nobiliar. Bibliotecarul care se ocupa de colecția de cărți beneficia de un apartament în apropierea sălii mari de lectură. Inițial, pe lângă cărți, au existat și colecții numismatice și de arme (dispărute acum), obiecte de artă (tablouri, statuete).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Soso42
[03.04.17 22:01:56]
»

@dorgo: Foarte interesant. Sper sa invatam ceva din toata aceasta istorie.

Citit si votat cu drag. Felicitari!!

Dana2008
[04.04.17 06:44:43]
»

@dorgo: bună ziua!

Să știi că de anul trecut din iunie vroiam să scriu un articol. Când am fost la ultimul concert înainte de terminarea stagiunii, am înregistrat un mic film cu o piesă superbă pe care vroiam să o dedic tuturor membrilor Afa.

Și uite așa de încheie și stagiunea din anul acesta și articol meu nu a apărut. Îmi place foarte mult la filarmonică și vreau să invit lumea la concert în Tg Mureș.

Nu prea am timp pentru că-l acord in mare parte copilului meu, cu antrenamente, lecții și distracție în natură.

O să mă mobilizez și chiar vreau foarte mult să scriu despre Filarmonică. Asta înseamnă să dorm târziu în noapte, mai precis, dimineața ????.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, dorgo, elviramvio, Lucien, mishu, Mitica49, mprofeanu, Radu Tudoran, Soso42, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiblioteca Teleki-Bolyai:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073580026626587 sec
    ecranul dvs: 1 x 1