GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
We will always have Paris (VIII): Sacre-Coeur, o bijuterie într-un râu de superficialitate
Montmartre este unul din locurile a cărui reputație depășește valoarea efectivă a locației. Reputația este clădită, fără îndoială, pe baza istoriei locului – numai că locurile se schimbă, și nu întotdeauna într-un sens bun.
Întâmplarea a făcut să ajung în Montmartre în ambele călătorii (aprilie și iunie 2015): prima dată, pentru că trebuia să ne întâlnim acolo cu o altă prietenă pe care nu o văzusem demult, a doua oară- pentru că grupul turistic ad-hoc în care eram a preferat acest obiectiv. Montmartre este un loc turistic convențional: aglomerație, "buticuri" cu suveniruri, câteva căsuțe pitorești și cam atât. Mi s-a părut (în toate cele trei dăți – am fost aici și în 2000) un cartier în care predomină comercialul ieftin, turismul de bazar, și din care atmosfera boemă a epocii pictorilor francezi a dispărut demult. Dealul pe care este plasată catedrala, de altfel, a fost incredibil de aglomerat, în ambele dăți (în aprilie chiar mai mult ca în iunie), cu oameni care fie urcau/coborau, fie ședeau pe treptele de piatră sau pe iarbă, ca să savureze priveliștea Parisului.
Pe de altă parte, pentru amatorii de suveniruri, Montmartre nu este un loc exagerat de scump, se pot lua tot felul de obiecte-amintire și cadouri reprezentative pentru cei de acasă. Iar pentru amatorii de un prânz de bistro, tipic franțuzesc, prețurile sunt normale: un meniu cu două feluri (supă de ceapă – frecventă în ofertele teraselor pariziene – și somon la cuptor cu fasole verde sauté și vin) a costat 21 euro. De asemenea, pentru cei care descopereau că urcarea dealului pe jos a fost prea dificilă și au nevoie să se refacă sau să mănânce ceva în regim fast-food, existau câteva tonete în fața bisericii care ofereau mâncare caldă (cam scumpă), așa-zise specialități care se mâncau la tăviță, cu instrumente de unică folosință.
Dincolo de partea superficială a locației, există însă și o bijuterie arhitectonică ce dă valoare vizitei. Biserica Sacre-Coeur este un obiectiv care transmite un mesaj total diferit față de tot ce o înconjoară. Ca tablou exterior, biserica este o prezență inconfundabilă și una din emblemele Parisului, fiind vizibilă de la distanță, din regiunile circulate din apropiere. Silueta bisericii se remarcă prin culoarea albă a pietrei din care e construită și prin mixtura de stiluri, în care se combină stilul roman cu stilul bizantin (mai rar regăsit în catedralele din Franța). Construită mai târziu decât alte catedrale din Franța, în secolul XIX, biserica poartă și în interior amprenta unei viziuni arhitecturale moderne. Sacre-Coeur rămâne în memoria vizitatorului prin calitatea picturilor și a vitraliilor, prin deschiderea generoasă a spațiilor și prin luminozitate, în contrast cu atmosfera misterioasă și întunecată a majorității bisericilor gotice. Când am văzut-o prima dată, am nimerit în timpul slujbei și a unui cor angelic de măicuțe catolice, care oferea un fundal deosebit vizitei. A doua oară (în iunie) nu era slujbă, dar era destul de multă liniște pentru o plimbare în care am savurat lumina filtrată de vitralii.
Apreciind după volumul de vizitatori, cel puțin jumătate din cei care urcă dealul Sacre Coeur o fac mai mult pentru vederea panoramică a Parisului decât pentru a vizita biserica. În interior, există un șuvoi de oameni care trec indiferenți, doar pentru a “bifa” obiectivul (șuvoi care este mai mic numeric comparativ cu cei care șed pe iarbă afară sau umplu până la refuz străduțele) – dar acest fapt oferă o oportunitate celor care au venit în primul rând pentru a vedea catedrala. Așadar, chiar dacă o vizită la Sacre-Coeur este ușor costisitoare ca timp, nu ar trebui ratată!
(Va urma)
Trimis de diacrys* in 11.06.16 06:41:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Toulouse, Nisa, Lyon
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@diacrys: Un superbonus cu cea mai mare plăcere.
Ești autorul meu preferat în descrierea obiectivelor de la Paris.
Cu toate că am o vârstă, prin articolele tale fără să vreau ajung cu gândul în anii de liceu.
Motivul ți l-am spus la articolul despre Notre Dame.
Iar visez la Paris unde sper să ajung și eu într-o buna zi.
Toate cele bune.
@ANILU - Mulțumesc! Un comentariu ca al tău mă motivează să scriu în continuare.
De obicei, visele se împlinesc... mai ales cele de a ajunge la Paris (este o destinație mai aproape decât pare).
Așadar... keep dreaming and some day you will be there
@diacrys: Bine spus in final, din fericire nu am ratat vizita in catedrala, merita vazuta cu prisosinta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2017 Sacre Coeur și Montmartre — scris în 07.08.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Sacre Coeur — scris în 07.04.15 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Sacre Coeur, bazilica tuturor inimilor — scris în 17.03.12 de Aqvila din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Basilica Sacre Coeur — scris în 27.07.10 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2009 Bazilica Sacre-Coeur (Inima Sfanta) — scris în 13.02.10 de bogdan 75 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ