GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Strandul Baile sarate Ideciul de Jos, tratament naturist cu namol sapropelic si apa clorurata hipertonica
"Un împărat şi-a întrebat fiica cât de mult îl iubeşte. Fata i-a răspuns că precum oamenii iubesc sarea. Bătrânul împărat a fost mâhnit de răspuns şi se gândea: doar atât mă iubeşte fiica mea? Dar fata a înţeles mâhnirea tatălui şi a poruncit bucătăreselor să-i pregătească împăratului doar mâncăruri fără sare. La masă, regele gustând mâncărurile nesărate, a înţeles dragostea fetei sale. "
Judetul Mures se bucura de ape sarate care au fost folosite, din vechime, pentru tratamente. In prezent strandurile cu apa sarata din judetul Mures, cu efecte terapeutice sunt cunoscute si peste hotare. Ma refer in primul rand la strandul cu apa sarata de la Lacul Ursu despre care am scris un articol (vezi impresii), strandul de la Sangeorgiu de Mures, Strandul de la Ideciu de Jos, Baile de la Jabenita.
"Poate cel mai cunoscut areal sărat pentru locuitorii din această parte a judeţului, Ideciu de Jos a polarizat atracţia faţă de apele sărate pentru locuitorii Reghinului şi a satelor de pe o rază întinsă, Sovata fiind oarecum departe şi neaccesibilă oricui, nu numai în trecut ci şi în prezent. Ştrandul cu apa sărată, bazinele de diferite adâncimi, microclimatul favorabil, distanţa şi accesibilitatea faţă de Reghin –principalul furnizor de clienţi, calea ferată şi dotările care au fost făcute în timp, au constituit - fapt valabil şi în zilele noastre - tot atâţia factori la îndemâna celor mai multe categorii sociale. În primele decenii ale secolului trecut, Ideciu de Jos era cunoscut în întreaga Transilvanie de Nord. Şi în prezent continuă să fie o staţiune balneoclimaterică de interes zonal foarte apreciată, cu ape clorurate hipertonice utilizate pentru balneaţie în aer liber, în cură externă, şi nămol terapeutic, indicate tratării unor deficienţe ale aparatului locomotor. "
sursa: aici (atentie fisier pdf)
Stațiunea balneoclimaterica Ideciu de Jos se află la o altitudine de 550m, este așezată în zona superioară a râului Mureș, între Munții Gurghiului și răul Mureș.
Aerul este microclima.
Ștrandul dispune de două parcări generoase.
Programul de funcționare este de luni până duminică între orele 8:30-21:00.
La intrare se percepe o taxă de intrare diferențiată pe vărste, astfel: pentru aduratlți 8lei și pentru copii 4lei. După ora 17 se plătește jumătate din prețul de intrare.
Tot la intrarea în ștrand suntem informați despre indicatiile terapeutice ale apei din ștrand. Acestea sunt benefice tratării afecțiunilor:
- sistemului nervos - nevroza astenica;
- ale aparatului respirator - bronșită cronică și astm bronșic;
- ginecologic - anexita, metroanexita, vulvovaginita, leucoree;
- reumatism- poliartrita reumatoidă, reumatisme inflamatoare cronice seronegative - boala Bechrew, artroze; reumatism abarticular- bursitele, miosite, mialgii, algodistrofiile, periartrita scapuloumerala.
Compoziția apei este: clorură de sodiu (200-300gr. /l), calciu, magneziu, fluor, iod, brom, sulf, fier.
Pentru tratarea afectiunilor enumerate mai sus se poate folosi si namolul aflat la discretie in strand. Nămolul sapropelic cu substanțe radioactive conține fuliculina si progesteron. Am extras de pe net niste informatii referitoare la namolul sapropelic:
Produs sută la sută natural, nămolul sapropelic este considerat de specialişti panaceu pentru orice. Zece zile de tratament sunt suficiente pentru a vindeca nenumărate afecţiuni. Nămolul sapropelic reprezintă una dintre resursele naturale pe care specialiştii o recomandă în tratarea a numeroase afecţiuni. Cel mai bine sunt vindecate cu ajutorul acestui produs natural bolile reumatismale, dar şi anumite afecţiuni neurologice. Potrivit medicilor, nămolul este eficient deoarece el are rolul de a înmagazina căldura la nivelul organismului, având astfel rol analgezic şi vasodilatator. „Pentru organism este foarte benefică orice cură cu nămol terapeutic. El are efect analgezic şi vasodilatator, pentru că înmagazinând căldura dă posibilitatea corpului să se relaxeze” explică medicul primar în medicină de recuperare Daniela Pitea. Cele mai eficiente terapii cu nămol sapropelic sunt cele sub formă de băi, care se aplică direct pe piele timp de 10 zile consecutiv. Înainte de a fi utilizat, pielea trebuie să fie curată şi bine îngrijită. Specialiştii au însă şi câteva contraindicaţii în ceea ce priveşte terapiile cu nămol sapropelic. „Datorită faptului că este vasodilatator şi reţine căldura, nămolul sapropelic este contraindicat persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace”, adaugă medicul Daniela Pitea. (adevarul.ro/locale/sloboz ... 73b8/index.html)
Nămolul este așezat în ștrand în două cutii din lemn și poate fi utilizat gratuit. Acesta este adus cu căruța cu caii, de către portari, în doua butoaie de 100l, de câte ori este nevoie, în funcție de consum, de la o distanță de doi km.
Nu este prevazut in prezent un spatiu special pentru nudistii care se ung cu namol, dar am aflat ca este in plan sa se extinda strandul si se vor amenaja locuri speciale si pentru acestia. Pana atunci, nu se face nudism in strandul de la Ideciu.
Temperatura apei este afișată în fiecare dimineață, aceasta fiind măsurată la ora 8. Când am fost eu, temperatura apei a fost dimineața cuprinsă între 24 și 25 de grade Celsius. Aceasta se încălzește încă mult pe parcursul zilei, seara fiind foarte placuta.
În ștrand, pentru a delimita zona cu nisip, s-au așezat șase trovanti, o surpriza placuta pentru mine.
Ștrandul are în zona din spate opt cabine de schimb, din lemn. În interiorul acestora este un scaun din plastic și cuiere (agățători de haine).
În partea stângă după intrare este un bar cu o terasă exterioară mare, cu mese, scaune și umbrele, la care se pot servi băuturi răcoritoare, înghețată, țigări, băuturi alcoolice și diverse ronțăieli.
La un stand alăturat barului, mâncarea este adusă în ștrand de la o pensiune, atunci când sunt mai multe persoane in incinta strandului sau la cererea acestora. Am fost informata ca se poate iesi din strand pentru a se servi masa, este si oferta de meniul zilei la 15 lei, la pensiunea aflata in apropiere, fara a se mai taxa revenirea in strand. Eu am fost la sfarsitul sezonului, in perioada 28 august- 2 septembrie, desi era cald afara, nu mai era multa lume (portarul a spus ca s-au vandut zilele acelea in jur de 100 de bilete). Eu am găsit doar un afiș care ne informa ca o porție de cartofi pai costă 4lei/150g și micii sunt la prețul de 2,50 lei/buc. la care se adaugă pâinea și muștarul.
Mai este o ciupercă la care se prepară langosi de toate felurile cu prețurile cuprinse între 3lei cel simplu și 4,5lei cu diferite adaosuri.
Tot aici pe ciupercă este afișată parola de Wi-Fi.
Pe partea dreaptă, a aleii pietruite de la intrare, este amenajat un loc cu rasteluri pentru biciclete.
Copiii se pot bucura de două leagăne din lemn, de o trambulină contra sumei de 5 lei/5min. și pot închiria masa de ping-pong contra sumei de 10 lei/oră.
Urmează apoi o zonă cu șezlonguri din plastic, albe și umbreluțe. Acestea se închiriază pentru suma de 5lei. În ștrand există și douăsprezece șezlonguri din lemn, vopsite maro, late, încap două persoane, gratuite, pentru că sunt fixe, nu pot fi mutate. Acestea se află lângă lădițele cu nămol, în apropierea dușurilor.
În jurul bazinelor este o suprafață extinsă acoperită cu nisip, unde copiii se pot juca și se pot de asemenea așeza pături sau saltele pentru plajă.
Dușurile sunt cu apă caldă încălzită de la soare, în trei butoaie negre speciale din plastic.
Bazinele sunt în număr de trei, de diferite mărimi și adâncimi. Astfel, bazinul mic, pentru copii are o adâncime de 80cm., cel mijlociu este de 1,30m. iar cel mare de 1,60m. Bazinele sunt legate între ele, se află unul în continuarea altuia iar apa se recircula trecand print-un perete de zabrele din lemn.
Apa este adusă excusiv din izvorul care se afla in imediata apropiere a ștrandului și nu se completează cu apă dulce. Nu se adauga sare.
Zilnic, apa se filtrează printr-un sistem de filtrare natural cu pietriș, amenajat în partea dreaptă din spatele ștrandului. Cu ajutorul unei pompe electrice, apa este aspirata din bazine și trece prin filtrarea naturală, dupa care se reîntoarce în bazine. Acest circuit al apei începe în fiecare seară și se desfășoară pe tot parcursul nopții.
Toaleta este amenajată într-o ciupercă din lemn, pe care se găsește un ceas necesar urmăririi timpului de îmbăiere. Acestea sunt curate si dotate cu săpun lichid, prosoape de hârtie, oglindă.
În ștrand se face masaj terapeutic si reflexoterapie, contra sumelor de 25 lei / 30 min., 30lei / 40 min. și 50 lei / 60 min.
Ștrandul are multă verdeață, tise, flori, copaci care adăpostesc oamenii de căldură, mese si bănci din lemn la care se poate mânca.
Ștrandul este curat și frumos amenajat.
Ștrandul care funcționează in prezent este o nouă versiune, construit dupa anii 1990. Bazinele sunt cimentate, intrarea se face pe scări din lemn. La bazinul vechi era totul din lemn. Ruinele fostului ștrand pot fi observate în afara gardului actualului ștrand. Întreaga suprafață a statiunii Ideci Bai este pe un munte de sare.
Exista două gropi săpate cu un excavator în care se adună apa sărată de izvor, de unde se completează apa în bazinele din ștrand, la nevoie, cu niște furtunuri mari, care se pot observa, ele fiind lasate acolo.
Lângă ștrand, există o fântână foarte veche, cu apă sărată, încadrată într-o construcție din lemn sub forma unei cabane, de unde sătenii își luau apa sărată pentru conservarea slăninei, pentru muraturi, carne de porc. Comuna Ideciu este compusa din trei sate: Deleni, Ideciu de Jos si Ideciu de Sus. Fantana este cunoscuta sub numele de muratoare. Fiecare sat avea programata o zi din saptamana in care satenii veneau cu butoaie din stejar si duceau apa pentru a pregati conservarea alimentelor. Apa era gestionata de un paznic si doar el avea voie sa umble la fantana, ca masura pentru pastrarea igienei. Acestea mi-au fost povestite de localnici.
Mai este tot acolo o fântână cu apă sărată, acoperită cu tablă, de unde se ia apa sărată pentru telemea (a spus portarul că vin de la Bistrița și duc apa cu cisterna pentru telemea).
În apropierea ștrandului sunt multe cabane care se închiriază pe perioada verii, având numerele de telefon expuse pe gard. Eu am stat la parintii mei pentru ca ei au acolo o cabana pe care au construit-o pentru a putea face tratament toata vara cu namol si bai sarate. Nu pot sa dau detalii despre conditiile de cazare din statiune.
Chiar lângă ștrand este Pensiunea Mareeana clasificată la trei margarete, care are afișat tariful de cazare de 70lei/noapte, în această perioadă. Tot la această pensiune se poate mânca foarte bine, spun asta pentru că acolo au mâncat mai mult timp părinții mei și mătușa cu unchiul meu care locuiesc în Ideciul de Jos pe perioada verii.
Numarul maxim de vizitatori ai ștrandului a fost vara aceasta, de 1600 de persoane, după numărul de bilete vândute, ocazia zilelor Băilor din Ideciul de Jos, conform informațiilor primite de la un angajat al ștrandului.
La strand se poate ajunge si cu trenul care are statia la 5 minute de strand. Multi oameni folosesc acest mijloc de transport pentru a ajunge la baile de la Ideciu de Jos. In drumul de la statia din gara si pana la bai, gasiti pe marginea drumului satenii cu produse proaspat culese din gradina. Este si o alimentara daca doriti sa va aprovizionati pentru strand.
Vă recomand acest ștrand, care funcționează de foarte mult timp, dacă aveți nevoie de un tratament naturist pentru afecțiunile specificate la începutul articolului si care au efect, probat de mine si familia mea.
Rog webmasterul sa ataseze filmul la inceputul articolului. youtu.be/o-edV-kgMsc
Trimis de Dana2008 in 19.09.16 15:09:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.82245300 N, 24.76198900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 51&ridAnt=73764
===
Mutat în rubrica "Băile sărate de la Ideciu de Jos, REGHIN" (nou-creată pe sait)
@webmaster26: Da, e corect! Multumesc frumos pentru ilustratia video muzicala atasata.
@Dana2008: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
mulțumesc frumos pentru atribuirea statutului de mini ghid articolului! fotografiile le-am încărcat mai târziu pentru că nu am avut suficient timp (am fost la ședința cu părinții la școală, ????)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Baile sarate de la Ideciu de Jos — scris în 22.08.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Băile sărate de la Ideciu — scris în 29.08.14 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Strandul Ideciu de Jos — scris în 03.07.12 de Bubu74 din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Baile sarate de la Ideciu de Jos — scris în 14.07.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ