ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
colegi
25 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Voluntar la Ateneul Roman

TIPĂREȘTE

Fiind pe lista voluntarilor Fundatiei HHC (Hope and Homes for Children) am primit invitatia de a participa, ca si voluntar, la evenimentul anual care se tinea la Ateneul Roman, un concert de binefacere cu o gramada de invitati.

Normal ca am acceptat imediat, printre altele si cu gandul ca din postura asta, poate am sansa sa pot vedea si alte parti ale Ateneului, care nu sunt la dispozitia publicului larg! Nu am ajuns prin culise, dar, fiind convocati cu 2 ore in avans, am putut sa admir in voie toate elementele senzationale care alcatuie ceea ce se cheama Ateneul Roman.

Si sa ma minunez de faptul ca intr-un secol in care nu exista tehnologia de azi, Ateneul (cel putin partea principala, fara anexe) a fost construit in mai putin de 2 ani (mai exact 16 luni), intre 1886 – 1888 (26 oct 1886 – 14 febr 1888), la 5 martie 1889 avand loc si primul concert!!! O performanta care azi, din pacate, nu se mai poate atinge! Doar restaurarea si consolidarea au durat 10 ani in epoca noastra (1994-2004) timp in care nimeni nu s-a putut bucura de el.

Stiati ca lozinca “Dati un leu pentru Ateneu”, pe care eu am regasit-o toata copilaria mea pe coperta din spate a caietelor de scoala, fara sa stiu de unde vine, a fost lansata de Constantin Esarcu (naturalist, 1836 – 1898), fondator al Societatii Ateneul Roman? Care chiar a functionat, acesta strangand banii si construind Ateneul prin subscriptie publica. Stiati ca locatia lui, aflata pe un teren din posesia Vacarestilor, a fost contestata la momentul acela, fiind considerata “prea la marginea orasului”? Azi, 131 de ani mai tarziu, Bucurestiul si-a intins aripile pana departe si este inca in continua crestere….

Construit pe fundatia destinata manejului “Societatii Equestra Romana”, cu forma circulara, cu o cupola uriasa si cu o fatada dominata de 8 coloane, are aspectul unui templu ionic, aducand aminte de templele din Grecia Antica (coloanele au inaltimi similare cu cele ale templului Erechteion – Acropole).

Usile de intrare sunt uriase, chiar am avut ocazia sa fac o comparatie intre inaltimea lor si a unui domn foarte inalt, care incerca sa zareasca ceva prin geam. Clanta pentru mine era aproape la nivelul fetei :), nicidecum sa mai pot vedea si inauntru, nici macar ridicata pe varfuri!

Deasupra usilor strajuie medalioanele in mozaic, ale lui Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Carol I al Romaniei, Vasile Lupu si Matei Basarab, privind printre ochiurile sarmei de rapita, probabil pusa ca si protectie impotriva porumbeilor.

Desi de afara cladirea Ateneului este uriasa (are 41 m inaltime), sala de spectacole este destul de mica, cu un diametru de doar 28.5 m si o inaltime de 16 m, restul fiind reprezentat de Rotonda Ateneului, un vestibulul circular, in care regasim alte 12 coloane (cu miez din metal), si de cele 5 scari, una de onoare, dubla (cu doua rampe), din marmura de Carrara, si patru spiralate care, inainte de intrarea in sala, formeaza balcoane ce dau inspre rotonda.

Deasupra scarii de onoare, lumina naturala asupra ei este adusa de un luminator circular senzational, aflat in cel mai inalt punct al cupolei.

Am avut ocazia sa studiez planul salii de spectacol pentru ca sarcina mea a fost repartizarea de bilete si alocarea locurilor.

Parterul salii contine 466 locuri, grupate pe trei zone, stanga, dreapta si centru, numerotate in acelasi fel, fiind usor de confundat daca nu te indruma cineva. La fel ca si intrarile in sala :). La etaj, sunt cele doua randuri de loje, 52 la numar, impreuna cu loja regala, asezata central pe primul rand. Acestea impreuna cu cele doua loje care strajuiesc de-a dreapta si de-a stanga scena, totalizeaza inca 288 de locuri.

Fiecare loja dintre cele din randul 2, are o strapontina, care poate fi folosita la nevoie, castigandu-se de aici inca 32 de locuri, ajungand la 786 de locuri.

Bolta salii de spectacol este impresionanta si trebuie privita cu atentie, pentru ca am aflat ca toate elementele aurite sunt inspirate din basmele romanesti.

Pictura uriasa care face inconjorul salii are 225 mp (3x75 m), pictata in 5 ani (munca, nu jucarie) reda 25 de scene de importanta istorica pentru tara noastra, si printre personaje ii regasim pe Traian, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Horia, Closca si Traian, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I si Ferdinand I. Carol al II-lea prezent si el initial in fresca, a fost eliminat, in 1940, la ordinul generalului Ion Antonescu.

Toata munca asta a fost in pericol in februarie 1948, cand aici a avut loc unificarea partidelor politice ale vremii, pentru care rolul monarhiei in Romania era deranjant si trebuia sa dispara, astfel ca toata pictura a fost acoperita cu catifea rosie, catifea care a ascuns-o privirii pentru aproape 20 de ani, pana in 1966. Si cele 5 mozaicuri de la intrare au stat acoperite cu capace din lemn tot timpul asta.

Orga amplasata pe scena are 80 de ani de cand isi face constiincios datoria, dar de data asta nu am avut onoarea sa o ascultam.

Tot ceea ce inseamna Ateneul Roman cu toata frumusetea si opulenta lui… este menit sa te lase cu gura cascata si sa te faca sa te simti special, regal, si sa vrei sa te intorci din nou si din nou, imbracat de gala si cu spatele drept.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de vulpe mihaela in 18.04.19 14:11:24
Validat / Publicat: 18.04.19 16:09:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Coloanele de templu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.04.19 16:08:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Bucureşti, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte muzee ale Bucureştiului]

Zoazore
[18.04.19 18:12:42]
»

@vulpe mihaela:

ca lozinca “Dati un leu pentru Ateneu”, pe care eu am regasit-o toata copilaria mea pe coperta din spate a caietelor de scoala, fara sa stiu de unde vine

= Nuș ce caiete aveai tu, dar pe-ale mele scria: ”Azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui”

Pentru mine, articolul ăsta e la rubrica ” Știați că” fiind plin cu informații interesante și nedite pentru mine!

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[18.04.19 18:42:08]
»

@Zoazore: Aveam si cu CEC-ul... trebuie sa caut prin pod... poate mai gasesc vreunul...

webmaster
[18.04.19 20:51:22]
»

Mutat în rubrica "Ateneul Român / Palatul Ateneului, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

webmaster26
[18.04.19 21:19:44]
»

@vulpe mihaela: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

doinafil
[19.04.19 06:50:41]
»

@vulpe mihaela: Așa cum pentru Paris simbolul orașului este „Catedrala Notre Dame”, la fel și pentru București Athene-ul Român este simbolul lui.

Am fost de câteva ori la Atheneu, am ascultat concerte, în tinerețe, printre care și pe cel de vioară al Lolei Bobescu, o româncă stabilită în străinătate. (acum cred că este „oale și ulcele”, avea atunci - prin anii *80 vreo 60 de ani și era foarte frumoasă, nu-i dădeai mai mult de 40).

Văzând pozele n-am putut să nu fac comparație cu ce s-a construit în anii regalității și cu „Sala Palatului” din anii Republicii Socialiste. Concluzia este - cel puțin - hilară!

Felicitări, mi-a plăcut review-ul tău și, în consecință, am votat și am scris acest ecou!

tata123 🔱
[19.04.19 09:38:13]
»

@vulpe mihaela: Un edificiu grandios, reprezentativ pentru Capitala României. Încă se păstrează afișe și bilete la Loteria Atheneului, o modalitate uzitată în epocă pentru a strânge fonduri. Mulțumim pentru fotografiile oferite.

P. S. Cred că era totuși vorba de caietele din epoca comunistă care aveau pe verso reclama la CEC, „vorba” lui Zoazore (vezi foto).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
fredutza
[19.04.19 12:17:01]
»

„Dați un leu pentru Ateneu” a fost opera întregului popor român pentru acest edificiu.

Prima data cand am intrat in Ateneul Roman, era prin anii '80, cu profesorul de muzica, care ne-a adus aici pentru a auzi cum suna muzica adevarata. Ne-a spus asa cumva pe ocolite ca adevarul istoric este ascuns de catifeaua rosie care o vedem pe sus. Nu prea am inteles noi atunci. Si catifeaua a stat acolo din 1948 pana la Revolutie.

Si am avut ocazia sa intru din nou aici. Si abia atunci am inteles ce ascundea catifeaua rosie. Fresca. Datorita unor OAMENII mari care in loc sa o stearga au gasit un mod inedit de a o ascunde privirii, acoperind-o, astazi ne putem bucura de cea mai reprezentativa fresca a istoriei poporului roman.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[19.04.19 20:58:36]
»

@fredutza: În anii *80 și ceva, când am fost pentru prima dată la Atheneu, fresca era expusă vederii, am văzut-o eu! În *89 avea ceva ani de când fusese înlăturată catifeaua roșie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, fredutza, tata123 🔱, vulpe mihaela, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂAteneul Român / Palatul Ateneului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070771932601929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1