GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aro Palace — Eleganţă de 5 stele în centrul Braşovului
În călătoriile noastre prin ţară ne-am cazat de cele mai multe ori la hoteluri de trei sau patru stele. Singurul hotel de cinci stele la care am stat în România este Aro Palace din Braşov. În urmă cu doi ani, în luna februarie, am hotărât împreună cu băiatul meu să-i facem o surpriză tatălui lui, cu ocazia zilei de naştere. Soţul meu urma să revină acasă, chiar de ziua lui, dintr-o lungă deplasare în interes de serviciu în Ardeal. Fiul nostru era în vacanţa studenţească de după sesiunea de examene din iarnă, eu mai aveam o restanţă de concediu din anul anterior aşa că am plănuit amândoi să-l întâmpinăm pe Tata la Braşov şi să-l sărbătorim aşa cum merită, prin câteva zile frumoase de vacanţă.
Nu-mi trecea prin minte să mergem la Aro Palace, doream să rezerv un apartament sau o cameră dublă şi una single şi eram convinsă că este un hotel mult prea scump pentru noi. M-am îndreptat spre hotelurile cochete de trei-patru stele din Scheii Braşovului dar m-am lămurit destul de repede că nici unul nu are două camere libere. E drept, am căutat cazare cu doar două zile înainte de aniversarea soţului meu! Salvarea a venit în cele din urmă de la boocking.com care ne-a pus pe tavă o ofertă “intelligentă”pentru Aro Palace. Oferta era valabilă doar pentru camere duble twin cu vedere spre parcarea din spatele hotelului iar plata, nerambursabilă, trebuia efectuată în momentul rezervării, cu cardul de credit. Am plătit circa 300 lei pentru o cameră dublă care are, în mod normal, tariful de 500 lei pe noapte. Am beneficiat de promoţie şi pentru camera în regim single, astfel încât am plătit pentru două camere cam cât costă de obicei una singură. M-am decis pe loc. Am rezervat o cameră dublă şi una single pentru trei nopţi… am plătit… hai să vedem şi noi cum o fi la Aro Palace că nu se ştie dacă vom mai ajunge vreodată acolo!
Hotelul Aro Palace, cunoscut de majoritatea turiştilor care vizitează Braşovul, se află în centrul oraşului, adresa fiind bd. Eroilor nr. 27-29. Sunt două clădiri alăturate, corpul vechi, inaugurat în anul 1939, fiind închis de câţiva ani buni în vederea modernizării care n-a început nici astăzi. Hotelurile Aro Palace şi Aro Sport (de pe strada Sfântul Ioan, din spatele hotelului mare) au fost proiectate de arhitectul Horia Creangă, promotor al arhitecturii moderne în România, nepotul celebrului povestitor al Amintirilor din copilărie. Construcţia a fost finanţată din fondurile societăţii ARO Asigurarea Românească, drept pentru care cele două hoteluri au primit numele Aro Palace şi Aro Sport.
Între anii 1963-1965 a fost construit corpul nou a hotelului Aro Palace, modernizat în 2005 când a devenit primul hotel de cinci stele din Braşov. Această clădire a fost construită pe baza proiectului arhitectului Iancu Rădăcină, pe locul unei vechi biserici reformate. Arhitectul s-a străduit să salveze singura biserică reformată a Braşovului, o adevărată bijuterie arhitecturală a oraşului, perfect integrată în centrul istoric dar autorităţile comuniste am impus dărâmarea bisericii. Astăzi, doar o plăcuţă amplasată pe spaţiul verde din faţa hotelului aminteşte că pe acest loc a fost cândva biserica reformată a oraşului Braşov. Pentru o perioadă de timp a fost schimbat vechiul nume Aro Palace în Carpaţi, revenindu-se la denumirea originală după 1990.
Hotelul Aro Palace se află peste drum de Parcul Nicolae Titulescu, la limita centrului istoric, în apropiere fiind numeroase magazine, bănci, restaurante, terase dar şi o mare parte dintre obiectivele turistice ale oraşului. Am mers pe jos, într-o plimbare plăcută pe străduţele pitoreşti, în Piaţa Sfatului, la Biserica Neagră, la Muzeul Civilizaţiei Urbane, la telecabina Tâmpa. Deşi este ceva mai departe, am ajuns pe jos până în Schei, la biserica ortodoxă Sf. Nicolae şi la Prima Şcoală Românească. Chiar în spatele hotelului, pe strada Sf. Ioan, se află un monument istoric mai puţin cunoscut al oraşului care merită cu prisosinţă vizitat, mânăstirea franciscană Sfântul Ioan.
Am sosit împreună cu băiatul meu la hotel în jurul orei 13.30 şi am primit, după un sfert de oră, una dintre camere. Recepţionera, extrem de amabilă şi zâmbitoare, ne-a rugat să mai aşteptăm pentru a doua cameră dar n-a fost nicio problemă, soţul meu urma să ajungă la Braşov mai spre seară. Am plecat la plimbare prin centrul istoric al oraşului, am mâncat la Sergiana şi când am revenit la hotel am primit cartela pentru cea de-a doua cameră.
Aro Palace este un hotel mare, cu parter înalt şi opt etaje, care oferă clienţilor săi 188 de camere duble şi single, 7 apartamente de lux, restaurante, bar de zi la parter şi bar de noapte la subsol, 4 săli de conferintă şi un modern centru de sport şi agrement. Parcarea, cu plată, se află în spatele hotelului.
La parter se află recepţia, barul de zi, restaurantul pentru mic dejun şi un spaţiu generos cu măsuţe, canapele şi fotolii confortabile, îmbrăcate în piele maro închis. Spaţiul amplu, luminos, de la parterul hotelului poate fi folosit pentru diverse evenimente. Am admirat expoziţia de tablouri cu vânzare,cam ciudate pentru gustul meu. Zona din jurul recepţiei nu mi-a plăcut,am avut senzaţia că lipseşte acel "ceva" care transformă un loc elegant dar rece într-un spaţiu cald,primitor.
Am primit camere alăturate la etajul 5 al hotelului (specificasem în rezervarea de pe boocking că aş dori camere la etaj superior). Sunt trei lifturi mari, moderne, care fac faţă fără probleme şi atunci când hotelul este aglomerat.
Cele două camere au fost identice, chiar dacă una a fost plătită în regim single. Camera dublă twin este suficient de mare pentru două persoane, totuşi la un hotel de cinci stele mă aşteptam la ceva mai mult! Totul a fost bine în ceea ce priveşte cazarea dar nimic memorabil, nimic peste hotelurile bune de patru stele la care am stat în România.
Camera este mochetată, luminoasă, decorată în culori calde, plăcute. Cele două paturi au saltele foarte comode, perne, pilote şi aşternuturi de prima calitate, aşa cum se cuvine la un hotel de cinci stele. Paturile de o persoană sunt mari, un adult şi un copil mai mic ar putea dormi foarte bine într-un singur pat. Între paturi este aşezată cea de-a treia noptieră, astfel încât paturile nu pot fi alăturate. Pe holişorul de la intrare, cum intri pe partea stângă, se află dresingul destul de încăpător, în care am găsit suficiente umeraşe, perne suplimentare, seiful, halate de baie din frotir alb, papuci de unică folosinţă, trusă de cusut, perie de haine, bureţel cu silicon pentru încălţăminte.Alături de dresing este montat pe perete un cuier. În cameră se mai află un suport solid pentru bagaje, un scaun, o măsuţă înaltă pentru televizorul cu ecran plat, de dimensiune medie, un birou lung pe care sunt aşezate telefonul, o tavă cu pahare, mapa cu pliantele de prezentare a hotelului. Minibarul silenţios cu băuturi şi diverse dulciuri, scumpe aşa cum era de aşteptat, se află sub birou, mascat de o uşă. Nu am consumat produse din minibar. În dreptul ferestrei sunt aşezate două fotolii şi o măsuţă pe care am găsit în prima zi o farfurie cu fructe, în semn de bun venit. În cameră există multe corpuri de iluminat, bine amplasate (aplice, veioze şi un lampadar elegant).
Căldura în timpul iernii şi răcoarea în anotimpul călduros sunt asigurate prin sistemul centralizat de climatizare care are dezavantajul că poate fi zgomotos. În camera băiatului nostru se auzea o zumzăială continuă, enervantă chiar şi pentru un tânăr cu nervii tari. Am apreciat promptitudinea şi amabilitatea personalului de la recepţia hotelului. Am anunţat la recepţie la ora 22 că avem o problemă, au trimis imediat un meşter şi după ce acesta a confirmat că există o defecţiune care nu poate fi remediată pe loc, a venit un recepţioner care l-a ajutat pe fiul meu să se mute într-o cameră liberă, pe acelaşi palier.
Internetul wireless, gratuit în tot hotelul, funcţionează foarte bine după spusele băiatului, interesat de această facilitate.
Baia este spaţioasă şi dotată cu tot ce este necesar:cadă cu paravan de sticlă care împiedică stropirea întregii încăperi, uscător de păr, oglinjoară pentru machiaj, multe prosoape albe din bumbac inclusiv prosopel de pus pe jos, şerveţele, hârtie igienică, o grămadă de produse cosmetice de calitate, cu miros plăcut (săpun, şampon, gel de duş, loţiune de corp, sare de baie...). Ventilatorul modern asigură aerisirea băii, toate instalaţiile sanitare sunt în perfectă stare de funcţionare.
Camerista a trecut în fiecare zi prin camerele noastre şi a înlocuit toate cosmeticele consumate, a aspirat mocheta, a schimbat prosoapele, a ridicat gunoiul. N-am nicio obiecţie din acest punct de vedere!
Toate camerele hotelului Aro Palace (corpul nou) au balcoane, destul de înguste dar binevenite atât pentru fumători cât şi pentru turiştii care ţin nepărat să aibă un balconaş, oricât de mic (aşa cum vreau şi eu). De pe balcon am admirat centrul istoric al Braşovului şi telecabina care urcă şi coboară de pe Tâmpa. Privind îndelung vechiul oraş, am găsit cel mai scurt drum de la Aro Palace la Piaţa Sfatului. Astfel, prin parcarea hotelului, traversând strada Sfântul Ioan, pe străduţele Valentin Wagner şi Michael Weiss şi prin Piaţa George Enescu, se ajunge în cel mult 10 minute în Piaţa Sfatului. Seara am avut parte de o imagine de carte poştală ilustrată… străduţele înguste luminate discret de felinare, biserica mânăstirii franciscane Sf. Ioan cu clopote care bat din oră în oră, literele luminoase ce formeză deasupra oraşului, sus pe Tâmpa, cuvântul Braşov. Din pat, cu lumina stinsă, priveam pe geam, visând cu ochii deschişi o frumoasă poveste din vremuri demult trecute…
Am sosit la hotel într-o zi de joi şi am plecat duminica. În primele două nopţi am dormit foarte bine, a fost linişte dar sâmbătă spre duminică am fost deranjaţi de muzica unui bar din centrul vechi care s-a auzit foarte tare până dimineaţa. Poate dacă am fi avut cameră cu vedere spre Parcul Titulescu, nu ne-am fi confruntat cu această problemă care, recunosc, m-a deranjat destul de mult.
Pentru micul dejun am coborât la parterul hotelului, în salonaşul de lângă barul de zi. Nu mi se pare cea mai fericită alegere, încăperea este destul de mică comparativ cu numărul de camere al hotelului, nu are ferestre şi are un aspect un pic demodat, în contrast evident cu restul hotelului. Restaurantul Belvedere de la ultimul etaj, cu o vedere fabuloasă asupra Braşovului, mi se pare mult mai potrivit pentru micul dejun. Turiştii, mai ales cei străini, ar fi cu adevărat încântaţi! Am mâncat într-o seară la Belvedere, servirea de excepţie, la nivel de 5 stele dar mâncarea nu are nimic special şi este foarte scumpă. Am mers în fiecare zi la restaurantul Sergiana pe care-l cunoaştem de multă vreme, aflat foarte aproape de Aro Palace şi într-o seară, am ales la întâmplare o pizzerie din Piaţa Sfatului de care am fost foarte mulţumiţi.
Micul dejun a fost foarte bun, cu produse pe toate gusturile, mai simple sau mai simandicoase, cel mai bogat mic dejun de care am avut parte în ţara noastră. Cel mai pretenţios turist avea, cu siguranţă, ce alege: mezeluri şi brânzeturi diverse de cea mai bună calitate, măsline, legume proaspete şi gătite, unt, ouă ochiuri, fierte, omlete, multe salate (de beuf, de crudităţi, orientală, cu peşte...), pate de fois gras, icre, fasole bătută, zacuscă, şniţele, cârnăciori, bacon prăjit, pui shanghai, rulade, chifteluţe, ficăţei, macrou marinat, somon afumat, foietaje calde, multe sortimente de pâine şi chifle. Au fost mai multe tipuri de iaurturi ambalate, simple şi cu fructe, inclusiv iaurt din soia. Am remarcat marea varietate de prăjituri, checuri, plăcinte, ştrudele, tarte cu fructe. Nu au lipsit cerealele simple şi cu adaosuri, mierea, dulceţurile, untul de arahide, fructele proaspete şi uscate, seminţele de toate neamurile, compoturile, salata de fructe. De băut:apă, sucuri din cutie, lapte dulce şi acru, lapte de soia, multe ceaiuri, cafea de la aparat. Sucurile naturale de fructe şi cafeaua espresso se plăteau separat. Chiar dacă preţul era rezonabil, puteau fi oferite fără costuri suplimentare... Parcă nu dă bine la un hotel de 5 stele să ceri bani la micul dejun pentru un suc natural şi pentru o cafea de bună calitate!
Turiştii cazaţi la Aro Palace au acces gratuit la piscina, sauna şi sala de fitness de la subsolul hotelului. Pentru masaj se plăteşte separat. La centrul de sport şi agrement al hotelului Aro Palace pot veni, contra cost, persoane din afara hotelului. Am apreciat faptul că liftul coboară la piscină, nu-mi place să defilez în halat de baie, cu părul ud, printr-un hotel elegant.
Am luat prosoape mari pentru piscină de la recepţia centrului spa. Piscina semiolimpică, cu apă caldă, este luminată natural printr-o cupolă de sticlă, vizibilă din exterior, de pe spaţiul verde din faţa hotelului. Alături de piscina mare se află o piscină mititică, pentru copilaşi. Din piscină, printr-un perete de sticlă, se vede sala de fitness, foarte bine dotată cu aparate de ultimă generaţie. Sauna nu am căutat-o, ştiu doar că există! Consider că trebuia să fim anunţaţi de la recepţie despre faptul că, între anumite ore, piscina este rezervată pentru cursuri de înot. După ce am intrat în piscină ne-am pomenit cu două grupe de copii şi cu instructorii peste noi. Situaţia s-a rezolvat cu un pic de bunăvoinţă, piscina este mare aşa că ne-am împărţit spaţiul şi nu ne-am deranjat reciproc.
Am petrecut câteva zile plăcute, relaxante la hotelul Aro Palace. Fără îndoială, este un hotel elegant, excelent amplasat în centrul Braşovului, cu mic dejun de calitate şi centru spa foarte bun, perfect pentru conferinţe şi călătorii de afaceri dar puţin cam fiţos pentru gustul meu. Nu ştiu dacă vom reveni la Aro Palace... prefer mai degrabă un hotel mic, la poalele Tâmpei, cu atmosferă de vacanţă şi preţuri pe măsura buzunarelor noastre!
Trimis de Floria in 20.05.18 16:36:06
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.64531800 N, 25.59079600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Floria: Frumoasa surpriza. Cred ca la fel ca si tine si eu m-as gandi ca Aro este peste puterile mele, dar imi plac si cazarile mai aproae de natura ca sa zic asa, este pacat sa fii la Brasov si sa nu profiti de asta. Pe de alta parte mie imi place acea zona din cauza acelei strazi pietonale (parca Republicii se numeste) si Piata Sfatului.
Este minunat sa te plimbi relaxat, sa studiezi locurile si oamenii.
La Multi Ani! pentru sarbatorit, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulţumesc! A fost o vacanţă scurtă dar foarte plăcută de care ne amintim cu drag. Braşovul este un oraş pe care-l simţim foarte aproape de sufletul nostru, ne plac străduţele ce se adună în Piaţa Sfatului, muzeele, bisericile, restaurantele dar şi plimbările la poalele Tâmpei, Scheii Braşovului... ne întoarcem întotdeauna cu plăcere la Braşov!
@Floria: Am stat la Aro acum mulți ani, vreo 20 să fie, cu ocazia unei conferințe. Pe vremea aia mi se părea culmea luxului și a bunului-gust (în concedii abia ne permiteam să ajungem 6-7 zile la mare, cu bilete luate la reducere - cu mari intervenții!! - prin sindicatul Sidex). Nu-mi mai amintesc mare lucru totuși...
Oferta a fost bună, ocazia minunată, deci: de ce nu?! Se pare că Aro a fost decorul (aproape) perfect pentru o mini-vacanță memorabilă! La cât mai multe vă doresc!
PS: Aveți un băiat frumos tare! Să vă bucurați unii de alții o mie de ani!
@crismis: Mulţumesc! Toţi tinerii sunt frumoşi dar ai noştri sunt şi mai frumoşi, nu-i aşa? Să ne bucurăm de ei şi să sperăm că vor trăi într-o lume mai bună...
Când băiatul nostru era mic ne petreceam toate vacanţele la ţară la bunica mea sau închiriam un apartament la Constanţa, la Sinaia, la Govora pentru o săptămână. Şi da... am prins o singură dată un bilet prin sindicat la Saturn şi de 4-5 ori am mers la Complexul Militar din Sinaia. Dar au fost tare frumoase vacanţele acelea pentru că eram tineri şi ne bucuram de orice. Bine... noi ne bucurăm şi acum de lucrurile mărunte care ne fac viaţa mai frumoasă!
Vacanţe frumoase alături de cei dragi îţi doresc!
@Floria: O cazare bună, frumos scrisă și descrisă. Holul de la intrare ți s-a părut „rece”. Poate că dacă ar fi fost acoperit pavimentul cu niște covoare pufoase, ți s-ar fi părut mai „cald”, dar... cum gresia nu poate fi acoperită - nu dă bine - efectul este, pentru tine, cel pe care l-ai perceput. Mie nu mi se pare chiar acesta, mai ales că mobilierul este unul de calitate!
Feciorul vostru este tare frumos! Îți seamănă de parcă l-ai făcut singură!
Felicitări, am votat cu drag, a meritat!
@doinafil: Mulţumesc din suflet, Doina! O vară frumoasă, cu vacanţe minunate vă doresc, ţie şi domnului msdn!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Nu recomand - raport nesatisfăcător calitate/preț — scris în 07.12.23 de ux131893 din IAşI - nu recomandă
- Aug.2021 Mizerabil pentru un hotel care afiseaza 5 stele — scris în 22.08.21 de Cristina082021 din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2018 Aro Palace '5 stele' — scris în 04.09.18 de mcnegoita din PLOIEşTI - nu recomandă
- Aug.2016 Optim — scris în 17.08.16 de duraioan din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Neo — scris în 31.01.16 de Neo* din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Aro Palace Braşov — scris în 05.12.15 de tabache din BACAU - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Revelion ARO PALACE Brasov - Sala Mare — scris în 27.10.17 de aneta67 din BUCURESTI - RECOMANDĂ