ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 09.05.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hagymatikum Mako - Pământ românesc

TIPĂREȘTE

Bună ziua,

Datorită serviciului nu am putut beneficia de această mini vacanţă de Rusalii aşa că pentru a nu sta în casă toată perioada, ne-am hotărât să facem o ieşire de o zi la ştrandul Hagymatikum din Mako. Cu atât mai mult că nu am mai trecut pe aici de când a fost renovat.

Aşa că în 3 iunie la ora 7:30 ne-am urcat în maşină şi am pornit-o întins spre Mako. Am mers prin Cenad, pentru că din Timişoara a fost traseul cel mai scurt şi mai rapid.

Mă gândeam că o să fie aglomeraţie atât pe şosea cât şi la vama. Dar şoseaua foarte liberă, iar la trecerea frontierei nu a durat mai mult de 5 minute, cu toate ca vameşii maghiari se mişcau ca într-o zi liberă. Aici de abia mi-am adus aminte că Ungaria are alt fus orar şi există riscul să găsim încă închisă intrarea la ştrand. La ora 8 şi 15 minute ora Ungariei am ajuns la ştrand şi am parcat în parcarea gratuită, amenajată la fosta intrare a ştrandului.

Acum după renovare ştrandul are intrarea principală pe partea opusă parcării amenajate. Diferenţa în a intra pe la intrarea principală sau pe aici prin parcare este că la intrarea principală ţi se pune o brăţară electronică la mână pentru a beneficia de un dulap la vestiar, iar aici în spate primeşti o cheie pentru a putea folosi dulapul. Vorbim de vestiare diferite.

După ce am parcat am intrat şi am cumpărat biletele de intrare pe care am plătit 2400 FT pentru adult cu tot cu acces la un dulap de vestiar şi 1800 FT pentru pensionari. Culmea este că se ţine cont că eşti pensionar chiar dacă eşti pensionar din România. O dovadă că unele popoare au o consideraţie faţă de bătrânii care au ridicat acea ţara şi nu doresc să-i înece şi să-i extermine cum se mai întâmplă pe la noi să declare noua generaţie de tineri întelectuali.

Să nu divagăm de la subiect. Fiind printre primi am putut să ne alegem locul unde să ne aşezăm. Totul în jur era curat, iarba verde şi proaspăt tunsă cu teii care încă mai aveau flori şi răspândeau o aromă plăcută în jur. Ne-am cazat lângă un tei în ideea, că în momentul când soarele va dogori ne va face un pic de umbră. Singurul punct slab al locaţiei este faptul că nu prea sunt spaţii cu umbră. Probabil în câţiva ani când copacii se vor face mari va exista şi umbră.

Ca fapt divers, coreanul din telefonul meu a dat prognoza meteo mai corect decât Institutul Meteo Maghiar, dar îi putem înţelege au tot interesul să atragă câţi mai mulţi clienţi.

După ce ne-am instalat am făcut un tur de recunoaştere să mă familiarizez cu noile facilităţi. Astfel în clădirea care vrea să întruchipeze o grămăjoară de ceapă, simbolul oraşului Mako, se găsesc bazinele cu tot felul de programe, de la şuvoiul de apă care te poartă în jurul bazinului la programele de masaj cu bule de aer la spate sau care ţâşnesc din podeaua bazinului, la bazinul acoperit pentru copii şi bazinul de relaxare pentru adulţi gen jacuzzi. Puteţi sta şi în peştera albastră sau să urcaţi la etaj să vă relaxaţi. Deasemenea în această clădire sunt băile cu tot felul de tratamente, sunt saunele este sala de mese cu autoservire şi ceva birouri, care nu ne interesează.

O remarcă pentru saune vreau să fac pentru cei pe care interesează acest aspect. În oferta lor de preţuri veţi găsi două preţuri diferite, unul este de 800 FT şi unul de 400 FT care de fapt este de 800+400 FT. Pentru că nu poţi participa la cel de 400 FT, dacă nu ai achitat biletul de 800 FT. Iată despre ce este vorba, biletul cu 800 FT este pentru saună simplă, iar cel cu 400 FT mai scump este pentru program de saună, adică începând cu ora 14:30 sauna se face cu tot felul de infuzii gen mentă, ciocolată, vanilie etc.

După ce am terminat trecerea în revistă a interiorului am mers in exterior să văd despre ce este vorba. Astfel topoganele au fost uşor poziţionate altfel şi au devenit trei. Vă recomand să vă da-ţi măcar odată pe Anaconda, ca să nu pierdeţi ocazia unor senzaţii tari. Lângă topogane este bazinul mare cu apa aproape ne încălzită, apoi este bazinul pentru distracţie unde ve-ţi avea parte de valuri cu bila portocalie, de şuvoiul de apă, care vă va purta în jurul bazinului, de ciupercile cu apă căzătoare sub care ve-ţi putea sta să vă faceţi un masaj la spondiloză şi de masajele cu bule de aer din toate poziţile.

În vechea clădire o să regăsiţi primul bazin mare acoperit şi cu bazine pentru copii şi vechile vestiare. Temperatura apei era undeva între 30 şi 32 grade C la bazinele normale, iar la bazinul cu apă termală era 37 grade C. Bazinul cu apă termală este într-un capăt al clădirii noi şi intrarea se face din interior, dacă vrei să intri civilizat.

Peste tot este o curăţenie exemplară şi pot spune că grupurile sanitare sunt dotate cu tot ce este necesar şi sunt mai curate decât ce întâlneşti la noi prin multe restaurante. La fiecare punct de agrement există un salvamar, care este pregătit pentru orice eventualitate şi e bine să fie ascultat mai ales de cei cu copii mici.

Acum după atâta plimbare şi baie ni s-a cam făcut foame aşa că ne îndreptăm spre cele cîteva chioşcuri cu alimente. Şi pentru că probabil sunteţi curioşi de ofertă şi de preţuri iată câteva exemple. Există un chioşc care vinde numai langoşi, bere şi suc şi preţurile ar fi următoarele: langoşi cu brânză şi smântână - 650 Ft, numai cu brânză - 600 Ft, cu mujdei 500 Ft, simplu - 400 Ft, mai aveau cu nutela, gem şi alte combinaţii, dar nu am reţinut preţurile. Oricum tot românul comanda langoşi cu brânză şi smântână. Berea era între 400 şi 480 Ft, cea la halbă 450 Ft, Coca-Cola şi IceTea între 360 şi 400 Ft. Mai ieftin la autoservirea din interior. Un alt chioşc vindea pizza şi gyros. Pizza era între 1500 Ft şi 1900 Ft o pizza întreagă nu felie, iar Gyros între 1100 Ft cel Pita şi 1400 Ft. la farfurie. Mai era un chioşc care vinde colacul tradiţional şi diferite sortimente de IceCoffe. O cupă de îngheţată 200 Ft.

Fiind deschiderea oficială a sezonului de vară a avut loc un Latino Party şi a fost invitat, se pare un cântăreţ celebru la ei, Adam şi nu mai ştiu cum, cânta bine băiatul. Au organizat şi o degustare de diferite tipuri de cafele la care nu am participat.

Şi ca titlul impresiilor mele să aibă o susţinere şi în realitate, pot spune că la prânz 90 la sută din clienţi erau români. Şi dacă vreţi o remarcă personală pot spune că am rămas surprins cum ştim noi românii să devenim civilizaţi cum trecem graniţa. Nimeni nu lăsa mizerie pe jos, se vorbea calm fără accente de meltenism şi fără manelismul caracteristic din ţară. Toţi conduceau încet, respectau semnele şi regulile de circulaţie, deci se poate. Dar la întoarcere cum s-a trecut graniţa cum s-a revenit la meltenism. Numai aveau timp să aştepte, că deh aveau maşini tari, se depăşeau şi unde era voie şi unde nu. E greu de înţeles acest comportament bipolar.

Şi pentru că până la urmă orice poză face cât 1000 de cuvinte, mă opresc aici şi o să postez câteva poze. Vă recomand cu căldură această locaţie.


[fb]
---
Trimis de marsus in 05.06.17 10:51:58
Validat / Publicat: 05.06.17 11:54:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 10106 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marsus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Bazinul exterior clasic de ştrand, pe marginea căruia s-a ţinut Latino Party.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23400 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.06.17 14:21:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mihai18
[05.06.17 16:11:02]
»

Interesant și plăcut la lectură reviewul dv.

De ce i-ați pus acest titlul? Sunteți nostalgic? Ca să rămân în nota dv.completez cu o strofă dintr-o poezie pe care am învățat-o înainte de a începe scoala.

De la Nistru pînă la Tisa

Se întinde țara mea.

Altă țară nu-i pe lume,

Mai frumoasdă ca a mea.

Haideți să nu revendicăm pretenții teritoriale, să lăsăm România în limitele teritoriale prezente și să dea Dumnezeu să rămână așa.

Acum Mako este „dincolo” și tocmai de aceea arată așa de bine. Viceversa, mă abțin să spun.

Chiar dv. recunoașteți că stilul de conducere auto se schimbă în rău când intrăm în România. Confirm și mă doare sufletul. Nu este zi să nu fie accidente auto grave în România. Dece ? Suportăm blestemul lui Decebal. Dacă nu-l știți, vă răspund printr-un PM.

Acum, despre facilitățile pentru pensionari. Budapesta este singura capitală europeană din cele 9 pe care le-am vizitat unde transportul public este gratuit pentru persoanele de vârsta 3-a din țări membre ale UE. Am mai întîlnit o facilitate în Frankfurt am Main unde prețul biletului de metrou este redus pentru această categorie.

Eu sunt român dar când merg în Ungaria mă simt bine și în siguranță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marsusAUTOR REVIEW
[05.06.17 23:17:55]
»

@Mihai18: Nu am intenţionat prin titlul pus impresiilor mele să fiu deloc nostalgic şi nici sa revendic pretentii teritoriale. Mă cam lasă rece astfel de pretenţii teritoriale şi cred că astfel de acţiuni sunt opera unor oameni foarte exaltaţi cu raţiunea intunecată de ură. Din punctul meu de vedere istoria trebuie să ramână istorie.

Singurul motiv pentru alegerea acestui titlu a fost ca printr-o figură de stil să întăresc spusele mele din acest review şi anume că românii erau peste 90 la sută din vizitatorii acestui ştrand.

Îmi pare rău dacă am fost prea subtil în acest review şi am creat o falsă impresie.

Numai bine!

mbrandusa
[16.06.17 21:32:55]
»

@marsus: Buna seara, spuneti-mi, va rog, unde ati schimbat banii? Noi am mai fost la Gyula in urma cu 10 ani si nu prea mai tin minte amanunte. Vrem sa mergem la Mako in 11iulie si ma interesa daca strandul este deschis in fiecare zi a saptamanii si, mai ales, cum ne intelegem cu ei stiu romana sau engleza? La Gyula aveau meniuri si in romana. Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marsusAUTOR REVIEW
[17.06.17 12:52:27]
»

@mbrandusa: Banii i-am schimbat în Timişoara, dar din ce-am văzut, există în Cenad o casă de schimb valutar. Nu ştiu unde este mai bun cursul. Vă puteți înțelege şi în româneşte, chiar dacă nu se omoară să răspundă în româneşte, sigur vă înțeleg ce doriți. Cei care nu înțeleg sunt în schimb foarte amabili şi fac tot ce pot ca să vă servească.

Meniul era şi în româneşte cu prețuri destul de măricele, pentru gustul nostru, dar noi nu am mâncat nu din cauza prețurilor ci din cauza aglomerației. Până în ora 14 era lejer, dar nu ne-a fost foame, iar după ora 14 până la 17 când am plecat era o coadă la care cred că stăteai cam 30 minute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mbrandusa
[17.06.17 18:55:40]
»

@marsus: Multumesc!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
marsus, mbrandusa, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂAquapark Hagymaticum:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054304122924805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1