GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jurnal neortodox despre plajele din Corfu
Am citit destule mini-jurnale de excursie in Corfu si as vrea sa precizez din capul locului ca mini-jurnalul meu e probabil ceva mai ciudat.
Mai intai sa precizez si de ce a iesit asa: am fost in Corfu in sezon, august 2017, o familie adulta cu 3 copii maricei (pre-adolescenti, adolescenti). Interesul nostru primordial a fost orientat catre plaje. Cautam plaje de toate felurile, dar sa aiba ceva acolo (peisaj, nisip si intrare lina in apa sau piatra si intrare brusca in apa, buna pentru inot si snorkeling, etc). Ne displace rau de tot inghesuiala si am calatorit peste tot cu masina. Am stat in Kontokali, despre care nu sunt multe de zis, l-am folosit doar ca un cap de pod :). Totusi ar fi de spus ca sederea la Egli Apartments in Kontokali a fost absolut grozava.
Asa, acum sa revenim la oile noastre. Am stat in Corfu 10 zile si am umblat cate ceva. Impart experientele noastre in 4 categorii: neplacute, placute, asa si asa si ciudate.
------------------------------------------
A. Sa incepem cu cele NEPLACUTE:
1. Paleokastrita
Dap, ati citit bine. Statiunea etalon a insulei nu a fost pentru noi si nici noi pentru ea. Statiunea in august este extrem de aglomerata, cauti ca disperatul un loc de cazare pentru masina. Plajele sunt si ele cam mici si aglomerate. Sa nu fiu gresit inteles, peisajul e minunat, dar asta nu inseamna ca vreau sa fiu o sardina in cutie. Sau ca cei de la sezlonguri isi permit sa ceara 10 euro pe 2 sezlonguri, dar iti baga pe gat anunturi mari cu "interzis sa aduci cu tine mancare sau bautura din afara plajei" (noi chiar aveam niste apa si niste sanvisuri cu noi). Plaja considerata cea mai mare, de langa urcarea spre manstire era ceva intre plaja, debarcader si autogara Militari. O plaja nu prea mare, cu nisip, dar aglomerata. In partea dreapta, popoare intregi urcau si coborau in continuu din vaporase, care faceau turul grotelor. In spatele plajei, dupa un parapete de beton erau masini si autocare, care faceau manevre si manevre pentru a gasi un loc de parcare sau asteptau sa urce spre biserica (se urca cu semafor, pe un fir)
Sorry, Paloekastrita, peisajul e absolut minunat, dar chiar nu voiam asta pentru excursia noastra pe o insula din Grecia. La grota nici nu ne-am mai agitat sa ajungem. Deci, nu. Probabil suntem noi ciudati :)
2. Sidari
Yep, alta statiune etalon, in care unii vor sa foloseasca Canal D'Amour ca sa atraga tone de musterii. Tot aglomeratie, preturi cam mari, canalul ala e interesant ca formatie geologica, dar cam atat. Daca il prinzi intr-o zi cu valuri si in care apa e cam inchisa la culoare (cum l-am prins noi), nu prea aduce a chestie romantica. Deci, din nou turism de masa. Iarasi, ne pare rau, dar nu e pentru noi. Se trage de canalul asta din greu, prea din greu, as zice eu.
3. Kasiopi - nord-estul insulei
O plaja (cea mica, ca sunt doua) absolut minunata. Mica si frumoasa foc. Dar aici se termina vestile bune. Ai dificultati sa gasesti doua umbrele libere una langa ata. Parcarea e si mai mica, drumul de acces e pe un sens unic, extrem de ingust. Am avut neinspiratia sa intru in parcare si am fost imediat blocat de doi italieni care au vrut si ei sa incerce lucrul asta. Apoi au refuzat sa mai iasa, ca trebuiau sa dea cu spatele pe o urcare cam urata. Asa ca am facut eu toate aceste manevre, mi-am incins ambreiajul de i-am omorat pe toti cu mirosul si am parasit Kasiopi. Poate data viitoare. Am renuntat, deci, si am mers la plaka Kalamaki, 5 km spre vest, pe coasta de nord, vezi mai jos. Pe scurt: o plaja prea mica pentru o statiune asa mare.
4. Agios Gordis - vestul insulei
Pe scurt: plaja frumoasa, peisaj deosebit (acel pinten de piatra din stanga plaji e chiar spectaculos), pe coasta de vest. A fost imposibil sa putem parca masina pe acolo, dupa ce ne-am departat 700 de metri de parcare si mai bine, am renuntat si am mers la Pelekas. Pe scurt: o plaja mare si frumoasa, dar o parcare prea mica :). Bine, si noi eram obositi si nu am mai avut rabdare cu plaja asta.
Ca o concluzie generala: faptul ca am fost in plin sezon probabil ca ne-a afectat mult perceptia despre plajele de mai sus. Totusi, ceva imi spune ca jumatatea de nord a insulei a suferit niste transformari destul de comerciale care nu prea ne merg la suflet. Noi nu suntem adeptii turismului "de masa" :) Poate altora le place aceasta inghesuiala si zumzaiala continua, noua, nu.
Ca o observatie generala: in Corfu, in sezon, nu a fost ok pe toate plajele care au "atasata" o statiune mare, cu multe locuri de cazare. Paleokastrita si Sidari in fruntea listei.
B. Experiente asa si asa:
Glyfada - yep. Plaja pe care multi o considera cea mai frumoasa a insulei. Da, e o plaja mare si frumoasa, dar cam atat. Gasesti plaja de genul asta pe coasta de vest a Lefkadei. Ce e bine: plaja e mare, nisipul foarte fin. Apa un pic cam rece, noi am prins vant si valuri, ceea ce nu ne-a displacut - a fost o zi de lupta cu valurile. Am inteles ca se intampla cam des pe acolo. Bine, ce nu a fost chiar ok? Cam inghesuita, chiar daca plaja e mare. Sezlong langa sezlong, trebuie musai sa auzi ce vorbeste vecinul tau. Si, evident nu prea poti misca pozitia sezlongului, ca nu ai unde. Plaja e cam murdara. Nu dupa "standardele" romanesti, dar e cam murdarica, chistoace peste tot. Si nu sunt romanii sau doar romanii de vina. Mai toate natiile pareau ca se conformeaza, am vazut niste spanioli aruncand chistoacele chiar pe langa sezlong.
A fost totusi o experienta buna pe o plaja buna, nu am considerat ziua aia ca pe o zi pierduta.
Logas Beach - The sunset beach
O plaja in nord-vestul insulei, considerata un loc foarte bun sa prinzi apusul soarelui. Da, asa este! Pesiajul e minunat, faleze inalte de piatra care acopera o plaja mica-mica, de la poalele acestor stanci uriase. Apusul se vede minunat de acolo.
Ei, acum intra si carcotasul in scena. Da, apusul e minunat, dar trebuie sa il vezi practic ca pe stadion, tu si inca vreo 300-500 de oameni. Sus, e un restaurant bine plasat cu o tereasa suspendata. Se ocupa mesele pe acolo cu o ora inainte de apus, daca nu mai bine. Parcarea e mare, dar se umple si ea binisor de masini.
Noi am prins o zi cu valuri mari. Plaja era practic inexistenta, 1 metru ud de nisip. Deci, de unde sa vedem apusul? Din parcare? Am coborat si ne-am asezat pe treptele mari de beton care coboara spre plaja. Repet, peisajul si apusul au fost minunate, dar m-am simtit ca in copilarie, pe stadion, cand nu aveam locuri pe scaun si stateam pe scarile de beton, umar la umar cu diversi necunoscuti. Ma asteptam chiar sa sarim cu totii in sus, ca la meci, cand soarele a intrat complet in apa.
Deci, posibil sa fie o experienta deosebita, dar in extrasezon si intr-o zi mai linistita, fara valuri (chiar ar merita sa faci o baie acolo!). Deja zona a devenit "prea cunoscuta" si toata aglomeratia asta si toata partea asta comerciala iti cam strica feng-shuiul. Evident ca sunt rau, caci tot atat de bine poate ca si eu i-am stresat pe ceilalti. Dar asta e situatia.
Evident si iesirea din parcarea a fost un chin, 50 de masini plecau, 3 veneau, era un singur fir, toti cei care veneau erau greci cu capetele tari, ne-am inteles cumva pana la urma.
Costa de est - de la Corfu in sud
Pe aici doar am trecut cu masina. Statiunile par curatele si nu foarte aglomerate, plajele pare sa nu aiba absolut nimic iesit din comun. Am inteles ca pe aici vin multi romani, fiind vorba de statiuni cu preturi accesibile. Noi nu am gasit vreun imbold sa oprim pe undeva pe acolo.
C. Experiente DA
Afionas si Porto Timoni
Da, da si iar da. E ceva ce chiar merita facut, daca ajungi in Corfu. Ca sa fiu clar de la inceput, discutam e o plaja unde se ajunge cam greu, pe jos. 25-30 de minute de coborat si apoi de urcat, pe o poteca destul de pietroasa. Trebuie incaltari bune, nu slapi si persoane care au o minima rezistenta la efort si se pot tine acceptabil pe picioare (sa nu aiba probleme cu gleznele, genunchii sau sa fie bine supraponderale). Nu e de urcat pe Fagaras, dar nici nu e nici o urcare la etajul 3 al blocului.
Se merge in satul Afionas. Parchezi masina (nu e chiar usor, dar nici greu). Nu te repezi la drum, stai si bei o cafea sau un frape de la terasa din sat. Are o vedere spre partea dreapta a peninsulei de iti taie rasuflarea. Apoi pleci la drum. Nu te grabesti, caci o sa ai repede acces spre golful din partea stanga a peninsului, spre plaja Agios Georgios. Iarasi, peisajul e uimitor. Finalmente, la ultimul cot al potecii poti vedea cele doua golfuri in oglinda de sus. Pauza de respiratie si de poza. Noi am ales golful din dreapta, care era mai mare. Plaja amenajata la modul minimal, cu pietre. Intrarea in apa cu bolovani rotunzi, ai nevoie de pantofi de intrat in apa. Apa un pic cam rece, dar foarte curata, coboara destul de repede. Foarte buna pentru inotat. Undeva, la 200 de metri e o a doua plaja mai mica, merita sa inoti pana acolo, daca poti face asta.
Drumul la intoarcere e un pic mai greu, ca urci, dar e ok. Peisajul face toti banii.
Una peste alta, chiar o experienta deosebita in Corfu. Ne pare rau ca nu am mai avut resursele fizice si de timp necesare sa mergem pe cele doua plaje care se vad in stanga si in dreapta peninsulei, banuiesc ca e vorba de plajele de la Agios Georgios (pe stanga) si, mai departe, pe dreapta, Arillas (sper sa nu ma insel). De la inaltime aratau extrem de promitator.
Plaja Pelekas
Plaja in fapt se numeste Kontogialos si e in apropiere de satul Pelekas, pe coasta de vest. Ca si conformatie, seamana cu Glyfada, fiind "in zona", e ceva mai mica. Are avantajul ca nu e atat de cunsocuta si ca nu are nicio statiune langa ea, dupa cum ziceam mai sus.
Apa foarte curata, destul de calda, nisip extrem de fin, apa coboara destul de lent, e buna si de joaca si de inot, daca vrei asta. Cadrul natural, foarte frumos. Sezlonguri foarte aerisite (dar bestiile tot cer 10 euro in sezon pe doua sezlonguri si umbrele!), plaja foarte curata, fara mare aglomeratie.
Da, a fost o experienta absolut ok.
Coasta de est - plimbare cu masina
Asta nu e o plaja, dar am vrut sa scriu si despre ea. Drumul pe coasta de este, de la Corfu si pana in nord, la Kasiopi, e foarte placut, peisajele sunt extrem de frumoase, mai ales cand urci deaspura golfurilor din est. La fel peisajul montan, din stanga drumului. Inspre nord incep sa se vada coastele continentale ale Greciei si Albania. Nu e ceva impresionant, dar nu stiu de ce, mie unul mi-a mers la suflet acest drum. Ca plaje pe partea aia nu e mare lucru de vazut, sunt mici, pietroase, bagate in golfuri, dar cu apa curata si frumoasa. Cine stie, sunt si astea niste optiuni, daca vrei sa te ascunzi bine de lume :). Cele din statiunile mai mari (Ipsos, Dassia) sunt comune, IMHO, nu prea ai de ce sta acolo, decat daca esti cazat in zona. Parca doar la Barbati am vazut ceva-ceva: e o plaja cu pietre, nu deosebita, dar amenajata cu foarte mult bun gust (sezlonguri, palmieri, resturantele din spate). Era cat pe ce sa ne oprim acolo, dar am zis totusi pas.
Plaja Kalamaki
Aceasta a fost plaja de rezerva dupa ce nu am oprit la Kasiopi, vezi mai sus. Se trece de Kasiopi, se merge pe coasta nordica, spre vest, spre Roda-Sidari. La 4-5 km e un indicator ca sa cobori pe plaja, sunt drumuri de beton care coboara destul de abrupt.
E o plaja cam "muncitoreasca" ca organizare si poate avea o problema, pentru unii. Peisajul e frumos, spre coastele golase ale Albaniei, plaja e mare, ai loc din belsug de parcare, sezlongurile sunt ieftine (5 euro/doua sezlonguri), apa e clara si calda.
Problema e ca apa pur si simplu refuza sa coboare. Dupa 40-50 de metri dai chiar de o limba de pamant, de zici ca mergi pe apa. De abia dupa asta apa coboara, buna pentru inot. La inceput a parut bizar, dar apoi am realizat ca poata sa fie o experienta foarte placuta. Poti sa te plimbi nu pe marginea marii, ci chiar prin mare cu prienena/sotia. Apa e pana la gleza si e extrem de calda. Si e plina de pesti, pe care nu ii vezi, ca au culoare nisipului, vezi doar umbrele lor. Ti se pare ca e plin de pesti negri! Am vazut o familie de englezi care pusesera de un picnic chiar in apa. Era chiar placut se te intinzi in apa aia, care era transparenta si se apropia de 30 de grade.
In plus, exista un debarcader lung-lung acolo, unde trage zilnic un vaporas. Se pot face sarituri in apa de pe acel debarcader, baiatul meu cel mic a fost in delir.
Una peste alta, o experienta absolut ok, pe o plaja despre care nu prea se aude.
Experiente bizare
Plaja de langa lacul Korision
Am tot auzit ca exista pe coasta de vest, dar mai jos, spre sud, niste plaje foarte mari, lipite practic de lacul Korision (doar un cordon ingust de pamant intre mare si lac). Descrierile erau la 180 de grade, unii in delir, altii, nu prea.
Asa ca am mers si noi acolo. Din pacate, noi suntem la "nu prea".
Pare ceva salbatic si cam pustiu. Drumul e practic de pamant/nisip. Limba de pamant e populata cu crini de nisip, dar si cu maracini si buruieni. Apar si niste cedrii pitici, care pot sa fie interesanti. Lacul (laguna, cum i se zice) era cam secat si mirosea a namol uscat. Plaja era o plaja normala, foarte lunga, ingusta si in cea mai mare parte pustie.
Cine stie, daca ai dispozitia necesara, poate chiar sa fie o plaja interesanta. Pentru o familie cu 3 copii, a parut deprimanta. Prea aduce a sfarsit de lume. Am plecat de acolo. Ciudat, pe drumul de intoarce am intalnit masina dupa masina care se duceau acolo.
Altele
Ma simt cumva obligat sa spun totusi ca insula nu e formata doar din plaje, desi noi asta am cautat. Sunt multe de vazut acolo, orasul Corfu sau parcul acvatic sau palatul printesei Sisi. La noi nu astea au fost prioritatile.
Totusi, e absolut pacat sa pleci de acolo fara sa faci macar doua vizite in orasul Corfu, una pe timp de zi (de urcat neaparat in fortarete) si de studiat arhitectura veche a orasului si una pe timp de seara, ca sa vezi nebunia din centrul vechi al orasului.
Cam asta a fost experienta noastra. Numai bine!
Trimis de c_vasile in 18.09.17 14:38:52
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (c_vasile); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@c_vasile:
Foarte bun articol pentru debut!
Bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro, mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
@c_vasile: Despre cazare nimic, nimic?!
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@c_vasile: Bre, da' ce zgârcit fuseși cu pozele!
Fain articol, felicitări și să mai scrii! (Chiar, bine ai venit!!!)
Mda, cred că problema nu a fost doar faptul că ați fost în plin sezon, și mie Corfu mi s-a părut o insulă mai comercială decât Lefkada sau Zakinthos... Iar noi am fost la începutul lui iulie. Destul de mult popor și atunci, dar nu chiar așa...
Am stat in Lakones, chiar deasupra Paleokastritei, panorama era cu adevărat memorabilă! Am stat pe prosop pe plaja de unde pleacă vaporasele spre grote, am făcut și excursia respectivă la apus, ceva foarte fain! La Sidari am prins o zi cu vânt puternic și cu valuri care măturau tot, nu mai era practic plajă, absolut înfricoșător! Brr... Dar frumos. Mai târziu ne-am dus la Logas, la fel, vânt și valuri, plajă nema! Apusul foarte tare, tot de pe trepte l-am admirat, că ne-au enervat ăia de la taverna, dar n-am fost decât 10-15 oameni.
Marele meu regret e că n-am ajuns la Porto Timonas!Porniseram cu elan pe cărare, însă eram în papuci și am realizat că sunt șanse mari să ne rupem picioarele, așa că ne-am întors. (Prima achiziție în următoarea vacanța a fost o pereche de sandale de trekking.)
Kasiopi mi-a plăcut mult, să știi, portul ăla chiar e fain, iar plajele nu erau exagerat de aglomerate. Și la Kalamaki am ajuns, oarecum întâmplător, soțul meu a apreciat, pe mine nu m-a dat pe spate...
Încă o dată, bravo! Și vacanțe frumoase în continuare!
Daca copiii sunt adolescenti poate merita sa lipseasca prima saptamana de la scoala ca sa mergeti in septembrie in Corfu.
Aglomeratia ar fi fost mai mica cu cel putin 40%, ceea ce inseamna in primul rand gasirea fara mari probleme a unui loc de parcare (ori unde) si a unui sezlong.
In felul asta se poate schimba semnificativ starea de spirit si implicit perceptia despre um anumit loc.
Din experienta mea, cu exceptia lui Sidari, toate celelalte locuri merita o nota mai mare.
Chiar si la Paleokastritsa sunt vreo 5 plaje mai mici, mai mari, miniscule care pot fi o alternativa la plaja cea mai vizibila din mijloc.
Mai faceti peste 2-3 ani un concediu de minim 10 zile in Corfu dar la mijlocul lui septembrie.
Multumesc tuturor pentru reactiile la postarea mea.
@crismis: da, dupa cum am incercat sa spun si in post, eu am avut niste constrangeri.
Mai intai, ca suntem destul de ciudati, ca gusturi
Apoi ca am fost in plin sezon, cu toate constrangerile date de asta.
Si, mai apoi, noi nu am avut timp si spatiu prea mult. Tu ai stat in Lakones, deci ai avut destul timp sa cauti cu rabdare cele mai bune locuri in Paleokastrita, cele mai bune perioade din zi cand sa faci una si alta. Noi am venit la 11 dimineata in Paleokastrita si dupa ceva mai bine de doua ore am cedat (am pus totusi talpa pe 3 plaje, nu am cedat chiar imediat).
E evident deci ca e un jurnal subiectiv si destul de superficial, pana la urma. Dar nu cred ca am sustinut altceva
Numai bine!
@ ebirsan
Cu siguranta, un concediu la mijlocul lui septembrie ar schimba lucrurile (fara doar si poate pentru Paleokastrika, Logas sau Glyfada), cred ca am si incercat sa scriu asta in post. Dar, pana la urma, postarea e scris pentru cei care se duc ca noi, in varf de sezon, sa stie si ei, saracii, ce ii asteapa
Mai in gluma, mai in serios, eu am incercat sa schitez un plan pentru cei care vin in plin sezon si incearca sa caute alternative la plajele mainstream de pe insula.
Din pacate, am fost stransi rau cu programul si probabil asa o sa fim si in anii urmatori, si nu din cauza scolii. Doi copii fac sport de performanta si pe 1 septembrie incep pregatirle pentru campionatele nationale, deci sanse mici sa ajungem in septembrie. Dar cine stie ce o sa fie la anul.
Ca o observatie, anul trecut in Lefkada am fost in aceiasi perioada si nu a fost nici pe departe situatia asta (ma rog, e clar altfel de insula). Inca ceva, pe acolo nu am scapat pe niciunde taxati la parcarea de langa plaja (2-3 euro). Dar zau daca mi-a parut rau de banii aia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Plajele insulei Corfu, multe și diverse! — scris în 20.08.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Cu barca în căutarea Paradisului — scris în 20.02.19 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Plaje de vis și drumuri complicate — scris în 19.02.19 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 „Kensington-on-Sea” (sau de la Roda la Ypsos) — scris în 16.10.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Bătuți de vânt și arși de soare (sau de la Paleokastrița la Sidari) — scris în 14.10.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cand mergi in Corfu trebuie sa vizitezi obligatoriu urmatoarele plaje — scris în 29.01.16 de Gabriela1 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Corfu o insula de vis — scris în 11.08.17 de Isabela93 din CRAIOVA - RECOMANDĂ