ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 2 COPII -- v: 19, 24
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Candelaria - inima spirituală a Insulelor Canare

TIPĂREȘTE URM de aici

Următorul popas a fost în Candelaria, „epicentrul sacru al insulei” , după cum am găsit-o prezentată în ghidul cu care mă înarmasem încă de acasă. Asta deoarece basilica orașului adăpostește relicva cea mai venerată de locuitorii canarezi, statuia ce o reprezintă pe sfânta patroană a întregului arhipelag. E vorba de Fecioara Maria, cu brațul drept își înconjoară Pruncul, în timp ce stânga înalță o lumânare aprinsă. În spaniolă Candelaria chiar asta înseamnă, „cea care luminează” .

Legenda spune că în 1392, cu peste 100 de ani înainte de cucerirea spaniolă, doi păstori guanși (aborigeni) au zărit pe o mică plajă, aruncată de valuri, statuia unei femei. De la depărtare, nu și-au dat seama că e neînsuflețită, au crezut că e vie și au vrut s-o alunge pe străină. Unul a aruncat o piatră în direcția ei, dar mâna i-a căzut inertă, paralizată pe loc. Celălalt s-a apropiat cu teamă și a încercat s-o înjunghie cu cuțitul său rudimentar, confecționat din obsidian, dar cumva acesta a căpătat o traiectorie stranie și cel rănit a fost chiar stăpânul său.

Speriați, cei doi s-au înfățișat mencey-ului (regele tribului) și toată comunitatea s-a deplasat la locul cu pricina. Regele, în marea sa înțelepciune, a studiat statuia și, ajungând la concluzia că aceasta trebuie să fie o reprezentare a zeiței Chaxiraxi, Mama-Cerului-Și-Pământului, a ordonat supușilor s-o instaleze într-o mică grotă din apropiere, unde toată lumea s-o poată venera. Printre cei care au participat la transport au fost și cei doi păstori;ca prin minune, imediat ce au atins statuia, rănile lor s-au vindecat fără urmă.

Tenerife a fost pe deplin cucerită de spanioli în 1496. În 2 feb 1497 (menționez data exactă pentru că veți vedea că are relevanță), conchistadorul Alonso Fernandez de Lugo, a „vizitat” micul sanctuar, unde a recunoscut-o pe Fecioara Maria. Cu această ocazie, a organizat cel dintâi Festival de Purificare și a inițiat convertirea la creștinism a aborigenilor.

Mai trec vreo 20 și ceva de ani până când succesorul său, tot un de Lugo, ordonă ridicarea unei biserici care să adăpostească relicva sacră, lucru ce se petrece abia după mai bine de un secol și jumătate! Între timp, în 1559, Papa Clement al VIII-lea o declarase deja pe Fecioară drept sfânta protectoare a întregului arhipelag canarez. Basilica nu rezistă decât până în 1789, când un incendiu puternic o distruge din temelii;statuia scapă însă cu bine din această teribilă încercare. Nu însă și din furtuna devastatoare din 1826, care mătură cu ea întreg țărmul micului sat de pescari Candelaria, inclusiv noul lăcaș de cult ridicat pe locul celui vechi.

Trei ani mai târziu, i se încredințează artistului local Fernando Estevez del Sacramento realizarea unei copii fidele a statuii și astfel se naște La Morenita (Bruneta), cum este ea alintată de credincioși. Un nou lăcaș de cult a fost ridicat abia în 1959, în stil neo-canarez, cu elemente maure;edificiul a fost declarat de Interes Cultural în anul 2011 și tot atunci i-a fost atribuit statutul de Basilica Menor de către Papa Benedict al XVI-lea.

În zilele noastre, Nuestra Senora de la Candelaria e sărbătorită cu mare fast de două ori pe an: pe 2 februarie (odată cu celebrarearea convertirii la creștinism a populației guanșe) și pe 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului. Cu aceste ocazii, este repusă în scenă povestea descoperirii statuii de către cei doi păstori, urmată de o fastuoasă procesiune, în care La Morenita e plimbată prin tot orașul.

Vizita noastră

De data asta ne abatem spre dreapta din Autopista del Sur și imediat intrăm în oraș, iar drumul ne duce drept până într-o parcare publică imensă, în care găsim ușor loc, chiar dacă la prima vedere locul pare un adevărat furnicar. Ce-i drept, se cam apropie ora prânzului...

Activăm Google Maps, care ne îndrumă în dreapta;în capătul unei alei pietonale ar trebui să dăm de basilică. Remarc faptul că parcarea este construită pe un fel de platou, un pic deasupra mării, în capăt se termină cu un restaurant cu vedere frumoasă asupra unei mici plaje cu nisip vulcanic. Înghit în sec și mergem mai departe. Ne iese în cale imediat Oficiul Turistic, seamănă cu o căbănuță de lemn;îl delegăm pe Tati să intre și să pescuiască oarece pliante. Și într-adevăr, prada nu ne dezamăgește: o broșură-ghid al orașului, una ce prezintă festivitățile dedicate Fecioarei și încă una cu traseele de drumeție din zonă.

Aleea e drăguță tare, decorată cu jardiniere colorate, flancată de clădiri istorice foarte bine întreținute, cu magazinașe și cafenele la parter. Abia intrăm ca lumea în atmosferă, că am și străbătut-o. Aleea ne scoate într-o piață uriașă de formă trapezoidală, Basilica de Nuestra Senora de Candelaria se înalță maiestuoasă chiar în fața noastră, iar pe latura dinspre ocean recunosc pocesiunea de statui ce-i reprezintă pe cei 9 menceyes!

Basilica e sobră și elegantă, cromatica implică mult alb, o nuanță asemănătoare tutunului și cărămiziul acoperișului. Turla pătratică se termină cu un fel de dantelărie, la ultimul nivel remarcăm, pe fiecare latură, câte un balcon din lemn sculptat, specific canarez. Intrarea e liberă și în următoarele minute explorăm în liniște, împreună cu alți turiști, interiorul minimalist, însă frumos decorat.

Desigur, ceea ce ne atrage mai întâi este altarul pictat în culori vii (aflăm din micul nostru ghid că autorul se cheamă Jose Aguiar). În centrul său, încadrată într-o ramă din lemn aurit meșteșugit ornamentată, se află celebra La Morenita. Tenul și mâinile personajelor sunt măslinii, Fecioara e învăluită de o bogată mantie roșie, straiele Pruncului sunt imaculate și amândoi poartă coroane de aur pe creștete. Partea de jos a statuii este acoperită cu un buchet enorm de cale roșii, altfel poate am fi văzut reprezentarea lunii la picioarele Mariei, cu referire la versetul 12 din Apocalipsa: „Un mare semn a apărut în Rai: o femeie îmbrăcată în raze de soare, cu luna sub picioare și o coroană pe cap din 12 stele.”

Dăm ocol basilicii, admirăm și celelalte murale, pictate de același autor, dar și de alții și închinate (tot ghidul nostru ne luminează!) unor oameni sfinți de origine canareză: Padre Jose de Anchieta, misionar iezuit în Brazilia, recent canonizat de Papa Francisc sau St. Hermano Pedro, misionar franciscan canonizat în Guatemala de Papa Benedict al XVI-lea. Admirăm și coloratele vitralii, precum și cele câteva tablouri expuse ici și colo, amvonul și minunatul tavan casetat, în stil Mudejar.

Ieșim din nou la lumină, traversăm în direcția celuilalt obiectiv must, Los Menceyes. Cele 9 statui de bronz, fiecare amplasată pe câte un soclu imens din piatră neagră, vulcanică, îi înfățișează pe ultimii regi guanși, cei ce domneau în insulă la momentul cuceririi spaniole din 1496. Tenerife era divizată atunci în 9 regate (Abona, Adeje, Anaga, Daute, Guimar, Icod, Taroconte, Taoro și Tegueste), dispuse de jur împrejurul zonei muntoase centrale, care aparținea tuturor și unde locuitorii își duceau turmele de animale la păscut.

Puține informații ne-au rămas despre această populație aborigenă. Se pare că guanșii proveneau din triburile berbere din Munții Atlas și că ar fi populat Arhipelagul Canarez în sec. 5 î. Hr. Multă vreme au trăit în peșteri, se ocupau cu creșterea animalelor, cu agricultura și pescuitul. N-au cunoscut roata de olărit, totuși erau capabili să execute manual adevărate opere de artă din lut (obicei care este încă perpetuat de câteva femei canareze;chiar în Candelaria se află un mic magazin de desfacere).

Statuile sunt opera sculptorului Jose Abad, iar cei 9 regi sunt înfățișați în atitudini războinice, purtând sulițe sau alte arme ascuțite în mâini. Preferatul meu este Anaterve, regele Guimarului, reprezentat cu 2 porumbei ce se odihnesc pe sulița pe care o ține orizontal cu ambele mâini.

... Ne întoarcem spre mașină pe același drum, care mi se pare un pic diferit acum (deh, altă lumină, altă perspectivă...). Parcă ne-ar atrage terasa de deasupra plajei, parcă am merge mai departe... Ne hotărâm repede: mergem mai departe!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 01.05.20 20:55:51
Validat / Publicat: 01.05.20 21:20:40

VIZUALIZĂRI: 923 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Statuile regilor guanși; preferatul meu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[01.05.20 22:00:05]
»

@crismis: Nu pot spune ca lacasurile de cult sunt chiar in zona mea de confort deoarece nu ma pricep la ele, insa consider ca merita vizitate din mai multe puncte de vedere, in primul rand pentru obiectiv in sine, am constat de exemplu ca si aici in miul orasel in care ma aflu, cele 3 biserici vizitate sunt atat de diferite.

Asta ​deoarece pana la urma fiecare are sa spunem personaliatea ei, a fost inaltata ca urmare a unor evenimente, reprezinta ceva sau pe cineva.

Mi s-a parut foarte interesanta istoria din spatele acestui lacas de cult, dar de asemenea si felul in care arata ea, pot spune ca are personalitate proprie.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Dorina9
[02.05.20 23:17:06]
»

@crismis: Foarte documentat articolul.

L-am citit si "vazut"cu mare interes, deoarece se refera la un loc care​ mi-a placut foarte mult (Tenerife).

Multumesc pentru informatiile suplimentare legate de "La Morenita".

Acum, stiind "povestea "ei ​​, imi voi dori si mai mult s-o revad!

Chiar ai ce sa vezi in Tenerife!

Votat cu mare placere! ​​

Mika
[03.05.20 13:06:23]
»

@crismis: Imi plac legendele despre obiectele de cult vechi. O legendă asemănătoare cu cea a Fecioarei”La Morenita”, am regăsit-o in Bastia -Corsica, numai că era vorba despre un Hristos răstignit, de culoare neagră. Frumoasă insula Tenerife, așa cum am mai spus, sper să ajung și eu pe acolo. Citit și votat cu plăcere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' prin Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096126079559326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1