ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sineu, Inima Insulei Mallorca

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi continua impresiile din circuitul mallorcan despre care am scris în urmă cu ceva timp, vezi impresii, cu cele despre Sineu unde am stat și m-am plimbat mai multe zile seara dar am făcut și un tur de oraș în ziua în care am ajuns în Mallorca. Despre acestea voi vorbi aici, acum.

Sineu, despre care am mai spus câte ceva într-un review anterior, vezi impresii, s-a dezvoltat mult după cucerirea creștină și mai ales după ce Regele Jaume al II-lea a construit la începutul secolului 14 un palat, orașul devenind reședința regilor mallorcani și centrul puterii civice de pe Insulă. Mai apoi au fost construite case și alte clădiri maiestuoase, unele funcționale și astăzi, funcțional este și Palatul Regal dar ca Mănăstire. Este destinația ideală pentru turiștii ce doresc să trăiască în „adevărata Mallorca” sau care caută liniștea departe de insula turistică. Noi am mers acolo și pentru poziționarea lui în centrul Insulei la circa 40 de kilometri de Palma de Mallorca, reședința Insulei Mallorca, distanță aproximativă și până în extremitățile din nordul, estul și vestul insulei ce-i oferă posibilități de a le vedea ușor și repede.

Este un oraș foarte frumos, cu străduțe înguste, în pantă pe care abia intră o singură mașină, cu trotuare minuscule, reper emblematic fiind Biserica Sf. Maria de Sineu cu un impresionant Turn – Clopotniță, unul dintre cele mai înalte turnuri din Mallorca, ce domină orașul vechi, nu ai cum să o ratezi.

De la Can Serrete Hotel din orașul vechi unde eram cazați până la principale obiective turistice sunt distanțe mici, mi-a plăcut să mă plimb pe alei, să admir vechile case ce formează adevărate ziduri compacte. De la început mi-au plăcut ferestrele și ușile de la intrare, majoritatea cu obloane colorate. Acest tip de case l-am întâlnit apoi în multe din satele și orășelele din Mallorca.

Cum turnul bisericii se vedea de la noi și având o hartă printată de la Guillermo, amabilul nostru amfitrion, vezi impresii, am hotărât doar să o pozez, să nu urcăm direct la ea, ci să mergem pe strada pe care eram cazați spre nord-est până la Creu dels Morts, Crucea Morților în română, ridicată în secolul 16 în punctul până unde morții erau însoțiți în procesiunea funerară, de aici cortegiul micșorat urca la cimitir pe jos. Astfel de cruci am întâlnit în mai multe locuri din Mallorca.

De aici am mers la El Convent dels Mínims de Sineu, Mănăstirea Minimilor, ce aparținea Ordinului Minimilor, ordin religios romano-catolic de călugări. Construită pe la mijlocul secolului 17 în stil baroc, ușor trapezoidală, cu un mare și frumos Claustru, a funcționat cam 200 de ani ca Mănăstire, apoi a avut și alte atribuții astăzi fiind Ajutament de Sineu, Primăria. Am intrat în Primărie, nu ne-a întrebat nimeni ce dorim, dar ne-a întâmpinat o familie de uriași, aveau circa trei metri înălțime, astfel de figurine am mai întâlnit și în alte locuri. De aici am ieșit în Claustru, pentru el venisem la Primărie. Era deschis, am putut poza și admira arcadele de pe laturi și fântâna din centrul lui. Tot aici se află și Biblioteca Municipală amenajată în Vechea Biserică din secolul 16, mai apoi Biserica Mănăstirii, una dintre cele mai frumoase biserici din Sineu aflată lângă claustru, dar era închisă la acea oră de după amiază.

Am părăsit Claustrul, am început să urcăm și am ajuns pe Carrer Major, Strada Principală, pietonală mergând spre vest spre piața din spatele l' Església Santa Maria de Sineu. Am văzut și câteva magazine cu frumoase aranjamente stradale și am ajuns în Sa Plaça, o piață aglomerată în sezon, acum liniștită, frumoasă, cu multe terase, restaurante și baruri. De aici am văzut și pozat partea de nord a Bisericii și Clopotnița ei.

Nu am mers la ea ci am revenit pe Carrer Major pentru a ajunge aproape de Plaça es Fossar, Piață ce găzduiește multe cafenele și restaurante mici. Am pozat Statuia Regele Iacob II, Jaume al II-lea de Mallorca, rege ce respecta parțial cerințele sanitare actuale, masca nu îi acoperea și nasul, apoi am mers puțin prin partea de vest a pieței. Am văzut fațada Restaurantului Pivniță Son Toreó, Antic Celler Son Toreó, afacere de familie veche de de peste 400 de ani, cu o fațadă cu frumoase uși și ferestre gotice, tot de atunci, și ne-am oprit puțin la Statuia Francisco Alomar, „plimbătorul solitar” , ciclistul campion născut în Sineu în urmă cu aproape 100 de ani, care arăta ca la 27 de ani când, în urma unui accident, a părăsit totul. Tot aici, vizavi de statuie, este și un Centru de Informare Turistică care era închis, tot Guillermo ne-a zis că nu funcționează, poate doar în sezon.

În Plaça es Fossar și pe străzile ce o înconjoară, în fiecare miercuri între 8 – 13:30, are loc Mercat de Sineu, Piața Săptămânală, cu de toate, ce se ține de 700 de ani și, de curând, s-a reluat tradiționalul Feria de Santo Tomàs, Târgul Sf. Toma, când în a doua duminică a lunii decembrie, dimineața, este sacrificat un porc și turiștii pot vedea cum se face sobrassada, cârnații de porc tradiționali din Sineu. Nu am văzut cum se fabrică, doar am mâncat.

Am mers mai departe la Plaça es Mercadal pe la Lleó de Sant Marc, Leul Înaripat ce ține în labele din față stema orașului, simbolul Sf. Marcu patronului orașului, apoi am urcat Scările pentru a vedea l' Església Santa Maria de Sineu și în interior.

Biserica Sf. Maria construită în anul 1236 în stil gotic, arsă în primii ani ai secolului 16, pe la jumătatea lui a fost reconstruită și i s-a adăugat o fațadă austeră în stil gotic, a suferit și alte modificări, restaurări, ultima la început de secol 21. Poate fi vizitată miercurea între orele 9 și 13 sau în timpul liturghiei, taxa de acces fiind de 1 euro, este benevol, nu te verifică nimeni.

Clopotnița are și ea aceeași evoluție, cea pe care o vedem noi este reconstruită în secolul 16, odată cu Biserica. Este impresionantă prin cele șapte nivele ale ei și despărţită de biserică, dar legată de ea printr-un pasaj, „Podul Sf. Barbara” .

Biserica are o singură Navă cu câte cinci Capele pe fiecare parte, de menționat Capela Sf. Antonie, cu frumosul „Retablu Sf. Antonie” vegheat de doi uriași, un soldat și o credincioasă gata să-l apere și să-l ajute, asemenea figurine imense văzusem și la Primărie, și Capela Maica Domnului de Trandafir cu un deosebit „Retablu Sf. Maria” . Mi-a plăcut biserica și ale sale frumoase vitralii.

Am părăsit Biserica dar am rămas tot în Piață, la Monument a les Dides de Mallorca, Monumentul Doicilor opera sculptoriței Remígia Caubet i González ce înfățișează o tânără alaptând un copilaș. Este realizat în anul 1979, interesantă idee?!

Am ieșit din Piață pe Carrer de sa Quartera, (Sfertul, veche măsură de capacitate), apoi pe Carrer del Palau până la Palau dels Reis de Mallorca, Palatul Regilor ce datează din secolul 14, palat fortificat până în secolul 16 când a fost donat Ordinului Imaculatei Concepții și transformat în Convent de la Concepció, Mănăstirea Imaculatei Concepții, mănăstire de călugărițe cu un regim foarte strict ce nu permite vizite.

Am vrut măcar să o pozez, am încercat s-o înconjurăm pentru a o poza și nu am coborât pe Escala del Palau aflată înainte de fostul palat, doar am pozat-o de sus apoi și de la bază mergând mai departe pe Carrer del Reverend Arnau Ramis, pe la casa în care s-a sfârșit reverendul apoi până la Convent de les Germanes de la Caritat, Mănăstirea Surorilor Carității, nu se vizitează, doar am pozat-o cu greu, străduța fiind foarte îngustă, noroc cu Escala del Palau era destul de aproape, pe aici se urca.

Ne-am mai plimbat pe frumoasele străduțe din Orașul Vechi, am văzut mai multe case, cu o interesantă intrare, „ușa de la intrare stil oblon, un minuscul hol și intrarea propriu-zisă în casă” .

Am revenit în Plaça es Fossar, apoi în Sa Plaça și de acolo la Hotel, practic am făcut un circuit al Orașului Vechi, circa 3 kilometri, cam trei ore și jumătate de plimbare.

Foarte aproape de cazarea noastră este o clădire frumoasă numită Sa Quintana, ce adăpostește Centrul socio-cultural Sa Quintana cu o sală de muzică și diverse spații multifuncționale și Școala primară cu săli de clasă, săli de sport, pe care am văzut-o într-o dimineață.

Și pentru că Sineu a fost orașul morilor de vânt am pozat una aflată pe Carrer de Santa Margalida, la ieșirea din Sineu spre Manacor, azi restaurată și transformată în Restaurant Moli d’es Pau, Moara Păcii. L-am pozat, nu l-am văzut, când am trecut pe acolo era închis.

Cam astea am văzut în Sineu, mai sunt și alte obiective, dar cred că pe cele mai importante le-am descoperit. Sineu a fost primul orășel vizitat de mine în Mallorca și nu m-a dezamăgit. Acum după ce am văzut mai multe din această frumoasă insulă pot spune că Sineu este un loc deosebit, mai puțin cosmetizat, cu străduțe și clădiri vechi în care este o plăcere să te pierzi sau să te plimbi fără țintă. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este destinația ideală pentru turiștii ce doresc să trăiască în „adevărata Mallorca” sau care caută liniștea departe de insula turistică.

Sineu, un orășel cu străduțe înguste și clădiri vechi, în pantă, cu piețe și cu o frumoasă biserică al cărui turn domină orașul vechi.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Orășel frumos, autentic, mai puțin cosmetizat față de cosmetizata Mallorca, are terase, restaurante și magazine cu suveniruri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 15.08.22 17:32:00
Validat / Publicat: 15.08.22 18:47:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid, Toledo, Cordoba, Sevilla, Cadiz, Puerto Banus, Torremolinos, Granada, Valencia, Barcelona

VIZUALIZĂRI: 622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mallorca, Sineu, Ajutament, Holurile Primăriei, mi-au plăcut imensele Figurine pe care le voi mai întâlni în Mallorca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.08.22 18:46:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "(Alte) 'Opționale' prin/din Mallorca, MALLORCA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi
[16.08.22 11:38:26]
»

@mprofeanu: Felicitări! Deşi nu mai am timp să ajung pe-acolo, ţi-am citit reviewul pe nerasuflate. De poze nu mai vorbesc. Ador străduţele medievale pe care le-am mai întâlnit în Malta. Câţiva ani să mai fi fost aici soţul, cu siguranţă ca mergeam în Mallorca. La ora actuală ca să merg pe undeva aproape de casă, trebuie să mă rog de copii care sunt tare ocupaţi. Mâine, merg cu o nepoată cu trenul la Sinaia pt patru zile, mai mult nu poate ea. Deşi am călatorit mult aproape 30 ani, tot aşi mai vrea. Mai trebuie lucrat la înţelepciune ca să pot spune ˝nu mă mişcă, nu mă pişcă˝

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.22 12:10:45]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ați citit cu interes! Și mie îmi place plimbarea pe străduțe înguste, medievale.

Sejur plăcut la Sinaia, nu am mai fost de ceva timp acolo, voi citi cu drag impresiile dumneavoastră!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) 'Opționale' prin/din Mallorca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068068981170654 sec
    ecranul dvs: 1 x 1