GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deja ma gandeam sa imi vad de drum catre casa, nu prea stiam pe unde merg, asta deoarece fugisem de aglomeratia din centru, si la un moment dat am vazut in drumul meu doua cladiri vechi si frumoase de o parte si de alta a drumului, ceva statui si la un moment dat, ce sa-i faci, asta e curiozitatea, m-am uitat sa vad ce muzeu am pe partea mea, iar numele muzeului m-a facut si mai curioasa deoarece se numeste: “Muzeul 5 continente”. Acum cinstit vorbind, sa treci pe langa el, sa nu fie nevoie decat sa cotesti si sa intri in muzeu, ce fel de justificare aveam sa imi continui drumul? Nu era nici tarziu, baterie la tableta nu mai aveam dar aveam bateria de rezerva, asa ca hai in muzeu. Domnul de la bilete era incantat ca a mai intrat cineva in acest muzeu, mai multa lume era la cafeneaua de la parter decat in muzeul propriu zis, asa ca mi-am luat bilet si hai la drum.
Inainte de hai la drum ceva date tehnice:
Muzeul mai este cunoscut sub numele de “Muzeul de stat al etnologiei” este deschis din anul 1862 si este cel mai vechi din Germania pe acest domeniu. Membrii familiei Wittelsbach, dinastia regala de Bavaria au fost primii colectionari de obiecte etnografice. In 1841 Regele Ludovic I de Bavaria aducea o colectie remarcabila de artefacte din India si Oceania.
Expozitia cuprinde azi peste 160000 artefacte etnografice si capodopere de origine non-europeana, peste 100000 documente fotografice, o biblioteca de 100000 carti si 75 reviste de specialitate ceea ce fac ca acest muzeu sa fie unul dintre cele mai importante muzee din lume.
Adresa Maximilianstrasse 42, Munich
Program de vizitare: de marti pana duminica intre orele 9.30 – 17.30
Tarif: Adulti 5 euro, bilete reduse 4 euro, duminica 1 euro (util de stiut)
Pentru expozitiile permanente gratis pana in 18 ani, pentru cele speciale (sezoniere) gratis pana in 15 ani
Acum hai la drum. Muzeul are expozitia permanenta la etajul 1 si 2 iar la parter se gasesc expozitiile sezoniere, asadar am luat liftul si am coborat la etajul 2 unde sunt trei expozitii numite astfel:
- Arta africana (traditii vibrante, un prezent creativ)
- Indieni din America de Nord (cu celebrele lor dansuri rituale si vanatoare de bizoni)
- Indieni din America de Sud (mituri, animale, spirite)
Si am inceput cu Africa, asa cum se prezinta ea ca fiind leaganul umanitatii, o diversitate de grupuri de limba si cultura, toate fiind exprimate prin viata de zi cu zi, prin religie sau arta. Ca marime, Africa este de trei ori mai mare decat Europa, insa prin felul in care se prezinta, aceasta expozizie a impartit-o in doua zone, una definita prin lucrari din plastic sau lemn reprezentand Africa sud-sahariana in timp ce partea de nord prezinta o arta asemanatoare Orientului avand in vedere ca a fost influentata de islam sute de ani.
Mastile atat de folosite in Africa nu aveau rol doar de decor ci serveau in procesiuni, ele fiind utilizate in numeroase ritualuri in context politic, social sau viata de zi cu zi.
Am gasit aici si partea din fata a unei ambarcatiuni (o canoe), acest tip de ambarcatiuni putand ajunge pana la 21 m lungime si 2,5 m latime putand transporta pana la 70 de oameni, si acum inca exista locuri unde sunt folosite in parade de sarbatori. In trecut se foloseau la transportul bunurilor pe apa dar au fost folosite si in razboaie.
America de Nord ne aduce in vizor indienii si viata lor de zi cu zi, adica portul lor traditional, obiecte din viata de zi cu zi, obiecte folosite in ritualuri religioase, si majoritatea obiectelor sunt explicate, insa multe din pacate doar in germana, insa pot sa recunosc ca anumite lucruri generale sunt si in engleza.
Am vazut expuse arme de vanatoare, talpicii de deplasare pe zapada, statuete, diverse obiecte reprezentand momente de viata
Avem si America de Sud, printre cele mentioante aici fiind Peru, si la fel, obiecte din cele mai diverse, oale, unelte, diverse statuete.
Articole din bucatarie, cu explicatiile fiecarui onbiect in parte, si peste tot era cate un obiect pe care erai invitat sa il desenezi, si puteai sa iti iei “opera” acasa sau sa o lasi acolo, am vazut o sala in care erau expuse desene mai mult sau mai putin reusite.
Multe dintre obiecte nu prea le-am inteles, dar o sa va placa.
Costumatiile, aici ce sa spun, parca le vedeai si purtate si bucuria si mandria oamenilor, costume colorate si pline de viata la fel ca si purtatorii lor.
Si aici pot spune ca am vazut obiecte, adevarate opere de arte, lucrate cu o minutiozitate si rabdare parca fara de limite.
Chipurile umane pe care le vezi pe anumite obiecte ai impresia ca au viata, si parca vezi cate un personaj care in momentul urmator iti va face cu ochiul.
Coborarea pe scari insemna prilej de a admira expozitii fotografice pe diverse teme si am sa fac referire la una singura, un set de 4 portrete facand parte dintr-un ciclu numit “Majestatea sa” sau “specimene splendide”.
Cele 4 portrete de care v-am povestit o reprezinta pe Majestatea sa, Emma de Honolulu, care a trait in perioada 1836-1885 si cateva informatii despre viata acesteia.
Si am ajuns la etajul 1 ce prezinta Orientul si Oceania.
Daca am zis ca etajul 2 a fost spectaculos, etajul 1 parca a inceput si mai si, o bogatie de culori, astfel ca inca de la intrare patrunzi in lumea spectaculoasa a noptilor arabe, a camilelor in desert, bazare pline de marfuri, minarete ornamentate si multe altele.
Islamul are dedicata o parte speciala si astfel aflam despre Islamism care este cea de-a doua mare religie dupa Crestinism, fondata de Mahomed care a trait in jurul 570-632 in Arabia. Coranul este cuvantul Domnului asa cum i s-a infatisat lui Mahomed.
Nu am sa ma refer aici la cei 5 stalpi ai credintei islamice (asa cum am citit acolo) deoarece nu ma pricep si s-ar putea sa o iau pe aratura, dar am sa va prezint si frumusetea acestei lumi si a obiectelor ce fac parte din aceasta.
O lume a miniaturilor, a caligrafiei, sunt expuse astfel carti sau obiecte lucrate in filigran, am vazut chiar si un banner frumos inscriptionat.
Scrierea araba este prezentata caracter cu caracter, sau pe grupe de caractere.
Una dintre caracteristicile artei islamice este de a acoperi fiecare bucatica disponibila cu ornamente si asa vedem o multime de opere de arta. Obiectele expuse sunt fie mai vechi sau chiar mai noi dar reprezinta identitatea unui popor.
Avem chiar o camera aranjata acest stil si am vazut acolo doi tineri ce citeau dintr-o carte, ca sa intri aici insa trebuie sa iti lasi incaltamintea la usa.
Si ajungem la o alta cvilizatie, Nuristan insa tot hindu si la fel, o multime de obiecte folosite de ei.
Si am ajuns la Oceania, si acest ansamblu de insule. Printre multele obiecte expuse, ambarcatiuni, se afla si o poezie care este rand cu rand tradusa si in germana. Sunt prezentate obiectele folosite in viata de zi cu zi, dar si fotografii care arata bastinasii utilizandu-le si atunci si noi vedeam obiectele altfel.
Papuasi si obiectele lor, si zau ca uitandu-ma in special la obiectele de imbracaminte parca m-as fi asteptat sa vad aparand un mic papuas.
Si am ajuns si la ultima sala de expozitie unde este reprezentata Myanmar, o tara de care nu am auzit vreodata (care mai este cunoscuta sub numele de Burma-parca ceva, ceva mai suna cunoscut), care se invecineaza cu:India, Bangladesh, Thailanda, Laos, China si care surprinzator (mi se parea ca ar fi micuta) are o populatie de circa 53 milioane locuitori.
Totul este spectaculos, pagode, comert de bazar, as putea spune un adevarat bazar de produse.
Sunt prezentate momente din viata lor pentru a intelege mai bine (norocul meu este ca erau si in engleza). Si de asemenea si aici minutiozitatea este un element caracteristic.
Obiecte religioase, vesminte, diverse obiecte decorative, aveti ce admira, viata pe rau, pe lac, diferite indeletniciri, pescuit, Budha, razboiul de tesut, barcile pescarilor si sculele lor de pescuit
Viata din sud, viata din nord, la fel si portul lor popular sau de sarbatoare. Si ce era interesant aici era ca totul este pe fond sonor, astfel parca si tu faceai parte din peisaj.
Dar am vazut si teatru de papusi, niste marionete lucrate cu cea mai mare migala. In general acest ansamblu de marionete era format din cel putin 20 de papusi, astfel incat aveai astfel o intreaga poveste.
Am vazut si diverse instrumente muzicale a caror destinatie nu as fi gandit-o daca nu as fi vazut scris asta.
Si sala lui Buddha, unde alaturi de Buddha sunt si alte personaje colorate si expresive si pe jos un imens rozariu negru cu 108 piese care reprezinta cele 108 calitati ale lui Buddha. Fiecare casa de buddhist are cel putin un asemenea set. Acestea fac posibila concentrarea in timpul meditatiei.
Si cu aceasta sala se termina si vizitarea acestui muzeu. La final insa trebuie sa mai mentionez doua aspecte interesante. Avand in vedere ca nu este considerat un muzeu celebru ca altele, lumina in sali este cu temporizare, asa ca daca nu se afla cineva prin preajma cateva surse de lumina se inchid.
Un alt aspect interesant este ca aici se aflau in cuiere niste obiecte pe care nu puteam sa le identific pana nu l-am vazut pe un pusti desfacand unul si asezandu-se pe el in fata unor exponate.
Deci puteai sa-ti iei un scaunel cu tine si sa te odihnesti daca oboseai.
Interesant muzeul, nu-l ocoliti daca ajungeti pe acolo si acum va invit sa vedeti si pozele.
Trimis de mishu in 09.12.18 23:01:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant muzeul și chestia cu scaunul pliant. Votat cu plăcere. Te salutăm cu drag!
@mishu: Și eu aș vrea să știu dacă:
-Tu ți-ai luat scăunel?
-Tu ai făcut desenul din P09 (fiindcă eu, totuși, cred că ai talent la desen)?
-Harpia e de pe care continent?
Foarte interesant și bine organizat muzeul ăsta!
@DOINITA: Sa stii ca imi venea sa pun mana pe creion, poate o sa ajung acolo intr-o duminica (sa iau bilet ieftin) si sa ma asez sa desenez, m-as relaxa in mod sigur.
Multumesc pentru vizita si aprecieri, o seara linistita.
@ungureanica: Interesant muzeul intr-adevar, iar chestia cu scaunul utila desi pe de alta parte sa stau si sa-l car dupa mine prin muzeu parca mi-ar pieri cheful. Insa nu am incercat sa vad cat de usor este. Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, o seara frumoasa.
@Zoazore:
- Nu mi-am luat scaunel, il mai caram si pe ala dupa mine?! trebuia sa am mainile libere, din acest motiv si haina si ruccasul le-am lasat la dulap
- Asa cum am raspuns, nu eu am facut desenul din P09, si in mod sigur mi-ar fi iesit mai bine. Si uite, o iau ca pe o provocare, anul viitor (nu mai am cand anul acesta) am sa fac un desen dupa acea poza si ai sa vezi ca e mai reusit,
- Harpia e din Iran
Intr-adevar a fost frumos muzeul.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: interesant muzeul cu obiecte adunate de prin colturile lumii, cu informatii despre obiceiurile de viata mai putin cunoscute din trecut.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Trezoreria si Teatrul Cuvilliés — scris în 05.08.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Frumusete si arta in inima orasului - Resedinta Regala Munchen — scris în 01.08.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Sute de ani de artă sub același acoperiș - Vechea Pinacotecă, Munchen — scris în 05.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Pietre la Munchen – Muzeul de Geologie — scris în 04.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 O lume in care adultii devin din nou copii – Muzeul jucariilor, Munchen — scris în 09.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Deutschesmuseum – Un muzeu cu de toate pentru toti si orice varsta — scris în 09.08.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 VI-1. Muzeul Calestilor si al Saniilor + Muzeul Portelanului — scris în 01.06.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ