ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Noaptea Muzeelor 2017 în cartierul meu

TIPĂREȘTE

Noaptea Muzeelor a venit anul acesta cu vreme ploioasă, cu obişnuitele cozi interminabile în faţa marilor muzee ale capitalei, cu evenimente interesante menite să atragă atenţia asupra muzeelor mici, caselor memoriale, vechilor licee bucureştene, cu “porţi deschise” la instituţii în care publicul nu are acces în zile obişnuite.

Nu ne-am făcut niciun plan pentru Noaptea Muzeelor pentru că 20 mai a fost pentru noi o zi plină, o zi frumoasă în care am participat cu drag şi emoţie la botezul nepoatei prietenei mele, la biserica Sfânta Vineri Nouă de pe Bd. Titulescu, aproape de staţia de metrou Basarab. A urmat o petrecere cu familia şi prietenii apropiaţi într-o cafenea mică şi cochetă, numită News Cafe, pe Bd. Banu Manta lângă Primăria Sector1.

Am venit de la petrecere destul de devreme, prea obosiţi ca să ne aşezăm la cozile din centrul oraşului dar hotărâţi să participăm la evenimentele pe care Noaptea Muzeelor le-a adus în cartierul nostru. Am avut ce alege: Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei, ne-a invitat să petrecem o seară în Bucureştiul interbelic, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a deschis porţile Castelului Ţepeş de pe Candiano Popescu, Muzeul Naţional Tehnic Dr. Ing. Dimitrie Leonida din Parcul Carol şi Colecţia Muzeală Ligia şi Pompiliu Macovei de pe strada 11 Iunie şi-au aşteptat vizitatorii ca în fiecare an la Noaptea Muzeelor iar Cimitirul Bellu şi-a dezvăluit secretele sculptate în piatră, amatorilor de plimbări nocturne în cimitir. Tururi ghidate, concerte de promenadă, jazz sau muzică clasică, expoziţii de pictură, conferinţe, piese de teatru, exerciţii de reconstituire istorico-militară... ce să alegem oare din această oferă extrem de bogată şi interesantă!?

Băiatul nostru care ratase anul trecut Ziua Porţilor Deschise la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor ne-a ajutat să ne decidem. La Muzeul Tehnic am fost de multe ori, la „Ligia şi Pompiliu Macovei” putem merge oricând, pentru Bellu nu avem dispoziţia necesară şi nici nu ne mai ţin picioarele... Pornim spre Castelul Ţepeş după care savurăm fără grabă atmosfera interbelică de la Şincai.

Am aşteptat să treacă ploaia torenţială ce se încăpăţâna să strice planurile organizatorilor şi vizitatorilor. De acasă până la Castelul Ţepeş de pe strada Candiano Popescu, sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, nu facem mai mult de 15 minute, în pas lejer de plimbare. Muzica de fanfară se auzea de la distanţă, mirosul de iasomie, trandafiri, salcâm şi soc ne însoţea... o plimbare pe străduţele liniştite din preajma Parcului Carol, cu case interbelice şi viluţe mai noi, înconjurate de copaci şi flori colorate, este o încântare în luna mai!

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, instituţie din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, nu participă de obicei la Noaptea Muzeelor. Organizează Ziua Porţilor Deschise în sâmbăta premergătoare Zilei Eroilor, sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Paşte, de Înălţare. Anul trecut am participat pentru prima oară la acest eveniment şi am fost încântată drept pentru care v-am povestit cu drag şi dumneavoastră. N-am să repet ce am scris deja despre istoria surprinzătoarei construcţii cu aspect de castel medieval din Parcul Carol. În acest an, sâmbăta porţilor deschise la Castelul Ţepeş a coincis cu sâmbăta în care a avut loc Noaptea Muzeelor iar Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a decis să organizeze acest eveniment în seara zilei de 20 mai, începând cu ora 18 până mult după miezul nopţii.

Mi-a plăcut mai mult anul trecut când am urcat pentru prima oară treptele din turnul misteriosului Castel Ţepeş. A fost o zi însorită în care copiii pictau aşezaţi pe iarba crudă din parc iar Lupii Albi, cascadorii frumoşi şi talentaţi cu caii lor minunaţi, au oferit un spectacol de zile mari, pe placul publicului de toate vârstele. Băiatul nostru care n-a mers anul trecut şi n-a avut termen de comparaţie a savurat momentul... am urcat împreună în turnul Castelului de unde am admirat Parcul Carol şi cartierul în care trăim, invadat de miresmele primăverii.

Muzica Reprezentativă a Armatei a încântat ca de obicei spectatorii cu un repertoriu variat, bine ales: cântece ostăşeşti, valsuri, polci şi tangouri, muzică de film şi rock. Concertul s-a încheiat cu Marşul Carol I pe care nu-l ascultasem niciodată, scris de Iosif Ivanovici în onoarea regelui Carol I. După fanfară a urmat concertul de muzică clasică susţinut de elevii Liceului de Muzică Dinu Lipatti din sectorul 4 al capitalei. Nu a lipsit actorul Florin Nan cu un moment care transmite emoţie pe care-l ştiam de anul trecut.

Am admirat picturile copiilor de la Liceul Nicolae Tonitza, tema expoziţiei fiind “Ecaterina Teodoroiu văzută prin ochi de copil”. Au mai fost expuse tablouri care au ca personaj principal Castelul Ţepeş alături de icoane pe sticlă, expresive şi viu colorate.

Cel mai aşteptat moment al serii a fost exerciţiul de reconstituire istorico-militară în uniforme specifice Primului Război Mondial, executat de Asociaţia Tradiţia Militară, programat după ora 22. Deşi ne-am dorit să asistăm, am plecat din pricina norilor care ameninţau cu o nouă repriză de ploaie torenţială.

Ne-am oprit peste drum de casa noastră, la seara interbelică organizată la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai. Pe scările de la intrarea principală şi în părculeţul din faţa liceului aştepta un grup destul de numeros pentru turul ghidat al clădirii. Au fost programate tururi din sfert în sfert de oră dar am aşteptat aproape jumătate de ceas. Ne-am odihnit răbdători lângă statuia cărturarului Gheorghe Şincai, reprezentant de frunte al Şcolii Ardelene. Statuia ce veghează liceul din anul 1930 este opera sculptorului Ion Schmidt-Faur şi este declarată monument istoric.

Cei mai mulţi bucureşteni au trecut în drumurile lor pe lângă Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, impunătoarea construcţie ce marchează intersecţia dintre Calea Şerban-Vodă şi Bulevardul Dimitrie Cantemir. Se află peste drum de Parcul Tineretului, aproape de Parcul Carol, la distanţă de o staţie de metrou de Piaţa Unirii. Am învăţat la Şincai în clasele V-VIII, pe vremea mea existau clase de gimnaziu la cele mai multe licee. Pe atunci se transformase în liceu industrial, cu câteva clase foarte bune de matematică-fizică. Am fost bună la matematică dar n-am avut nicio aplecare spre fizică şi chimie aşa că m-am gândit că mi s-ar potrivi mai bine profilul economic şi iată-mă absolventă a Liceului Economic Nr. 1 de pe Bd. Dacia, actualul Virgil Madgearu. Şincaiul a rămas parte din viaţa mea, prietenele mele din copilărie au studiat aici, am avut emoţii în fiecare an alături de copii în prima zi de şcoală, m-am bucurat împreună cu fiecare generaţie de absolvenţi...

Ne-au condus în interiorul clădirii doi liceeni, un băiat şi o fată îmbrăcaţi elegant, în stilul anilor 30. Turul ghidat a început cu povestea liceului, spusă cu farmec de frumoşii noştri amfitrioni. Gimnaziul Clasic Gheorghe Şincai a fost înfiinţat în decembrie 1892 prin Decret regal al regelului Carol I. Practic, a luat naştere prin desprinderea unor clase din Liceul Matei Basarab care avea un număr mult prea mare de elevi. Numele noii instituţii de învăţământ a fost ales de profesorul ardelean Nicolae R. Colceag. În primii ani, Colegiul Clasic Gheorghe Şincai a funcţionat într-o clădire din curtea bisericii Sf. Gheorghe Vechi iar din anul 1919 a devenit liceu, sub conducerea directorului Gheorghe Nedioglu.

Clădirea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, monument istoric şi de arhitectură, a fost construită în perioada interbelică, între anii 1924-1928, după planurile Virginiei Andreescu-Haret, prima femeie arhitect din România.

Virginia Andreescu-Haret, nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu, rămasă orfană de mamă de la 9 ani, a studiat acasă pentru a avea grijă de fraţii mai mici şi a obţinut diploma de bacalaureat la Liceul Mihai Viteazul. A intrat prima la Şcoala Superioară de Arhitectură şi în anul 1919 a primit prima diplomă de arhitectură atribuită unei femei în România. În paralel a studiat la Academia de Arte Frumoase, o parte dintre lucrările Virginiei Andreescu-Haret regăsindu-se în valoroasa colecţie de stampe a Academiei Române. A colaborat cu arhitecţi celebri ai vremii care au remarcat-o încă din anii de studiu, Petre Antonescu, Nicolae Ghika-Budeşti, Ion Pompilian.

În anul 1923, Virginia Andreescu-Haret s-a angajat la Ministerul Instrucţiunii Publice unde a lucrat până la pensionare, fiind prima femeie din lume care a ajuns să îndeplinească funcţia de arhitect-inspector general. Aşa se explică faptul că Virginia Andreescu-Haret a semnat proiectele multor şcoli şi licee din ţara noastră, cele mai cunoscute fiind clădirile Colegiului Naţional Gheorghe Şincai şi Colegiului Naţional Dimitrie Cantemir din Bucureşti. Alte clădiri care poartă semnătura primei femei arhitect din România: biserica ortodoxă Sfânta Treime-Ghencea, Cazinoul din Băile Govora (recent restaurat), Pavilonul administrativ şi dependinţele subterane ale aeroportului Băneasa, clădirea Staţiei Meteo Băneasa, blocul Tinerimea Română de pe Schitu Măgureanu, vile particulare din centrul Bucureştiului şi din Sinaia, blocuri de pe Calea Victoriei, Bd. Dacia, Piaţa Rosetti. Peste 130 de proiecte, executate în cele mai diverse stiluri, eclectic, neoromânesc, Art Deco...

Prin inteligenţă, talent şi perseverenţă Virginia Andreescu-Haret şi-a câştigat un loc de frunte în arhitectura românească, deschizând drumul pentru multe arhitecte de succes care i-au urmat. Din fotografiile de tinereţe ne priveşte o femeie foarte frumoasă şi elegantă, cu alură de artistă de operă. Virginia Andreescu-Haret a fost căsătorită cu matematicianul Spiru Haret, nepotul părintelui învăţământului românesc modern, Spiru Haret.

Cei doi tineri nu au încheiat prezentarea fără a ne spune că de-a lungul timpului la Şincai au predat profesori de elită între care au fost amintiţi Gheorghe Nedioglu, Virgiliu Arbore, George Călinescu, Ionel C. Brătianu, Alexandru Graur, Traian Lalescu, Eugen Lovinescu, Agatha Bacovia. Dintre absolvenţii la fel de celebri:academicianul Gheorghe Mihoc, matematicianul Ioan Cuculescu, pianistul Valentin Gheorghiu, scriitorul Romulus Vulpescu, actorii Mihai Bisericanu şi Cristian Şofron, regizorul Constantin Dinischiotu, Gică Petrescu cu ale sale nemuritoare cântece de petrecere şi lista continuă...

În prezent, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai se laudă cu prezenţa în topul celor mai bune cinci licee bucureştene şi cu rata de promovabilitate a bacalaureatului de 1oo% dar şi cu clădirea monument istoric renovată şi modernizată în totalitate, cu eleganta şi spaţioasa sală de festivităţi, biblioteca, modernele laboratoare multimedia şi cele două săli de sport.

După ce s-a încheiat prezentarea am fost invitaţi să vizităm micul cabinet al directorului adjunct, cancelaria şi cabinetul directorului Colegiului Naţional Gheorghe Şincai. În cabinetele directorilor se păstrează în stare foarte bună mobilierul original, de la deschiderea liceului, din lemn masiv, sculptat. Scaunele capitonate cu spătar înalt din biroul directorului sunt încrustate cu iniţialele numelui primului director al liceului, profesorul de limba română şi latină Gheorghe Nedioglu care a condus liceul timp de două decenii, între anii 1919-1939. Renumit autor de manuale şcolare, Gheorghe Nedioglu a fost unul dintre profesorii aleşi să predea la „clasa palatină” din care a făcut parte regele Mihai.

Pe holul liceului, la intrarea în cancelarie, veghează destinele liceului bustul cărturarului ardelean Gheorghe Şincai care şi-a dedicat întreaga viaţa învăţământului românesc, contribuind la înfiinţarea a sute de şcoli în Transilvania. Citim îndemnul transmis de Gh. Şincai generaţiilor viitoare:”Purtaţi-vă bine pui de români şi nu uitaţi şi pre Şincai! ”

În biblioteca ce adăposteşte un număr impresionant de volume, multe dintre ele mai vechi de un secol, doamna profesoară Anita Sterea a ţinut conferinţa Femei celebre ale României. În sala de spectacole, mai frumoasă decât multe săli de teatru bucureştene, a avut loc un concert de arii şi duete celebre din opere urmat de proiecţia filmului Titanic Vals în regia lui Paul Călinescu după atât de cunoscuta piesă de teatru semnată Tudor Muşatescu.

Pe parcursul întregii seri au fost proiectate concertele de gală organizate de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu Symphactory Orchestra dirijată de Tiberiu Soare. Ne amintim cu emoţie Concertul de Anul Nou de la Sala Radio! Şeherezada şi Spărgătorul de Nuci... un minunat prilej de a spune “La Mulţi Ani” la început de ianuarie în compania unei orchestre fantastice şi a unui dirijor excepţional.

Tinerii vizitatori au fost încântaţi de vânătoarea de comori şi de colţul retro în care puteau face fotografii adăugând ţinutei accesorii la modă în perioada interbelică, pălării, şaluri, perle, umbreluţe din dantelă.

Foarte reuşit evenimentul organizat de Colegiul Naţional Gheorghe Şincai şi Fundaţia Calea Victoriei! Mi-au plăcut tinerii, frumoşi şi eleganţi în tinute de inspiraţie interbelică, asortate cu istoria clădirii în care învaţă. Au fost acolo, în povestea pe care o rosteau cu pasiune, ne-au purtat cu aproape 100 de ani în urmă, într-un Bucureşti ai eleganţei şi bunului gust. Am descoperit alături de ei istoria unuia dintre cele mai vechi şi mai renumite licee ale Bucureştiului, am trăit câteva momente interbelice într-o seară de mai cu miros de iasomie...

Frumoasă Noapte a Muzeelor am petrecut, printre picături de ploaie, în cartierul nostru... prilej de a acorda câteva clipe de atenţie clădirilor care fac parte din viaţa noastră dar pe lângă care trecem adeseori grăbiţi. Alături de marile muzee care sunt permanent în centrul atenţiei, Noaptea Muzeelor aduce în prim plan multe asemenea vechi clădiri, case memoriale, licee din capitală şi din oraşele ţării. Nu rămâne decât să le redescoperim şi să povestim despre ele!


[fb]
---
Trimis de Floria in 16.06.17 18:17:25
Validat / Publicat: 17.06.17 13:03:08

VIZUALIZĂRI: 906 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Noaptea Muzeelor 2017. Stanjenei infloriti la Castelul Tepes.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mishu
[17.06.17 13:24:45]
»

@Floria: Un prim vot pentru un articol minunat despre un eveniment deosebit. Din pacate anul, acesta a trebuit sa renunt la Noaptea Muzeelor sper sa nu se mai intample si anul viitor.

Nu este vorba de a vizita niste muzee fara bani, sau locuri care altfel nu pot fi vazute, eate vorba de atmosfera, de entuziasmul organizatorilor dar si al participantilor, si asta se vede si in pozele atasate de tine in care am vazut niste tineri cu zambetul pe buze, deschisi catre ceea ce se intampla in jurul lor.

Ma bucur ca ai fost la Noaptea Muzeelor, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[17.06.17 13:26:59]
»

Start vot!

Felicitări, Floria, pentru ce-ai scris şi văzut.

Pe unele muzee le-am văzut şi eu, în tinereţea mea, pe altele nu.

Citind şi văzând pozele, mi-am propus să le văd (revăd) !

Sa ai vacanţe frumoase, însorite!!

doinafil
[17.06.17 14:51:11]
»

Iar m-am grăbit să cred că sunt prima. Mi-a luat-o "mishu", ca de obicei, înainte, daaaar... nu-i bai!

(este mai tânără, aleargă mai repede, ce să fac?!)

FloriaAUTOR REVIEW
[17.06.17 15:05:56]
»

@mishu: Mulţumesc, Mişulica! Ştiu că şi ţie îţi plac evenimentele de acest fel care crează o atmosferă specială în oraşul nostru. O vară frumoasă alături de cei dragi îţi doresc!

FloriaAUTOR REVIEW
[17.06.17 15:08:14]
»

@doinafil: Muţumesc, Doina! Vacanţe frumoase vă doresc şi vouă!

mishu
[17.06.17 16:31:17]
»

@doinafil: ????

cristina47*
[18.06.17 05:03:10]
»

Felicitari! Si un superbonus.

Carmen Ion
[18.06.17 11:38:46]
»

@Floria: Mulțumesc pentru plimbarea virtuală prin locuri pe care le cunosc foarte bine, căci până la 24 de ani am locuit pe Bd. Dimitrie Cantemir, foarte aproape de intersecția cu str. Lânăriei.

Parcul Carol (fost al Libertății) era loc de întâlnire pentru plimbările cu colegii de școală generală iar castelul (care la vremea aceea nu se vizita) ne oferea prilejul unor cățărări și genunchi juliți, semne clasice ale copilăriei. Îmi amintesc că unul sau mai multe episoade dintr-un serial foarte la modă din acele timpuri - Căpitanul Val-Vârtej - au fost filmate la castel.

Cât despre Liceul Gh. Șincai, nici eu nu i-am fost elevă, preferând o școală de specialitate situată departe de casă, însă mulți dintre colegii de școală generală au studiat acolo, așa că am avut ocazia să intru în curte și în câteva clase. Nu am cunoscut însă detaliile privind istoria liceului și informațiile tale au fost pentru mine mai mult decât binevenite.

Felicitări pentru review!

FloriaAUTOR REVIEW
[18.06.17 11:49:31]
»

@Carmen Ion: Vă mulţumesc pentru ecou şi mă bucur că v-am plimbat prin cartierul copilăriei şi adolescenţei dumneavoastră!

elviramvio
[18.06.17 17:46:15]
»

@Floria:

Frumos articol si frumoase poze. Noaptea muzeelor ne prinde de ceva ani departe de Bucuresti asa ca am tot ratat dar mi-ar place.

Vacante frumoase!

FloriaAUTOR REVIEW
[19.06.17 18:11:16]
»

@elviramvio: Mulţumesc, Elvira! Sunt sigură că multe dintre evenimentele organizate cu prilejul Nopţii Muzeelor ar fi pe placul tău dar ştiu că sfârşitul lunii mai este destinat frumoaselor voastre vacanţe. O vară frumoasă cu multe clipe de neuitat îţi doresc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elviramvio, Floria, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076605081558228 sec
    ecranul dvs: 1 x 1