GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Alpin Hotel & Aparthotel, Poiana Brașov- o invitație de nerefuzat
De multă vreme încercam să scriu ceva despre Poiana Brașov, dar mereu, alte subiecte făceau obiectul priorităților mele …scriitoricești. Și tocmai când îmi desăvârșisem documentarea și mă hotărâsem să trec la treabă, iată că apare colegul @urjanclaudiu cu admirabilul lui review pe aceeași temă (vezi aici), făcându-mă să simt …. gustul amar al alergătorului depășit chiar pe linia de sosire :)). Dar nu, lucrurile nu au stat chiar așa, în realitate impresiile lui Claudiu au fost chiar bobârnacul care-mi trebuia ca să pornesc la drum! Numai că …. traseul a fost reconfigurat și ceea ce ar fi trebuit să fie un minighid AFA, va sfârși probabil într-un mic review de promovare a unui hotel.
Hotel Alpin Poiana Brasov, căci despre el este vorba, este un hotel de 4*, extins în 2010 cu o aripă rezidențială de apartamente de lux, care pot fi cumpărate (vânzarea-cumpărarea are prioritate) sau pot fi închiriate.
Am avut privilegiul de a fi găzduită de acest resort de câteva ori în cursul ultimilor ani, ultima oară în 2010, în cadrul unor întâlniri profesionale de două-trei zile (ateliere de lucru, sau workshop-uri, cum li se mai spune) și deși desfășurarea lor a fost programată în diverse perioade extrasezoniere (sfârșitul iernii sau al verii, toamna târziu, sau primăvara timpurie), de fiecare dată am trăit sentimentul că suntem bineveniți acolo.
Hotelul este amplasat în partea vestică a stațiunii, în imediata apropiere a șoselei ce duce spre Râșnov și a hotelurilor Ciucaș și Șoimul. O alee în pantă, laterală șoselei, îl conduce pe călător până în fața recepției. Din păcate, parcarea adiacentă hotelului nu este prea mare, așa încât de multe ori, autoturismele sunt dirijate spre staționare în josul aleii de acces, ascunzând astfel privirii panorama directă a intrării. Nu-i nicio nenorocire, căci fațada impozantă a clădirii cu zece etaje iese în evidență prin dominarea de la înălțime a peisajului.
Deși capacitatea de cazare este remarcabilă (731 locuri in apartamente, camere standard, executive și juniori), se pare că hotelul nu duce lipsă de clienți. Nu știu care era procentul de ocupare la data sejurului nostru, dar totdeauna forfota de pe holuri, de la recepție, din restaurant și aglomerația din parcare m-au făcut să cred că hotelul era plin. Foarte mulți dintre clienți erau străini.
Hotelul Alpin, renovat în 2005 la standarde de confort corespunzătoare unităților de cazare de 4* oferă turiștilor săi o multitudine de servicii și facilități:
-camere standard nu foarte mari, dar mobilate cu gust și dotate cu tot ceea ce-ți poate spori confortul: balcon generos sub aspectul suprafeței, baie rezonabilă, cu cabină de duș sau cu cadă, perfect utilată (cosmetice de bună calitate, uscător de păr, priză pentru aparate electrice, telefon, halat plușat de baie, set complet de prosoape, toate albe și parfumate), televizor, frigider cu produse consumabile tip minibar, priză de conexiune la Internet pe cablu (din păcate la momentul vizitei noastre firul de conexiune trebuia să-l ai în bagaj, căci hotelul nu oferea astfel de cabluri), room service.
Camerele executive și apartamentele, mai noi și se spune - extrem de luxoase, nu au făcut obiectul cazării noastre și ca atare nu pot descrie în niciun fel profilul lor.
Datorită amplasării sale pe o colină, dar și structurării construcției pe mai multe etaje, panorama înconjurătoare vizibilă de pe oricare din balcoanele exterioare camerelor este una deosebită: se pot zări celelalte construcții din Poiană, hoteluri, vile și case de vacanță, toate ascunse între pâlcuri de vegetație montană, pârtiile și instalațiile lor aflate în stand-bay sau în plină activitate, panglica șoselelor ce străbat stațiunea în toate direcțiile, lacul Miorița din centrul stațiunii și de jur împrejur impresionanta panoramă a munților Bucegi, verzi în timpul primăverii și verii, multicolori toamna și albi sub omăt, iarna.
-două restaurante elegante: ”Tosca”, o unitate dată în folosință o dată cu hotelul (înainte de Revoluție), și “À Propos”, un restaurant mai nou (dacă îmi aduc bine aminte, cred că a fost inaugurat în 2010).
Fiind vorba de o întrunire în interes de servici, pentru noi rezervările la restaurant au fost făcute de organizatori și s-au limitat doar la perimetrul localului aflat la parter, în imediata vecinătate a recepției, adică la Tosca. Aici se servea micul dejun în sistem bufet suedez (inclus în tariful de cazare), cu o mulțime de preparate adecvate momentului (gustări calde și reci, lactate, sucuri, cereale, ceai și cafea, salate de fructe). La prânz și la cină servirea era ”á la carte”, pe baza unei liste de meniu impresionante sub aspectul diversității. Decorul și ambianța erau foarte rafinate, cu aranjamente florale și estetice potrivite chiar și unor evenimente speciale de genul nunților, balurilor, petrecerilor. Cei care preferau un loc mai discret sau mai intim, puteau alege să savureze bucatele și băuturile comandate într-unul din separeurile restaurantului. Iar seara, toată lumea se putea bucura de ambianța muzicală discretă, fără exacerbări sonore, oferită de o mică formație de instrumentiști.
Întrucât oferta de masă a organizatorului nostru nu cuprindea și băuturi (alcoolice și nealcoolice), am fost firește obligați să le comandăm pe cont propriu și după gustul nostru. Cei mai mulți au preferat berea, dar au fost și dintre aceia care au dorit să deguste vreun vin mult lăudat și recomandat de personalul de servire. Am înțeles de altfel că hotelul deține propria sa pivniță și că-și permite să păstreze generații mai vechi de produse viticole, plus că importă băuturi cu renume internațional de pe toate meridianele lumii. Firește, prețurile sunt pe măsură și în ceea ce mă privește cred că nu mi-aș permite o astfel de cheltuială decât poate într-o ocazie cu adevărat rară sau chiar unică în viață.
-centrul de afaceri cuprinde mai multe săli (nu le știu numărul, dar știu că sunt mai mult de zece), care oferă cadrul tehnic și ambianța potrivită desfășurării oricăror evenimente de genul teambuildinguri, conferințe, simpozioane, școlarizări, workshopuri, prezentări. Sălile au diferite capacități, începând de la 10 până la 500 de locuri și un profil de mobilitate imediată, putând fi restructurate și amenajate în timpul cel mai scurt pentru desfășurarea altui gen de evenimente, respectiv nunți, baluri, petreceri.
-piscina interioară (cu acces gratuit pentru rezidenți) și centrul spa sunt alte două oferte tentante ale Hotelului Alpin. Nu le-am frecventat, dar colega mea de cameră a ținut să testeze tehnicile de relaxare cu cristale de care-i povestise o altă doamnă binevoitoare, constatând pe propria-i piele că masajul și terapiile de relaxare practicate la centrul spa fac adevărate minuni. Să nu mă întrebați de preț, că oricum nu mai e de actualitate :))
- și pentru că mulți dintre colegii noștri au profitat de ocazie și și-au adus și familia să se relaxeze la Poaiana Brașov, am avut ocazia să constat că hotelul oferă servicii speciale pentru asistența și distracția copiiilor, atât în centrul de joacă special amenajat în interior, cât și pe peluza din vecinătatea hotelului. Nu era de actualitate la momentul vizitei noastre, dar am aflat că astăzi și adolescenții pot profita de o sală de jocuri și activități distractive, destinată special grupei lor de vârstă.
Am fost încântată de la început de Hotelul Alpin și pentru că an de an am avut ocazia să constat cât de frumos evoluează această unitate hotelieră (mă refer la servicii, ambianță, decor, curățenie și nu în ultimul rând la profesionalismul și amabilitatea oamenilor ce o deservesc), pot să afirm că-și merită din plin cele patru stele! .
Dar oricât de bine te-ai simți în hotel, sejurul la Poiana Brașov, indiferent de scopul lui (relaxare, activități profesionale sau cantonament sportiv) nu poate fi complet fără o plimbare prin stațiune. Chiar mergând pe jos și pe orice vreme, veți putea savura aerul pur și tare al muntelui, vă veți putea face o impresie despre conduita edilitară a celor care au în grijă dezvoltarea armonioasă a stațiunii (mulți spun că s-a construit mult dar aiurea, fără niciun plan arhitectonic și fără nicio perspectivă a dezvoltării viitoare), veți putea degusta un vin fiert aromat pe timp de iarnă, sau o bere rece în toiul verii, veți avea liberatea de a aprinde o lumânare în micuța biserică maramureșeană de lângă pârtia de săniuș și veți uita astfel de grijile de zi cu zi.
Și pentru că Poiana Brașov este cea mai cunoscută stațiune montană din România, atât pe plan intern, cât și extern, merită să-i cunoști și oferta estivală:
-iarna, Poiana Brașov este regina sporturilor hibernale, cu cele 12 pîrtii de schi de care dispune, potrivite pentru orice grad de dificultate și cu serviciile adiacente oferite iubitorilor de sporturi hibernale (instalații de transport pe cablu, închirieri de echipament sportiv, școli de schi, asistență medicală, activități apré schi-înot, călărie, bowling).
-vara și nu numai, Poiana Brașov este paradisul pasionaților de ciclism montan, alpinism și escaladări, drumeții pe numeroase trasee montane, hipism. Și cei veniți doar pentru odihnă pot da o fugă prin vecini (Brașov, Râșnov, Bran) sau pe la vreo stână, unde degustarea produselor locale specifice va face deliciul celor pofticioși.
Am citit undeva că renumele Poienei Brașov a scăzut mult în ultimii ani, în primul rând datorită prețurilor mari practicate în unitățile de cazare, slabei calități a actului de promovare și publicitate turistică la nivel național și internațional, dar mai ales concurenței neobosite lansate de stațiunile montane bulgărești. Bansko este doar una dintre ele și deși nu dispune nici de un cadru natural mai frumos decât al Poienei Brașov, nici de o infrastructură turistică mai bună, se pare că atrage un număr mai mare de turiști, inclusiv din România. Să fie acesta destinul definitiv al acestei perle a turismului nostru? Oare vorbind despre Poiana Brașov vom rămâne doar cu nostalgia zilelor când toți tânjeam să savurăm măcar o dată în viață conținutul unui platou cu preparate vânătorești la Șura Dacilor? Eu cred că nu, eu cred că Poiana Brașov are încă potențial, că Festivalul Olimpic al Tineretului European rezervat sporturilor de iarnă, ce va fi găzduit în 2013 de stațiunile de pe Valea Prahovei și de Poiana Brașov, va fi o oportunitate pe care trebuie s-o speculăm la maxim pentru a relansa stațiunile românești și a le duce pe podium.
Trimis de mariana.olaru in 09.03.12 12:11:47
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.59615400 N, 25.55181800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nici nu stiu daca sa ma bucur pentru faptul ca v-am „depasit chiar pe linia de sosire” sau ca am constituit „bobarnacul” ce v-a determinat sa porniti la drum! (glumesc)
Sincer, ma bucur doar pentru decizia pe care intr-un sfarsit ati luat-o, aceea de a scrie acest review, care va garantez ca este mult mai mult decat un „mic review de promovare a unui hotel”. Am citit cu foarte mare placere tot ceea ce ati scris si nu mai pot face altceva decat sa va felicit pentru informatiile complete, bine structurate si pentru imaginile surprinse. Alte cuvinte cred ca deja sunt de prisos.
P. S. Ma bucur ca v-a placut ceea ce eu am scris despre Poiana Brasov dar sa faceti o combinatie intre cuvintele "admirabil" si "review" este mult prea mult. Oricum, va multumesc pentru aprecieri.
Mulțumesc pentru cuvintele de apreciere @urjanclaudiu! Mă bucur că ți-au plăcut și fotografiile deși ele nu ilustrează foarte detaliat condițiile de cazare și masă de la Hotelul Alpin. Pe vremea când le-am făcut nu eram membră a ”clubului” AFA și nu eram interesată să fotografiez baia, dulapurile din cameră și farfuria cu bucate de la masă Mă opream doar asupra imaginilor care cu adevărat îmi captau atenția și pe care voiam să le păstrez în memoria albumului foto.
P. S. N-am exagerat cu nimic din punctul meu de vedere alăturând epitetul ”admirabil” review-ului tău. Mi-a plăcut cu adevărat, și faptul că la vremea respectivă nu ți-am adresat niciun cuvânt de apreciere este pentru că citindu-l, cu adevărat am simțit îndemnul (bobârnacul!) de a completa cu câte ceva impresiile tale și a-ți adresa în ceea ce aveam să scriu întreaga mea apreciere pentru portretul ce l-ai făcut Poienei Brașov.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Banii mulți pe nimic — scris în 05.01.24 de Mădălina R 12 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2021 Nu va recomand Hotel Alpin — scris în 13.08.21 de ux121853 din BACAU
- Nov.2020 La pomul laudat... — scris în 29.11.20 de Donutz din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Sublim alpin — scris în 01.12.18 de turistanoua din BACAU - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Dezamagire — scris în 01.10.18 de addina din BUCUREşTI - nu recomandă
- Aug.2018 Hotel Alpin — scris în 17.08.18 de Daniela fl din BUCUREşTI
- Aug.2018 Hotel Alpin, preturi de 4 stele, conditii de refugiu turistic — scris în 13.08.18 de Michelet din BUCUREşTI - nu recomandă