ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Tinos: credinta, plaje excelente, traditii si hulubarii

TIPĂREȘTE

In luna septembrie a anului 2013, in cadrul sejurului de 7 nopti in insula Mykonos, in ziua de 23 septembrie am facut o deplasare “fulger” de aproape o zi cu feribotul in insula invecinata Tinos. Acumulasem suficiente informatii despre aceasta insula ca sa ma determine sa o vizitez.

Va expun acum pe puncte pentru ce s-ar merita sa vizitati aceasta insula.

1. Insula este o insula cicladica, cu deja omniprezentele case albe si biserici in general la fel, albe. Dar, paradoxal poate, desi Tinos este o insula mult mai “necomerciala” decat Mykonos, iar traditiile populare sunt la ele acasa, in Tinos stilul arhitectonic nu mai este atat de pur cicladic ca in Mykonos. Veti putea observa asta inca de la pozele cu acostarea feribotului in portul Tinos. Cu riscul de a va obosi prin repetare, Mykonos town strict ca si arhitectura este un oras pur cicladic, incantator si pitoresc. Asta a determinat poate sa aiba atat de multi turisti straini, mai ales occidentali, asiatici si americani, nu doar tineri dornici de distractie ci si destule familii de varsta a treia, care unii vin din tinerete aici neintrerupt, de pe vremea cand dantuiau de mama focului seara pe Paradise Beach, iar acum nu isi mai pot stampara focul si dorul de Mykonos de ani de zile.

In Tinos aveti in schimb garantat liniste, pace, relaxare totala, turisti straini mai putini in septembrie cand am fost eu, dar nu deloc, nu e pustie! Romani nu am intalnit, nici ca turisti si nici chelneri sau alti angajati in servicii, e imposibil sa fi fost doar eu cu sotia, dar nu i-am intalnit. Asta s-ar putea sa va bucure sau sa va intristeze. Se organizau si excursii optionale cu agentii de turism, voi aminti spre final si de aceasta optiune, dar noi am mers pe cont propriu cu feribotul, cu libertate totala de miscare pe insula si mult mai ieftin desigur.

2. Insula e o insula echilibrata ca dimensiuni. Are 195 km patrati, lungimea coastei de 106 km, si o populatie de aproximativ 8000 locuitori. Drumurile sunt bune, exista drumuri in buna stare prin toata insula, taxiuri suficiente, masini de inchiriat ca peste tot, reteaua de autobuze este mai slab reprezentata decat in insulele f. turistice cum este si Mykonos, dar totusi sunt 6 trasee principale, si le amintesc: Chora-Kardiani-Pyrgos-Panormos, Chora-Monastiri-Falatados-Steni, Chora-Komi-Kalloni-Kolimbithra, Chora- Ag. Varvara-Agios Ioannis – Porto, Chora – Kionia, Chora - Agios Fokas. Orarul este afisat la agentia sistemului public de transport aflata in oras, langa port si este respectat. Sunt mai putine curse pe zi per traseu decat in Mykonos, noi ne-am deplasat cu autobuzul combinat cu taxiul (ca sa mai castigam timp) care nu este exorbitant de scump, e plin de taxiuri care asteapta niscaiva clienti, mai ales in port si la biserica despre care voi pomeni mai jos, rezultand un “tur de forta” cu vizitarea partii de sud a insulei.

3. Atractia principala pentru care este cunoscuta insula Tinos este biserica Panagia Evangelistria. Pentru grecii ortodocsi insula cicladica Tinos este poate cel mai important centru de pelerinaj. Cunoscand acest lucru, raidul nostru in Tinos s-a axat in primul rand pe acest obiectiv major, si bineinteles plimbari prin pitorescul oras-port, precum si plaja pe una din plajele dealtminteri f. bine cotate din insula. Construita in 1830, biserica Panagia Evangelistria adaposteste o icoana miraculoasa. In 1822, in timpul Razboiului de independenta, sora Pelagia, o calugarita de la manastirea Kechrovouniou (f. aproape de oras, 7 km accesibila pe traseul al doilea de transport de mai sus) a vazut-o pe Fecioara Maria aparandu-i pe locul in care zacea ingropata o icoana, La indicatiile calugaritei, oamenii au sapat si au scos la iveala icoana Bunei Vestiri, neatinsa dupa 850 de ani de stat in pamant. Numita in Grecia Megalochari (Marea Bucurie) icoana se spune ca are puteri miraculoase, de tamaduire. Astfel biserica a devenit cel mai celebru loc de pelerinaj al ortodocsilor greci, am inteles ca de sarbatoarea Bunei Vestiri (25 Martie) si la cea a Adormirii Maicii Domnului (15 August; se apropie, ce prilej mai nimerit decat acesta sa evoc minunata biserica!) insula devine neincapatoare de pelerinii ortodocsi dar nu numai, atunci nu stiu daca mai gasesti locuri de cazare pe insula.

Apropo de locurile de cazare, veti vedea in poze daca va intereseaza, genul de cazari din Tinos, bungalow-uri f. dragute in stil cicladic, au piscine, restaurante, toate dotarile. In biserica si in jurul ei dealfel am intalnit pe langa multi greci si destui straini, mai ales slavi ortodocsi, dar si occidentali probabil catolici sau protestanti, si… auuuu scuze am auzit vorbindu-se si romaneste la biserica, v-am dezinformat mai sus ca nu am intalnit romani, e bine ca ne mai poate aduce din cand in cand alaturi impreuna pe noi romanii, si credinta. Biserica are o pretioasa colectie de ofrande care cuprinde si un portocal lucrat in aur si argint. Icoana miraculoasa este imbracata in atata aur si argint, diamante, perle si safire aduse ca ofrande inclusiv de imparati si regi incat pictura abia se mai vede. Locul in care zacea cand a fost gasita icoana, respectiv cripta, este acoperit cu argint, iar izvorul de langa zice-se are puteri tamaduitoare. In sacristie se afla exemplare pretioase ale Evangheliilor precum si vesminte ecleziastice cusute cu fir de aur.

Biserica este de fapt un adevarat complex bisericesc, aici se afla si un muzeu cu lucrari ale artistilor locali, dar si lucrari ale scolii ionice si, surpriza! un Rubens si un Rembrandt! Am uitat sa precizez ca biserica este din marmura alba, va asigur ca imaginea ei da o senzatie impresionanta, emana o nobila si subtila maretie, fara sa fie neaparat uriasa, de altfel in Ciclade totul este mic si gingas…Am admirat-o si in orele zilei cand soarele batea puternic dand o stralucire deosebita bisericii din marmura, dar si seara, cand este luminata feeric. Credeti-ma, nu ma mai puteam dezlipi de langa biserica, nu incetam sa o admir!

Mai precizez ca biserica domina orasul, e cladita intr-un loc impozant, sus, la capatul unui drum. drept, pe care credinciosii se tarasc in genunchi din port pana la biserica, in timpul procesiunilor de la sarbatorile mai sus pomenite, cand icoana este purtata pe strazi. Doua drumuri principale converg spre biserica, unul dintre ele cu acces pentru masini, celalalt pietonal, si acesta este intesat de magazine, tarabe cu suveniruri de tot felul ca peste tot in locurile turistice din lume, dar mai ales pline cu obiecte de cult, icoane etc.

4. Orasul-port propriu-zis; sta oarecum in umbra bisericii, dar merita si el vizitat. Ca in multe insule grecesti, capitala este si port, se cheama Tinos Town sau Tinos Chora, este pe coasta sudica deci ideal pozitionat aproape de Mykonos care e spre sud, si bineinteles ca este centrul sau nodul retelei de drumuri si nu numai a insulei. Cum ajungi in port remarci casele in stil cicladic dar nu numai, hotelurile ceva mai mari (inalte) ca in Mykonos, restaurantele si tavernele abunda in port, din loc in loc intalnesti palmieri si tot felul de arbori.

Am hoinarit pe strazile inguste, labirintice cicladice, senzatia e placuta, relaxanta, e liniste si nu e aglomeratie. E de-a dreptul dragut Tinosul, acum cand incerc sa mi-l amintesc ca sa pot sa vi-l descriu cat mai fidel, parca-mi vine cheful de un sejur acolo, desi nu imi propusesem asa ceva, nu pentru ca nu ar merita, ci pentru ca sunt atatea alte insule grecesti nevizitate inca de mine, ca sa nu mai vorbesc de alte destinatii de pe glob! Poate voi include aceasta insula ca si cazare de cateva zile, intr-o combinatie de insule cicladice, cele din partea nordica, cu Andros si Syros si bineinteles return to Mykonos, intr-un viitor episod al proiectului cicladic.

Hai, “dati-mi peste bot”, voi fani ai insulelor ionice, declar cu sinceritate ca nu am fost in Ionice inca niciodata, de vreo 2 ori am inlocuit in ultimul moment aceste insule cu alte destinatii. Nu sunt un ignorant, daca as vrea cu tot dinadinsul as putea povesti despre Corfu, Zakynthos, Lefkada sau Kefalonia cuiva de ar crede ca tocmai de acolo vin. Nu, nu le evit, cum sa va fac sa ma credeti ca nu le ignor, nu le denigrez, nu le resping, sunt mirifice, uluitoare, mega-ultra-para - ce epitete sa mai folosesc -de frumoase. Nu dragii mei, problema e ca sunt f. aproape. Acum cand mai sunt inca in putere si cu sanatatea si cat de cat si cu finantele vreau sa merg pe insulele grecesti cele mai departate, vreau sa-mi fac damblalele cu iubitele-mi Ciclade, si draga-mi Creta pe care am vizitat-o dar nu indeajuns, apoi voi epuiza ce pot din Dodecaneze, in Rodos am fost, dar prea putin, iar cand ma voi apropia de epoca perfuziilor, voi lua un autocar sau rog pe cineva sa ma duca cu masina sau poate inca voi mai fi in stare sa conduc, la o aruncatura de bat, in Corfu, Lefkada etc nu le mai insir.

Ce ziceti de aceasta logica turistica? Mai amintesc ca pe langa Thassosul bifat mai sunt destule insule din arhipelagul nord nord-estic al Egeei demne de luat in seama, asa ca nu stiu cand voi mai vizita Thassosul dragul de el, apoi pe langa Skiathosul ca o bijuterie, vazut, mai sunt trei sporade tentante, argo-saronicele nu ar fi o problema, sunt langa Atena, am o argo-saronica DE-MEN-TI-ALA pe agenda de lucru, feribotul la ele din Pireu e ieftin, ar fi numai bune la urmatorul ciclu de criza. Eu asa gandesc turismul, vreau sa vad cat mai mult din obiectivele pe care mi le fixez ca prioritare pe bani cat mai putini fara a cobori sub un minim standard de confort. Daca cineva imi ofera un concediu pe gratis intr-un resort de lux de 5 stele in Creta in Elounda izolat pe coasta nord-estica, de pilda, si ca varianta o cazare decenta de 3 stele in orasul Chania din Creta, nu as ezita sa aleg a doua varianta.

Limba e o problema? Stiu destui oameni carora le e teama sa mearga in strainatate ca nu stiu limba. Fals. Si va spun de ce. Daca in Mykonos toata lumea vorbeste englezeste, cred ca turistii englezi merg acolo aproape de pe cand bunica mea era fata, si va asigur ca acest lucru s-a petrecut demult, in Tinos, fiind o insula mai putin turistica, am prins seara la cina la terasa o chelnerita cu care nu am putut sa ma inteleg de nici o culoare, nici una dintre limbile pe care le stapaneam noi (eu cu sotia) respectiv ea doar cu greaca nu coincidea. Adaug ca rusine sa-mi fie ca nu stiu limba greaca, decat cateva cuvintele. Si totusi ne-am descurcat. Ce vreau sa spun, si asta o spun pentru eventualii viitori practicanti de turism international care nu cunosc nici o limba straina, si ezita sa faca turism international din cauza aceasta, ca te descurci oricum, trebuie un pic de curaj, nu-i nici o rusine sa cunosti doar o singura limba, limba ta, rusine e cand nici pe aia n-o cunosti bine; am mancat ceva extraordinar de bun atunci in Tinos la cina, mi-e jena dar nu sunt sigur ce am mancat, parca chiftele grecesti (keftedes), nu sunt 100% sigur, stiu doar ca am mancat o mancare tipic greceasca direct de la mama ei de-acasa, facuta de greci pe o insula frumosasa si neturistica, aproape de port la o taverna autentic greceasca, cu o ospatarita grecoaica care – minune! Nu stia decat greceste, ce reconfortant lucru ptr mine in fond si la urma urmei! Aveam motive suficiente ca sa ma simt cu adevarat in Grecia!!!

Nu va mai spun ca in general pe glob nici bucatarii si nici ospatarii nu prea mai sunt de natia respectiva, nu e nici o problema, traiasca globalizarea, dar parca usor-usor se pierd specificul si caracteristicile diferitelor popoare, si acum ma refer la cele culinare.

In alta ordine de idei, eu nu retin in general numele tavernelor, nu imi iau notite in excursii, nu tin un jurnal secret, destul timp pretios consum cu fotografiatul, care insa e un rau necesar. Pe mine rar ma prind orele pranzului intr-un concediu doua zile in aceeasi locatie, rar merg la cina de doua ori in aceeasi taverna, deci cam evit ca fapt divers demipensiunile ca sa nu mai vorbim de all inclusive, care iremediabil m-ar tine legat de oaceeasi locatie. Am totusi o exceptie in viata legata de mese consecutive la aceeasi taverna. In Thassos Limenas am ochit o taverna, un deliciu, am mancat de vreo 4-5 ori din totalul de 7 seri cina acolo, cantau seara de seara langa noi cativa greci la instrumente traditionale, nu era spectacol pentru turisti ci cantau pentru ei insisi si pentru bucuria vietii, creind o atmosfera greceasca autentica fantastica. Si vinul ala grecesc te ungea la suflet, iti venea sa mesteci si ulceaua, nu numai sa sorbi vinul din ea.

N-am facut vreo statistica cate restaurante sau taverne am degustat pe cele (din pacate doar) trei continente pe care am fost, dar acuma brusc-instantaneu-deodata nu tin minte numele nici unuia dintre ele in afara de taverna aceea din Thassos, ca sa va dati seama cum m-am simtit eu acolo! Si acum ce sa fac, sa va divulg numele, si daca o mai fi existand dupa 5 ani de cand se petrecea actiunea, cu criza asta, si va duceti si mancati si ramaneti dezamagiti, ce credibilitate mai am eu in fata voastra? Si bineinteles ca patronul, un mos simpatic si cu sotia lui, mult mai tanara, ne tineau in palma cum s-ar spune cu niste bunatati, si ne simteam ca niste regi, si cu mult discutatele si pe AFA extra-chestii din partea casei. Si vrea sotia mea sa intre in vorba cu patroana si sa o intrebe daca patronul e tatal ei si inspiratia ma face sa-i zic opreste-te poate e nevasta-sa, si asa si era, ne-am fi facut de prastie! Nu mai calcam pe acolo de jena. Dar asa, precum ziceam, am avut niste seri fantastice acolo! Ne-am pozat, ne-am pupat, juraminte la plecare ca vom reveni la anul etc. Rusine sa-mi fie, nemernic de josnica speta, nu ne-au mai calcat pasii pe acolo, dar cum sa nu mai merg vreodata prin asa insula frumoasa si ieftina? Trebuie neaparat sa revin candva in Thassos. OK, destul cu Thassos.

Fratilor, hai recunoasteti ca va e teama de preturile din Ciclade, ca distanta pana-n Ciclade daca nu-l sperie pe un mos de 40-50 de ani ca mine nici pe voi n-are cum. Daca v-as spune ce buget am alocat proiectului cicladic ep. 3 pentru transport+cazare 14 nopti in 4 insule cicladice importante in luna septembrie probabil nu m-ati crede. Sa fim sanatosi si sa nu bata meltemi si sa imi reuseasca dezideratul acesta, ca va intereseaza sau nu eu va voi povesti dupa intoarcere, cu lux de amanunte, nu de alta dar imi vor fi mai proaspete in minte sper, amintirile decat in excursiile ce le-am evocat pana acum.

OK hai sa revin la Tinos Chora, pai dupa ce am hoinarit prin oras si port s-a facut seara, ora intoarcerii cu feribotul in Mykonos. Dar pana la intoarcere mai este, si trec la punctul urmator:

5. Moni (sau Manastirea) Kechrovouniou, din sec. XII, am si o sursa cu secXI, una dintre cele mai mari din Grecia. Aici isi ducea traiul maicuta care a avut viziunea cu Maica Domnului (pentru cititorii mei ortodocsi) respectiv Fecioara Maria (pentru cei catolici). Aceasta celebra Moni K…ou este la doar 7 km de Chora, acces cu bus traseul al doilea de mai sus si bineinteles si cu masina.

6. Trebuia sa fie, poate, mai in fata ca importanta, dar ma rog… Dar de fapt in locul cui mai in fata? Celebrele si pitorestile hulubarii cu decoratiuni traditionale. Sunt vreo 1300 de hulubarii albe, complex ornamentate, cu rozete si turturele stilizate, fiecare are 2 nivele, cel inferior pentru depozitare iar cel superior pentru adapostirea porumbeilor. Ocupatia asta de crestere a porumbeilor au introdus-o in insula venetienii, probabil ca sa-si trimita e-mailurile acasa in Venetia; ce oras fermecator si Venezia, Doamne! M-a lasat cu gura cascata Piata San Marco, basca binecunoscutele canale. Bun. Desi cica se intalnesc si in vecina Andros precum si in Sifnos, hulubariile cele mai frumoase sunt considerate astea din Tinos. Voi verifica pe viitor daca nu este cumva o dezinformare.

7. Cel mai mare si cica cel mai frumos sat din Tinos, si anume Pyrgos, aflat la 32 km de capitala. Nu l-am vizitat spre rusinea mea dar criza de timp si-a spus cuvantul. Ba maresc miza si zic ca cica e chiar unul dintre cele mai pitoresti din Ciclade, asta deja nu mai socheaza pe nimeni, ca pune pe tejghea Paros pe Lefkes, si daca scoate Naxos vreo 3 asi din maneca si anume Filoti, Apeiranthos si Chalki, si ma opresc aici cu contraexemplele date de alte insule cicladice, pe unde mai scoate manusa Pyrgos? Ei, aud? Cu ce vii tu, Pyrgos, sa ne convingi ca esti mai special? Simplu, zice Pyrgos, cu case albe incantatoare cu balcoane, ferestre, scari din marmura (aici nu ma pot abtine rautacios ca sa nu zic ca asta gasesti si in Apeiranthosul naxian), e o marmura verde care se exploateaza in zona. Pyrgos; satul e celebru pentru scoala sa de sculptura, este un sat de artisti, aici s-au nascut cativa pictori si sculptori deosebiti, nu-i mai amintesc sa va incarc memoria. Puteti ajunge aici pe primul traseu amintit mult mai sus. Si doar atat, inca, mai spun de Pyrgos, e situat in nord-vestul insulei, care este mai salbatic si mai traditional si mai linistit decat oricum linistitul si destul de traditionalul Tinos Chora.

8. Si am ajuns la capitolul plaje, din care am degustat doua, prima Agios Fokas imediat la est de capitala langa ea, traseul al 6lea de transport, e o plaja bunicica, n-am insistat pe ea, avantajul e ca e aproape de capitala. In schimb m-am lafait pe Agios Ioannis-Porto Beach, o plaja superba, cu nisip fin, aflata la vreo 8,9 km de oras tot spre est, destul de lata, destul de lunga, era foarte lejera, dupa sezlongurile contra cost, eventual cu consumatie obligatorie in schimbul lor cum era in Mykonos si cum e cam peste tot, era ciudat si reconfortant sa gasesti o plaja cu sezlonguri gratuite, unde nimeni nu te intreaba de sanatate, dar legate cu lantuguri de… nu mai stiu de ce dar legate, ca nu cumva sa le fur, probabil, si sa le aduc suvenir in indepartata Timisoara (ei, nu m-am putut abtine ca in al 5lea rw sa nu amintesc de orasul meu, cel mai frumos din lume, chiar si cand e tot un santier in lucru). Mai sunt cica o sumedenie de plaje f. bune in Tinos, de data asta nu le mai insir, doar amintesc ca mi-a spus un grec in Mykonos, originar din Tinos, cum ca sunt si mai bune si mai frumosase si mai de nisip fine decat in Mykonos, dar l-am lasat in pace, atentie! observati ca si eu sunt capsat, vedeti paranteza de mai sus cu Timisoara; pe nebunii indragostiti pana peste urechi de orasele lor si in general de plaiurile natale cum sunt eu si respectiv acel grec din Tinos trebuie sa ii lasi in pace, sa nu ii contrazici, asa ca nu l-am contrazis nici eu, l-am lasat in pace pe tinosian (suna ciudat “tinosian”?).

Dar nu ma pot abtine sa nu amintesc de plaja si statiunea Kionia, imediat aproape la doi pasi spre vest de oras, vezi traseul 5 de transport de sus de tot, mai aglomerata cica, dar probabil aglomerata in termeni de Tinos, adica in realitate neaglomerata deloc.

Ar mai fi alte cateva atractii turistice interesante, nu le mai amintesc, mai ales pentru ca nu le-am vizitat; va invit pe voi sa le descoperiti pe viitor.

Bun, si am terminat cu Tinos, ba nu, mai am de scris urmatoarele: potrivit mitologiei, este patria lui Aeolus, zeul vanturilor. Ca succinte date istorice, pot deja sa dau celebrul copy-paste: ionieni, persi (asta am introdus-o noua totusi, pentru diversitate), venetienii cu porumbeii (la propriu nu la figurat) si cu puternica familie Ghizi (nu turistici, doamne fereste!), apoi turcii deveniti standard si Grecia-Mama la 1821.

De suprafata si populatie si de-astea am spus, totusi precizez pentru cine are o harta in fata si brusc nu stie unde sa se uite dupa Tinos, face parte din arhipelagul Cicladelor, in sudul Greciei, dar deasupra sau mai exact la nordul marii insule Creta. Ei, in cadrul Cicladelor Tinos e in partea nordica a arhipelagului, va sa zica mai departe de Santorini dar la doi pasi de Mykonos la sud-est respectiv de Andros la nord-vest, la sud –vest este f. aproape Syros, care prin Ermoupoli este, atentie! capitala Cicladelor, superb oras si acesta, e aparte in Ciclade, deocamdata il vad doar in poze care n-au cum sa-mi apartina.

Tinos este lejer abordabila cu feribotul pe cele 2 variante de mari porturi ale Atenei, Pireu si respectiv Rafina, ca sa nu mai vorbesc de insulele invecinate mai sus amintite.

O ultima precizare, am plecat din Mykonos spre Tinos pe la ora 11:30 sau 12 la pranz din portul nou Tourlos al lui Mykonos Town, cu feribotul Ekaterini P. (sper ca e voie sa spun numele vasului) si ne-am intors tarziu, ceea ce era f. bine, pentru ca am petrecut o seara agreabila in Tinos Town, undeva pe la ora 22, cu vasul Theologos P. facand evident tot 30 de minute.

Biletele au costat 28 euro (acum verific pe net si vad ca pretul e acelasi) dus intors pentru 2 persoane @zuftim si consoarta cea greu incercata, saraca! de raidurile mele devastatoare prin insule, la care nenea de la agentia maritima de feriboturi (scuzati denumirea care imi suna cam anapoda dar deja e f tarziu si abia ma mai pot concentra) din Mykonos de la care am luat biletele lejer, cu o zi sau doua inainte, asa cum iei in Romania bilete de tren de la Agentia CFR, pentru ca ambele curse au fost cu aceeasi companie maritima, nu-i spun numele, poate ca nu e voie, oricum mai erau vreo 3-4 curse ziua aia si la dus si tot atatea la intors cu alte companii, ne-a mai aplicat o reducere, si am platit in total, sa nu va mint vreo 25 hai 26 de euro. Drept comparatie, exista o oferta de excursie optionala cu agentie de turism locala, ne-a prezentat-o tanti de la receptia hotelului din Mykonos, undeva la vreo 50-55 de euro de persoana, care cuprindea cam tot ce am vazut si noi, dar din ce era in plus Pyrgos ma tenta, dar atunci ce plaja as mai fi facut in Tinos, frate, iar pentru mine plajele sunt sfinte, orice insula noua trebuie s-o “incerc” din punct de vedere al plajei. Si, in plus, faceti dvs.comparatia costurilor! Oricum, promit sa las Pyrgos neaparat pe mai tarziu, pe o viitoare deplasare in Tinos.

Ce pot sa spun de Tinos acum la incheiere asa de inima albastra? Nu va impacientati, de data asta nu ma inflacarez ca la nestematele-mi insule precedente. Insa va spun cu toata sinceritatea ca mi-a produs o pace sufleteasca deosebita si o stare de bine launtric intru credinta, prin superba ei biserica miraculoasa; totodata am facut plaja si baie pe o plaja (scuzati “plaja pe plaja” dar la ora asta e bine si asa) minunata, cu nisip fin pe plaja si in apa, cu intrare lina si treptata in apa, cu un peisaj in jur semi-rascolitor, tipic cicladic, atat de lejer populata cu turisti, de simteam ca am inchiriat plaja doar pentru noi doi.

Scriind acest rw, devin de-a dreptul egoist; nici nu mai are importanta pentru mine ca v-am convins sau nu sa vizitati aceasta insula frumoasa, ci important pentru mine este ca, rememorand acum pentru voi ziua aceea fantastica de sfarsit de septembrie 2013, m-am convins pe mine insumi ca merita sa revin in Tinos.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zuftim in 04.08.14 20:41:05
Validat / Publicat: 05.08.14 00:16:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9028 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Alba biserica din marmura Panagia Evangelistria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster98
[04.08.14 22:12:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

motaneata
[05.08.14 15:24:48]
»

@zuftim,

nu ai auzit vorbindu-se romaneste in Tinos pentru ca eu nu vorbesc tare in vacanta, dar eram acolo! Poate ca drumurile noastre s-au intersectat si noi habar n-aveam.

Am stat in Tinos 4 nopti cam in aceeasi perioada (la inceputul lunii septembrie 2013), apoi am mers in Mykonos si Andros.

Ai surprins bine caracteristicile acestei insule, desi, pentru un "fan" al cicladelor, as zice ca ai stat cam putin.

In cazul in care te vei hotari sa mergi din nou acolo, ti-as recomanda o cazare exceptionala in Kionia, la 2 km de Tinos town. Este un mic resort cu 7 studiouri si apartamente in cel mai pur stil cicladic, cu o vedere panoramica exceptionala. Numele resortului este Vega Apartments.

vegaapartments.gr/EN/home.html

Este una dintre cele mai bune cazari pe care le-am intalnit in Grecia.

In ceea ce priveste satele din Tinos, as zice ca acestea au un aspect mai arhaic, mai colturos, fiind amplasate si in zone putin mai salbatice (probabil ca frica de pirati si-a spus cuvantul). Casele nu au colturile rotunjite, cum sunt cele din Naxos si Paros. Pyrgos este un sat interesant, cumva ca Lefkas (Paros), dar mai arhaic.

Insula este foarte arida, in timpul verii vegetatia este aproape inexistenta, motiv pentru care unora s-ar putea sa nu le placa. Si totusi, Tinos are un farmec aparte, cu dealurile sale terasate cu piatra, inconjurate de marea albastra. Stai si te intrebi: oare cat au muncit locuitorii acestei insule sa-si amenajeze pamanturile batute de vanturi? Se spune ca gardurile si malurile din piatra, puse cap la cap, ar acoperi distanta de la pamant la luna. Nu stiu daca este adevarat, dar peste tot vezi piatra stivuita, smulsa din pamantul stancos pentru a-l face utilizabil.

Insula se mai numeste Insula Serpilor, dar eu nu am vazut serpi pe acolo, desi am strabatut-o de la un capat la celalalt. Am vazut serpi lipiti de sosea in Corfu, in Zakinthos, dar nu in Tinos. Se spune ca nici nu prea mai sunt, este clar ca porumbeii si-au facut bine treaba. Porumbeii sun venerati pe adeasta insula, hulubariile fiind presarate ca niste troite peste tot prin Tinos. Unele hulubarii sunt chiar mai frumoase decat casele oamenilor.

De asemenea Tinos se mai numeste Insula Vanturilor. Este cea mai vantoasa insula din Ciclade, dar vantul nu este considerat o pacoste, ci din contra, e binevenit pentru ca alunga senzatia de zapuseala in toridele zile de vara.

Atractia principala a insulei este bineinteles Catedrala Panagia Evangelistria. In interiorul racoros al catedralei exista "ceva" care te face sa te simti calm si linistit. Drumul din port si pana la catedrala este in panta, ceea ce-l face obositor la miezul zilei, in caldura torida a verii. Acest drum lung de 800 metri este o adevarata "Golgota" pentru crestinii care il urca numai in genunchi pana la baza catedralei. La capatul drumului ii vezi sfarsiti, cazuti pe caldaram, dar convinsi ca efortul lor nu a fost in zadar.

In pozele 13 si 29 se vede aceasta alee a Golgotei (pe marginea strazii, langa trutuar), care este parcursa numai in genunchi. Pentru a nu-si rani genunchii, aleea este acoperita cu mocheta, dar, la capatul drumului, multi dintre credinciosi au picioare zdrelite.

In ceea ce priveste plajele, as zice ca doar doua dintre ele merita atentia turistului: Agios Ioannis si Kionia. Eu am fost pe amandoua, dar mi-a placut mai mult Kionia (poate si pentru faptul ca era la 100 de metri de locul unde eram cazati).

As mai completa un singur lucru: in Tinos nu se ajunge deloc greu, as zice ca este chiar simplu: din Rafina exista o ruta de feribot in directia Andros, Tinos, Mykonos, oprind in fiecare din cele 3 insule. In Tinos se ajunge aproape la fel de usor ca in Zakynthos.

Pentru cei care v-ati propus sa mergeti in Mykonos este pacat sa nu va opriti cel putin 2-3 zile si in Tinos. Merita!

Scuze pentru lungimea completarii (mai aveam putin si iesea un review).

Rodel
[05.08.14 16:06:28]
»

Mă bucur că prin review-ul tău am aflat despre această insulă: Tinos. Te declari îndrăgostit de insulele Ciclade. Eu, de toată Grecia. Fă-ți totuși timp și pentru cele ionice, să nu se supere zeii!

zuftimAUTOR REVIEW
[05.08.14 16:12:01]
»

@motaneata: multumesc mult ptr adaugiri si informatiile suplimentare extraordinare; vorbele tale sunt ptr mine ca roua ptr vita-de-vie cea pitica din Santorini! Asa cum am spus si in rw, vreau neaparat sa revin aici dar cateva zile, si poate la anul impreuna cu Andros Syros si iara Mykonos; iti urez vacanta placuta, daca am inteles bine, in Austria!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[05.08.14 16:28:01]
»

@Rodel: multumesc ptr ecou. Cu proxima ocazie, te asigur, voi merge in Ionice, dar mai am datorii ptr Ciclade...

zuftimAUTOR REVIEW
[05.08.14 16:39:17]
»

@Rodel: si inca ceva: m-am rugat la Delos la zei, Rodel! Ecoul tau ma face sa scriu ceva si despre Delos, poate lumea n-ar strica sa afle ce-a fost Delos ptr grecii antici!

Rodel
[05.08.14 16:42:50]
»

@zuftim: Aștept impresiile despre Delos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
motaneata, Rodel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tinos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074125051498413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1