ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare scurtă prin Galațiul aristocratic

TIPĂREȘTE URM de aici

Azi ne plimbăm prin orașul Galați fără a atinge însă toate punctele turistice importante ale acetui oraș dunărean. Am început cu faleza Dunării, nici nu se putea altfel fiind cazați la câțiva pași depărtare, și anume la hotelul Faleza by Vega (vezi impresii).

Faleza Dunării

Încă din 1948 se plănuia construcția unui bulevard-faleză și prelungirea fostei căi Domnești până la Dunăre. În 1965 se efectuaseră lucrări pe o jumătate de kilometru, pe lângă faleză fiind construită și o șosea asfaltată.

Mai sus de gara fluvială de la Galaţi, pe malul stîng al Dunării, se înşiră blocurile de locuinţe ale noilor cartiere Mazepa şi Ţiglina. În această parte a Galaţiului se amenajează şi o nouă faleză a Dunării. Pe o distanţă de aproape 1 600 ml lucrările au fost recent terminate. S-au construit un nou chei, din dale de piatră şi beton, alei la diferite nivele, un bulevard, care va deveni principala arteră de circulaţie în partea de sud-vest a oraşului. Se prevede, de asemenea, amenajarea unui debarcader pentru acostarea navelor de agrement, un ştrand plutitor, o zonă pentru organizarea concursurilor de pescuit etc.

(„Scânteia” , aprilie 1966)

La sfârșitul anului 1967 se încheiaseră lucrările și la ineditul restaurant „Pescarul” cu o arhitectură modern și o suprafață de peste 500 mp. Pe faleza inferioară au fost amplasate lucrări monumentale rezultate în urma taberelor de sculptură în metal din anii 1976-1978, ulterior creațiile metalice găsindu-și loc și prin oraș.

Ne-am plimbat pe această promenadă gălățeană în stânga și în dreapta Parcului Elicei. În aceste zile de sfârșit de aprilie toată natura este verde, sălciile își apleacă pletele peste apă, ronduri de flori înveselesc atmosfera, sculpturile de metal se ițesc ca niște păsări gigantice. Câteva restaurante plutitoare te îmbie să deguști felurite preparate, chioșcuri și tarabe te ispitesc cu înghețată, porumb sau te miri ce produse fast-food. Mulțime de oameni se plimbă pe jos sau pe bicicletă, copiii sunt atrași de locurile de joacă.

Am savurat o înghețată stând jos lângă vaporașul Vega, la marginea apei. Mergem spre Palatul de navigație pentru a admira spărgătorul de gheață „Perseus” , un remorcher multifuncțional cu motoare de peste 6000 cp lansat la apă în 1988 (sub numele „Albatros” ).

Calea Domnească

Din zona falezei am mers spre strada Domnească, trecând pe lângă Elice („monument” inaugurat în 1973 cu ocazia sărbătoririi a 80 ani de la înființarea Șantierului Naval) și statuia lui I. C. Brătianu (care are o poveste interesantă: viata-libera.ro/campanii- ... ajdul-primariei).

Străbatem apoi Parcul de la P-uri (Aleea Domnească), proaspăt modernizat, un spațiu verde ofertant, „gustat” de copiii cu role și trotinete care se dau „la vale” . În capătul de unde începe azi strada Domnească se află fântâna arteziană „Fata pe valuri” , un personaj feminin din bronz, însoțit de șase pești, sculptat în 1966 de artistul Constantin Baranschi (o sculptură asemănătoare se află la Constanța). Mi-au plăcut peștii! ???? În zonă e un mic parc și câteva terase/baruri/cafenele.

Ajungem la o întretăiere de străzi principale, Piața Regală, și traversăm printr-un pasaj subteran interesant. În această zonă vedem statuia lui Costache Negri (inaugurată în 1912) și două hoteluri mai vechi, rebranduite azi: fostele Dunărea și Galați (o arhitectură antagonică: unul stil vechi, unul modern).

Înaintăm pe această stradă și ușor, ușor blocurile lasă loc caselor somptuoase, adevărate reședințe aristocratice. Mă frapează faptul că circulația e minimă pe această arteră, abia trec câteva autoturisme. Poate toți gălățenii erau plecați în vacanța de 1 Mai ori poate lucrările ce se desfășoară aici îi fac să ocolească zona. Am putut admira în voie vilele, traversând de pe o parte pe cealaltă când vroiam.

Rând pe rând ne trec prin fața ochilor sediul Băncii Naționale a României (ușor ascuns în frontul doi de clădiri), parcul Mihai Eminescu și Biserica Greacă (are o arhitectură impresionantă), apoi clădirea mai nouă a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” .

O clădire-monument, cu mare impact vizual, găzduiește Universitatea „Dunărea de Jos” . Inițial Palat de Justiție clădirea este azi forul învățământului superior din Galați; vis-a-vis se află statuia Lupoaicei, monument postdecembrist.

Pe o parte și pe alta se înșiră case aristocratice, dar și clădiri negustorești cu balcoane din fier forjat. Vedem și centrul administrativ al urbei (Primăria și Prefectura) – palatul Prefecturii e superb. Peste drum de instituțiile statului, într-un mic parc, vedem Monumentul Eroilor Revoluției. De asemenea, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” arată așa cum trebuie, un temple al artelor. Casa Artelor, o frumoasă clădire cu o vechime de 150 de ani, a fost redeschisă recent după o restaurare complexă (viata-libera.ro/eveniment ... pentru-galateni). Mi-au plăcut, arhitectural vorbind, Casa Balș, Casa Auschnitt sau Casa Plesnilă.

Noi ne-am oprit la intersecția cu strada Gării, picioarele nu au mai vrut să meargă mai departe și trebuia să ne întoarcem spre faleză. Strada Domnească continuă pe lângă Grădina Publică, până la Parcul Carol, mărginită pe ambele părți de alte și alte clădiri vechi.

Concluzii. Știu că mi-au rămas mult lucruri de văzut în Galați, de obicei un city-break nu e suficient pentru a explora pe îndelete un oraș. Dar mi-a plăcut ce am văzut și voi reveni cândva. Ceea ce a rămas din centrul vechi al orașului, concentrat în zona Pieței Regale de altădată, se poate vedea acum pe corso-ul Străzii Domnești și pe câteva străzi laterale.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.06.23 09:15:33
Validat / Publicat: 29.06.23 09:56:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 2084 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 La întretăiere de drumuri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[29.06.23 10:08:40]
»

@tata123 ????: Palatul Prefecturii din Galați este opera părintelui arhitecturii românești, Ion Mincu. Într-adevăr, gălățenii sunt foarte mândri de asemenea moștenire. Am avut ocazia să-l vizitez și prin interior cu ocazia unui tur pietonal (din păcate, aceste tururi se organizează din ce în ce mai rar, "creierul și inima" lor locuind de ceva vreme în București).

Casa Balș este preferata mea, de fapt superba sa ușă de la intrare. Și Casa Robescu, actualmente Palatul Copiilor, de asemenea proiectată de Ion Mincu (n-ați ajuns, de la intersecția cu strada Gării ar fi trebuit să deviați un pic spre dreapta, pe Mihai Bravu; data viitoare! ????) Oricum, ați reușit să vedeți o sumedenie de locuri prin Galați, un oraș controversat dpv turistic și mi-a plăcut că ți-a plăcut...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.04.24 11:38:12]
»

@all: O veste bună: curând se vor relua plimbările pe Dunăre cu o navă nouă - „Camelia” (adevarul.ro/stiri-locale/ ... ra-2355264.html). 🚤

Vaporașul-șalupă are 30 de locuri (4 pentru persoane cu dizabilități) și va efectua curse între portul Galați și podul de la Brăila/Insula Cailor. Programul de funcționare va cuprinde curse în timpul săptămânii (mai puține) și câteva curse/zi/weekend. Prețul unui bilet este estimat a fi undeva la 25 lei/persoană.

Astfel, după câteva zeci de ani, plimbările publice regulate pe Dunăre în zona Galați revin în programul turistic al urbei dunărene.

Să fie într-un ceas bun!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.36746907234192 sec
    ecranul dvs: 1 x 1