ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Mitropoliei Cluj - momente de istorie spirituală

TIPĂREȘTE

Cluj? Cine nu a fost la Cluj să meargă. E un oraș deosebit, plin de viață, împânzit de tineret. Clujul e o așezare care mustește de istorie multiculturală, de spiritualitate, artă și tradiții. Centrul orașului reunește o parte importantă din bisericile urbei aparținând diferitelor culte religioase. Dintre acestea se detașează Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica romano-catolică „Sf. Mihail” (vezi impresii) și viitoarea Catedrală greco-catolică „Schimbarea la Față”. Cel dintâi ne atrage atenția mărimea construcțiilor, apoi descoperim arhitectura, pictura, piesele de mobilier etc. cunoșteam de ceva vremeexistența unui Muzeul al Mitropoliei Clujului, cu prilejul acestei incursiuni am avut timp să descopăr colecția muzeală, după o încercare eșuată într-un din zile (era închis deși mai erau efectiv două ore de program).

Amplasare. Punctul principal de reper este bineînțeles Catedrala Mitropolitană la demisolul căreia este găzduit muzeul. Adresa administrativă e Piața Avram Iancu, iar intrarea în muzeu se află pe latura estică, vis-à-vis de Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului. Locuri de parcare găsiți pe ambele laturi ale pieței, contracost (plată prin sms).

Program/tarife. Instituția muzeală este deschisă de Marți până Sâmbătă între orele 10.00 – 17.00 și Duminica între 12.00 – 17.00. biletul costă 5 lei/persoană, iar pentru taxa foto/video se achită 10 lei/aparat. Am primit bilete personalizate pentru ambele taxe achiziționate.

Scurt istoric. Episcopul Nicolae Ivan inițiază primele acțiuni de organizare a unui muzeu bisericesc, după înființarea episcopiei în 1920. În perioada interbelică se deschide Muzeul Eparhial în câteva săli ale reședinței episcopale, colecția fiind reorganizată în anii '70. În patrimoniul său se aflau icoane, obiecte de cult, cărți religioase și documente. Abia în anii 2000 se amenajează spațiul de la demisolul Catedralei, în 2011 deschizându-se efectiv muzeul.

Descrierea vizitei la Muzeul Mitropoliei Cluj

Am mers la Muzeu în prima oră de la deschidere vremea ploioasă îndemnând spre vizite în locuri interioare. Spațiile expoziționale sunt largi, bine iluminate (surse de lumină focusate pe unele exponate), există etichete explicative la o mare parte din obiecte, din păcate doar ici-colo traduse în limba engleză.

După achiziționarea biletului de acces am fost îndrumat asupra traseului de urmat și am pornit să descopăr colecția muzeală. Prima sală cuprinde două subcolecții: pe partea dreaptă câteva vitrine cu obiecte personale și portretele episcopilor care au păstorit instituția religioasă creată în 1921: Nicolae Ivan, Nicolae Colan, Teofil Herineanu și Bartolomeu Anania, iar pe stânga sunt expuse icoane vechi de 300-400 de ani create de pictori transilvăneni. Sala este dominată de bustul domnului Ștefan cel Mare, ocrotitorul Arhiepiscopiei Vadului și Feleacului.

Un mic culoar se desprinde în dreapta și ne conduce către Necropolă, unde se află locurile de veci a trei din ierarhii enumerați mai sus, chiar sub altarul Catedralei. Interesante sunt mozaicurile religioase din încăperea necropolei: punerea în mormânt, Adormirea Maicii Domnului și Învierea Domnului, ultimul – o combinație reușită de sticlă cu mozaic.

Ne continuăm descoperirile cu o colecție de antimise (o bucată de pânză având cusută/imprimată scena punerii în mormânt a Domnului așezată pe Sfânta masă din altar). Adevărate opere de artă datând din secolele al XVIII-XIX-lea, ele sunt imprimate ori pictate pe material textil, dar și pe hârtie.

A doua sală de mari dimensiuni conține o mulțime de comori de artă religioasă. Nu am să enumăr toate colțurile și spațiile amenajate, ci doar principalele elemente care mi-au atras atenția. Mi-a plăcut faptul că exponatele reliefează o instituție a Bisericii primară, simplă, plină de farmec, dacă mă pot exprima așa. Adică, icoanele sunt vii, calde, colorate, personajele religioase par apropiate de oameni, obiectele de cult sunt confecționate din lemn și metal comun, uzual – totul se reduce la simplitate și expresivitate. Am apreciat icoanele pictate pe sticlă, dar și cele pe lemn aduse de pe tot teritoriul Mitropoliei: din Ardeal, Maramureș și Sălaj. Am admirat potirele de lemn de diferite dimensiuni, cu picior ornamentat, o reală întoarcere la rădăcini. Dintre icoane am remarcat pe cele care prezintă pe Maica Domnului, Sf. Nicolae, Cina cea de taină, Sf. Apostoli Petru și Pavel.

În aceeași sală mai sunt expuse clopote de mici dimensiuni, cruci de mână, cruci de prapur, pomelnice ctitoricești pe lemn.

Pe holul de ieșire suntem întâmpinați de un colț expozițional dedicat episcopului Nicolae Ivan, întemeiatorul și ctitorul Catedralei ortodoxe din Cluj: portret, fotografii, documente.

Concluzii. Am petrecut aproape o oră în interiorul muzeului bisericesc contemplând feluritele exponate cu temă religioasă, unele cu certă valoare istorică. Doritorii pot achiziționa icoane pictate din expoziția cu vânzare existentă în muzeu. Comparând instituția muzeală din Cluj cu Muzeul Mitropolitan Iași (vezi impresii) înclin să acord o notă mai mare celui din urmă, e mai modern și mai bogat în exponate. În orice caz, vă invit să alocați câteva zeci de minute vizitării ambelor muzee religioase atunci când ajungeți în zonă.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.11.18 19:42:58
Validat / Publicat: 13.11.18 21:48:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 486 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Cluj Napoca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.11.18 21:46:17]
»

Mutat în rubrica "Muzee clujene, CLUJ" (nou-creată pe sait)

mishu
[13.11.18 21:50:45]
»

@tata123: Start vot! Felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicu
[14.11.18 13:46:56]
»

Bine dichisit muzeul. Felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.11.18 11:46:34]
»

@mishu: Accept cu plăcere, mulțumesc.

@mihaelavoicu: Deși unora li se poate părea plictisitor un astfel de muzeu să știți că exponatele creează emoție și admirație pentru cei care s-au ostenit să creeze obiectele religioase. Patrimoniul muzeului cuprinde mai ales icoane de mare valoare, dar și vechi obiecte de cult. Sunt interesante icoanele care ne prezintă viziunea populară a pictorilor în ceea ce privește transpunerea pe sticlă/lemn a chipurilor de sfinți. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[15.11.18 11:58:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee clujene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066735029220581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1