ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

De la uriași la liliputani – Muzeul Depresiunii Baraolt

TIPĂREȘTE

Vacanța petrecută anul trecut în Sovata mi-a dat prilejul de a investiga posibile obiective ce pot fi vizitate în acel areal geografic. Nu am reușit să le bifez pe toate în acele zile de vară astfel că în această primăvară am revenit la listă și am vizitat un muzeu spectaculos prin câteva exponate - Muzeul Depresiunii Baraolt. Administrativ muzeul din Baraolt aparține de Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe (ww.sznm.ro/sznmr.php?o=filiabaraolt). Citisem despre elementele inedite aflate în muzeu și îmi doream să le văd.

Amplasare. Instituția muzeală e situată în orașul Baraolt, județul Covasna, adresa exactă fiind strada Kossuth Lajos nr. 158, în apropierea giratoriului din centrul orașului. Locuri de parcare se găsesc ceva mai greu, pe marginea șoselei sau în centru.

Program și tarife. Întrucât ajungeam în zonă exact în zilele Paștelui catolic am luat legătura cu muzeul prin intermediul paginii de Facebook pentru confirmarea programului și a prețului biletelor de acces. Am primit răspuns pozitiv cu promptitudine – felicitări pentru comunicare. Programul uzual de funcționare e de luni până vineri între orele 08.00-16.00, iar tarifele se încadrează între 10 lei/adult, 5 lei/copii și pensionari, 20 lei/familii (părinți + până la 3 copii). Se pot face fotografii, nu se percepe taxă.

Vizita. Muzeul funcționează într-o clădire veche și limitată ca spațiu de expunere; există un proiect vast de construcție a unei clădiri adecvate. De altfel, muzeul are organizate doar 2 miniexpoziții, restul fiind în conservare/reorganizare.

Care sunt elementele spectaculoase care m-au atras la Muzeul Depresiunii Baraolt? În primul rând scheletul de mastodont, cel mai complet schelet descoperit până în 2008 în lume. O parte din oasele mastodontului sunt expuse într-o încăpere dedicată lui și altor exponate paleontologice. Ghidul ne explică cum a fost descoperit „uriașul” și ne prezintă alte fosile găsite în zonă. Când vorbim de mastodontul descoperit în 2008 în cariera de la Racoșul de Sus ne referim la un elefant preistoric înrudit oarecum cu specia mamuților. Fosila mastodontului s-a păstrat atât de bine întrucât a fost scufundat într-o mlaștină; a fost identificat drept un mascul vârstnic de circa 3 m înălțime, cu o lungime de aproximativ 2,8 m a fildeșilor. Pe perete este afișată o imagine a mastodontului de altădată, precum și afișe laterale cu texte explicative și imagini din timpul săpăturilor și a procesului de conservare a fosilelor vechi de 4 milioane de ani. În vitrine vedem alte oase străvechi: laba membrelor inferior/superior, dar și osul hioid (cel care ajută la mișcarea limbii - descoperire unicat).

Cea de-a doua miniexpoziție care ne-a atras aici este colecția de diorame cu scene istrice de luptă, soldăței liliputani înșirati pe planșe mai mari sau mai mici. Pentru a viziona scenele am mers într-o clădire apropiată de muzeu – lipsa de spațiu își spune cuvântul. Soldații și toate celelalte elemente ale dioramei sunt realizate de un artist din Ungaria - Homoki Gyula (erdely.ma/homoki-gyula-es ... katonak-baroton). Figurinele din plumb sunt superbe, pictate manual bucată cu bucată. Nu numai copiii se entuziasmează în fața acestor scene istorice ci și adulții. Cea mai mare scenă reprezintă bătălia de la Chichiș din 1849 dintre maghiari (honvezi) și trupele țariste, circa 2200 de miniaturi recrează lupta de atunci. În această luptă moare Gábor Áron, fondatorul artileriei secuiești – scenă redată printr-o dioramă separată de mici dimensiuni. Scenele sunt redate excelent, caii reproduși în diferite poziții, la fel soldații, puncte de artilerie, tabere, spitale de campanie, elemente de fortificații. Inedite sunt fragmentele de scenă în care cade o ghiulea sau e transportat un rănit. Altă scenă importantă e bătălia de la Timișu de Jos (1849) . Nu lipsesc dacii și romanii, turcii, austriecii etc.

Concluzii. Am vizionat astfel exponatele remarcabile de la Baraolt despre care citisem anul trecut și aștept să se materializeze proiectul clădirii noi care să adăpostească asemenea piese de muzeu. Mie mi-au plăcut și vă recomand o vizită la acel muzeu doar dacă sunteți interesați sau aveți drum în acea zonă (e greu de recomandat un muzeu micuț aflat mereu în reorganizare). Orașul Baraolt pare încremenit în timp, am remarcat monumentala statuie dedicată minerilor și biserica fortificată romano-catolică „Sf. Adalbert” .

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.04.21 15:08:53
Validat / Publicat: 29.04.21 16:04:11
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BARAOLT [CV]

VIZUALIZĂRI: 660 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Statuia minerilor din centrul orașului Baraolt.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[29.04.21 20:16:00]
»

Wow! Genul meu de muzeu! Mic, de nișă, super-interesant. Cred că aș putea sta ore întregi în fața miniaturilor ălora! 

​Am poposit în Baraolt în septembrie 2020, între vizitarea conacului de la Micloșoara și excursia în Cheile Vârghişului. Scopul unic - să mănânce și gurile noastre ceva, pentru că, în contrast cu obiceiurile noastre, în dimineața respectivă sariseram peste micul dejun și eram efectiv morți de foame.

De aceea, nu ne-a mai ars de nicio investigație, dar, ajunsă acasă, am descoperit (virtual) acest muzeu. La fel ca tine, am zis "data viitoare", oricum n-ar mai fi încăput în programul zilei!...

Singura chestie care mă deranjează este programul. De luni până vineri?! Păi lumea are timp de vizitat mai ales în weekend, de luni până vineri oamenii mai și muncesc... Ne-am mai lovit de problema aceasta, chiar recent, cu ocazia unei incursiuni pe plaiuri buzoiene. Singura explicație plauzibilă ar fi lipsa personalului dedicat; de multe ori, bibliotecara sau mai știu eu cine poate juca și rolul muzeograful, pentru un bănuț în plus.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.05.21 20:00:29]
»

@crismis:  Într-adevăr un muzeu de nișă încă neamenajat pe deplin, dar cele două atracții (mastodontul și dioramele cu soldăței) îi încurajează pe curioși să îi treacă pragul. Sper ca proiectata clădire de mari dimensiuni să se concretizeze, acei oameni au ce arăta!

@ All:​ Sărbătorile pascale aduc Lumină, încredere și liniște. Să ne bucurăm alături de familie! Hristos a Înviat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin depresiunea Baraolt:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04965615272522 sec
    ecranul dvs: 1 x 1