ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 9 zile
prieteni
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit INDIA (X) — Red Fort AGRA

TIPĂREȘTE URM de aici

Stiati ca lotusul e floarea nationala a Indiei, înfloreste în orice apa murdara? Tigrul bengalez este animalul national, cricketul e sportul popular ca o religie si hocheiul pe iarba este sportul national - de la ghid citire.

Dupa micul dejun luat la hotelul Clarks Shiraz, ne îndreptam spre Fortul din Agra, Red Fort.

E multa lume în fata fortului, orasul e plin de turisti, ne grupam si facem o poza de grup. Tarif 100 de rupii bucata, sunt multi fotografi aici la vânatoare de turisti dornici de amintiri si la finalul vizitei fotograful ne astepta cu fotografiile gata.

Red Fort a fost resedinta împaratilor dinastiei Mughal pâna în 1638 când capitala a fost mutata de la Agra la Delhi. Reconstruit între anii 1565 si 1573 de catre împaratul Akbar din gresie rosie pe locul unui fort mai vechi din caramida. Urmatorul împarat Shah Jahan a darâmat multe cladiri din gresie rosie din cadrul fortului si le-a refacut din marmura alba.

Dupa prima poarta trecem printr-un culoar strajuit de pereti înalti pe ambele parti, zidurile au din loc în loc gauri si o multime de papagali zboara de la o gaura la alta. Pe jos alearga veverite … deasupra noastra zboara papagali, o adevarata încântare.

Zidul ce înconjoara fortul are o lungime de 2 km, este construit din gresie rosie si este înalt de 70 de m pentru a împiedica intrarea intrusilor în caz de razboi. În cadrul fortului sunt mai multe cladiri-palate, de ex:

• Akbar Mahal construit din gresie rosie si este locul unde a murit împaratul Akbar

• Bengali Mahal construit de Akbar si modificat de Ahan Jahan

• Diwan-i-Am pentru audiente publice

• Diwan-i- Khas pentru audiente private

• Moscheea pentru familia regala

• Dependinte, încaperi simple pentru personal

Pasii ne îndreapta spre palatul unde a fost închis Shah Jahan dupa detronare. Motivul invocat de catre unul dintre fiii care l-au detronat a fost nebunia provocata de durerea pierderii sotiei mult iubite Mumtaz Mahal si constructia Taj Mahal-ului care aproape a ruinat regatul.

Ghidul nostru ne indica cladirea din marmura cu balcon pe semicerc. Din acest loc privea ore întregi Shah Jahan catre Taj Mahal unde se odihneste în nemurire iubirea vietii lui. Am ajuns si noi în pavilion dar un grilaj de protectie ne împiedica sa ajungem pâna la margine. De aici privim catre Taj Mahal dar din pacate si astazi este ceata din cauza râului Yamuna ce curge pe lânga Taj si Red Fort. Mi-am concentrat privirea si parca am deslusit silueta Taj Mahal. Ceata asta tine de ieri si rapeste din frumusetea monumentului. Noroc ca mâine va fi senin, mult soare si fara ceata si vom putea admira în toata splendoarea aceasta bijuterie a Indiei.

Lânga acest pavilion este un bazin din marmura ce era folosit cândva pentru baie. Lateral, la pavilion sunt câteva schele unde statea un muncitor ce retusa niste detalii florale. Lucra într-un ritm indian ca sa zic asa, a observat ca e fotografiat si poza ca o vedeta, se uita dupa turiste…

Încaperile sunt goale, au fost jefuite de continut demult… dar palatele din marmura sunt lucrate cu arta, decoratiunile florale si geometrice de pe pereti sunt lucrate cu migala, talent, maiestrie si atentie la simetrie.

Diwan-i-Khas, palatul de marmura construit de Shah Jahan în 1635 consta în doua holuri mari cu multe coloane unite prin arcade, arcade constituite din mini arcade. Latura exterioara e formata din coloane duble de sustinere. Diwan-i-Khas e locul unde împaratul acorda audiente private, împaratul statea într-o loja decorata cu forme geometrice si florale, florile fiind de fapt pietre pretioase si semipretioase ca lapis lazuli, malachit, jasper, turcoaz, ochi de tigru, onix negru, carneol. Aceasta loja e închisa publicului, nu se poate intra în ea, asa se protejeaza împotriva degradarii si furtului. Dar se poate admira doar de jos din hol, are doua coloane unite printr-o arcada trilobata. În sala interioara se afla tronul Takht-i-Taus adica tronul paun ce a fost construit în 1634. Dupa moartea împaratului, tronul a fost mutat la Red Fort Delhi de unde a fost « mutat » într-un muzeu englezesc.

Fortul are o multime de tuneluri si pasaje subterane folosite în timpul razboaielor. Tunelul de legatura dintre fort si râul Yamuna era folosit doar de familia regala, astazi are o portiune surpata si nu se mai poate folosi. Gradinile din fort au model mughal si sunt bine îngrijite. De fapt tot fortul este o combinatie de arhitectura islamica, hindusa si persana.

Vis-a vis de palatul Diwan-i-Khas se afla mormântul unui guvernator britanic ce a murit în fort, John Russell Colvin, monumentul e strajuit de patru coloane si înconjurat de un gard metalic.

Impresionant acest fort.

Seara dupa cina aveam punct de întâlnire pentru a merge la o galerie cu produse de broderie.

Am coborât din camera mai devreme si am « spionat » un pic nunta indiana. Invitatii începeau sa soseasca, am prins si momentul când a sosit mireasa îmbracata într-un splendid costum traditional brodat cu fir auriu, lista cu invitati e verificata, am admirat doamnele cu sari-uri elegante, domnii în costume si ghirlande de flori aninate de gât. Gradina si holul restaurantului sunt decorate cu flori, lumini si draperii colorate. O nunta eleganta.

Pe partea cealalta a strazii, lateral cu hotelul venea mirele cu alaiul de nunta, alai format din carucioare cu lumini, nuntasii s-au oprit sa danseze pe muzica, un cadru luminat pe care e desenat un paun si în fata lui mirele calare pe cal, mirele are un chipiu cu franjuri din margele mici ce îi acopera fata. Nuntasii au început sa chiuie si sa arunce cu bani în aer. Am început sa râd amintindu-mi de obiceiurile manelistilor de la noi.

Am ajuns la galeria cu broderii. Ne sunt prezentate covorase mici brodate pe catifea, vedem un maestru al acului în actiune, brodeaza un model complicat, o frumusete. Mai sunt tot felul de posete din catifea brodate cu fir auriu. Intram în a doua încapere a galeriei, aici sunt vitrine cu instrumente muzicale, în spate e o mica scena unde trei muzicanti ne asteaptau. Cei trei ne încânta cu muzica indiana. O colega pasionata de filmele indiene începe sa cânte alaturi de ei deoarece cunostea melodiile. Vis-a-vis de galerie sunt doua cladiri moderne iluminate cu un design propriu. Am observat ca în India, cladirile noi si moderne au deja înglobat în arhictectura lor un stil propriu de iluminare ce sporeste farmecul cladirii asa cum ne-a încântat cladirea lotus din Jaipur.

Târziu, ajungem la hotel, ne facem bagajele deoarece mâine dimineata trebuie sa le scoatem pe hol pentru a fi preluate deoarece parasim hotelul si dupa micul dejun plecam sa vizitam Taj Mahal. Va fi o zi speciala.

Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 12.01.20 09:55:19
Validat / Publicat: 12.01.20 11:20:35

VIZUALIZĂRI: 1204 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Red Fort, papagalii ne acompanieaza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43500 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.01.20 11:25:30]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[16.01.20 10:59:15]
»

@Yolanda: Interesant și inedit loc! Și bine păstrat! Ani la rând aflăm noi informații despre civilizații străvechi și, uneori, chiar ajungem să vedem câte ceva din viața altor popoare. Simțim diversitatea culturală a Terrei pe măsură ce explorăm țări din ce în ce mai îndepărtate de locul natal, vedem lucruri care ne impresionează și generează întrebări nenumărate.

Mulțumim pentru impresii și numeroasele fotografii. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
YolandaAUTOR REVIEW
[16.01.20 11:57:10]
»

@tata123: multumesc pentru vizita si ecou.

In acest circuit am facut peste o mie de fotografii, am vrut sa retin cât mai multe impresii din ceea ce am vazut. Selectia a fost dura pentru fiecare review, sa aleg cu atentie ceea ce vreau sa transmit prin text si imagini mi-a luat ceva timp...

E bine sa cunosti macar putin din istoria locurilor vizitate pentru a întelege starea societatii în ziua de azi.

Un an plin de calatorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[25.03.20 22:35:38]
»

@Yolanda: Minunat in continuare, dantela si dantelarii, si in mod sigur ti-a fost foarte greu sa alegi din pozele facute.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Agra:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057241916656494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1