GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul Bethlen și parcul dendrologic din Arcalia
Transilvania e înțesată de sute de conace și castele, județul Bistrița-Năsăud aducându-și aportul cu 12 astfel de clădiri. Puține dintre ele mai sunt funcționale și pot fi vizitate, printre ele numărându-se castelul Teleki din Posmuș (vezi impresii), recent restaurat și redat publicului, și castelul Bethlen din Arcalia, în curs de restaurare.
La circa 17 km distanță de centrul istoric al orașului Bistrița se află satul Arcalia (comuna Șieu-Măgheruș), loc unde se poate vizita parcul dendrologic și castelul Bethlen. Parcăm autoturismul lângă biserica evanghelică (datare: aprox. 1800; azi biserica ortodoxă) și pe lângă indicatorul specific pătrundem pe o alee ce ne conduce printre case către intrarea în parc.
Condiții vizitare. Domeniul Arcalia se află în administrarea Universității Babeș-Bolyai din Târgu Mureș, aici desfășurându-se stagii de practică interdisciplinară pentru studenți (în cadrul Centrului de Cercetări Biologice și Geologice) și tot aici aflându-se sediul Centrului Regional al Francofoniei. Parcul dendrologic se poate vizita zilnic între orele 09.00-18.00, taxa de vizitare fiind de 2,5 lei/persoană.
Castelul nu se vizitează, el putând fi admirat doar din exterior. Din 2020 reședința nobiliară se află într-un proces de restaurare, parte a unui proiect cu fonduri nerambursabile, lucrări care se apropie de final. Ulterior este posibil ca în castel să se desfășoare activități academice, culturale ori muzeistice.
Castelul Bethlen a apărut pe domeniul moștenit de familia Bethlen de la familia nobiliară Bánffy undeva prin anii 1800-1801, atunci când s-a înființat un parc în jurul clădirii și o herghelie de cai cu rase nobile. Reședința a fost transformată la sfârșitul anilor 1800 când a apărut noul castel construit din piatră și cărămidă într-un stil arhitectural unic pentru spațiul românesc: stilul mauro-bizantin. După naționalizarea de la începutul epocii comuniste aici au ființat o bază de mașini agricole, un magazin sătesc, apoi o tabără de pionieri. În 1963 parcul și castelul intră în administrația Universității Babeș-Bolyai.
După ce trecem pe lângă câteva clădiri administrative, unele cu ceva vechime, ne apare în față castelul Bethlen. Chiar dacă e împrejmuit cu gard și în jurul lui mai sunt mormane de materiale de construcții, castelul „are prestanță” , ca să zic așa. Crenelurile, turnurile hexagonale de colț, terasa cu balustradă și scările de acces și turlele în formă de bulb înfrumusețează această reședință nobiliară și îi conferă un aer de poveste. Ne apropiem de gardul de protecție printre tufe de trandafiri parfumați și privim îndelung fațada deasupra căreia tronează stema familiei Bethlen – șarpele încoronat. Ușa principală e înaltă, are cu două canaturi și este mărginită de două ferestre mari cu deschidere semicirculară care lasă lumina să pătrundă în interior.
Din lateral observăm fațada vestică unde se găsește altă terasă cu scări de acces (în lucru) și vedem turnul de nord-vest care este construit în forma unui foișor susținut de coloane. Pe peretele lateral al acestor scări se găsesc alte două steme nobiliare. Începând de la aceste scări se amenajează alei pietruite de acces și de plimbare spre locul fostului iaz.
Clădirea lungă din stânga, loc unde se aflau camerele pentru cazarea studenților, se încheie în ambele părți cu două turnuri cu creneluri, asemănătoare celor ce la castel (probabil este o clădire cu rol administrativ ridicată la începutul anilor 1900).
Parcul dendrologic apare odată cu reconstrucția castelului în stil mauro-bizantin (pe la 1880). Sunt amenajate alei cu aliniamente de arbori, apare grădina ornamentală din fața castelului cuprinsă între cele două clădiri-anexe, se aclimatizează arbori din diverse părți ale lumii. Conform unui studiu recent în parcul dendrologic au fost identificate aproximativ 3500 de exemplare de vegetație lemnoasă, arbori și arbuși (foioase, rășinoase etc.).
Ne-am plimbat și noi prin acest parc, păstrat foarte natural, nu (mai) sunt amenajate prea bine aleile. Am mers pe câteva alei înierbate, de-a lungul unor aliniamente de arbori, am traversat un fir de apă pe un podeț, am străbătut o pajiște proaspăt cosită, am poposit pe o bancă în apropierea unor arbori bătrâni. Mai mulți copaci și arbuști poartă tăblițe pe care sunt înscrise speciile cărora aparțin. Potențialul acestui parc dendrologic este imens...
Concluzii. Am petrecut o oră pe domeniul de la Arcalia admirând la exterior castelul Bethlen și plimbându-ne prin parc în aer liber. E un loc perfect pentru relaxare, pentru hoinăreală printre copaci, pentru fotografii reușite. Sunt curios ce evenimente va organiza Universitatea aici după încheierea lucrărilor de restaurare a castelului Bethlen.
Alegeri inspirate!
P. S. Găsiți aici imagini cu ce se dorește a fi domeniul de la Arcalia: bistriteanul.ro/foto-spec ... a-fi-reabilitat.
Trimis de tata123 🔱 in 17.09.23 16:18:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BISTRIȚA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesantă arhitectură pentru un castel, în România de azi, chiar dacă el a fost construit când Transilvania aparținea de imperiul austro-ungar!
Am văzut pe net foarte multe fotografii color cu castelul privit din exterior, dar niciuna cu spațiile din ' năuntru! (Ba da, am văzut niște sobe foarte frumoase, dar atât!)
Ar fi interesant de știut dacă și interioarele erau decorate tot în stilul mauro-bizantin.
Citindu-ți articolele mai aflu informații despre locuri noi, pe care nu le știam!
Felicitări! ????
@doinafil: Scuze pentru întârzierea răspunsului. Despre castelul și parcul dendrologic citisem câteva informații cu câțiva ani în urmă când urma să ajung în zona Bistrița Năsăud. Nu am avut timp atunci să ajung la acest obiectiv, dar acum nu l-am mai ratat. Poate vă aduceți aminte de alt obiectiv inedit din zonă: Biserica Scroafei din Dipșa (vezi impresii), lăcaș de cult despre care am scris în 2018.
În interiorul castelului Bethlen din Arcalia s-au păstrat doar câteva sobe frumoase ș un șemineu, nu prea există fotografii pe Internet. O fotografie recentă cu o sobă superbă găsiți pe FB persoanei menționate în acest articol (timponline.ro/o-bijuterie ... ta-numai-25-lei - click pe foto)
Mulțumesc pentru aprecieri! Numai bine!
@all: Castelul din Arcalia a fost introdus în ruta castelelor din România (monitorulcj.ro/timp-liber ... ce-ale-romaniei), proiect turistic/cultural implementat de Guvernul României din banii PNRR. Sper să iasă ceva frumos, locul va arăta foarte bine după încheierea lucrărilor.
@all: Revin la acest articol care a trecut oarecum ușor prin filtrul cititorilor AFA cu o informație: în această săptămână a avut loc la castelul Bethlen din Arcalia conferința de încheiere a proiectului de reabilitare a castelului.
Cu prilejul acestui eveniment am putut vedea imagini din interiorul castelului din Arcalia, o clădire cu aspect inedit în peisajul arhitectural românesc. Puteți vedea aceste imagini în articolul următor: ziardebistrita.ro/foto-ca ... ubb-cluj-napoca.
Se urmărește crearea la castel a unui „ecosistem academic și turistic în inima Transilvaniei” , conform declarațiilor autorităților județene.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cascada Cheilor — surpriza naturii — scris în 29.07.24 de EllaMiha din MIOVENI [AG] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Reședința Teleki din Posmuș – castelul și stejarul secular — scris în 11.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Biserica Scroafei – un lăcaș de cult inedit — scris în 04.06.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ