ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Cantacuzino - Busteni

TIPĂREȘTE URM de aici

Principalul obiectiv pe care ni l-am propus sa-l vizitam la Busteni a fost Palatul Cantacuzino. Dupa ce am vizitat Manastirea Caraiman (vezi impresii) ne-am indreptat spre palat. Am lasat masinile intr-o parcare pe marginea drumului in apropierea primarie din Busteni si am pornit pe jos spre palat. Din fata primariei se face un drum la dreapta si urmarind indicatoarele dupa aproximativ 10 minute ajungi la intrarea pe domeniul palatului. Adresa palatului este urmatoarea: strada Zamorie, nr. 1, iar coordonatele GPS sunt N45.414087 si E25.542548.

In fata intrarii pe domeniul palatului se afla o mica parcare in care incap aproximativ 10 masini. Am trecut de poarta de intrare, imediat pe partea stanga se gaseste casa de bilete. Pretul unui bilet de intrare este de 20 lei petru adulti si 15 lei pentru pensionari, studenti si copii. In perioada cand am fost noi la castel s-a organizat si o expozitie de pictura conteporana a unor tineri artisti. Am vizitat si acesta expozitie, biletul de intrare fiind de 10 lei. Inainte de acesta expozitie la castel au fost expuse lucrari ale lui Salvador Dali, iar din luna decembrie 2015 pana in luna martie 2016 aici sunt expuse lucrari ale lui Pablo Picasso. In curtea castelului se afla un restaturant, cei care doresc sa mearga doar la restaurant si nu doresc sa viziteze castelul, platesc taxa de intrare de 20 lei, suma care va fi scazuta din consumatia facuta la restaurant.

Vizitarea castelului se face numai insotit de ghid, iar programul de vizitare este din ora in ora, dar nu la fix, ci la si 15 minute, adica 10:15,11:15 s. a. m. d... In timpul cat am asteptat ca sa intram in palat am admirat in holul de la intrare arborele genealogic al familiei Cantacuzino, apoi ne-am plimbat prin curtea acestuia, care este minunata.

Palatul Cantacuzino a fost construit de catre Gheorghe Grigore Canacuzino (Nababul) intre 1908 si 1911. Castelul, construit in stil neoromanesc, este inconjurat de un parc ale carui alei te poarta spre cascade, fantani arteziene si grota. Edificiul a fost realizat in piatra si caramida dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez si se intinde pe o suprafata de 3148 mp. O legenda spune ca Nababul era asa de bogat, incat a dorit sa faca acoperisul paltului din monezi de aur, dar nu a primit aprobarea de la Carol I. In timpul regimului communist palatal a fost confiscat de catre acestia si transformat in sanatoriu. Dupa revolutia din decembrie 1989 acesta a fost retrocedat unei mostenitoare a Nababului, care avea o varsta de aproximativ 80 ani si care nu avea puterea finaciara sa intretina domeniul. Aceasta a vadut castelul unor persoane private care se ocupa si acum de el.

Dar cine a fost Nababul: Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a nascut la 22 septembrie 1832, in Bucuresti, si a decedat la 23 martie 1913, Bucuresti. A fost un om politic roman, ales de doua ori primar al Bucurestiului si numit prim-ministru al Romaniei in perioada 1899 - 1900 si in perioada 1904 - 1907. Se tragea din vechea familie nobiliara, Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor romani, respectiv imparatilor bizantini Cantacuzino. A studiat la Bucuresti si Paris, unde si-a luat doctoratul in drept, in anul 1858. Dupa ce s-a intors in tara a fost numit judecator la Tribunalul Ilfov, dupa care, a devenit consilier la Curtea de Apel Bucuresti, functie din care a demisionat la data de 4 mai 1964.

Datorita averii sale colosale a fost supranumit "Nababul". Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din Bucuresti, situat pe Calea Victoriei, care adaposteste in prezent Muzeul National „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Busteni, numit uneori „Palatul Cantacuzino Busteni”, si Palatul Cantacuzino de la Floresti, supranumit si "Micul Trianon", in prezent in ruina.

Dar a sosit si ora vizitei, insotiti de ghid am urcat scarile de marmura spre primul nivel al palatului. Am patruns in prima camera si aici Nababul ne privea pe toti dintr-un tablou ce statea pe un superb semineu realizat din piatra alba de Albesti. Aici ghidul a inceput sa ne prezinte camera. A inceput prin a ne spune ca pictura originala a fost distrusa de comunisti, acestia zugravind peste ea. Mobilierul original a disparut si el. Ce am mai ramas original in camera, pardoseala din placi de ceramica adusa din Italia, vitrarile facute la Venetia, placajul tavanului facut din lemn de stejar, semineul, un superb candelabru din bronz si usile pe care este sculptat blazonul cantacuzinilor.

Urmatoarea camera pe care o vizitam este o camera mai micuta in care sunt expuse tablouri care reprezinta familia Cantacuzino.

Urmeaza sala de receptie. Acesta s-a pastrat foarte bine, pentru ca, asa cum ne-a relatat ghidul, printre comunisti s-au mai aflat si cativa oamnei destepti care au transformat acesta sala in depozit iar picturile le-au acoperit cu panza. In acesta sala de receptie se desfasoara si acum spectacole, cu o saptamna inainte de vizita noastra a avut loc o reprezentatie a unei soprane de la teatrul Balsoi din Moscova. In aceasta sala sunt pictate pe perete in marime naturala portretele a 12 membri ai familiei Cantacuzino. Aceste portrete formeaza un brau pe peretele sali. Pe urma ghidul ne–a deschis usile Salii si am iesit pe terasa, de unde am admirat si fotografiat Bucegii.

A urmat etajul superior, aici erau dormitoarele familiei si toate comunicau cu sala centrala. Acum aici erau expuse tablouri ale unor tineri artisti contemporani.

La iesirea din palat dupa ce ne-am oprit la magazinul cu suveniruri, ne-am plimbat prin curtea interioara a palatului, aici sunt niste dependente ale palatului unde cred eu ca pe timpul Nababului erau grajdurile, apoi am urcat in turnul de observatie din spatele palatului. Pe domeniu se mai afla si o bisericuta din lemn.

In curtea domeniului se gasesc doua fantani arteziene in bazinul carora inoata nestingheriti cativa pesti, apoi mai este amenajata o grota unde multi vizitatori intra in ea.

Daca aveti drum prin Busteni alocati cateva ore si pentru vizitarea acestui castel, merita.

Va doresc tuturor, calatorii placute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 28.01.16 07:32:09
Validat / Publicat: 28.01.16 08:59:01

VIZUALIZĂRI: 3556 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Muntii Bucegi vazuti din curtea castelului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishu
[28.01.16 09:51:04]
»

Inca un loc pe cere trebuie sa-l trec in lista mea de excursii de facut si locuri de vizitat. Avem o tara care are multe de aratat. Felicitari pentru review.

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.01.16 10:03:37]
»

@mishu - Multumesc pentru vizita si vot. Neaparat daca ajungeti la Busteni trebuie sa vizitati acest castel. Dupa parerea mea este locul 2-3 dintre castelel din Romania dupa castelul Peles si la lupta cu castelul Huniazilor de la Hunedoara. Merita cu prisocinta bani care se platesc pe biletul de intrare. Poate data viitoare cand mergeti la Timisoara o sa mergeti pe valea Prahovei si nu mai faceti popasul la Teverna Sarbului ci undeva prin zona Busteni.

Va doresc calatorii placute.

tata123 🔱
[28.01.16 10:27:58]
»

@zlatna - Castelul Cantacuzino din Bușteni este un obiectiv interesant pe care nu l-am vizitat deși am fost de multe ori pe Valea Prahovei. Am citit ultimele articole postate despre această construcție impresionantă (postate de @Michi, @Dan&Ema, @Crazy_Mouse) și am fost încântat de fotografiile interioare și exterioare. „Nababul”, unul din bogații acelei Românii de sfârșit de secol al XIX-lea-început de secol al XX-lea, și-a dorit un castel care să rivalizeze cu Peleșul regal. O parte din ce „a ieșit” putem vizita/vedea noi azi.

„Dicționarul geografic al județului Prahova” din anul 1895 descria „satul Bușteni” din acele vremuri: Între construcțiunile de la Bușteni găsim Biserica Domnească, Presbiteriul și școala, toate zidite cu cheltuiala M. S. Regelui Carol I, prin Administrația Domeniilor Coroanei, gara, fabrica de hârtie Schiel, hotelul Bușteni și mai multe case țărănești model, care au aspectul unor mici vile. Aceste case sunt construite de Domeniul Coroanei după inițiativa d-lui Kalenderoglu și au un îndoit scop: d-a deștepta în popor gustul locuințelor higienice și frumoase, în locul colibelor din trecut, precum și d-a atrage în timpul verei visitatori din alte părți, formând din aceste locuri pitoresci o stațiune de recreare.

Acesta este „terenul” pe care a apărut Castelul Cantacuzino - maiestos și impunător.

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.01.16 10:34:06]
»

@tata123 - Multumesc pentru vizita si vot. Cum i-am spus si doamnei @mishu daca mai aveti drum in zona Busteniului neaparat trebuie sa vizitati acest castel. Daca in ziua de azi ar mai fi oameni dornici sa faca ceva in tara care sa ramna peste ani, cred ca tara noastra ar duceo mult mai bine. Respect pentru Nabab.

Completarile dumneavostra sunt utile ca intodeauna.

liviu49
[28.01.16 15:24:54]
»

@zlatna - Ma bucur sa citesc sa sa vad poze cu un monument arhitectonic demn de pus pe lista de prioritati a obiectivelor turistice de vizitat. Sunt uimit (si nu exgerez de loc) de frumusetea interioarelor, de detaliile arhitectonice care acum ar trebui sa figureze in cursurile de istoria arhitecturii care se predau in scolile de specialitate. La cursul similar, studiat in anul 2 la STACO, la istoria arhitecturii am studiat (prin poze sau diafilme, asa era in 1968), printre altele si palatul Cantacuzino din Bucuresti (muzeul Enescu care era la doi pasi de scoala noastra), pe care l-am si vizitat. Asemanarile dintre pozele vazute si amintirile mele de atunci sunt suficiente pentru a-mi dori sa vad si aceasta opera a marelui arhitect care a fost Grigore Cerchez.

Am impresia ca aceasta cladire a fost in perioada de pana in 1990 sediul casei de odihna, sau de creatie, ceva de genul acesta, al Uniunii Scriitorilor. Daca gresesc va rog sa ma scuzati. Dupa atatia ani de cand nu am mai fost prin Zamora mai pot uita.

Numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.01.16 15:43:46]
»

@liviu49 - "Am impresia ca aceasta cladire a fost in perioada de pana in 1990 sediul casei de odihna, sau de creatie, ceva de genul acesta, al Uniunii Scriitorilor. Daca gresesc va rog sa ma scuzati. Dupa atatia ani de cand nu am mai fost prin Zamora mai pot uita. " - domnul Liviu din cate am citit eu si am scris si in articol catelul inainte de 1989 a fost folosit ca si sanatoriu pentru cei bolnavi de TBC.

tata123 🔱
[28.01.16 15:45:58]
»

@zlatna - O mică corectură în primul paragraf: Str. Zamorei, nr. 1...

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.01.16 15:47:46]
»

@tata123 - E corecta observatia, din graba si din neatentie am schimbat numele strazii, am scrris Zamoriei in loc de Zamorei. Multumesc pentru observatie.

Dan&Ema
[29.01.16 20:20:52]
»

Castelul Cantacuzino este un obiectiv ce nu trebuie ratat in Busteni, pe partea Zamorei. Istorie, poveste, fascinatie. Noi l-am vizitat anul treciut si am ramas impresionati de tot ce ne-a povestoit ghida intr-un mod super profesionist. Impresiile le-am postat aici vezi impresii.

Mi-ai rascolit amintiri placute si recente! Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, liviu49, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Cantacuzino:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10145902633667 sec
    ecranul dvs: 1 x 1